Bence çok akıllıca, faizler piyasa fiyatının çok altındayken hem de devlet bankasından ucuz kredi kullanıp yatırıma dönüştürmek.
Printable View
Bence çok akıllıca, faizler piyasa fiyatının çok altındayken hem de devlet bankasından ucuz kredi kullanıp yatırıma dönüştürmek.
Kamu bankalarinin kredi karisiligi eskiden x3 olan ipotek oranini cokcok yukarilara cektigini bugun baska bir twitte okumustum.
Cekilecek krediye gore verilen ipotek asiriya kacmis bugunlerde anlasilan.
Ilaveten: bende olsam kredi ile buyurdum, satilan mali yarin yerine ayni fiyattan koyamadigin su gunlerde borcla buyumek daha mantikli. Okullu o krediyi silindir gibi ezer su enflasyon ortaminda.
Tabi en onemlisi, ne kadar kredi kullanacak olursa olsun, o para ile NERDE NE YAPACAGI lazim bize...
Yok yaa, çok kara senaryo yaptınız.:) muhtemelen sektörde dahada büyümek için böyle bir hamle yaptı. Malum krediler enflasyon rakamının çok altında dağıtılıyor devlet eliyle.
Dikkatimi çeken Manisa Turgutlu arsası ipotek verilmemiş neden!?
Ya arsa satışa hazır bekletiliyor yada bu arsaya alınan para ile proje yapılacak!
45.000m2 şehrin göbeğinde konut-ticari imarlı arsaya proje eli kulağında sanki!?
Akhisar ve Torbalı fabrikaları daha önce ipotek edilmişti, finansal raporda geçiyordu. Bunların tarzı bu anladığım kadarıyla. Bedelli yapmasında kredi vs. işini yürütsün. Yeni fabrikayla nakit akışı da kuvvetlenecek zaten.
Kritik soru ipotek kredisiyle ne yapacaklar?https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...75ad73ecb2.jpg
Aklıma ilk gelen ya yeni bir satın alma yada Manisa Turgutlu arsasına devasa bir proje. Çekilen kredinin büyüklüğüne bakınca Manisa Turgutlu arsasına proje gelecek gibi görünüyor. Altı AVM üstü rezidans tarzı bir proje olabilir.
Bu arsa İzmir iline sadece 30 km masafededir. Lokasyon olarak çok değerli bir yerdir!
MW olarak büyüklüğünü henüz bilmiyoruz ama sırf 4 fabrika çatı ve arazisine yapılacak olan GES projesi bile 100-150 milyon liranın altında olmaz sanırım.
10.4 milyon para girişi olmuş bugün. Bu akşamki haber öncesi hatırı sayılır bir giriş olmuş bu olumlu. Bu çekilen krediler ile ilgili önümüzdeki günlerde güzel haberler bekliyorum açıkcası. Ya sektörde büyümeye gidilecek yada Manisa arsasına proje olacaktır diye düşünüyorum. Çekilen kredinin bir kısmının finansal borçlarını kapatmak için olduğunu tahmin ediyorum. 400 kusur milyon finansal borcu vardı son bilançoda. Gerçi o borç tek çeyreklik kara bakar bundan sonra.
Bu arada Avrupa sıcaktan kavruluyor. Türkiye ise son yılların en serin yazını geçiriyor. Sebze, meyve, domates ve türevleri için Avrupada kıtlık kapıda görünüyor. Türkiye domates cenneti bir ülke. Ucuza mal edip Avrupa ya çok pahalıya satıyor.
https://www.atlasbig.com/tr/ulkelerin-domates-uretimi
https://www.cnnturk.com/dunya/avrupa...isi-bini-gecti
Salçası olmayan yemek yağı olmayan hoşafa benzer kazan kaldırtır. Türkiye’nin böyle bir sorunu yok bizde domates de bol salça da. Avrupa gurmeleri salçasız yemek yapmayı marifet sanmasınlar, sıradan damaklar ne gurmeler, ne beş yıldızlı şefler gördü de salçasını asla bırakmadı.
Biz de Avrupalı damaklara üzmeyin kendinizi, Tukaş asla sizi salçasız bırakmaz diyoruz. Kutu kutu salça yürü be Tukaş endamın yeter. Ytd
İlk çeyrek karını yakalamasını yeterli bulurum, her çeyrek ilk çeyrek marjını devam ettirmesini beklemek haksızlık olur. Benim net kar beklentim ilk çeyreğin biraz altında (1 lira üstünde gelirse şahane olur ama yıllıkta 1 milyar olabilir ki gayet yeterli görürüm. Yeni fabrikadan, çalışmaya başladığı ilk aydan yüksek verim beklemek haksızlık olur, hem tam kapasiteye geçilmesi hem verimliliğin yakalanması ile esas gücünü gelecek yıl gösterebilir.
bofa bugün satışta.179.000 lot,,,,kredi-ipotek işini mi beğenmedi nedir?
İşin enteresan tarafı,,2 yıldır hala zirvesini yakalayamamış olması,,o zaman ne oldu da bu kağıt 17.80 leri gördü,şimdi bu kadar beklentiye rağmen zirvesine yetişemedi.
6 dan 17.80 lere çıkarken,,2 yıllık beklentiyi mi satın aldı sanki.
Ne ileri görüşlüymüş bunlar.
14.80 gap ı kapatamadı ya,,gözü burda kaldı.
O gapı alır bence bugün. 14.82 ye kadar bi boşluk var.
merko +5
kervt...+5
tat......+5
fade...+5
böyle bir günde ayıp olmadı mı tukas.
merko tavan,,tat tavana gidiyo,,helal olsun tahtacılarına,,tukas patinajı bıraktık geri viteste.
Buradan da anlaşılıyor ki
manyas fabrikası 300
torbalı fabrikası 300
turgutlu arsası 500 (imar çıktığı için)
niğde bor,,,,,,,,800
toplam 1.9 milyarlık g.menkulu var.Bilançoda ise 500 milyon gözüküyor.
Özkaynaklara 1.4 milyar daha ilave olsa,,toplam özkaynaklar 2.375 milyar eder.
Piyasa değeri 4.1 milyar olduğuna göre pd/dd 1.72 ye düşmesi lazım.
Bu yıl ki karlar ile pd/dd 1.40-1.50 lere falan düşer.
normalde gıdalarda pd/dd 5 ila 10 arasında olabiliyor.
Demekki-3-5 kat potansiyeli var denilebilir.
Temmuz ayının 20 sindeyiz.
Gıdalar 20 günde ne olmuş.
merko.....+17.50
kervet.....+45
pengd.....+12.50
tat..........+14.40
tukas......+17
endeks ...+4.66
Bofa dün 15.36 ortalama ile 820.000 lot aldı,,,bugün 488.000 lot sattı.,ortalaması 15.21,,,satmaya devam ediyor,,akşama kadar mallarını bitirebilecek mi bakalım.
Bofa değil de karşı bacakları izlerseniz daha iyi fikir veriyor. Bofa kimden aldı, malı kime devrediyor.
He özetini de söyleyeyim benim 15 senelik borsa tecrübeme göre alan satan hiç bir şeydir. Yani anlamlı yorum alan satana göre yapılamaz.
Takas kısmen fikir verir. Ona göre de ben işlem yapmam.
Temel her şeydir. Teknik ise kısa orta vadede %80 işe yarar.
Bofa bu
Dün alan sanki o değilmiş gibi bugün satar
Bugün satan sanki o değilmiş gibi yarın alır
Çok takılmayın.
En düşük 14.92 yi görmüş gap 14.82 ye kadardı hala boşluk var. Oraya kadar inip boşluğu almaması manidar olmuş.
Ya acele etmeyin daha da aşası var diyor. Yada gap map bahane Tukaş ta işler şahane diye sürecek yine yukarıya.
pd/dd yani,
Piyasa Değeri / Defter değeri
Defter değeri içerisinde yıllardır yeniden değerlemesi yapılmamış fabrika binası ve gayrimenkuller bulunuyor.
Geçen yıl alınan bir gayrimankul bile bir sene içerisinde %100-200 prim yapmışken, eski maliyet alınarak kurulan oranın bugün doğru sonuç vermesi imkansız olduğu için gyo harici şirketlerde f/k oranına, en doğrusu da favök'e bakılması daha doğru bir yöntem olur.
Kredi kullanıldığına göre fabrikalara yeniden değerleme yapılmıştır.
Gayrimenkul değer artışı tek seferlik kar hanesine yansır.
Muhtemelen 3. çeyrek bilançosunda görürüz.
https://www.tomatonews.com/en/food-i...rs_2_1710.html
AL YA DA SAT TAVSİYESİ DEĞİLDİR..
Defter değeri hakkında bir not daha düşelim
Bugün yeniden değerleme de yapsanız, iğneden ipliğe her şeyi hesaplayıp varlıklarını buldunuz.
Bu varlıklardan yükümlülükleri çıkardınız. Net bir defter değerine ulaştınız.
Ortaya bir rakam çıktı.
İşte o rakama + Marka Değerini de eklerseniz firmanın gerçek değerini bulursunuz.
Tukaş'ın bir marka değeri var fakat mevcut mevzuatlara göre marka değeri ancak işletme birleşmeleri ya da satın alma halinde aktifleştirilerek bilançoya alınabilmekte, işletme tarafından yaratılan markaların değerinin ise bilançoya alınması mümkün olmamaktadır. Umarım anlatabildim.
hepsi ali cengiz oyunları kucuk yatırımcıyı dudukleme numaraları yok gapını almış yok akşamki acıklamalar begenılmemiş miş ...Butun gıdalar hareketli ve aynı sektöründekiler tavana yakın bu hala iki kuruşun hesabında bunun patronu ıflah olmaz ...
Hangi patron,patron kim,nerede,bilen var mı? :)
Arkadaşlar iyi akşamlar herkese. Dün ilk defa aldım tukaşı, bilançosu çok iyi diye. Aldıktan sonra sayfaları okumaya başladım sahibinin güvenilmezliğinden bahsediyorsunuz. Benim aklıma takılan dün kap’ta yayınlanan şirketin fabrikayı ipotek göstererek kredi başvurusu yaptığı. Cahilliğimi mazur görün, şirketlerin hepsi kredi alırken fabrikalarını ipotekmi yaptırırlar? Eğer öyleyse bu bir risktir tabi. O haberden dolayı bugün düşmüş olabilirmi?
Yarın Tukaş günü olabilir. Yine ve yenide Bank of ve yatırım finansman alıcı olabilir. Malum bir gün alıp diğer gün satıyorlar. Aslında bu iki kurumu takip edip trade yapılabilinir. Açık poker gibi elleri. Onlar satıyorsa sat, alıyorlarsa al mod bu.
Yazılan diğer şeylerden bağımsız olarak bu ipotek işlemi ticaretin doğasına uygun bir şey. İpotek olmadan banka niye kredi versin, tabi ki ipotek alacak, şirketlerin bilanço dipnotlarına bakarsanız bir çoğunun fabrika binalarının arsalarının bu şekilde ipotek edildiğini görebilirsiniz. Gayrimenkul ipotek eden banka kendi ekspertizini yaptırır ve o ekpertiz üzerinden ipotek koyar, şirketin yeniden değerleme yapıp defter değerini değiştirmesi gerekli bir işlem değildir. Yapmak isterse yapar, istemezse yapmaz, benim bildiğim böyledir.
Açıklamanız için teşekkürler frqn21
Şirket ilk defa ipotek işlemi yaptırmıyor ki. Oyak'tan devir alındığından beri şirket sürekli büyütülüyor. Haliyle finansmana ihtiyaç duyuluyor. Son bilanço raporunda mevcut daha önceden yapılmış 256 milyon liralık teminat/rehin/ipotek işlemi görülüyor...
Şirket yeni yatırım yapmış/yapıyor, diğer taraftan üretim artışı yapıyor. Ayrıca yüksek enflasyonlu ortam var. İşletme sermayesinin artışına ve yatırım finansmanına ihtiyacı var. Bunu da krediye başvurarak yapıyor. Kredi almasaydı, ortaklara "pamuk eller cebe" diyerek bedelli yapacaktı.....
Hiçbir finans kuruluşu da teminat/rehin/ipotek/kefalet tesis etmeden böylesine kredi vermez...
Gerçekte böyle olmamasına rağmen,düşük değerlemeden dolayı pd/dd 4.22 görünüyor,,yatırımcı geliyo,,daha düşük pd/dd salça şirketi varken,niye bunu alayım demez mi?
Nitekim buna göre daha düşük pd/dd li kervt doludizgin giderken,bu patinaj yapmaya başladı.