Hocam elinize sağlık. Hem katkı için hem de güzel çeviri için :)
Syg
Printable View
Şunu da belirteyim...her zaman dediğim gibi...bu yazılar, hele içinde wall street geçiyorsa...önyargılı yaklaşıyorum...bu piyasa dünyanın en gelişmiş hisse piyasası ve son 50 yıldır dünyaya liderlik eden ülkenin borsası, o borsanın hisseleri söz konusu.
35 yıllık geçmişi olan, az gelişmiş ülkemizin, az gelişmiş borsasında...ve bize benze ülkelerde...olay farklı cereyan ediyor ve döngüsellik temel gerçek oluyor...yani düşüş trendinde full malda olma, yükseliş trendi sonlarında mutlaka hisse oranını azalt..azalt ki bir dahaki sefere cephanen hazır olsun.
Bu dediğimi anlamayan...1990 dan bu yana dow grafiğini ve usd bazlı İMKB grafiğini üst üste koysun ve trendlerdeki farklılığa dikkat etsin...biz ne kadar güzel hisseler seçsek de, ne kadar portföyümüzü iyi yönetsek de, mucizeler yaratmıyorsak, Ayşe teyzenin koluna taktığı bileziği zor yeneriz performans olarak,
Çözüm ne peki: aktif portföy yönetimi ile, 3-5 yıllık yükseliş ve 1-2 yıllık düşüş döngülerinde uygun hisse oranlarında olmak.
2000 de krizden 6 ay once aldigim hisselerimi 2006 martta dolar bazinda %400 kar ile satmis idim 3.20 cent endeksten.
4 sene disarida bekledim, faiz ve dovizde.
2008 dibini gordum. (1.20 cent)
10 TL den 1 TL ye gelen ARCLK ve TOASO'yu, 10 TL ye dusmus TUPRS'i alamadim.
Gerekcem de 2000-2003 arasindaki biktiran, anami aglatan yatay surecin olusacagi, yatay gitmeden endeksin yukselemeyecegi idi.
Ne zaman mi aldim taa 2010 baslarinda.
Endeks 20K dan taa 50K olunca dusen faizler nedeni ile temettu bazli yatirim yapmaya karar vererek.
Sunu demek istiyorum, AL SAT kararlari vermek oyle kolay degil.
Iyi kagidi bulup uzun vade beklemek cok daha kolay, en azindan benim icin.
Syg,
Kolay değil kesinlikle...ama son iki yıl bizzat şunu deneyimledim. Hisse portföyünde doğru oranlarla endeksi her yıl ortalama %10-20 yenmek mümkün...kendi başarım çok daha iyi oldu son iki yıl, ama kötü performans göstereceğim yıllar da olacaktır..bu bedenle %20 endeksi yenmek, gayet mümkün gözüküyor.
Bu da 15-20 yıl gibi bşr süreçte çok tatminkar bir portföy büyüklüğüne ulaşmak demek olacak.
Diğer taraftan...nasip, kısmet işlerine inanan biriyimdir...olmuyorsa, olmuyordur..çok inat etmeye gerek yok...eğer %10-20 yenme olayını, aktif portföy yönetimi ile başaramayan arkadaşlar.,.her ay düzenli sabit alımlarla yola devam edebilir...bu durum kimseyi geri zekalı, ya da beceriksiz yapmaz...Türkiye çapında derece yapmış, kafasının çok iyi çalıştığını bildiğim bazı arkadaşlarım borsa işinde başarısız oldu...biraz da kişilik yapısı etkili bu işlerde.
%100 katılıyorum. Peki hem viop hem hisse işlemi yaptığını biliyorum ama bunları bağımsız yönetiyorsun Cauti ağabey.
Sana bir soru,
Her çeyrek her aldığın hisse için %100 hedge yaparak gitmeyi ister misin? Yani endeksten bağımsız, endeks ne olursa olsun ben onu yeneceğim mutlaka dediğin bir portföy oluşturup %100 de hedge de olduğun için kulaklarını dış dünyaya haber akışına vb.. kapatmayı düşünür müsün?
Bu tarz yatırım yaklaşımları da var ama ben çok risk alarak hızlı büyümeye çalıştığım için açıkçası şimdilik çok sıcak bakmıyorum, tatminkar bir portföy büyüklüğünde ve 3 cent üzeri endekste aslında düşünülebilir neden olmasın diyorum...
Bizim borsamız daha toy hocam Wall Street yanında. Dow Jones'un kurulduğundan itibaren ilk 30 yıllık grafiğine bakarsanız bizimkinden çok farksız sayılmaz. Hatta 70'lerin sonuna kalıcı bir ivme olmadı AMerikan borsasında. Ne olduysa 80'lerden sonra oldu. 80 lere kadar aynı mehter takımı gibi gitti.
https://www.macrotrends.net/1319/dow...storical-chart
Enflasyona oranlanınca 80'lere kadar bir şey kazandırmamış, ondan sornası dehşet ama.
Ama şuda bir gerçek, Aselsan, Logo,Otkar benzeri firmalar yaratmadıkça ayni 2 ileri 1 geri gelmeye devam ederiz. Katma değer yaratan şirket çok az. 100 milyar dolar piyasa değerini görecek şirketi bulmak lazım, er geç çıkarcaz bizde.
yeni başlayanlar için:
UVY portföyü oluşturmadan önce sektörleri bilmek gerekir.
Kendi listem.
https://resmim.net/f/ikv7Ni.jpg
Portföyümün endeksi her yıl en az %10yeneceğinden %99 oranında emin olsam...kesinlikle bu dediğini yapardım...geçen yıl %45 yendim endeksi...ama bu sene %10 bile yenemeyebilirim.
Öte yandan, bir yöne saplantılı değilsen..bazen kabak gibi yükseliş ve düşüş trendleri oluyor...yani ihtimal hesabı yaparsak, çoğu zaman bir yöne hareket %50-60 doğrulukla tahmin edilebiliyor...nadiren de olsa bu başarı %70-80 lere çıkabiliyor ..işte bu zaman dilimlerinde bu yön doğrultusunda uzun ya da kısa açmanın risk-getiri oranı çok iyi...neden bundan mahrum olayım.
Son yaşadığımız yükselişte hisse miktarım kadar endeks short yapmak enayilik olurdu...bu yıl borsa beklentimin üst bandı 125 bin...buraya yaklaştığımız bu günlerde endeks uzunlarımı azaltıyorum...125 binler yandığında endeks longlar sıfırlanmış olur.
Takip ettiğim kısa vade sinyal sat deyince portföyün yarısını, kusa ve orta vade sistem sat deyince tüm portföyü endeks short yaparak hedge ederim..sat sinyalleri kalkarsa hedge short ları kaparım...endeks 125 üzerinde yoluna devam eder ve düşmezse, full portföy hisselerle devam ederim.
Sence bu yöntem daha güzel değil mi:)
Ayrıca bu anlattıklarım milyon dolarlık değerdedir...anlayabilenler için...aslında halka açık bir forumda bunları yazıyorum diye değeri düşük bildiler olduğu düşünülmesin.
Beni az çok tanıdınız, yukarıda yazdığımı kendini beğenmişlik ya da kendini dev aynasında görmek olarak değerlendiren varsa üzülürüm...zaten fazla sürmeyecek olan bu paylaşımlar, daha erken sonlanır. Laga luga takılır giderim net ortamında.
Sn Cautionary,
Paylaşımlarınız çok çok değerli olduğunu vurgulamak isterim. Ayrıca sizi tanıdık merka etmeyin. Umarım paylaşımlarınız uzun sürer.
Takip ettiğim kısa vade sinyali kesin paylaşmışınızdır ama mümkünse tekrar paylaşırsanız çok sevinirim.
Takip ettiğim kısa vade sinyal
Bu arada şunu da belirteyim...açıkçası son iki yıldaki başarı önümüzdeki 3 yıl daha devam ederse...büyük ihtimalle bir fon yönetim şirketi kurarım..,duyurusunu da burdan yaparım zaten...yeterli enerjiyi kendimde hissedersem tabi.
Daha önce verdiğim tiyoyu tekrar hatırlatayım. Sadece benim için değil, sosyal medyada ya da forumlarda piyasalarda başarılı olduğunu iddia eden herkes için geçerli..,ne zaman aşırı nazik, mütevazi, çok sevecen hareket edip..,derin Bilgi birikiminden eğitim, tavsiye, mesajlaşma grupları vs ile sizi faydalandırabileceğini söylüyorsa kişi...ondan uzaklaşın, kayda değer bir başarısı da yoktur zaten.
Davos'tan Ray Dalio : "Nakit çöptür" dedi. Portföyde altın olmalı diyor.
https://www.youtube.com/watch?v=tZyWVxGXPHo
Selam,
Elinize saglik. Aslinda bu hikayenin degisik bir versiyonu modern piyasalar olusmadan oncesine atiflanir. Orada satranc tahtasi ve bugday kullanilir. Hikayenin sonunda odul olarak ilk kareden 1 adet bugday tanesi ile baslamak uzere her karede bir oncekinin 2 kati bugday tanesi talep edilir. Gunun sonunda anlatici bizi 2^^64 adet bugday ile basbasa birakir. Kabaca 18.5 milyon ve sonunda 12 sifir var.
Hikaye ne olursa olsun matematigi gercek :)
Korelasyonu dusuk bir kac varlik sinifi ile sepet oranlari olusturup, 6 ay ya da 12 ayda bir periyotlarda rebalancing yaparak ucuza hisse alabilir ya da pahalandiginda satmis olabilirsiniz. Bu da piyasa zamanlamasi yapmaniza gerek kalmadan devamli hisse riski/getirisine sahip olmanizi saglayabilir. Risk istahinizin ve daha onemlisi piyasain risk istahi arttigi donemlerde hisse orani artirilabilir. Ulkemizde bono/tahvil ile hisselerin korelasyonu yuksek malesef; hisse dengeleme amaciyla doviz ve altin disinda pek varlik yok.
Bu başlıkta olanlarda, deva sadece bende mi var? Bu grafik şiir gibi değil mi? Üstelik altı boş değil, temel analiz destekliyor ve beklentileri düşününce 2020 de de ciddi bir potansiyel içeriyor. Borsa da böyle fırsatlar her zaman gelmez.
Not: şimdi biri gelir, ama bir sürü ıvır zıvır şirket 5 kat prim yaptı derse..kürekle dalarım
Siz mi saldırdınız yoksa, buraya yazdık, koptu kağıt:)
alloffs ıle senın portfoyun kesıstıgı hısseye zaten gozu kapalı gırılır, asla uzmez... ben 2-3 senedır hısselerden tamamen vadelı kısmına gectım, o yuzden hıc takıbımde degıl nedır ne degıldır daha nereye gıder vs bılmıyorum ama buradakı arkadaslara da uyarım olsun...
Üstad, Deva küllerinden doğuyor dediniz ve kademeli alımlarımı ortalama 8,44 ile tamamladım ve şimdi arkaya yaslanıp keyifle izleyip size dua ediyorum. Kelebek de kanatlarını çırpmaya başladı güç topluyor sanırım, onun da uçmasını bekliyorum sabırla.
Burdan ve özelden verdiğiniz bilgiler tecrübe ve bilgi dolu. Sizlerle tanışalı yaklaşık bir yılı geçti
ve bu kısa zamanda çok değerli kazanımlarım oldu. Bundan dolayı size çok teşekkür ederim.
Burada bulunan tüm arkadaşların hayırlısı ile kazanması dileklerimle.
Syg.
Maliyet biraz yüksekmiş...ilk kez 3 lü fiyatlardayken yazmıştım bu hisseyi...biliyorsunuz en az 5-6 kademede alımlarımı tamamlıyorum...%10 u geçmemek üzere de çok ani hareketlerde satıp aşağıdan yerine koyuyorum...ama bu hissede sat-al da pek yapmadım...bu kadar düzgün bir trendde, tek yapılması gereken sabırla beklemek zaten.
Dün ortalama maliyetime baktım deva da...4,5 civarlarında...normalde 1 yıl gibi bir sürede %100 e ulaşınca o hisseyi satıyorum ( uluse, Pegasus, klimasan gibi),,, ya da bir ay gibi bir sürede %30 yaparsa da çıkıyorum ( bağfaş, aksen, doas).
Ama deva, aksa, uluun ve ttrak da %100 olmama rağmen duruyorum...sağlam bir trendleri var..,endeks düşerse de endeksten az düşerler bence...sonuçta endekste beklediğim satışlar gelirse, endeks short yaparak portföyü hedge liyeceğim.
Tebrikler...dün bir arkadaşa söyledim...3 kayına çıkmış bir yılda dedi...iyi de 3 tl zaten saçma bir fiyattı dedim...aynı şey pegasusta da oluyor...4 kat çıkmış..iyi de 80 tl anormal yüksek, neye göre 20 tl ye göre...20 TL normal miydi peki?
Bir hisse temel analize göre bir yıl önce 10 tl iken pahalı olabilir, şimdi ise 20 tl iken ucuz olabilir...önemli olan rasyolar iyileşiyor mu,
Bu arada 3-4 kat arttı dediğimiz deva da fk 8,35...2020 düşen faizlerle azalan finansal giderler ve trend satış büyümesiyle bu fk nın 5 lere gelmesi mümkün..10 yıllık faizlerin %12 olduğu yerde, 8 fk lar normaldir...hızlı büyüyen, gelecek vadeden sektör ve hisselerde 10 a kadar pahalı diyemeyiz hisseye.
Pegasus ta fk 6,5...4. Çeyrekten sonra 6 nın altına inebilir...eğer tek seferlik bir iyileşme değilse, ki öyle değil..bu hisseye nasıl pahalı diyelim.