tam bir değer yatırımı olmuş.
Deva son 1 yılda %196 yapmış. İlaçlarda selec %104 , ecilc %65
ıvır zıvır hisse dediniz. aklıma hubçular geldi :))
Printable View
Üstat, yer değiştirmiş gibiyiz...ben eskiden sadece viop takılırdım...sen hisseciydin...şimdi sadece vadeli işlemler diyorsun.
Ama benim 22 yıllık piyasa deneyimim, 13 yıllık viop deneyimim şunu gösterdi...en riski az, en getirisi yüksek sürdürülebilir kazanç...hisse ve endeks vadeli işlemleri bir arada yapmak...bazen hisselerde çok güzel fiırsatlar çıkıyor, bazen de vadelide...en güzeli ikisini bir arada kullanmak.
Bir o olsa iyi...son bir yılda %200 getiren en az 50 hisse vardır. Bazıları 10 kat arttı.
Ama fk sı ya da pddd si uçmuş, hatta zararda ise bşr hisse..bu tür primler spekülatif demektir..kumar oynayarak elde edilen kazanç bence kazanç değildir...zar düzgün gelmiştir sadece..zaten bu tür kazançlar, er geç kaybedilir tekrar.
Bunu yapabilmek için teknik ve temel analiz dışında çelik gibi sinirlere ihtiyaç var. Bence bu özellik doğuştan geliyor, kimi ne yaparsa yapsın mizacı gereği borsada başarılı olamıyor.
Bence işi fon yöneticilerine bırakmak bu noktada mantıklı oluyor 😊
Sizin paylaşımlarınız yetenekli kişiler için altın bilezik
https://finance.yahoo.com/quote/TUR?ltr=1&guccounter=1
MSCI Turkey'den sıfırları şutlamışlar
BIST'den deyakında şutlarlar mı ne dersiniz ?
Haftasonu raporlara devam :)
Deniz Yatırım 2020 strateji
https://www.denizyatirim.com/Sites/1...aporu-2844.pdf
tebrikler.. hakikaten tam isabet bir tahmindi.
hersey tahmindir ama bazi tahminlerin alti matematikle bilimle doludur bunlarin isabet almamasi ancak beklenmeyen abes olaylarla olur.
pegas ta da dediginiz olacak gibi.
asagi basiyorlar gibi yapilsa da bana biraz ver malini diyorlar gibi geliyor.
tahtanin verdigi hissiyat boyle gibi.
Pegasusta kötü olacak her olasılık neredeyse gerçekleşti. Ve 1 ayda oldu bunlar
- Pistten çıkma
- iran abd savaş riski
- Havalimanı slot kapatma
- Uluslararası sağlık riski
Geri kalan risklerden Allah saklasın diyorum. Ama pegasus defterini kapatınca bir daha havacılığa uğramam. Deprem bölgesinde paşabahçe dükkanı işletmek gibi bir şey
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Aslında bu başlığa çok ters bir hisse ama eğitim için iyi bir örnek olabilir.
Finansbank (QNBFB) borsamızın bilmem kaç yüzmilyar lira ile en değerli hissesi(ydi).
Yılbaşında 36 lirayken iki gün önce 102 lirayı gördü. Yirmi günde üç kat artış.
Şimdi de şahane bir eyfel kulesi formasyonu yapıyor, grafiğine bakmanızı öneririm.
Üç gündür taban çekiyor, bugün alıcısız...
https://tr.investing.com/equities/finansbank
Maalesef trene atlayanlar olmuş, forumlarında vb. nerden döner tutalım mı vb. paylaşımlar okudukça içim cız ediyor.
Hastayım bu hedef değerlere...bağfaş 5 tl iken 6-7 fiyat biçiyordu hemen hepsi..kağıt 18 oldu...garanti yatırım 24 olur diyor şimdi,
Bu arada, spekülatif saçma yükselen Hisselerden değil bağfaş...yeni üretim tesisindeki sorunlar giderildi, biraz üre fiyatları yükselfi..üstüne kurlar stabilize oldu, Euro borcu nedeniyle rahatladı...sonuçta bu hareketi öngöremeyen kurumlar utanmalı bende.
Ayrıca bşr de bir yılda 10 a katlamış Tukaş var...saçma sapan, temelden uzak hareketler...tatgıda ile bşr ara ben de ilgilendim, portföye az bşr şey de aldım...ama bilançoları Ümit vermedi bana...tatgıda nın hareketi de temelden çok tukaş etkisidir bence...yan komşu 10 a katlamış, bari biz de ikiye katlayalım diyordur tahta sahibi.
Speği salak çıktı...çok dillendi kağıt..üstelik yabancı takasını da bozmaya başladı..piyasa değeri bistteki tüm bankaların toplam değerini geçti.
Ben bile Twitter da 3-4 kişiye konuyla ilgili yazdım...muhtemelen el altından tahta speğinin kulağını çektiler.
Değeri 100 milyon olan kağıt, 2 milyar olunca kimse pek umursamıyor da...2 milyar olan 40 milyar olunca, ister istemez işin rengi değişiyor.
Para dergisinden. Temettü beklentileri.
https://resmim.net/f/QmLTO7.jfif
https://resmim.net/f/44SezN.jfif
https://resmim.net/f/xomPrz.jfif
https://resmim.net/f/ZgHZIR.jfif
https://resmim.net/f/2vsRwI.jfif
ben de biraz al sat yapmayı deneyip hem zarar edip hem de başımı ekrana baka baka ağrıtınca tekrar temettü hisselerine döndüm..
aldığım pozisyonu korumak, zarar etsem de güvendiğim şirketi elimde tutmaya devam edebilmek için gerekli motiasyonumu sadece temettü düşüncesi sağlıyor... bunun için aksgyo,vesbe,psdt,işyat,isdmr,egeen biriktiriyorum
https://twitter.com/____pasa____
bu arkadaş temettü şirketlerinin bilançoları üzerinden potansiyel temettü beklentisini paylaşıyor.... böylece şirketin karlılığının devam edip etmedği, verilen temettünün sermayeden veya borçtan kaynaklanmadığı, bir bozulma olup olmadığı takip edilebilir... sonuçta önemli olan şirketin temettü verdikten sonra artması aynı yere gelmesi hatta geçmesi... yani sürdürülebilir temettü
şahsen temel analizin çok önemli olduğunu düşünüyorum....piyasanın düşük fiyatladığı ancak karlılığını arttıran şirketleri tespit etmek buna göre pozisyon alıp korumak gerçekten büyük çalışma ve sabır istiyor... bu yüzden kendisinin uzun uğraşlarla bulduğu hisseleri bizimle paylaşan tüm tecrübeli üstadlara teşekkürler... gerçekten sayın cautionary'nin paylaştığı deva, pegasus gibi analizlerin değeri çok çok çok büyük .... ben de biilanço döneminde bu yıl selec ten umutluyum.. temettü hissesi olmadığı için benim portföyümde yok ancak bir arkadaşım uzun süredir tutuyor ve memnun şu an...
ben endeksin 130bin civarından döneceğini, doların da mayıs sonu haziran başı gibi hareketleneceğini tahmin ediyorum benim kehanetim de bunlar olsun bakalım :) ... yazdıklarım tamamen kehanet olup hiçbir şekilde hisse veya yatırım tavsiyesi değildir
herkese cok teşekkür eder hayırlı bol kazançlar dilerim :)
selec nın son bilançolarına baktığımda maliyeti yüksek bir kalem olan ticari borçlarının 4,4 milyar TL olduğu gözüme çarptı. 2016/12 ye göre 2 ye katlanmış..Sektörüne göre bu normal midir bilmiyorum ancak dediğim gibi bana olumsuz ve yüksek geldi bu tutar..Hissenin fiyatı alacakları da olmasına karşın bana pahalı geldiğinden almazdım.
Ayrıca selec in son yıllarda %10 a kadar verdiği temettü zorlama ve gereksiz hatta hatalı olmuş.
Diğer yandan Türkiye de gyo /yo/finans dışındaki büyümekte olan sanayi şirketlerinin temettü dağıtması son derece anlamsız.
Ülkemizde sürekli yüksek seyreden bir enflasyon var. Nerdeyse sıfıra yakın enflasyonu olan Amerika yada Avrupa ülkeleri gibi değiliz ki biz. Şirket olarak senin kaynak ihtiyacın var ve bunu bankadan kredi alarak karşılıyorsun.. Eee o zaman neden sıfır faizli bedava kaynağını temettü olarak dağıtıyorsun ki !?
Grafik nasıl? Şiir gibi değil mi? Belki zar atıp, “köşeyi dönen†bir kaç ky de olmuştur. Ama benim 20 yılda gördüğüm şu. Bu tür hareketlerden elde edilen kazancın kimseye faydası olmuyor. Kumar mantığıyla 1 kez kazanan, 10 kez de kaybediyor. Uzun vadede hiç bir faydası olmuyor bu tür hareketlerin. Kolay kazanılan, daha da kolay kaybediliyor.
Üzülüyorum. Çünkü bu başlığın varlık sebebi, bu forumda ya da Twitter da yazmamın temel motivasyonu, yatırımın uzun vadeli bir süreç olduğunu, şans ya da kumar mantığından uzak durulması gerektiğini anlatmak. Ama son aylarda maalesef bist yasal kumarhaneye dönmüş durumda. Her zaman bu tür hisseler vardı, ama hiç bir zaman bu iş bu kadar yaygınlaşmamıştı.
Bir de moda başladı son zamanlarda. Hissede müthiş bir potansiyel var, bu bedenle fk 40-50 olabilir. Gelecek satın alındığı için şu anki 10-15 kat yükselişlere takılmamak gerektiği ve “çok uzun vade†hisselerin elde tutulması öğütleniyor. Allah aşkına, ne geleceği, adam salça yapıyor. Rekabet yoğun, kar marjı belli. Adam sanki uzaya füze atıyor. Salça işinin geleceği ne olacak ki? Bu şirketleri küçümsemiyorum, ama ederi de bellidir, gelecekte gideceği yer de bellidir. Temel olarak ucuzsa alır, çok çıktıysa satarsın. Stabil, iyi bir trendi varsa ve düzenli temettü veriyorsa tutarsın. Bu kadar net.
Bu tür hareketler, kısa sürede köşe dönme niyetinde olan kumarcı vatandaşı cezbeder. Ve eninde sonunda yeni mağdurlar yaratır. Nasıl 2000 yılında bir nesil borsaya küstüyse, bu hareketler sonucunda bugün 20-30 lu yaşlarda olanlar da borsaya küsecek. Borsa kumar diyecek. Halbuki bilmiyor, borsa kumar değil. Kendisi kumarbaz.
yahu siz kendi paranıza portföyünüze bakın size mi kaldı milletin parası konusunda endişe etmek. birileri o tahtalara girmiş ala ala götürüyo işte tahta bu iner de çıkar da. birileri ulusoy un tahtasında alım yapınca ooov bakın nasıl bildik başka tahtada alınca kumar yeri oldu.üniversitede falan notları düşük olanlar için endileniyo muydunuz
Sayın bobbygeneric,
başlığı okumadan topiğe dalmışsınız. :)
Ekmeğine kan doğradın vatandaşın muhtemelen ne kötüsün abi :)
Vallahi rastgele seçtim.. hatta başlığında pek yazan da yok..yani tukas da pek ky de yok.
Öte yandan Twitter da çok dillenen 10-15 kat artan kağıtlardan da örnek vermeyeyim dedim..kimseyle polemik yarışına girmek istemem..enerjimi bu tür boş işlerde harcama niyetim yok.
Herkes gibi ben de HUBVC aldım. Hafta içi çıktım. 8-10 günde %60 kar aldım. Herşey gayet güzel gibi. Ama sağlıksız. Doğru değil.
Doner gelirsin, o kazandigini da geri verirsin.
O para durmaz sende.
Syg,
Sn. Cauti nin ve bu başlığın ruhuna aykırı bir işlem hubvc almak. Zor kazanılan parayı böyle riskli işleme bağlamak ne bileyim... Ha bence kazanan haklıdır ama bu tarz işlemlerde kaybetme riski de çok yüksektir bol kazançlar.
Mevzu kazanıp kaybetme konusu değil. Beni bağlar sadece, bu benim görüşüm.
Titan tarzı oyunlarda, bir süre lale devri yaşanır, hemen herkes kazanıyor gözükür...ama gün gelir, oyun sonlanır...birileri de batar.
Çok kişi, girip-çıkmıştır bu hisselerde...kazanan da olmuştur...ama, bu bence inandığın prensiplere ters ise, kazanacağını bilsen de bulaşmamak gerekir.
Şahsen, parayı birinci plana koyan biri olmadığım için bana ters bu işler...alın terine inanırım, az ama sürekli kazanca inanırım..kısa sürede kolay para bana ve yatırım felsefeme uymuyor.
Zaten, bir anda gelecek büyük para Sevdalısı olsam...milli piyango bileti alırım, iddia oynarım...bunları bile yapmamışım hayatım boyunca...bu tarz, kusa sürede 10-15 e katlayan ve altında mantıklı temel bşr sebep olmayan hisse hareketleri bence iddia oynamaktan faksız...bu tarz hareketler, borsa ve hisse işi kumar algısınız yerleştiriyor...bir nesli zehirliyor.
Neyse, her koyun kendi bacağından asılır. Ben ne kadar anlatsam da, çoğunluk yine borsaya kumar gibi yaklaşacak. Sonra 10 yıl önce şu fiyattan almıştım, hala o fiyata gelmedi hikayeleri okuyacağız.
Bizim millet bilmediği şeye kolay inanır. Yazılımdan bir haber, 1 ve 0 ne demek, neyi temsil eder bilmeyen adam yazılıma yatırım yapıyor. 10 sene sonraya yatırım yapıyorum diyor.
2000 yılında .com balonu ve çöküşüne benzetmiştim bu hareketi. Neyi kastettiğim, hareketler nasıl benzeşiyor, bu çöküş başladığında daha iyi anlaşılacak. Ayrıca bu hareket kamu desteği olmadan, ya da kamu hatırlı kişilere göz yummadan gerçekleştirilemedi. Arsa, tarla, inşaat işinden kolay para kazanamayan bir kesimin borsayı kumarhaneye çevirip buradan bu parayı kazanmalarına imkan sağlanıyor bence.
maalesef genel olarak sizin dediğiniz gibi durum. siz ne kadar izah ederseniz edin, ne kadar ayrıntılı anlatırsanız anlatın insanlar orada burada hiç tanımadıkları insanların etkisiyle uçan kaçan hisse peşinde. çeşitli mecralarda hisseler hakkında yazılan yorumlardan insanlarımızın ne kadar korkusuz (cahil dersem kızarlar :) ) olduğunu gördüm.
çalıştığım yerde birine uzun süredir denk geldikçe birçok temel kavramı kendimce izah etmeye çalıştım. biraz gariban bir adam olduğundan biraz da sempatik olduğundan biraz da bildiklerimi paylaşmayı sevdiğimden yaptım. ilk başlarda sabırla dinliyor gibiydi ancak meğersem adamın derdi uçan kaçan hisse tüyosuymuş diyorum artık. o kadar şey konuştuk ama boşa gitmiş diyorum içimden.
özellikle son aylarda kendini dahi sanmaya başlamıştı. "hocam senin dediğin hisseler iki ieri bi geri yapıyor, öbür tarafta hepsi uçuyor. yok mu şöyle güzel bir tüyo versen de para kazansak demeye başlamıştı." antin kuntin forumlarda, twitterda, telegram gruplarından duyduğu hisseleri bana sormaya başladı. ben boşver desem de oralı olmadı. iki üç kazanınca iyice coştu en nihayetinde malum banka hissesinde şamarı yedi oturdu yerine. iki gündür "ne yapacam nasıl kurtararırım paramı?" diye ağlıyor ortalıkta.
bence sorun biraz da matematik cahili bir toplum olmamızda. biraz da hadsiz olmamız. biraz kenardan köşeden birşey öğrenen ben oldum sanıyor. öğrenmeye gelişmeye saygı duymuyor. bir işin profesyonellerini hele hele okumuş insanlar ise küçümsemeye başlıyor. kafadan şak şak dört işlem yapan kendini matematik profesörü sanıyor misal. aynı insan "bedelsiz verecek bedavadan hisse sayım artacak" diye hiç bilmediği hisseyi alıyor ve kendini karda sanıyor.
sonuç olarak kendi adıma şunu söyleyebilirim: azimle öğrenmeye devam..
bu başlıkta çok kıymetli bilgilerini, deneyimlerini paylaşan, olumlu/olumsuz örnek teşkil etmiş olsa da herkese sonsuz teşekkürler.
burada öğrendiklerim son zamanlarda daha kıymetli olmaya başladı benim için. kıymetini daha iyi anlar oldum desem daha doğru olur aslında.
Yazılanları okudum. Genel anlamda haklısınız. Borsa son dönemde kumarhaneye dönmeye başladı. Mesela, HUBVC Sabah yüzde 10 düştü, şimdi artıda. Bu biraz borsamızın sığ olmasından kaynaklı. Lakin, (malesef) bu işin kaynağı olan, ABD piyasalarında da durum buna benzer işliyor. Bazı agresif hisseler yukarı ve aşağı yönlü sert hareket yapıyor. ABD Borsalarına da bakıyorum, orada da teknoloji hisseleri portföyde bulunmasında sakınca görmüyorlar.
Gelelim bize, faizler düşük, döviz müdahale sonucu düşük bırakılıyor. Gayrimenkul soru işareti derken, enflasyon üstü getiri sadece altın ve borsa ve fonlar kalıyor maalesef.
Eğer borsaya yeni giren birisi, bütün parasını smart,kfein,hubvc gibi şirketlere yatırıyorsa, zaten borsayı kumar olarak görüyordur. Kazanmak olduğu kadar kaybetmek de var.
Lakin, kendi adıma konuşayım. Ben tüm portföyüm içerisinde borsanın oranını %15-20'den fazla yapmıyorum. Hisse PORTFÖYÜMDE de , %20 riskli bulundurmaya gayret ediyorum. Temettü peşinde değilim zira, ne zaman uzun vadeli hisseye girsem borsada, hem olumsuz sonuçlandı. Güzel bir kar gördüğümde çıkıp başka hisseye geçiyorum. Mesela 14 aydır elimde PETKIM var. Hala zarardayım. KRDMD zarar ile çıktım. GLYHO çok önceleri 2 sene bekledim. Getirim olmadı. Kısacası, hisseye göre günlük trade de yapıyorum, 12 ay da bekliyorum. Ya da borsada yükseliş durduğunda ben de porföyümü azaltabilirim.
Diğer konularda haklısınız.
Nasrullah ayan bi videosunda son dönemde bordada yeni açılan hesap sayısı cogaldı ne zaman böyle olsa bu kisiler yuksekten maliyetlendi ve borsaya küstürüldü insallah yine boyle olmaz diyordu
https://www.google.com/amp/s/m.haber...di-2376469-amp
Bu da subat 2019 subat tarihli bir haber borsadaki 1m160bin kisi icerisinde portfoyu 100bin tl yi gecenlerin sayisi inanilmaz az...
Ben de insanımızda kısa sürede koseyi donme hevesinin cok asiri guclu olduguna inaniyorum kimse 10 yil sonraki kesin refahi tercih etmiyor yarin paranin yuzde 15 artmis olma ihtimaline oynuyor.... sonucta aldigini baska yerden verip cikiyor... ben de bir hissede tabani yiyip oturdum asagi Allahtan cuzi bir tutarla denemistim... :) herkesin gorusune saygi duyuyorum belki guzel yerlerde alip satan gercekten basarili kisiler vardir ben o psikolojiyi o surekli ekrana bakma durumunu asamadim... herkese hayirli bol kazanclar dilerim...
Valla iyi bi şey mi demek istediniz? Kötü bir şey mi anlamadım? Ama bence siz de sepet yapın. Sadece uzun vadeli temettü hissesi de bana doğru gelmiyor. Yani, sadece bir enstrümanı ve sadece bir şekilde kullanmak bana ters. Sadece borsa olsun ve onda da sadece temettü hissesi olsun benim başarabildiğim yöntem değil. Yumurtaları farklı sepete koymayı seviyorum.
Ben gayrimenkul + altın + (usd+Euro) + Borsa + Bes + TL Mevduat şeklinde gidiyorum. Enstrümanlardan birisi çok hızlı yükselirse, satışa geçip diğer enstrümanlardan uygun olanlarda pay arttırıyorum. İşim gereği zaten uluslararası finans ile uğraştığımdan dolayı, haber akışı hızlı oluyor ve hızlı aksiyon alabiliyorum.
Hedefim (Enflasyon+10 Puan) , 3-4 senedir de bunu başarabiliyorum çok şükür.
Kısacası ben ilerde emekli olmak için değil, mevcut durumda çalışmaya ihtiyacım kalmaması için yapıyorum bunu. Şimdilik bu yöntem işe yarıyor. Eşim iş hayatını bıraktı. 5-6 sene sonra ben de bağımlı çalışmayı (maaşlı) bırakmayı planlıyorum. (Klasik danışmanlık v.s. yapabilirim, hali hazırda da yapıyorum). Bunun için uğraşıyorum.
Sanırım @cauitionary hocam ile benzer işleri yapıyoruz.
Herkese sevgiler ve saygılar.