Denetim fonksiyonu olduğuna emin misiniz ? 🙂
Ancak dışarıda iyice azalan itibarın bir nebze de olsa yeniden tesis edilmesine faydası olacaktır bu konuda sizle hem fikirim sn enki..
Printable View
Sn. effendy, Durmuş Yılmaz işini yapıyor, TCMB ana sayfasında verilen görevi ifa ediyor, siz baş aktör diye sorumlu tutuyorsunuz..enterasan..tabiki muhalefet eleştirilmez değil..ancak ülkeyi yönetenler dururken muahalefeti eleştirmek pek moda oldu epeydir..:(
Yahu Unakıtan yabancılara kaputülasyon gibi uygulamayı getirmiş..adamların portföy yatırımlarından vergiyi kaldırıyor..daha ne olsun Allah aşkına..:(
O yıllardan itibaren(öncesi var-uzun konu) ülke ithalat cenneti olmuş..imalat yaparken batanlar iş bilmemezlikle suçlanmış..yine o zamanlar Cumhurun reisi içeride sıkışan imalatçıları/fabrikatörleri fabrikalarını Mısır'a taşısınlar diye uçakta onlara eşlik etmiş..daha ne olsun..
Geçen yazdım ekonomide 2000 yılında %24 olan imalatın payı ilerleyen yıllarda dahada artması gerekirken 2017 itibarıyla %12'ye düşmüş..daha ne olsun..
Döviz getiren sektör ayvayı yemiş..döviz getirmeyen betonlar(yabancıya satılanlar hariç) baş tacı edilmiş..hemde dışarıdan alınan devasa kaynaklarla..daha ne olsun..
Neyse siz bana inanmayacağınız için daha açıklayıcı olsun diye Cüneyt Başaran'ın bugünkü yazısından kısa bir alıntı yapıyım size;
Neymiş, esas olan mali politikalarmış..Alıntı:
Sonuç?
Merkez bankaları bazen tek, bazen ikili hedefler verilmiş ve istediği araçları kullanma konusunda serbest bırakılmış, para politikasını belirleyen etkili kurumlardır. Ancak ekonomi yönetiminin sahipleri yani mali politikaları belirleyen siyasetçilerdir. Bu iki kavram ne zaman birbirine karışsa ortalık da aynı hızla karışır. Esas olan mali politikalardır. Onun sonuçlarını dengeleme görevi ise para politikalarındadır.
Kur atağı, fiyat istikrarı ne demek iyice irdeleyin bence..
Ayrıca denetimden kasıt;
Alıntı:
McKinsey ile çalışmak, bu sözleşme/taahhütname uyarınca, bir ABD şirketinin güzelim ülkemizin ekonomisini, bütçesini yılda dört kez denetlemesi ve raporlaması demek (Bunu görmek için resmi YEP sunumunda 'İnisiyatiflerin performans göstergeleri takip edilir ve raporlanır' cümlesi ile Albayrak'ın "Her çeyrekte kontrol edecek" cümlesiyle yanyana okumak yeterli.)
https://www.sozcu.com.tr/2018/yazarl...itmek-2652224/
Mckinsey herhangi bir denetim yetkisi veya fonksiyonu yok; sonuçta bir danışmanlık hizmeti alınacak bu adamlardan ..daha fazlası varsa bilemem..
Durmuş abi mevzusunda da size katılıyorum; kur atağında cumhuriyet tarihinin en yüksek faiz artışlarından birine imza atarak görevini fazlası ile yapmıştır; kendisi doları 1 tl yapmaya çalışan efsane başgan olarak hatırlanacak tır herzaman 🙂
Bir taraftan petrol fiyatları diğer taraftan libor..libor kıpırdamaya/artmaya başladı..
3-Month LIBOR 2.3960..her zaman papaz pilav yemez..:(
Ulkedeki bu amerikan hayranligi midemi bulandiriyor
Ne demek oluyor açar mısınız ii bir şey mi
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sevgili enki, bir çok kere yazdım aslında, ben hiç haberlere bakmıyorum. Varsa yoksa grafik. Teknik önceden söyler haberler sonradan gelir, benim piyasaya bakışım bu yönde. Bazı haberler savrulmalara yol açması nedeniyle önem arz ediyor. O sıralarda trade e dikkat etmek açısından.
Trade de bu bağlamda gayet iyi gidiyor. 6.66 dan sonra bir kaç al sat daha yaptım fiziki ve halen full tl deyim. Vioptan dolar al satları devam.cuma 1/10 alım önermiştim bizim arkadaşlara...
Düzeltmenin tamamlandığına pek inanamıyorum halen. Ekim ayı kilit olacak gibi.Buralardan yerine koysam bile faiz hariç %10 net dolarım artmış oluyor. Yapabilene daha güzel bir trade şekli olamaz Fiziki dolar trade i....:party:
Bana da dersen yardıma hazırım dostum :yes:
Tabiki her ikiside iyi bir şey değil bizim açımızdan..bir genellemeyle yazmak gerekirse dolar sıkılaşırken yada doların maliyeti artarken en çok dikkat çeken ülkeler ikiz açıkları olan ülkeler..yani hem bütçe açığına hemde cari açığa sahip ülkeler..
Petrolü ele alırsak fiyatı dolarla belirlendiğinden petrol fiyatları arttıkça bizim cari açığında artması sözkonusu..yada ödeyeceğimiz dolar miktarı artacak diye düşün..
Diğer taraftan libor'un artması bizim borçlanma maliyetlerini arttırıyor..dikkat ettiysen borçlanmalarımız libor + risk primi üzerinden belirleniyor..Fed doları sıkılaştırırken yada uluslararası arenada bir tedirginlik durumunda liborun artacağını düşünürsek, şu kritik günlerde dolar maliyetlerimizinde artması bizim aleyhimize gelişen unsurlar..selamlar..
What is this..:(
Şimdi nereden çıktı bu..buraları baz alıyorsanız yazanların yaşları ileri buralarda..Amerikan hayranı olmak için ergen değiller yani..yanlış veya doğru denebilir ama yazılan çizilenler genelde gerçek konular..gerçekler sizi hayal kırıklığına uğrattıysa bilemem..
Aslında haklısın hiç haberlere dalmadan TA ile iz sürmek mantıklı ama bana pek uymaz dostum..al-sat bana uygun bir şey değil..stresine, meşguliyetine değmez diye düşünüyorum..az olsun benim olsun kafam rahat olsun..benim düşünce bu..vakti zamanı gelince her zaman olduğu gibi riskin azalması nisbetinde TL mevduata geçerim diye düşünüyorum..ayrıca haber izlemek yazı okumak boş zamanlar açısından bende hobi oldu..pek kurtulamayacağım galiba bu işten..:(
Diğer taraftan hemen belirteyim geçen günlerde de yazdım..FED faiz arttırdı şakur şukur dolar artacak zannedenler var..oysa ki bu global ortamda dolar sıkılaştığı ölçüde geçmişte yenen haltlar bir anda ortaya çıkabilir, ortalığı sarabilir diye düşünüyorum..dolayısıyla hiç birimizin yetişemeyeceği anlar olabilir..üç beş aydırda bunların örneğini yaşamaktayız..selamlar..
Para puştta desenize
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Abdli finansörler taktı bizimkilerin peşine bu Mcleri. Gidin bakın bakalım röntgeni çekin enkaz ne kadar, gerçek durum ne diye. Londra kapıyı zaten kapattı. Memnun değilizki Almanya da borç arıyoruz. Birşey çıkmaz fazla da uzun sürmez bu iş. Advisorluk falan hikaye.
Yahu Mc Kinsey'in yaptigi isi yapacak Turk bir kurulus yok mudur da bunlara milyon dolarlar odeniyor....hem metelige kursun atiyoruz hem savuruyoruz dolarlari ..
Hisse.net'deki yazarları toplayıp şirket kursan bu Mc bilmemneden daha iyi is yaparlar ....JonDowes, rxpu, enki, ve ismini sayamadigim diger saygideger bilgili arkadaslar bu isin altindan kalkarlar eminim....
Ama yapacak bir sey yok......
Eee fiscal tedbirler de bir yere kadar..ya sonra..:cool:
Burada bahsettiğimiz konular..
Global açıdan iyi benzetme olmuş; ''Flying on one engine'', ''borrowed time''
Gund, gel bak sende ''QE forever''cı ol..
Bu işin sonu sakat..:)
Alıntı:
Flying on one engine, global growth exposed to turbulence
Friday September 28, 2018 13:51
PARIS (Reuters) - With growth in many European, Asian and emerging markets mostly uninspiring, the United States is increasingly the main motor behind the global economy.
The world's biggest economy is under scrutiny, however, as its current upturn is running on borrowed time coming the fiscal stimulus of debt-financed tax cuts.
''When the downturn in the U.S. economy starts, the effects (on share prices, interest rates, capital flows, emerging countries, exchange rates, global trade and global growth) will be very pronounced,'' Natixis chief economist Patrick Artus wrote in a research note this week.
''This downturn in the U.S. economy is inevitable as the United States is returning to full employment.''
The only question, he said, was when it would come, and in his opinion that would be sooner than later.
Though sanguine about the U.S. outlook through the end of the year, Barclays conceded it would be harder to predict further out.
''This fiscally induced expansion will be difficult to sustain in the absence of a much more substantial jump in investment to lift the economy's growth potential,'' the British bank's economists wrote in a research note.
''In the absence of such a jump, the economy will face heightened risks of a hard landing in 2020,''they said.
Enki senin portfoy % olarak neyde? doviz altın oranı nedir?
Sen ki QE forever diyen mega balonlar diyen sanırım % olarak altın agırlıklı olman lazım portfoyun?
Onla alakası yok..
Yabancı bize güvenmiyor..
Bizim rakamlarımıza güvenmiyor..
Onun için aracı kondu araya..
Mc Kinsey onların güvendiği bir kurum..
Referans istediler yani..
Ülkede ne sayıştay kalmış ne danıştay tüik desen aynı MB neydüğü belirsiz işler peşinde..denetleme sıfır..Paralar nereye gidiyor..
Batığın boyutu ne alemde..
Lafla yürütüyoruz gemiyi de..
dünya üzerinde hangi liderin masasında devlete ait bütün ihale dosyaları durur..?
bu gurur meselesi değil utanılacak bir durumdur hele ki adın bay yüzde yirmiye çıkmışsa..!!
Benim portföy dolar+altın..daha çokta dolardayım..altın en son güvenli liman, dolar ise ilk güvenli liman..normalde böyleydi ama şu ABD'deki fiscal tedbirler olayın seyrini süre açısından değiştirdi benim açımdan..ciddi bir çalkantıda dolar her halukarda diğerlerine göre 5-0 önde olacak gibi..FED hem faizlerini yeteri kadar arttırmış olacak, hemde bilançoyu küçültmüş olacak..dolayısıyla ciddi bir çalkantıda geri sarmasıda kolay olabilecek..diğerlerinde ne var, şimdilik sadece noramin var..:)
Özellikle ECB tahvil alımını sıfırladığında Euro'yu merak ediyorum..neyse siz bana bakmayın ben Uğur Civelekten biraz halliceyim..benim bu piyasalardan para kazanmam zor..karamsarlar haklı çıkar, iyimserler para kazanırmış..selamlar..
Atilla Yeşilada, IIF gezi teknesine binip tehlikeli sulara açılıyor! IIF'den Robin Brooks, belki doların adil değerini hesaplayabilir ama Bob Farrell'in ikinci kuralı şöyle diyor: "Bir yöndeki bir aşırılık, ters yönde başka bir aşırılığa yol açar". Robin Brooks bir kaç günde bir 5.5 dedikçe, acaba reel kur endeksinde 1994 dibini de mi kıracağız diye endişelenmeye başlıyorum. :)
Bence basiretli bir tüccara yakışan davranış, en az 9-12 ay bekleyip, momentum (RSI, MACD_Histogram vs.) uyuşmazlığını görmek olacaktır, diye düşünüyorum...
http://666kb.com/i/dxet4lghstjamsq6w.png
https://twitter.com/AtillaYesilada1/...05483001774080
----
http://666kb.com/i/dxet4wfezbiwd7u6w.png
https://ritholtz.com/2008/08/bob-far...for-investing/
Atilla Yeşilada yılsonu kuru 5,5 olacaktan, dolar/tl'nin adil değeri 5,5 'a terfi etti galiba..(her nekadar IIF'in görüşü olsa da)..:)
Beter ol dolar..
Gün yüzü görmeyesin dolar..
Tez zamanda yok olasın dolar..
Bakalım dualarım kabul olacak mı..:)
Alıntı:
IMF Lagarde; Emerging markets excluding China could see debt portfolio outflows of up to $100 bln, matching financial crisis a decade ago.
Neredesin senyör vicente bak aşağıda Wed yazıyor ya (FED günü), işte sen o gün buralarda bık bık ötüyordun..şimdi kayboldun yine..karakter ancak bu kadarına el veriyor, ne yapalım..:(
Neydi, Wed 'de satılacak Thu 'da alınacaktı..:)
https://i.hizliresim.com/BzkQop.png
Sinyor vicente geçen Euro tavsiye ediyordu..
Şimdi oda AB ile birlikte gaz kaçırıyor..:kahkah:
https://i.hizliresim.com/Z30oXz.jpg
Enki dostum bu büyüme ile Avrupa da faiz artışını mario amca gitmeden yapabilir mi sence?
Walla bana göre faiz artışı yapmaları çok zor..Ben QE'ler bitip para azaldıkça bölgede sıkıntılar başlıyacak şeklinde düşünüyorum..bir nevi yukarıdaki grafikte bu durumu yansıtıyor olabilir..sonuç olarak ben FED'in yolundan gidebileceklerini düşünmüyorum..
Yanılabilirim ama olsa olsa BOJ'un yolundan gider ECB..:)
Şimdi olamaz, sonra olabilü..:he:Alıntı:
Erdoğan: Bizim IMF ile şu an herhangi bir işimiz olamaz
Çalışın, çalışın..:)
Alıntı:
Bloomberght: Noorcm Yurtiçi Piyasalar Satış Müdürü Mert Yılmaz, "Kurun ilerleyen dönemde daha da aşağı geleceğini tahmin ediyorum" dedi
Bir kaç önemli konu daha var ama sırf İtalya bile ECB'nin faiz artışı konusunda FED'i takip edemeyeceğinin göstergesi bence..
Son İtalyan hükümetinin yüzde 2,4 bütçe açığı tasarısı bile sıkıntılara yol açıyor..normalde limit AB yasalarına göre yüzde 3..
https://i.hizliresim.com/vPqqzR.png
Aynı sebeple bugün İtalyan bankaları diğer AB hisselerine göre daha çok satıldı..
Çünki halazırda İtalyan bankalarının NPL (kötü kredi) oranı çok yüksek ve İtalya kamu borcunun büyük bir çoğunluğu bu bankalarda..dolayısıyla her faiz arttırımı, yada yükselecek faizler önce İtalyan banklarını vurur..İtalyanın kamu borcunun GSMH ya oranının %130'un üzerinde olduğunu hatırlatalım..Alıntı:
Italy's banks were among the heaviest fallers across Europe: UniCredit fell 3.2 per cent, UBI Banca dropped 3.7 per cent and Intesa Sanpaolo declined 2.7 per cent.
Bunlar genelde kibarca uyarırlar ama bu sefer ciddi uyarıda bulunmuş kanımca..gerçi daha çok ticaret kısıtlamaları üzerinden yapmış açıklamalarını ama bence diğer risklerle beraber ele almak lazım konuyu..Alıntı:
IMF/Lagarde: Ufukta risk bulutları dolaşıyor
……
Lagarde, küresel ekonomiye yönelik tehditleri alarm verdiğini, risklerin gerçekleşmeye başladığını ve küresel ekonomik büyümenin yavaşladığını söyledi. Lagarde, "Küresel değer zincirlerinin kırılması, gelişmiş ekonomiler de dahil olmak üzere birçok ülke üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olabilir" dedi.
Geldiği seviyeye ile birlikte, yeryüzünde borçlanmaların daha çok dolarla yapıldığı düşünülünce..risk algısı nisbetinde(hele ani kırılmalarda) dolar güvenli liman olur, unutmamak lazımdır..
İtalya tarafında sıkıntılar var gibi duruyor..
Özellikle yine bankacılık tarafı..
Bu sabah biraz borsadaki kağıtları kurcaladım..
Çoğu bitik vaziyette..
Oyuncu falan kalmamış yada küstürülmüş ..
Kademeler komedi ..
Belli başlı bir kaç kağıt dışında diğerleri tamamen sürünmede..
Dolar tarafında yüzde 2-3 aşşa yukarı hareketler devam ediyor..
Rahip bırakılacak bırakılmayacak tartışması devam ediyor..
Bence bu işin sonlandırılması lazım..
Elimizde tutmanın bir manası kalmadı artık..
Zamanında bir pazarlık şansımız vardı ama sanırım artık o işde de yüzümüze kapandı kapı..
Yani önce siz bi salın sonra bakarız a geldi olay..
Rahip salınırsa sakinleriz biraz..
rahipin salınmadığı kasım ayında trump un kazandığı iran baskısının arttığı üzerinde birde yerel seçimler dolayısı ile hayt huyt un olabileceği eklenirse şenlik li bir sonbahar kış bizi bekler derim..
elektrik ve doğalgaz zamlarını vatandaş bu sene çok acı hissedecek..
dolar ve faiz dalgasının reel hayata yansımalarını iliklerimize kadar hissedeceğiz..:(
2019 için Fransa 2,8 % acık öngörüyor ama 3 veya ustüne cıkma olasılıgı yüksek... Peki AB teknokratlardan itiraz varmı ... burda iki belirgin cephe var... kaldı ki almanya'da bile son anketlerde afd sag popülist parti ikinci konuma geçti, kriz resesyon ciddi anlamda başladıgında tsunami olur oyları..