Türkiye'nin kamu borcunun, GSMH'ya oranı yüzde 30'larda biz niye bu kadar sallanıyoruz ?
Printable View
Ben o 30 rakamına fazla güvenmesemde..yinede düşük sayılacak bir kamu borç oranına sahibiz diyebiliriz..ancak sadece kamu borç oranına bakmak yanıltıcı olabilir..Örneğin Japonya kamu borcu GSMH oranı %250'den yüksek..
Ayrıca 1997 Uzakdoğu krizini incelemenizde fayda var..o ülkelerin bütçe açığı, kamu borcu azdı..enflasyonları da oldukça azdı..fakat yinede krize girmekten kurtulamadılar..incelemenizde fayda var..
25 Ekimde yeniden faiz artırımı olabilir mi arkadaşlar?
Daha önce bir yetkili Trump'ın ticaret savaşları AB ekonomisini etkilemeye başladı, acaba QE'yi sonlandırmasak mı demişti..
Yine bir yetkili Ağustos ayında başta Türkiye EM'lerdeki çalkantılar yüzünden QE'yi sonlandırmasak mı demişti..
Şimdi İtalya meselesi çıktı:
Bu ECB'nin QE'yi sonlandırma işi papatya falına benzedi..:)Alıntı:
According to Commerzbank analyst Thu Lan Nguyen, concern of Italy’s fiscal health are a bigger big burden on the euro than they were during the euro zone sovereign debt crisis because “they could force the ECB to abandon its plans to normalize monetary policy.”
Birde faiz arttıracaklar..:cool:
enqi abi ,bırak ecb yi fedi ,mb artirmazsa, olur dolar yedi.:))
Gund, wallahi kelimeler kıfayetsiz kalmaya başladı..:)
Arka sayfalarda güçlenen doları gösterdiğim bir sürü yazım-grafiğim var..ama usanmayacağım, sen söyle nereden göstereyim..
EM kurları üzerinden mi..
EM borsaları üzerinden mi..
FED'le beraber ülkelerin artan faizlerden mi..
Artan libor faizlerinden mi..
Yok yok sana peg'li Hongkonk doları üzerinden göstereyim..daha adil olsun..bizim bu sene 15 puan faiz arttırımımıza benzemesin..
Adamlar peg'i korumak için bu sene içinde kaç kez piyasalarından kendi paralarını aldılar, dolar sattılar..neden..
Al bak Hongkong MB 'sı faizleri ne olmuş..FED'le bir benzerlikleri var mı sence..:cool:
https://i.hizliresim.com/NDmV7X.png
Enson FED'in arttırdığı günün ertesi onlarda 0,25 baz puan faiz arttırdı..ha arttırmak isterler mi, istemezler..çünki çok güzel bir emlak balonu var orada..
Bu sene Aralıkta Ocakta dolar kıtlığı oluşacak derken sen olmaz öyle şey demiştin..sanırım dolar kıtlığını döviz büfesine gidince dolar bulamamak olarak algıladın..
Dolar pahalılaşıyor, değeri artıyor, maliyeti artıyor Gund..
Borçları Romen leyi almadık Gund..450 milyar dolar borç yaptık..
Ve sen bir Hongkonk değilsin, en zayıf halkasın..sebep o, bu, şu farketmez..
Söyle güçlenen doları başka nereden göstereyim..:(
Bu kanıt, kanıt değilse daha fazla yapcek bir şey yok..:)
Yelpaze geniş tabiki..
https://i.hizliresim.com/pnlvzm.jpg
Karikatürü ben çizmedim..ben masumum..:)
https://i.hizliresim.com/qvV98W.jpg
enki
arjantin ile tr dışındaki ülkelerin ortalaması kaçmış..
EM kurlarının grafiklerini buraya taşıdım daha evvel
Bazıları 2009 zirvesinin yüzde 20 30 üstünde..
Çok kısa vade bakıyorsun olaya..
2016 ocak da zar 17 lerde idi
11 e düştü 14 e çıktı
FED etkisi mi şimdi bu..
RUB 90 larda idi 60 a düştü yüzde 20 değer kaybetti 72 oldu
FED etkisi mi..
Biz 3 tl idik
6 tl deyiz..
ahh enki ahhh..
dolar euro ve yen paritesi ile altın grafiklerini de koy bakalım ne kadar güçlü imiş dolar..
Aynen öyle..
Bu ihtimal çok kötü..
Bakın ben haklı çıktım indirelim birde bunu deniyelim bakın nasıl düşüyor diyecek..
Bunu tabanı dillendirmeye başladı bile..
Dolar 7 leri geçmedikçe artırmaz..
Ekin ayında bu kadar yüksek geleceğini sanmıyorum enflasyonun..
Dolar yoluna devam etmez ise tabi..
sevgili dostum enki
2010 dibimiz 1.50
yüzde 400-500 arası değer kaybı olan bir başka EM yada dolar ile değerlenen emtia falan göster..
Görelim şu doların gücünü..
Gund bu topiği geçen sene bu ayda açtın..Kasım Aralıktan beri ne konuşuyoruz..
-Fiscal tedbirler; Trump'ın vergi indirimleri, kamu harcamaları..
-Fed'in taperi-her ay artan miktarlar..
-İyi gelen veriler sonrası FED'in faiz arttırımlarının sıklaşacak olması..
Gund bunlar yeni..gerçekten yeni..:)
Bunlar geçen sene varmıydı..yoktu..hatta yine belirttik geçen sene aylık 200 milyar dolar büyük MB'ları tahvil alıp para çoğaltmaya devam ediyorlardı..
Bırak artık eskiyi, 2010 felan..Nisan'dan itibaren, piyasaların yüzleşmesinden itibaren olaya bak..
Ha dersen ki ben eskiye de bakarım..o zaman her dış sallantıda nasıl sarsıldığımıza bir bak..mesela Trump'ın gelişi 2016 sonu-2017 başlarına..Perşembe'nin gelişi Çarşamba'dan belli idi..
Ve ben bu sebeple bir gün doların arkasından mal mal bakacağız diye çok tekrarladım buralarda..yani duruma göre, olay gerçekleştikten sonra söylemiyorum bunları..
Hatırlıyorum yine eskiye bakmıştın bir zamanlar..geçen sene dedin ki dolar uzun süre sabit kalabilir..kıstasın neydi, geçmiş!!..dolar 8-10 sene sabit kalmıştı..o zamanda demiştim eski çamlar bardak oldu..gerekçeleri sıralamıştım yine..
Eskiye bakma yeni olana bak Gund....
enki
geniş açıdan bakmazsan yanılırsın..
FED demişken..
https://www.bloomberght.com/haberler...tekleyebilirim
çatlak sesler gelmeye başladı..
2019 da ipe un sermeye başlayabilirler..
Biz kendi ayağımıza sıkmazsak güzel şeyler olabilir..
Kendi ayağımıza sıkmada o kadar USTAlaştıkki artık altında bir çapanoğlu aramaya başladım..
Birşeyi açıklığa kavuşturalım..
Ben dolar düşecek cart curt uçacaz demiyorum..
FED in etkisi 1.50-7 hareketinde yüzde 40-50 den fazla değil diyorum.
yerinde tespitler sn gund.
mesela brezilyanın 2008 sonrasındaki bol para ortamında deliler gibi nemalanacak yer arayan sıcak paraya stopaj getirdiğini biliyor musunuz..
http://www.scielo.br/pdf/rep/v37n1/1...7-01-00108.pdf
amaç; yerel paranın aşırı değerlenmesini engelleyerek ekonomik sürecin verimini artırmak..küresel rekabette geriye gitmemek..
Gund dostum bak sana geniş açı sunayım..:cool:
Bir yerlerden hatırlıyormusun..ben hatırlıyorum, 1997 Uzakdoğu krizinden ufak bir kesit..:)Alıntı:
Cari açığıda uzun vadeli yatırımları çekmek yerine kısa vadeli sermaye girişi ve portföy yatırımları ile finanse etmeye çalıştılar. Gelen kısa vadeli sermayenin rehavetine kapılan bölge ülkeleri aşırı büyümenin verdiği rahatlıkla yapısal problemleri çözmek istemediler. Bir süre sonra kredilerde yaşanan anormal şişkinlik, yabancı sermayeye olan aşırı bağlılık, yanlış ve verimsiz yatırımlar, ihracatta kaybedilen rakbet avantajı, lüks tüketim mallari ithalatındaki artış bölgede ekonomik bir krizin ayak sesleri haline geldi.
Çeneyi kapalı tutarak misal..
şu 1.5 2 senedir faiz faiz diyerek ne kazanıldı ki..
Ekonomi mi düzeldi?
oy lar mı patladı?
ne geçti elimize..
Doların bu hale gelmesinin en büyük nedeni kurumsallığın kaybolup tek adama gidiştir..
Ekonomiye olduğunda kötü gösteren dolar füzelemesidir..
Dolar şu anda 3 tl lerde olsa ne cari açık konuşuyorduk ne batan inşaat firmalarını
ne yüksek faizi
ne resesyonu.
Yani son 2 sene de sadece birileri biraz sussa..
Çok daha iyi olacak idi..
sn hakem bu kurun olması gerektiği seviye çok tartışmaya açık bir konu ama işin geçmişi 2005-06 lara kadar gider.
bence en önemli kırılma noktalarından birisi 2006 mayıs ın daki kur atağında durmuş yılmazın yaptığı aşırı yüksek faiz artışı olmuştur. sonrasında dolar 2008 krizi öncesinde 1,2 lerin altına kadar sarkmıştır.
o dönemde mesela daha makul bir faiz dozlamasıyla doları 1,5-2 arasında dalgalanmaya bırakmak daha az kalıcı hasara yol açardı diye düşünüyorum.. daha dengeli giderdik ve şimdiki kontrolsüz ataklara da maruz kalmazdık en azından..
sıcak parayı bu kadar faize alıştırırsan arsız olur :)
Sanki bir cisim yaklaşıyor
Sabah açılışla birlikte doları almaya bankalara vermeye başladılar
Bi büyük başın batış haberi mi gelece acaba
effendy
FED faiz artırımlarında son derece şeffaf davrandı.
Bizim kiler hadi hadi oradannn modunda idiler..
Daha da ileri gidip sen kimsin e geldiler..Bizi kimse tutamaz modunda idik..
Özellikle 2016 darbe senaryosu önlenince iyice palazlandığımızı sanıp istediğimizi yaparız sandık..
Üzgünüm ama 17 yaş babasının arabası ile ondan habersiz gazlayan gençlerden farkımız yok du..
FED le beraber ayağımızı gazdan kessek daha dengeli bir ekonomi hedeflense "susulup" işe koyulunsa çok açık iddia ediyorum buralarda olmazdık..
Gund sn Hakem güzel özetlemiş..çene kapansaydı, faiz artışları zamanında yapılsaydı işler düzelecekti öylemi..ha muhtemelen dolar kuru seviyesi buradan bir miktar aşağılarda olurdu şimdilerde, o kadar..
''''Ekonomiyi olduğundan kötü gösteren dolar füzelemesidir..
Dolar şu anda 3 tl lerde olsa ne cari açık konuşuyorduk ne batan inşaat firmalarını
ne yüksek faizi
ne resesyonu.''''
Demişsin..
Geçen günde dedim bunu ''hem penguenler üşümesin, hemde buzullar erimesin'' gibi bir şey olmuş..
Gund bildiğimiz gibi faiz paranın kirası..ve ödediğin kira/faiz yediğin hurmaların bileşkesidir..ne kadar çok hurma yedin, o kadar çok faiz ödersin, değil mi?
Şimdi bizim şark kurnazları yıllardır hurmaları lup lup götürdüler ama şimdi hesap ödeme zamanı gelince karşılığı faizi ödemek istemiyorlar..senin bahsettiğin durumun kısaca özeti budur..
Neyse onlar istesin, istemesin önemli değil..demek istediğim geride bir balon varsa affedersin faiz artırsanda sıçarsın, arttırmasanda sıçarsın..balonun patlayacağı vardır ve patlar....balon nedir dersen ''borç balonu''..senin genel pencereden bakarsak EM ''borç balonu''..:)
97 Uzakdoğu krizinden şu kesitide tekrar ekleyeyim;
Tarihten ders alınmazsa tekerrür eder..dön baba dönelim..:(Alıntı:
Cari açığıda uzun vadeli yatırımları çekmek yerine kısa vadeli sermaye girişi ve portföy yatırımları ile finanse etmeye çalıştılar. Gelen kısa vadeli sermayenin rehavetine kapılan bölge ülkeleri aşırı büyümenin verdiği rahatlıkla yapısal problemleri çözmek istemediler. Bir süre sonra kredilerde yaşanan anormal şişkinlik, yabancı sermayeye olan aşırı bağlılık, yanlış ve verimsiz yatırımlar, ihracatta kaybedilen rakbet avantajı, lüks tüketim mallari ithalatındaki artış bölgede ekonomik bir krizin ayak sesleri haline geldi.
enki
yediğin hurmalar derken..
FED mi bize zorla hurma yiyin dedi..:)
O da yönetimin suçu değil mi..:)
2013 den başlayan diklenme ben bilirim ci mod
2014 c.başkanlığı seçimleri ile yarı yarıya
2016 darbe sonrası iyice ayyuka çıktı..
son 4 aydır da tamamen kontrol bende deniyor...
tek adam rejiminin sonucu..
tepe tepe kullansınlar..
burada bi allahın kulu diyemez ki "bunlar çılgınca bişi yapmaz ..inanıyorum bunlara"
3 aylık libor uzun süreli bir durgunluktan sonra son bir aydır %4 civarı bir yükseliş ile 2,408'ü buldu..
Batıdaki her faiz yükselişi EM'lerde şirketlerin borç döndürme problemini büyütür..
Zombi şirketler, zombi ekonomiler..
Walla buralarda hisselere girilmez diye çok söyledik, ima ettik ama..
En başta Gund kulak asmadı..yada hafife aldı..:(
Yapcek bir şey yok..
https://i.hizliresim.com/DDpdgv.png
Karakter abidesi Senyor vicente geçen hafta FED faiz arttırım günü buralarda bık bık ötüyordun..dolar güçlenince yine kayboldun ortalıktan..Power'ın deyimiyle kara batak gibisin: dolar düştümü yüzeye çıkıyorsun, dolar çıktımı dalıyorsun..korkak tavuk..:)
Fiyat, 200 günlük basit hareketli ortalamadan çok uzaklaştı. Ağustos başında yaklaşık %53 yukarıdaydı. Kıyaslarsak, 2008'de %35, 2001'de de %65 yukarı çıkmıştı. 2001'de, %65'lik zıplamadan yaklaşık 200 gün sonra yeni bir tepe yapmıştı. 2008'de de yeni tepeyi 140 gün sonra görmüştü. Yeni tepeleri yaparken de, haftalık MACD histogramında uyumsuzluk görülmüştü. 2018 Ağustos tepesinden 140 ve 200 gün ilerleyince, 2018 Aralık sonunu ve 2019 Mart sonunu buluyoruz.
Eğer dar bir bant içinde Nisan'a kadar böyle gidersek, 200 günlük hareketli ortalama, fiyatı ancak yakalayabilir. Mart sonunda da yerel seçimler var. :) Sonrası bir muamma! Reel kur endeksi, 1994 dibini test edecek mi, yoksa devalüasyon bitti mi? 2019 sonbaharında ancak anlaşılır. Daha doğrusu, ben ancak anlayabilirim... :)
http://666kb.com/i/dxjhns8f4hf9e4kue.png
Not: 200 gün yaklaşık 40 hafta olarak alındı.