76.573.897,72 ABD Doları güzel fonlama..
Printable View
one ve pomega yolun başında birliktelik anlaşmasi yaptılar inşallah birlikte çok daha agressif büyürler..
ONE dün (15 Mayıs) ABD'de üretilen 314Ah lityum demir fosfat (LFP) hücrelerini, bir 'Aries Grid Modülü'nü ve bir pil yönetim sistemini (BMS) piyasaya sürdüğünü duyurdu; bunların hepsi pil enerjisi depolama sistemi (BESS) pazarı için tasarlandı.
Ürünlerin 2027'den itibaren Gelir İdaresi'nin (IRS) güvenli liman tablosu metodolojisini kullanarak %10 yerli içerik yatırım vergisi kredisi (ITC) eklemesine hak kazanacağı belirtildi. Ayrıca Avrupa Birliği'nin Pil Pasaportu gerekliliklerine de uyulacağı belirtildi .
Michigan merkezli ONE'ın CEO'su ve kurucusu Mujeeb Ijaz, "ABD elektrik şebekesinde veri merkezleri ve üretim tarafından artan yük talebi, enerji depolama sektörünün büyümesini hızlandırdı ve yerli üretim hücrelere, modüllere ve pil yönetim sistemlerine yönelik inanılmaz bir ihtiyaç yarattı" dedi.
"ABD şirketlerinin ülkenin elektrifikasyona geçişine yardımcı olmak için daha fazla enerji depolama sistemine yatırım yapması ve bu sistemleri inşa etmesi için bundan daha iyi bir fırsat olmamıştı" diye ekledi.
Bunlar ONE'ın BESS ile ilgili ilk duyuruları değil, sistem entegratörü GE Vernova'ya pil teknolojisi sağlayacağını ve Batı Virginia'daki bir mikro şebeke projesi için tam BESS sağlayacağını duyurdu. Şirketin Michigan'da, öncelikli olarak EV pazarına hizmet etmek için bir pil giga fabrikası var.
Enerji Günlüğü - ABDnin büyük ölçekli bağımsız pil üreticilerinden Our Next Energy Inc. (ONE), 314 Ah kapasiteli lityum demir fosfat (LFP) pil hücrelerinin Türkiyede üretimi için, Kontrolmatik Teknoloji Endüstri ve Mühendislik AŞ iştiraki Pomega Enerji Depolama Teknolojileri AŞ ile stratejik iş birliğine gittiğini duyurdu.*Varılan anlaşmaya göre söz konusu hücreler elektrikli araçların yaygınlaşmasını hızlandıracak bataryalar tasarlamaya odaklanmış Michigan merkezli enerji depolama teknoloji şirketi ONEın teknik gereksinimlerine uygun şekilde, LFP pil hücresi ve enerji depolama sistemleri üreticisi Pomeganın Ankaradaki gigafabrikasında üretilecek.*ABD GÜMRÜĞÜNE TAKILMAYACAK*ONE-Pomega Enerji Depolama Teknolojileri AŞ anlaşmasına dair açıklama, ONEın kısa süre önce piyasaya sürdüğü ABD üretimi şebeke tipi batarya ürün serisinin ardından geldi. Bu seri LFP hücreler, modüller ve batarya yönetim sistemlerini içeriyor ve ONEın ABDdeki yerli girdi teşviklerinden yararlanma hakkını koruyor. Yani Türkiyede üretimi üretilmiş LFP hücreler, ABDde üretilmiş modül ve muhafaza sistemleriyle birlikte kullanılırsa, yatırımcı teşvik avantajlarından yararlanabiliyor.*DAHA KAPSAMLI İŞBİRLİĞİ YOLUNDA*Anlaşma kapsamında, Pomeganın Ankaradaki tesislerinde 2026 yılında 2 GWh, 2027 yılında da 5 GWh lik hücre üretilecek.*Bu tedarik, 2027 yılında üretime başlayacak olan Michigandaki ONEın yerli hücre üretim tesisini tamamlayıcı bir rol üstlenecek. Buna karşılık, açıklamada ONE ve Kontrolmatik in Michigan daki ONE tesisine mühendislik, tedarik ve inşaat (EPC) hizmetleri sağlanmasını ve hücre ile sistem üretimi alanlarında iş birliğinin genişletilmesini içeren daha kapsamlı bir ortak girişim yapısı üzerine görüşmelerini sürdürdükleri bilgisine yer verildi.*OYNAK VERGİLERLE BAŞA ÇIKMAK İÇİN* * *ONE ın Kurucusu ve CEO su Mujeeb Ijaz, konuya ilişkin açıklamasında ONE ın faaliyete geçişinden bugüne dayanıklı, esnek ve yerel temellere dayalı pil tedarik zincirleri oluşturmak için çalıştığını belirterek avrupanın en büyük bağımsız LiFePO4 pil hücresi üreticisi Pomega ile Türkiyede üretim üssü kurarak, müşterilerimizin tarifelerdeki oynaklıklarla başa çıkmasına yardımcı oluyor ve 2027 itibarıyla tamamen yerli üretim hedefimize doğru ilerlemeye devam ediyoruz dedi.*HÜCRE ÜRETİMİYLE SINIRLI DEĞİL*Kontrolmatik Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan ise ONE ile yapılan işbirliğini şöyle deverlendirdi:*Ankara daki üretim hattımız, ileri düzey otomasyon, sıkı kalite kontrol süreçleri ve ölçeklenebilir kapasitesi ile uluslararası standartlara uygundur. ONE ın misyonunu desteklemekten ve bu uzun vadeli sanayi iş birliğini yalnızca hücre üretimiyle sınırlı kalmadan EPC ve proje geliştirme alanlarına da taşımaktan heyecan duyuyoruz.TEŞVİKLERE UYGUN ÜRETİM SÜRECEK ONE Strateji Direktörü Dr. Deeana Ijaz ise Pomega ile ortaklıklarının tarihi ölçekteki talep artışı ve küresel yeniden yapılanma döneminde ONE ın müşterilerine istikrarlı, ticarete uyumlu ve yüksek kaliteli LFP hücre tedarik imkânı sağladığını söyledi. Ijaz, Şu anda ve gelecekte IRA teşviklerine uygun ürün konfigürasyonları sunmayı taahhüt ediyoruz, bu, hem uluslararası hem de ABD merkezli üretimle desteklenecek ifadelerini kullandı.* Kaynak: Kontrolmatik - Pomega ABD li ONE için pil hücresi üretecek
Amerikali sirket haberi ve akabinde 3 milyara yakın botas ihalesi bile eksi olmasina engel olamadı. Gerçekten yazık.
ONE (Our Next Energy) ile Kontrolmatik'in iştiraki Pomega arasındaki mevcut anlaşma incelendiğinde, şu anda ortak bir fabrika kurma planı açıklanmış değildir. Ancak bazı veriler bu olasılığı destekleyebilecek nitelikte: Mevcut Anlaşmanın İçeriği ONE, geliştirdiği 314 Ah LFP pil hücrelerini, 2026'dan itibaren Pomeganın Ankara'daki gigafabrikasında ürettirecek.Üretim kapasitesi:2026: 2 GWh2027: 5 GWh hedefleniyor.Ürünler: özellikle ticari enerji depolama sistemlerine yönelik hücreler.Bu yapı bir üretim iş birliği olup, ortak yatırım veya şirket kurulumunu içermemektedir (yani joınt venture değil).Ortak Fabrika Kurulma İhtimali Neden Gündeme Gelebilir? 1. ONE'ın ABD'deki üretim hedefleri büyük ama zaman alacak:Michigan'daki ONE Gigafactory 2027de faaliyete geçecek. Bu süreçte ara üretim ihtiyacını Pomega karşılıyor. Bu geçici değil kalıcıiş birliğine dönüşebilir. 2. ABD nin teşvik politikaları (IRA):Eğer ONE, IRA teşviklerinden daha fazla faydalanmak isterse, Pomega ile ABD içinde ortak bir fabrika kurma fikri gündeme gelebilir. Kontrolmatikin de güney Carolinada bir yatırımı var, bu da zemini hazırlıyor.3. Teknoloji transferi ve tedarik zinciri güvenliği: Pomeganın üretim kalitesi ONE ı tatmin ederse, iki tarafın daha derin entegre olması (örneğin ortak fabrika kurması ya da Pomeganın ABDdeki yatırımlarına ONE ın ortak olması) stratejik olarak anlamlı hale gelir. Sonuç Şu an için resmî veya kamuoyuna açık ortak fabrika kurma planı yok. Ancak: Pomeganın ABDdeki yatırımı, ONEın hızlı üretim ihtiyacı,ve ABDnin teşvik politikaları göz önüne alındığında,İlerleyen dönemde ABDde ya da başka bir bölgede ortak bir üretim tesisi kurmaları yüksek olasılıktır.
ONE VE HEDEFLERİ
Our Next Energy (ONE), son dönemde özellikle Kontrolmatik iştiraki Pomega ile yaptığı iş birliğiyle dikkat çekerken, şirketin genel stratejik hedefleri oldukça iddialı ve hem enerji depolama hem de batarya üretimi alanında ABD nin lider şirketlerinden biri olmayı amaçlıyor. İşte ONE ın gerçekleştirmeyi planladığı öncelikli hedefler:
1. ABD de Batarya Üretimini Yerlileştirme (Onshoring)
ONE, ABD nin Çin e olan lityum-demir fosfat (LFP) hücresi bağımlılığını azaltmayı hedefliyor.
Michigan da inşa edilen 1.6 milyar dolarlık gigafactory ile bu alanda en büyük LFP üreticilerinden biri olmayı planlıyor (2027de faaliyete geçecek).
Bu hedef, ABD nin IRA (Inflation Reduction Act) kapsamında belirlediği yerli üretim teşvikleriyle doğrudan örtüşüyor.
2. Ticari Enerji Depolama Sistemlerinde Liderlik
ONE, sabit enerji depolama sistemleri (ESS) için yüksek kapasiteli ve uzun ömürlü hücreler geliştirmeye odaklanıyor.
Kontrolmatik-Pomega iş birliği sayesinde 314 Ah kapasiteli LFP hücreler piyasaya sürülecek (2026 dan itibaren).
Bu sistemler, şebeke destekli büyük batarya projeleri (ör. güneş santrali, veri merkezi) için kullanılacak.
3. Çift Kaynaklı Tedarik Zinciri (Dual Sourcing)
ONE, üretim risklerini azaltmak için hem ABD de hem de uluslararası lokasyonlarda hücre üretimi yaptıracak.
Türkiye de Pomega ile yapılan iş birliği, bu stratejinin bir parçası.
Bu sayede ONE, tedarik zincirini hem jeopolitik risklerden koruyacak, hem de ölçek ekonomisine ulaşabilecek.
4. Yeni Nesil Batarya Geliştirme
Şirketin uzun vadeli hedeflerinden biri, gelişmiş kimyasal yapıya sahip hücreler üretmek:
LFP dışında yüksek enerji yoğunluklu hücreler de AR-GE süreçlerinde.
Özellikle elektrikli araçlar için menzil artırıcı teknolojiler (ör. aries ve Gemini pil sistemleri) geliştiriliyor.
5. Sürdürülebilirlik ve Karbon Ayak İzinin Azaltılması
ONE, batarya üretiminde düşük karbonlu süreçler ve geri dönüştürülebilir malzeme kullanımı konusunda kararlılık gösteriyor.
Michigan daki üretim tesisi, yenilenebilir enerjiyle çalışan ilk batarya gigafabrikası olmayı hedefliyor.
Özet Tablo ile ONE Hedefleri
Hedef Zaman Çizgisi İş Ortağı / Yol Haritası
ABD de LFP üretimi 2026-2027 Michigan Gigafactory
Türkiye de LFP üretimi 2026 başı Pomega (Kontrolmatik iştiraki)
ESS sektöründe ölçekli büyüme 2025-2027 314 Ah hücrelerle
Çift tedarik zinciri 2025+ ABD Türkiye üretim
Yüksek enerji yoğunluklu bataryalar 2026 sonrası Ar-Ge süreci devam ediyor