Bugün hız kesti biraz dinlenip güç toplasın bakalım
Printable View
Bugün hız kesti biraz dinlenip güç toplasın bakalım
Öngörüler..:)
Hissenin 2027 için öngörülen kar marjları.. Devanın şu anki değerlerinin yarısından bile düşük..
Ar-ge gücünün düşüklüğü ve distrübitörlük/şişeleme faaliyetinin devam edeceğinin itirafı gibi olmuş bu..
Fiyat değerlemesinde ise : F/K değeri mevcutta 19 olan şirkete.. 1 yıl içinde % 100 e yakın prim şansı vermişler.
Burdan anlayacağımız şu olur : Deva mevcut fiyatında 3 misli ucuzdur.
"Piyasa" nın bakıp ibret alması.. veya.. ayağını denk alması gerekir.
https://i.ibb.co/TWN8c4k/Screenshot-1.jpg
sayın seltek,
uzun zman sonra sizi tekrar burda görmek memnuniyet verici..
raporu sabah ben de taradım.. kritik kısımları anlamaya çalıştım (ki firmayı bir miktar biliyordum).. Deva, ar-ge merkezini 12 yıl önce kurmuş ve bir sürü ilk jenerik molekül piyasaya vermiş, ar-geden çıkmış ve çıkacak zengin bir portföyü var.. kimyasal ilaç ag-ge süresi 4-5 yıl, biyoteknolojik ar-ge süresi 8-9 yıl.. gen ilaç ag-ge merkezini kuralı henüz 3 yıl olmuş durumda (2019).. yani daha yolun başında.. ısrarla çalışırsa tabi ki gelecekte iyi ver karlı ürünleri geliştirir.. "yetim ilaç" işinin piyasadaki en önemli "distribütörü" gen ilaçtır ama henüz asıl işi kendi geliştirdiği ürünler değil, başka firmaların lisansları ile iş yapar durumdadır.. sürdürülebilirlik için sürekli yeni lisansörlere ihtiyacı vardır (bunu gördükleri için de ar-ge dpt kurmuşlardır). ticari ve iş yetkinlikleri bakımından devadan oldukça geridir. ilerde iyi bir firma olma şansı vardır ama devanın 3 misli çarpanı ile fiyatlanması işin ticari boyutu ile uyuşmuyor... devada "kusur" diye gördüğümüz %7.4lük temettü imtiyazı firmanın orantısız bir şekilde iskontolu fiyatlanmasına yol açmaması lazım.. hep söylediğimiz gibi, deva aşırı derecede iskontolu fiyatlanıyor... bununla beraber, çok şükür ki firma sürekli iş sonuçlarını geliştiriyor ve bu da kaçınılmaz olarak bist fiyatını yukarı taşıdı.. en büyük güvencemiz de sayısı 400e yakın ar-gecimizdir (TRdeki tüm ilaç argeci sayısı 1650dir.. en son duyduğum rakam budur..).. bu da neredeyse TRdeki tüm argecileirn 1/4üdür.. devanın nihai hedefi küresel bir firma olmaktır.. gen ilaç satış projeksiyonuna baktığımızda da o da agresif bir ihracat büyümesi öngörmüş.. devanın farkı, gmp belgeleri, ruhsatları, yurtıdşı şirketlerinin vb hazır olmasıdır.. gen ilacın da başka bağlantılar vardır.. deva ise çok yaygın bir coğrafyada ve hatta bizim gibi orta gelir ve düşük teknoloji iş yapan ülkelerin ilaç satması zor olan ülkelerde şirketler kurmuştur..yani, makina gitmeye kurgulanmıştır.. keşke deva da gen ilaç gibi 5-6 yıllık projeksiyonunu analistlerle paylaşsa.. bu da bizde yoktur..
Sayın Maslak1,
evet, uzun zamandır iş yoğunluğumdan dolayı forumda yazmadım. Amma velakin, hisselerim duruyor ve minik eklemelerim de devam ediyor. Arada bir foruma da göz atıyorum, siz başta olmak üzere değerli arkadaşların " yetkin" yorumlarını da okuyorum.
Misal , " apiksaban " olayınının haberini burda gördüm ve çok sevindim. Kimbilir daha bilemediğimiz nice jenerikler hazır hale getirilmektedir diye düşünerek keyifleniyorum.
Hisse fiyatının yerlerde sürünmesi , inanın beni hiç ilgilendirmiyor. Çünkü burada ihtiyacım olmayan bir meblağı uzun vade yatırım amaçlı tutuyorum. Ama bu demek değildir ki , piyasanın " değerleme" anlayışından rahatsız değilim.
Bence burada sık dillendirilen % 7 imtiyaz payı o kadar da önemli değil. İmtiyaz payını düşerek hesaplarsanız bile değerleme düşük kalıyor. Öyle değil mi ? 100 lira kazandı ise 7 sini düş ,93 kazanmış gibi hesapla yine düşük. Hiç temettü vermeden devam eden bir sürü senet var, aynı vaziyet onların başında değil , o nasıl oluyor peki ? Yok, yok mesele bu değil.
Bence asıl mesele , patronun "şimdilik" böyle istemesi. Dünyanın 3.büyük cirolu ilacının jeneriğini üretmişler kimsenin haberi yok.
Başka firma afrikanın bilmem neresine serum satma anlaşması imzaladım diye kap atıyor, diğeri filanca ilacın distübitörlüğü bizde diyor,
deva ise, bırakın kapa bildirim yapmayı, analist sunumu için başvuruluyor cevap bile vermiyorlar.
O sebepten deva öyle 4-5 yıllık projeksiyon filan açıklamaz.Çünkü buna ihtiyacı yok. Özsermayesinin yarısı cash döviz.
Hisse fiyatını yükseltip teminat gösterip kredi alayım derdi yok. Yatırımları takır takır yapıyor,istediği yerden kredi alıp takır takır ödüyor.
Yani tam tabiri ile "tok esnaf". Tabi biraz da Alman disiplini ve ciddiyeti var.
Bu bir süre böyle gider ve..İnanıyorum ki önümüzdeki 2-3 yılda bilançolardan birinde patlama görüp yine hayretler içinde kalırız.
Merhaba sayın Maslak1 . Son zamanlarda basında yapılan haberlerde ilaç firmalarının SGK ya uygulanan iskonto miktarının reçete sahibi tarafından ödenmesini talep ettiği söyleniyor. Firmaların böyle bir hakki var mı? Birde yaşanan durum SGK iskontosu üzerinde oluşturduğu baskı nedeniyle . İskonto oranlarında düşüşlerde neden olabilir mi?
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
merhaba sayın garipy,
firma, dilerse ürününü sgk geri ödemesinden çıkararak satabilir. mevzuat buna uygun.. sgk geri ödemesinden çıkarak ürün satmak çok zor da olsa nadiren bu işi karlı hale getiren örnekler vardır. örnek; reflor.. geri ödemeden çıkıp, sgk iskontosundan kurtulmuş ve kar oranını (%) artırmıştır. muhtemelen sgk geri ödesinden olsa idi kutu satış adedi daha yüksek olurdu ama karsız bir satış idiyse, sgk geri ödemesidne kalmasının anlamı olmaz.
anlıyorum ki habere konu olan olay SGK geri ödemesinde olup da depocuya sgksız fiyattan satan firmaları kastediyor.. bunu ancak, piyasada ürünlerinin hiç bir rakibi olmayan ve ürünleri çok kritik hastalıkları tedavi eden ithal orijinal ürün firmaları yapabilir belki.. bu tür vakaları duydum ama ürün bazında şahit olduğum vaka yoktur. deva gibi jenerik firmalar ise SGK ve Sağlık Bakanlığı baskısından çekindikleri için SGK listesinde olan bir ürünü SGK iskontosuz satamazlar; korkarlar.. korkmakta da haklıdırlar.. jenerik firmalar da tabi ki resmi müracatla isterlerse; reflor vakasında olduğu gibi, ürünlerini sgk kapsamından çıkarıp sgksız satma haklaır vardır; uygulama tercihleri ise çok çok nadirdir. çünkü genellikle satış adetleri çok düşer.
SGK iskonto düşüşü, net fiyatı artırma aracı olarak geçmişte SGK tarafından uygulandı.. bu bir zam yöntemdir. tekrar olma durumu şimdilik daldaki kuştur.. buna güvenerek hissede al/sat kaarı vermek uygun olmaz.
Deva yi nekadar etkiliyor . Listeye nasıl ulaşabiliriz. Titck sitesinde bulamadımMI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.