Baklavacı halka arz olursa, haberimiz olsun… Talep girelim 😂😂
Printable View
https://twitter.com/alperucok/status...0-3Jr7ZVJx0q_w
SHELL, ciro bazında 2021 de dünyada ilk 10 a girmeyi başarmış.. 👏👏
Bu sene Volkswagen ve United Health Grup ‘ u geçeriz
Geçen gün bir şeylere bakarken denk geldim. Siz mutlaka biliyorsunuzdur da ben yeni fark ettim. Şirketle ilgili bir sürü eski haber var arşivde.
https://www.enerjigunlugu.net/turcas-haberleri.htm
Örneğin şu santral meselesiyle ilgili bakınırken aşağıdaki haberi görmüştüm. Belki daha önceden burada paylaşılmıştır buradan görmüş olabilir miyim emin olamadım ama yine paylaşayım.
https://www.enerjigunlugu.net/aksoy-...nir-17016h.htm
Haberin tarihi 2016. Kaç yıl geçmiş. Sanki hala aynı yerdeyiz.
Bu haber özelinden bağımsız olarak, bazı durumlar var ki seneler önce ne yatırımlar yapılıyor, seneler geçiyor yatırımın kazanç yaratmasını bırak değerini zar zor koruyor. Senelerce oraya bağlanmış olan sermaye, senelerce verilmiş emek de cabası.
Bizler kendi küçük hayatlarımızda bazen hatalar yapıyoruz para kaybediyoruz veya fırsat kaçırıyoruz ne kadar dertleniyoruz yeri geliyor depresyona giriyoruz, sonra büyük oynayanlara bakıyoruz milyonlarca dolar kayıplar var, nasıl bu kadar büyük hatalar yapılabilir nasıl bu kadar kötü yatırımlar yapılabilir diye düşünüyor insan. Herhalde bir kişinin varlığının az olması veya çok fazla olması, yatırım başarısını doğru orantılı olarak etkilemiyor. Az parası olan az batırıyor veya az sıçrıyor. Çok parası olan çok batırıyor veya çok sıçrıyor. Yani borsada nice şirket var senelerdir dolar bazlı kayıp yaratan. Hadi borsa biraz da piyasa fiyatlaması ile ilgili ama yine de karlılığı çok düşük bir sürü şirket var devasa sermayeler ve devasa iş güçleri harcanmış. Hani vizyonsuzluk gibi olmasın ama santral satılsa daha iyi değil mi diyordum. Elbette lafın gelişi bir söylem. Yarın öbür gün durduğu yerde para basmaya da başlayabilir. Ama senelerdir ne getirdi ne götürdü diye bakınca 600 milyon euro yatırımın oraya bağlanması devasa bir kayıp gibi görünüyor.
Bir akaryakıt istasyonu ne kadara kuruluyor ne kadar kazandırıyor merak ettim. Muhakkak çok fazla değişkeni vardır ve böyle Google'dan bakmakla olmaz ama bulduğum kaynaklardan birini göndereyim.
https://gunceldetay.net/petrol-ofisi-nasil-acilir/
Kabaca ortalama 1 milyon dolar sermayeyle kurulur yılda 1 milyon lira kazandırır diyor. 18 F/K yapar. Borsada 5 F/K ile işlem gören tonla şirket var. İstasyonu geçelim farklı sektörlere bakalım. Benim reel sektörle pek irtibatım yok pek genel kültüre sahip değilim. Ancak şöyle AVM'ler ve açılan kapanan dükkanlardan gördüklerime bakınca. Onlarca dükkan tutmayacağı bana göre bas bas bağırırken açılıp birkaç ay veya birkaç yıl sonra kapandı. Milyonlarca lira para orada burada dükkan açmak isteyenler tarafından batırılıyor. Buna rağmen borsada değerinin bariz şekilde altında işlem gören onlarca şirkete insanlar yatırım yapmak istemiyor. Bir hayli garipsiyorum bu durumu. 1 milyon dolar parayla istasyon açıp envai çeşit sorunuyla uğraşıp sonra da yatırılan sermayeyi ancak 18 yılda amorti etmek yerine, bu parayı borsada doğru şekilde değerlendirmek, şirketlerin şu anki iskontolu piyasa değerleri de göz önünde bulundurulduğunda, uzun vadede çok daha fazla getiri sağlamaz mı? Ben burada neyi kaçırıyorum? Sermayesi olan onbinlerce kişi niye böyle düşünmüyor da borsada yatırım yapmak yerine iş kurmayı tercih ediyor?
Borsa biraz da kurtlar sofrasi oldugu icin urkutuyor. Mesela siz de genis donaniminiza ragmen hisselere direk girmek yerine kafaniza gore olan bir fon yoneticisi uzerinden dolayli girdiniz. Muhtemelen insanlar fon yoneticikerini sizin gibi ayristiracak donanimi olmadigi icin tumden uzak duruyor
Euro borçlanıp, TL mal satılmaz
Dolar borçlanıp, TL mal satılmaz … o iş 2002-2013 arası idi. Bitti
2020-21 yılına kadar BOTAŞ, ortalama maliyetinin %20-25 üzerinde sattı gazı santrallere.. Bunla sanayi ve konutları sübvanse etti. Sanayi deki sübvanse kalkmamış olsa, bu santral hala para kazanamıyor olurdu( şimdi sanayiye geçirip, bize Botaş maliyetine yakın gaz veriyorlar)...
Bırakın finansman geri ödemesini , eskiden doğru düzgün faaliyet kârı yazamıyordu.