XU030 : -% 0,51
XU100 : % 0,08
XUTUM : % 0,37
XKTUM : % 0,89
Evet epeydir bu performans devam ediyor. Yan kağıtlar ana kağıtlardan daha iyi performans gösteriyor son bir 1-2 haftadır.
Printable View
XU030 : -% 0,51
XU100 : % 0,08
XUTUM : % 0,37
XKTUM : % 0,89
Evet epeydir bu performans devam ediyor. Yan kağıtlar ana kağıtlardan daha iyi performans gösteriyor son bir 1-2 haftadır.
Portföy performansına bir bakayım dedim. Değerlendirilen rakamlar temsilidir ve yatırım tavsiyesi de içermez.
Not: Listede bir korsan var onu zaten Hüsnü Hocam yakalar:)
https://i.hizliresim.com/2c249n0.jpg
Ana faaliyet gelir tiplerinde ve esas sözleşmesinde bazı değişiklikler yaptılar. Kazançların kaynağı olarak orada bulunan bazı şeyler ve gerçekleşen gelirlerdeki bunun yüzdesi benim kişisel kriterlerime uymuyor. Bende aşağıdakiler var:
AVOD
BRLSM
DESA
DEVA
EGGUB
ELITE
ISKPL
JANTS
KCAER
KUTPO
LKMNH
MAKTK
OZRDN
SAYAS
VBTYZ
"Nihai başarınız veya başarısızlığınız, yatırımlarınızın başarılı olmasına izin verecek kadar dünyanın endişelerini yeterince uzun süre görmezden gelme yeteneğinize bağlı olacaktır."
Peter Lynch
Yatırım yaptığımız şirketle evlenmişiz gibi davranmamak icap ettiğini düşünüyorum. Elbette bazen elinizdeki yatırımın büyüyüp serpilmesi için ona zaman vermemiz gerekli, ancak ona iyi günde kötü günde sürekli birlikte olunacak bir evlilik gözüyle bakmak, beklentilerin gerçekliğini ve verimliliğini sorgulamamak sonradan büyük pişmanlıklara neden olabilir.
Ben borsadaki şirket yatırımlarını proje bazlı çalışmaya benzetiyorum. Bu tamamen benim olaya kişisel yaklaşım şeklim. Proje bazlı çalışıyorsunuz ve portföyünüzdeki şirketler de proje yaptığınız müşteriler. Projenizin fizibilitesini yapıyorsunuz, o projeden kısa ve orta vadede neler kazanabilirsiniz, bunun dolaylı getirileri neler olabilir gibi sorulara tatmin edici cevaplar alabiliyorsanız o projeye başlıyorsunuz. Projenin büyüklüğüne, beklentilerine ve bunun gerçekleşme süresine göre projeye zaman tanıyorsunuz ve olabilecek en çok kazancı elde edecek şekilde proje kapsamında güncellemeler yapıyorsunuz. Projeniz bitince de, yeni ve kazancı güzel bir proje gelmezse, o yeni ve güzel proje gelene kadar o müşteri ile vedalaşıyor ve başka müşterilerle çalışmaya devam ediyorsunuz. Yani ortada pragmatiklik var.
Yani ben olaya ömür boyu sürecek bir evlilik gözüyle değil, iş ya da proje ortaklığı gözüyle ve tamamen pragmatik bakıyorum. Herkesin bakış açısı farklı olabilir.
Finansal Özgürlük diye bir kavram icad etmişler. Satın alanı da çok. Ama sorgulayanı pek yok. Biriktireceğiz, tasarruf edeceğiz, sürekli yatırım yapacağız ve gün gelecek artık çalışılmayacak, dün ektiklerimizi yarın, rahat rahat, gelecek kaygısı olmadan, biçeceğiz.
Ancak bu kavramı icad edenlerde ya da başkalarına pazarlayanlarda insan fıtratının gerçekte nasıl çalıştığı konusunda hiç bir rezerv yok. Mesela bugün 100 bini olan yarın 1 milyonu olduğunda, bugün 1 milyonu olan yarın 20 milyonu olduğunda, bugün 50 milyonu olan yarın 1 milyarı olduğunda gerçekten rahat nefes alabilecek ve "Artık çalışmama, uğraşmama gerek yok." diyebilecek mi? Yoksa bu kısır döngü ölene kadar devam mı edecek?
Finansal yatırımlar konusunda sürekli her şeye örnek gösterdiğimiz Warren Buffet mesela.. Nakde çevirmek ise Yuvarlak 100-110 milyar dolar civarında bir varlık büyüklüğüne sahip. 90 küsür yaşlarında.. Hala büyüme, hala daha fazlasını elde etme derdinde.. Sürdüğü hayata baksan, 110 milyar dolarlık net varlığa sahip şirketinden 100 bin dolar yıllık maaş alıyor, 500 bin dolar net varlığı olan adamın sürdüğü hayattan pek farklı değil. Bilmem kaç model eski bir araba, belki 80 yıl önce yapılmış bir evde, sıradan bir şehirde oldukça sıradan bir hayat sürüyor. Mutlu mu? Belki kendi çapında mutlu. Finansal olarak özgür mü? Bence değil. Hiç bitmek bilmeyen 'daha da çok büyüme' arzusu terk etmedikçe insanın zihnini, her zaman o büyümenin esiri olacağız. Finansal özgürlük peşinde iken, belki de finansal esiri oluyoruz yaptıklarımızın, farkında değiliz.
Portföyüme 1 hisse daha eklemek istiyordum ve elimdeki listede bulunanları değişik bir teste tabi tuttum. Önümüzdeki 90 günlük tarihi kapsayan zaman diliminde geçmişte 5 sene üst üste BIST'i yenen şirketleri listeledim Matrikste ve 5-6 şirket listelendi ve bunlardan benim önceki takip listemde olan tek şirket ALCTL idi ve onu portföye dahil ettim.
ALCTL'i de dahil edince 16 şirketlik bir portföy olmuş oldu toplamda. Hayrını görürüz umarım.