hocam bir de şöyle bakalım
2021 ilk 2 çeyrek net karı toplam 7 milyon
2021 son 2 çeyrek net karı toplam 60 milyon
Sanırım böyle daha güzel anlaşılıyor şirketin nereye doğru koştuğu.
Bu rakamlarda Brightstar yok henüz. Paynet satışı zaten yok.
Printable View
Alıcı olmadığı için çıkamıyor, alıcılar neden yok Emirhan abi :))
Arena Bilgisayar (ARENA, Sınırlı Negatif): Şirket'in 2021 dördüncü çeyrek net dönem karı bir
önceki yılın aynı dönemine göre %17,99 oranında artarak 25,05mn TL olarak açıklanmıştır.
4Ç21’de bir önceki yılın aynı dönemine göre satış gelirleri %42,21 artarak 2.131mn TL’ye
yükselmiştir. Brüt satış karı 4Ç20’ye göre %38,96 oranında artış ile 105,14mn TL’ye yükselmiştir.
Şirketin faaliyet giderleri 4Ç21’de yıllık bazda %58,96 oranında artmıştır. Şirketin 4Ç21 döneminde
net kar marjı 0,2 puan azalarak %1,18 seviyesine gerilemiştir. 2021 yılında toplam net dönem
karı, bir önceki yıla göre %3,88 oranında artışla 67,15mn TL'ye yükselmiştir.
Anadolu Yatırımın paylaşımı.
E bu bülteni benim gibi finansal okur yazarlığı olmayan adam bile yazar.
Hani nerde Brightstar ile paynet ile ilgili beklentiler?
https://assets.anadoluyatirim.com.tr.../grapor_95.pdf
Alıcı neden yok , çünkü biz türküz de ondan yok :) En kısa açıklaması bu hocam.
Biz çok düz mantık insanlarız ondan alıcı yok. Biz direk rakam karşılaştırırız ondan yok.
geçen sene kar 64 , bu sene 67 , bundan cacık olmaz mantığındayız ondan yok.
Vizyon yok , geleceği görmek yok , araştırmak yok , beklentiyi satın almak yok , ondan alıcı yok.
Bizim yatırım danışmanı diye ağzının içine baktığımız Tuncay turşucu gibi adamlar da ondan alıcı yok. O da 2 sene önce hisse daha defter değerine yeni gelmişken köpük var dedi bu hissede , sonra hisse 4 katına çıktı 7-8 ay içinde. Ardından da ya o dönem çok da tanımıyordum hisseyi , fazla araştırmadan sadece rakamlara bakarak onu dedim gibi saçmalamıştı. Bu adamlara üstad dendiği için alıcı yok hocam.
Bak kaç yazımda bahsettim. Türkün aklı sonradan gelir , türk veresiye işi sevmez , peşini sever. Daha bilançoda o ışığı görmedik o yüzden almıyoruz der. Zaten işi bilen bilançoda o rakamı görmeden alır , işi bilmeyen de o rakamı görüp alır ama geç olur , pahalı olur.
O yüzden , dün gelen bilanço bizi 13 lira üstünde rahat tutar ama çok daha fazlası için 2022 ilk çeyrek beklenecek gibi duruyor.
Bizim yatırımcı bir türlü beklentinin alınması gerektiğini anlamadı. Elin amerikalısı 3-4 sene önce aldı bu günleri gördüğü için bizimkiler 3-4 ay önceden alamıyor o yüzden alıcı yok.
Alıcı olur , gelir merak etmeyin. Bu fiyatlardan almayanların 20 liralardan kapış kapış alacaklarını göreceksiniz. Yazın bunu kenara.
Hisse bölünmeden önce burada kendimi yırtıyordum 5-6-7-8 liralardayken alın çok ucuz diye , almayanlar 40-50 liralardan kapış kapış aldı 1-2 sene sonra.
Bu sefer de aynısı olacak İnşaalah. Perşembenin gelişi Çarşambadan bellidir. 2022 bilançoların nasıl geleceği bugündne belli ama görmek için biraz araştırmak lazım ki , araştırmak bizim türk milletinin en sevmediği şeydir. Bizim millet armut piş ağzıma düş yöntemini sever. Hisseyi alacak hemen ertesi gün hisse tavan olacak , öyle hisseyi sever bizim yatırımcı.
Yoksa alın 18 ayda 3 katına çıkacak desen bile , 18 ayda kim öle kim kala der. Şansını başka riskli hisselerde dener , sermayeyi 100 liradan 50 liraya düşürür sonra aklı başına gelir , ne işim var benim borsada der çıkar gider.
Ben hep bunu derim , sabrı olmayan borsaya gelmesin. Gitsin at yarışı oynasın , loto oynasın , piyango bileti alsın.
Bu bilançoyu gördükten sonra benim içim daha rahat. Çünkü en kötüyü atlattık. Bu bilanço kötü gelseydi , yani 40 milyon civarında bir kar gelseydi , o zaman 11-12 liralara geri dönebilir diye endişelerim vardı , ama bu bilançoyu görünce artık buralar dip diyorum.
Bundan sonrası için bu bilanço en kötüsü. Bundan sonra çok daha muhteşemleri gelecek Allah'ın izniyle.
Neden bir kurumda çıkıp
Sektör PD / DD ortalaması 7.78 iken Arena sektörün altında 1.63 lerde demez.(Beklentiler dahilinde şu kadar iskontolu vs)
Sektör ortalamasınını geç,tam yarısını alsan bile 30 lira olsa bugün kimse neden 30 lira oldu demez sanırım.
Tabi sadece pddd yeterli değil.
eyvallah hocam. Tam da bunu diyordum. Bizim türk yatırımcısı ,bunun gibi yatırım şirketlerinin ağzının içine baktığı için alıcı yok.
Bu adamlar direk rakam karşılaştırır. Geçen sene böyleydi bu sene böyle o zaman sınırlı negatif.
Manyak zaten bu rakamlar fiyata yansıdığı için 1 senede %35 düştük. Sen biraz da geleceğe baksana. Brighstar alımının etkisinden bahsetsene , Paynet satılırsa şirketin kasasına yüzlerce milyon TL nakit para girecek , bu da öz sermayeyi uçuracak , kredi borcunu kapatırsa finansal gideri düşürecek , bu da net karı çok yükseltecek desene.
Bu hisse fiyatı bu gelen bilamçoya göre normal ama 2022 bilançoları içib çok ucuz o yüzden 12 ay içinde hedef fiyat 25-30 arası , bu yüzden de al tavsiyesi veriyoruz desene.
Bunu dersen ben sana yatırım danışmanı derim. Yoksa koy geçen seneki rakamı , koy bu seneki rakamı , bu bukadar düşmüş bu bukadar yükselmiş bunu hesap makinası yapıyor zaten , sen bana benim yapamadığımı verirsen ben sana üstad derim , yatırım danışmanı derim.
Sadece rakam karşılaştırısan hesap makinasından farkın yok.
Ama bunu anlayacak yatırımcı yok bizde. Biz de gördüğüme inanırım diyen yatırımcı tipi var. Sorsan bugüne kadar borsada ne kazandın diye hiç der. Sen sadece gördüğünle hareket edersen , gördüğün zaman pahalı olduğu öğrenmediysen , senin şimdi gördüğünü başkaları aylar öncesinden görüp 10 liradan aldıklarında , sen gördüğünde 20 lirayken almaya çalıştığında başından aşağı malı boşalttıklarında ağlamayacaksın o zaman. Hisseye güzel dediler aldık , şimdi çıkmıyor dersin.
Çıkmaz tabi , senin şimdi gördüğünü aylar öncesinden görenler 10 liradan aldı , %100 kardalar ondan çıkmaz. Çünkü beklenti alınır , gerçek satılır ondan çıkmaz. Sen gerçekleşme olunca almaya kalkarsan kazanamazsın.
Bizim yatırımcı bunu anladığı gün para kazanır. Yoksa Allah yardımcısı olsun.
Hocam aslında sektör ortalaması olayına da ben pek katılmıyorum.
Çünkü yazılımcılarla biz aynı sektör değiliz aslında. Yani karlılığı yüksek olan bir şirketin defter değerinin çok üstünde işlem görmesi normal. Çünkü orada PD/DD'den çok F/K yada FD / FAVÖK'e falan bakılıyor.
Bizimle karşılaştırılması gereken şirketler sadece Armada , Penta , İndes , Despec ve DGATE. Belki ucundan biraz Teknosa'yı da katabiliriz ki o bile tam değil.
Şimdi karşılaştırılacağımız şirketlere bakınca Armada ve Penta'nın rasyoları çok abartı olduğundan rasyo ortalamalarını yukarı çekiyorlar o zaman da biz ortalamanın altında kalıyoruz gibi duruyor.
Ama 2022 bilanço beklentilerine göre , Paynetin de 800 milyon liralar mertebesinde bir paraya satılıp , borçların kapatalıcağını düşünürsek , bizim rasyolar İndesin bile altına gelir bu sene sonu.
Yoksa Pentanın PD/DD oranı çıkmış 8-10a , F/K olmuş 100 , bunu baz alırsak yanılırız. İndesi baz alalım. Bence bu sene sonundaki projeksiyonuma göre , bu fiyatta kalırsak , İndesin bile altına ineriz F/K konusunda. PD/DD olarak da zaten sektörün en ucuzuyuz.
Alıcı yok dedim İnfo geldi kıpırdadı biraz. İnfonun kim olduğu belli mi? Ky yada fon yada perea mı