Merkez Bankası rezervlerindeki tüm altınlar satılabilir mi?
Satılırsa ve rezervde altın kalmazsa MB rezervleri -58 milyar dolardan yaklaşık - 81 milyar dolar seviyesine mi gelmiş olur?
Printable View
Her merkez bankasının az ya da çok bir altın rezervi vardır, ama teorik olarak tümünün satılmasına bir engel yok,merkez bankasının şu anda 27.1 milyar dolar civarında net altın rezervi olduğu dikkate alınırsa ,tüm altınlarını satarsa ,o zaman net döviz rezervi (-)85 milyar dolar civarına kadar inebilir.
https://twitter.com/melihaokur2/stat...894665729?s=19
Piyasalar başka bir rotada ama yukarıdaki
yorumlar reel ekonominin acı gerçek durumunu ve nabzını yansıtıyor.
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Wednesday January 13 2021 Actual Previous
4:30 PM
US
Core Inflation Rate YoY DEC 1.6 1.6% 1.6%
04:30 PM
US
Inflation Rate YoY DEC 1.4 1.2% 1.3%
US
Inflation Rate MoM DEC 0.4 0.2% 0.4%
US
Core Inflation Rate MoM DEC 0.1 0.2% 0.1%
https://tradingeconomics.com/united-...ation-rate-mom
Son 7 ayın enflasyonu %2.4,bu trend devam ederse -baz etkisiyle- ABD Mayıs ayında %4 civarında enflasyonu görebilir.
ABD'de 2020 ocak ve şubatta %0.1,Mart ayında (-)%0.4,nisan ayında (-)%0.8,Mayıs ayında ( -)%0.1 enflasyon olmuştu.
Enflasyon %4'e gelince bakalım Fed hala politika faizini sıfırda tutabilecek mi!..
Ulkemize uğramayan bol para döneminin iyice sonlarına yaklaştık demektir bu. Bakalım yüzde kaç faizle para bulacağız. Tedirgin ediciRedmi Note 7 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İlk tepkilerinin bu olacağını zannetmiyorum.
Deniz hoca 80 lerdeki FED müdahalesini örnek verdi mesela ama dünya o dünya değil - demografi değişti. Geçen 40 yılda batı inanılmaz yaşlandı. Yaşlanan insanlar delice para harcamaz, harcama kalemleri bellidir. Dolayısıyla mevcut Enflasyon, piyasaya korkunç para salınması kaynaklı; ( para basılması demiyorum) talep kaynaklı değil. Daha farklı bir zaman, daha farklı bir dünya. Ben dolardan ziyade, Altın için daha olumlu düşünüyorum ama her ikisinde de poz alan bir yatırımcı değilim, altın biriktiriyorum o ayrı.
Dünyaya ne olacak derseniz, son 30 senede Japonya ne yaşamış / ne olmuş ona bakılabilir!
Ülkeyi yöneten irade boşuna 3 çocuk demiyor, hesabı kitabı bilimsel boyutu var. O bunları bilerek söylemiyor ama ona bu konuşmayı yazan kişiler biliyor. Nüfusu yenilenemeyen devletler ancak ve ancak göçmen ile ayakta kalır, ancak göçmen alıp da yıkılmayan da bir tane devlet yoktur. Demografi en geçerli ve en isabetli temel analizdir bana göre. Ömrümüz yeterse yaşayıp görelim.
Bu arada abd de pek çok arkadaşım/ iş yaptığım kişilerde erkek / kadın fark etmeksizin 4 - 5 çocuk görmeye başladım son yıllarda. Yani devletleri de farkında ve gerekli teşvikleri sağlamaya başladılar. Avrupa için durum çok daha kötü duruyor.
5 çocuk doğurmuş sabah akşam inanılmaz disiplinle çalışıyor kadın, helal olsun bizde 2. Doğuran oy anam öldüm bittim modunda. Düşünmek lazım.
SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Selamlar,
Öncelikle iktisat ve finans konusunda eğitimim yok, bu konularda daha çok 'bir bilene' yaslanma şeklinde eksikliği giderme eğilimim. Objektif paylaşım yapan da pek kalmadı maalesef eskisi gibi.
Hatırladığım kadarıyla, bir FED üst düzey yetkilisi borsaların çok primli olduğuna dair bir tweet attığında, Trump kendisini, manipülasyon yapmakla, aşağıdan hisse almaya çalışmakla itham etmişti. Eğer yeni ABD yönetimi, FED'i kendi haline bırakacaksa, FED' in gerçek fikri bu attığı tweet'teki gibiyse, sürprizle karşılaşabiliriz.
Grafiğe baktığımızda, faiz silahındaki kurşunların aslında bence tükendiği görülüyor. Öte yandan %4.5 ların altına düşmesiyle birlikte altın fiyatları hortlamış. Yani bu para arzı, bu düşük faiz ortamında, evet borsaların yukarıya doğru 'itilmeye devam edileceği' beklenmekle birlikte, altın fiyatları rekor kırabilir. Çünkü çok yüklü para arzı, aşırı şişen borsalardan seken paranın altına, bitcoine bir şekilde kaçmasına yol açıyor, daha da açabilir. Herhalde en son isteyecekleri şey de altın fiyatlarının (tüm değerli metaller) rekor kırması olacaktır.
Sanki deneme yanılmayla, 'uçlarını' keşfetmeye çalışıyorlar bu finansal ekonomik sistemin. Ya da gerçekten tehlike çok ama çok büyük ve başka yapılabilecek bir şey kalmadı. Bir tarafta halka (ABD'de), şirketlere can suyu veriliyor, bir tarafta TESLA, BTC zenginleri para eziyor.
Bence ABD büyük sosyal olaylara gebe, son kongre olayları da tiyatroydu, bilerek tedbir almadılar, tiyatral bir şekilde yaşanmasını sağlayarak bahane yarattılar, toplumsal olaylara müdahale noktasında gerekli yeni tedbirleri almak Biden'ın ilk işlerinden biri olacaktır.
Saygılar
https://www.tradingview.com/x/lQeqfB5s/
https://www.paraanaliz.com/2021/duny...lanacak-55500/
https://www.bloomberght.com/hisarcik...yorlar-2272534
çin yavaş yavaş iflaslarla ilgili pozisyon almaya başlıyor anladığım kadarıyla... aşılama çalışmaları uzun süreceğinden ben belki daha sonra girişirler diye düşünüyordum ancak çok da uzak olmayan bir zamanda ülkeler halının altına attıkları sorunları temizlemeye başlayacak gibi .. bizim için atilla yeşilada sürekli mart ayında ab ve biden hamlelerinin nasıl olacağına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor... ben gereken anlaşmaların yapılacağını düşündüğümden bu konuda süpriz beklemiyorum beni çekindiren bu yıl turizm nasıl olacağı... faizleri düşürdüğümüz anda enflasyon ve döviz kendini gösteriyor...iş adamları ise şimdiden faizlerden dert yanmaya başladı... . bu açmazı çözebilmemizde yardımcı olması için dışarıdan kaynak girmesi nedeniyle turizme çok önem veriyorum ... inşallah bu seyahat kısıtlamaları nedeniyle bir sorun yaşamayız....
beni üzen bir diğer konu ise geçen yıl ekonomi küçülmesine rağmen açıkların artması oldu... zaten motoru ısıtmaya başladığımızda açık artıyor bir de soğurken de açıkların artması beni düşündürdü..
Deniz bey acaba sizce faizlerin yükseltilmesi bu dış açıkları ileriki dönemde nasıl etkiler ... bir de konteyner kiralarının dolar bazında çok yükseldiğini o yüzden ithalatın çok pahalı hale gelmeye başladığını okudum iki yerde ... önümüzdeki dönemde enflasyonun sebeplerinden biri olabileceği ileri sürülüyordu... çok fazla bu işleri bilmediğim için güvenirliğini sorgulayamadım ancak ekşi sözlükte iki ayrı yerde görünce dikkatimi çekmişti...bu konuda da bir bilginiz var mı diye sormak istedim üstadım...
pandemi bizi çok kötü yakaladı süreci erkene çekti... inşallah bu yıl daha iyi oluruz
- son olarak ben de abd deki olaylara izin verildiğini düşünüyorum... bana aşırı sağcı popülist kitlenin imkan bulduğunda neler yapacağını tüm dünyaya göstermek için izin verdiler gibi geliyor .... sonra da tv'lerden "evet işte siz busunuz bu boynuzlu adamsınız kürsüyü çalanlarsınız... sizin görüşünüz bu.... siz halkın seçimini dahi tanımayıp vandallığa başvuran insanlarsınız" diye gösterdiler ve insanların artık böyle aşırı sağcı popülist aktörlere prim vermesini engellemeye çalıştılar diye düşünüyorum...
tüm arkadaşlara sağlıklı günler dilerim saygılar
kronik resesyon ABD'ye gelirse, ultra küresel-finansal-dijital dünyanın şirazesi kayar. çünkü ABD, Japonya gibi bir trade surplus ülkesi değildir. ayrıca ABD doları dünyanın 1 numaralı rezerv parası, japon yeni ile kıyaslanamaz. ABD ile Japonya arasındaki farklılar daha da çoğaltılabilir.
korkulan senaryo şu; ABD'nin teknik resesyona girerek uzunca bir süre çıkamaması. tıpkı Almanya ve Japonya örneklerinde olduğu gibi. bunun devamında ise enflasyonun tekrar hortlaması.. çünkü enflasyon potansiyeli de gittikçe artıyor, geniş tanımlı para arzları daha önce görülmemiş seviyelerde. dolayısıyla zengin ülkelerde enflasyon öldü lafları hikaye çıkabilir.. kaldı ki bazılarına göre, enflasyon mevcut devasa borç yükünün makul bir seviyeye çekilebilmesinin yegane yolu olabilir :)
2019 Ocak ayında hastayı ameliyat masasında bırakıp solunum cihazına bağladı FED. AMB diyemiyorum o hiç tedavi etmeye bile başlamamıştı zaten. Bu durumda ne olacağı belli. Hastalar ex olacak. Helikopter para oldu artık jumbo jet para. Zaten niyetleri vardı Covid denen bela tuzu biberi oldu. Ver babam ver, para arzı çıkmış arşa. Ya bu fazlalığı çekeceksin piyasadan hızlıca, mevcut şartlarda çok çok zor, ya da kenara geçip bir keyif cigarası yakıp nerede trak orada bırak deyip izleyeceksin.
Mantıksız, öngörüsüz, denetimsiz günü kurtarmayı amaçlayan politikalar bize özgü değilmiş demekki sadece. Yok zaten dardayız bizi de yakacak, perişan edecek kefereler.
Şuna da katılıyorum. ABD büyük sosyal ve siyasi olaylara gebe. Bugunden yarına da olabilir orta vadede olabilir. Ama cin şişeden çıktı. ABD nin dış politik olarak içe kapanma süreci de hızlanarak devam edecek gibi duruyor. Ciddi manada çok kutuplu, bölgesel güçlerin söz sahibi olduğu yeni bir dünya düzenine son hız evriliyoruz.Ülkeler arasında çok değişik, beş benzemezler tadında cici cici yeni ittifaklar görüyoruz, görmeye de devam edeceğiz gibi duruyor.
Bu süreçte ABD den dış politika özelinde ciddi rahatsız edici, küresel dengeleri sarsıcı hamlelerde gelebilir.
-Teorik olarak faizlerin artması cari açığı azaltacak yönde bir etkisi olur,bankadan kredi alarak yapılan tüketimleri azaltır.Ama dış ticaret açığımızda birçok faktör var ,örneğin en çok ticaret yaptığımız avrupada pandemi nedeniyle ekonomik aktivite azalmış durumda,dolayısıyla bizden aldıkları mal ve hizmetler de azalmış durumda,ikinci büyük pazarımız ortadoğuda ise arap ülkeleri doğrudan veya üstü kapalı Türk mallarına boykot uyguluyorlar,buna karşı ithalatımızda bir azalma yok,petrol fiyatlarında geçen seneye göre yükseliş de ek bir maliyet getirecek.
-Konteyner kiralarının çok yükseldiği haberi doğru,bu hem ihracat hem de ithalatı olumsuz etkiliyor.
https://www.lojistikhatti.com/haber/...careti-vuruyor
Princeton Üniversitesi Bendheim Finans Merkezi tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, "Enflasyonda sorun görmedikçe faizleri yükseltmeyeceğiz. Enflasyonun bir süre yüzde 2'nin üstüne çıkmasına izin vermemiz gerek" dedi.
ABD ekonomisinin iyi durumda olduğunu düşünüyorum diyen Powell, "Düşük enflasyon ekonomide daha zor çözülen bir sorun" ifadesini kullandı.
Fiyatlardaki tek seferlik artışların kalıcı enflasyon anlamı taşımadığını belirten Powell "Salgının yavaşlaması ile harcamalarda ve fiyatlarda artış görülebilir" dedi.
Powell, "Enflasyonun hedefe ulaşması konusunda belirli bir formüle bağlı değiliz. Enflasyonda dinamikler çok hızlı değişmiyor" şeklinde konuştu.
https://www.cnbc.com/2021/01/14/bide...imum-wage.html
Biden's $1.9 trillion Covid relief plan calls for stimulus checks, unemployment support and more
Biden'ın 1.9 trilyon dolarlık Covid yardım planı teşvik kontrolleri, işsizlik desteği ve daha fazlasını seslendiriyor
Biden'ın planı hanehalkı üyelerine 1400 dolar ek ödeme, eyaletlere aşılama kampanyalarını hızlandırmak için 350 milyar dolar, KOBİ desteği ve işsizlik ödeneklerinin uzatılmasını içeriyor.
Biden, ilerleyen haftalarda istihdam yaratma ve iklim değişikliğiyle mücadele için ek bir harcama paketi daha önereceğini de açıkladı.
Bu açıklamadan emniyet kilidini kapattık. Oyuna devam anlamı çıkar mı ?
Daha doğrusu yellen döneminde faiz artışı için gerekli parametreler tanımlanmıştı. Ve onlar takip ediliyordu. Bu açıklamaya göre ne takip edilip parasal genişlemenin sonu geldi denilecek ?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Cevabınız icin cok tesekkur ederim Deniz Bey saglikli mutlu hafta sonları dilerim saygılar :)
Merkez Bankasının bugün yayınladığı veriye göre;Kasım ayı sonu itibariyle,Türkiye'nin önümüzdeki 1 yıl içinde ödeyeceği kısa vadeli borcu,bir önceki aya göre 3.332 milyar dolar artarak 180.992 milyar dolardan 184.324 milyar dolara yükseldi.
KALAN VADEYE GÖRE KISA VADELİ DIŞ BORÇ STOKU (*)
(Kasım 2020 itibarıyla) (Y.T:15.01.2021)
(Milyar Dolar)
MERKEZ BANKASI :21.309
GENEL YÖNETİM (**): 6.408
BANKALAR:83.548
DİĞER SEKTÖRLER: 73.059
TOPLAM 184.324
(*) Orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine bir yıl ve daha kısa kalan dış
borçları göstermektedir.
(**) T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yurt dışında ihraç edilen
borçlanma senetlerinden (eurobond) itfasına bir yıl ve daha kısa vade
kalanlar için yapılacak ödemeleri kapsamaktadır (yurt içi yerleşik kişilerce
satın alınanlar hariç).
Daha önceki Fed'den gelen açıklama "uzun süre faizler artmayacak" idi,şimdi bu taahhüt kalkmış,"şarta bağlı bir faiz arttırmama " aşamasına geçilmiş.Yani enflasyon aniden herhangi bir nedenle,birden zıplar ise,"kontrol altına almak için gerekeni yaparız",faiz de arttırırız , manasına geliyor bana göre bu açıklama.
Serdar Karcioglu Bodrum profosyonel oteller birliği başkanı. Bu sene turizm icin yine çok olumsuz bir yıl olacak dedi. Almanyadan yapılan erken rezervasyonlar diplerdeymis.
Turızm gelırını bu sene de unutun...
Dıger taraftan TOBB baskanı ve ıhracatcılar da yuksek faızden sıkayet etmeye basladılar... cok dıllerı gıtmıyor ama yakında bu kur da cok dustu, pek de rekabetcılıgı kalmadı da demeye baslayacaklar gıbı hatta...
Su halde dolarda hala 6.8-7 fılan gıbı hedefler veren yabancı aracı kurumlar ne içip içip yazıyorlar o raporları acaba... Dun yıne bırı cıkmıs, uyduruk TUIK enflasyonu uzerınden hesaplanan reel efektıf kur endeksıne gore TL cok degersızmıs falan fıstık... Raporu yolladıkları yatırımcılarını mı kandırmaya calısıyorlar kendılerını mı onu da anlamadım...
Turizm bu yılda kötü olursa bu senede 45 milyar dolara yakın cari açık veririz . Nereye kadar bukadar yüksek cari açığı finanse edebiliriz. Daha büyük problem ise kısa vadeli borclarimizin haddinden fazla olması. Her sene 180 milyar dolara yakın borcu çevirmemiz gerekiyor. Önce bu borçlarımızı uzun vadeli hale getirmemiz lazim. Arkasından cari açığı hızla kapatmamız gerekiyor. Herkesin bu konuda çözümü var ama bir türlü hayata geçmiyor. Ya bile bile isteyerek problemler çözülmek istenmiyor. Yada hakikaten çok beceriksiz bir toplumuz.
Hedeflere bakilirsa asagida 5.70 e kadar hedef var. Forward doviz kurlarini hesaplamada enflasyon ve nominal faiz ile hesaplama yontemleri var. Nerden bakarsak bakalim 2020 yilini 7.44 ten kapattik. Nominal faiz hesabı yaparsak 2021 yıl sonu dolar kuru 8.60tl olmalı. Enflasyon hesabı yaparsak bana gore 10 tl olmalı. Bunlarin hepsi politik risk ve istahlar disinda olusmasi gereken fiyatlar. Iktisatcilar cetaris paribus diyordu sanirsam. Aşağı hedef verenlerin hepsi teknik analize göre hedef veriyor. Temel analize göre böyle bir dünya yok. Kısa vadeli Sermaye hareketlerini kestirebilmek ise gerçekten zor swap kanalıyla carry trade eden 11.5 milyar dolar var ileride bu 30 milyar dolara çıkarsa dolar 6 lirada olabilir. Ve teknikciler haklı çıkar. Ama bu para çok sıcak para olduğu icin çıkarken de ekonomiyi yıkarak çıkacağı icin dolar 10 lirada olabilir mac ortada her iki tarafta kısa vadede haklı olabilir.
10-15 milyar dolar pozisyon aldı ..neler...şimdi her şey toz pembe...para kazanacağım diye her eşy toz pembe görme ya da gösterme modundalar.
aslında tüm mevzu yerel dth sahiplerini dolar satmaya ikna etmek...yabancı ve yerli iş birlikçileri, faiz ve hisseden kazanalım, üstüne 7 altında da bozduğumuz dolarları yerine koyayım hesabındalar.
yereller döviz satmadıkça çıldırıyorar, hatta üstü kapalı hakaret modundalar..vatandaş hesap kitap bilmiyor vs.
öte yandan...kamu bankaları 20 milyar usd civarı açık pozisyonunu kapatmış son iki ayda, botaş vs artık mb den değil piyasadan dolar ihtiyacını karşılıyor...bu şartlarda döviz nasıl düşecek, mb de buradan doğrudan alım yapmaya başlaması lazım aslında...bu da yabancıyı kızdırıyor, çünkü yerlilerin döviz satması için kısa süreli de olsa 7 altına inip, dth tutanların cezalandırılması gerektiği fikrindeler.
https://www.bloomberght.com/erdogan-...uruyor-2272635
https://www.milliyet.com.tr/siyaset/...lamasi-6406858
s400 ve yüksek faizler konusunda önemli açıklamalar var... ben şahsen her iki konuda da gerekenlerin yapılacağını ve bu sürecin sonunda bir şekilde anlaşılacağını düşünüyorum... mart ayını bekleyelim bakalım ... ytd
iyi toparladılar son yıllarda..Alıntı:
Originally Posted by 86115
obama zamanında abd adeta kıskaca almıştı rusyanın döviz rezervlerini özellikle petrolün fiyatını indirerek bir ara kritik seviyeelere kadar düşürdü... kurşun atmadan sscb'yi yıktığı gibi rusyayı da fakir bir devlet yapıp bırakacaktı belki de ... sonra trump geldi falan :D
ilk fırsatta indirmeye çalışacaklar..yabancılar da yemiyor bu hamleleri de, bizim dth çılar yesin diye uğraşıyorlar.
2023 de hayati bir seçim var...bunun için 2022 de vatandaşın iyileşmeyi hissetmesi lazım...bunun içinde 2021 ikinci yarısında gevşeme adımları gelir yine..siyaseten gelmek zorunda zaten.
Sn Deniz
Bizim bankadan aldığımız gram altınların karşılığı nerede ?
Mesela halk gram altın aldığı zaman bu döviz rezervlerinde gözüküyor mu ?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
https://www.cnbc.com/2021/01/15/bide...n-to-1929.html
"Careful what you wish for": Hedge fund manager warns Biden's spending plan could pop stock market bubble
"Ne istediğinize dikkat edin": Hedge fon yöneticisi, Biden'ın harcama planının borsa balonunu patlatabileceği konusunda uyarıyor
President-elect Joe Biden's Covid spending plan could recreate the financial conditions seen in the run-up to the 1929 Wall Street crash, according to one hedge fund manager, with rising inflation potentially responsible for popping an "epic" stock market bubble.
The comments come shortly after Biden outlined the details of a $1.9 trillion rescue package designed to support households and businesses through the coronavirus pandemic.
David Neuhauser, managing director of small, Chicago-based hedge fund Livermore Partners, said that Biden's spending plan appeared to be an attempt to mimic the "roaring 20's" by getting people back into the workforce quickly.
"But beware, the 'roaring 20's' led to the 1929 stock market crash and the Great Depression. So, be careful what you wish for," he added.
If passed by the new Democratic-controlled Congress, the "American Rescue Plan" includes $1 trillion in direct relief for households, $415 billion to tackle the virus and roughly $440 billion for small businesses.
"We not only have an economic imperative to act now " I believe we have a moral obligation," Biden said Thursday, as he announced his plan from his transition headquarters in Delaware.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bir hedge fon yöneticisine göre, Başkan tarafından seçilen Joe Biden'in Covid harcama planı, 1929 Wall Street çöküşü öncesinde görülen mali koşulları yeniden yaratabilir ve artan enflasyon potansiyel olarak 'epik' bir borsa balonunu patlatmaktan sorumlu olabilir.
Yorumlar, Biden'ın koronavirüs salgını yoluyla haneleri ve işletmeleri desteklemek için tasarlanmış 1,9 trilyon dolarlık kurtarma paketinin ayrıntılarını özetlemesinden kısa bir süre sonra geldi.
Chicago merkezli küçük hedge fonu Livermore Partners'ın genel müdürü David Neuhauser, Biden'ın harcama planının insanları hızlı bir şekilde işgücüne geri getirerek 'kükreyen 20'leri' taklit etme girişimi gibi göründüğünü söyledi.
'Ama dikkatli olun, 'kükreyen 20'ler' 1929 borsa çöküşüne ve Büyük Buhran'a yol açtı. Bu yüzden, ne istediğinize dikkat edin,' diye ekledi.
Yeni Demokratik kontrollü Kongre'den geçerse, 'Amerikan Kurtarma Planı' hane halkı için 1 trilyon dolar doğrudan yardım, virüsle mücadele için 415 milyar dolar ve küçük işletmeler için kabaca 440 milyar dolar içeriyor.
Delaware'deki geçiş karargahından planını açıklayan Biden Perşembe günü yaptığı açıklamada, 'Şimdi harekete geçmek için sadece ekonomik bir zorunluluğumuz yok - ahlaki bir yükümlülüğümüz olduğuna inanıyorum.' Dedi.
************************************************** *******************************
YORUM:Daha önce bu başlıkta,parasal genişlemeden farklı olarak(parasal genişlemede para mali sistem içinde kaldı,reel sektöre ve hane halkına çok küçük miktarda gitti,ve sadece finansal sistemde varlık fiyatlarında balon yaratmaktan başka bir işe yaramadı) doğrudan hane halkına ve işletmelere giden para ile mali genişlemenin talep artışıyla birlikte, bir yandan ekonomide büyüme ve istihdamda artış yaratırken ,diğer yanda enflasyonda zıplamaya yol açacağını ben de yazmıştım, ama 1929 krizi gibi ekonomide bir çöküşe yol açabileceği fikrine katılmıyorum.Eğer Fed sorumluluğunun gereğini yerine getirir, mali genişlemeye eşdeğer bir parasal daralmayı uygularsa,bu durumda enflasyondaki artış da tolere edilebilecek sınırlar içinde kalacaktır.
Sn Deniz43,
Doğrudan hane halkına, virüsle mücadeleye, küçük işletmelere dağıtılacak da olsa bu yardım, yine finansal sisteme girmiş olmuyor mu, hatta daha önceki yardımın yarattığı varlık balonundan daha güçlü bir etkisi olmayacak mı? Yine dağıtılan para borsaya, değerli metallere v.s. gitmeyecek mi? Enflasyona doğrudan etki edeceğini anladım, burasını anlayamadım.
Diğeri, 30 Mayıs 2020 de QE, QT faaliyetlerini, faiz artış ve azaltımlarını şu grafiğe işleyip, anlamaya .çalışmıştım;
https://s3.tradingview.com/m/MNGd5QVY_mid.png
Gerekirse faizleri geçici olarak arttırırız mesajı, belli bir zaman dönemi gerektiriyor, ama ilk dağıtılan para dağıtıldığı gün itibarıyla varlık balonlarına akabilir, bir sıra nüansı var gibi. Diğeri parasal daralma yaptığı an, 2008 den sonraki QE lere istinaden, 2018 döneminde grafikteki yerleri işaretli, borsa çöktü. Burada paradoks yok mu? Tam ikisinin arasını nasıl ayarlayacak?
Yani her halükarda bu para varlık balonlarını ilk etapta şişirecek, ta ki enflasyon artana ve enflasyonu kontrol altına almak için faiz arttırana veya parasal daralmaya gidene kadar dersek, yanlış mı olur?
Bu grafiğe göre faizler düşük kalmaya, borsa şişmeye, ve parasal genişlemeye devam edilirse, DXY nin daha da düşmesi gerekiyor, bunun ABD ekonomisine etkisi nasıl olur?
Saygılar
ABD'nin nüfusu 331 milyon kişi.Kabaca 250 milyon kişi ise yetişkin ve kişi başına 2000 dolardan 500 milyar dolar civarında bir nakit yardımı alacaklar.ABD dünyanın gelir dağılımı en bozuk ülkelerinden biri
https://www.statista.com/chart/20323...-lack-savings/
The economy might be strong in the U.S., but nearly 70 percent of Americans have less than $1,000 stashed away, according to GOBankingRates’ 2019 savings survey. The poll, released December 16, revealed 45 percent have nothing saved. The survey questioned 846 respondents November 25 to 26.
ABD halkının %45'inin bankada hiç parası yok,%70'nin de parası 1000 dolar'dan daha az.
Yani bu 500 milyar doların çok büyük bölümü doğrudan başta gıda olmak üzere,temel ihtiyaçlara gidecek,1.9 trilyon dolardan gelen kısım ise zor durumdaki işletmelerin rahatlamasına yardımcı olacak ,istihdamı koruyacak bu şekilde tüketime katkıda bulunacak.
-Enflasyonda yükselme olunca Fed'in politika faizini yükseltmesi ve bilançosunu daraltması beklenir,çünkü Fed enflasyonu kontrol altına alacak tedbirler almaz ise,ekonomide öngörülebilirlik azalır,belirsizlik oluşur,enflasyonist ortamda uzun vadeli borçlanma imkanları zorlaşacağı için yatırımlar durur, bu da ekonominin büyüme hızını ve istihdam artışını olumsuz etkiler.
-Fed politika faizini düşürünce ,dünyanın geri kalanında faizler düşük olduğu için,bütün dünyadan para ABD Hazine tahvillerine akar,bu da dolar endeksini hızla yükseltir.
-Enflasyonist ortamlarda normalde borsalar düşmez,ama getirisi tahvillerin faiz getirisinin altında kalır,ama bu sefer borsalarda büyük bir balon oluştuğu için muhtemelen borsalarda da bir düzeltme beklenebilir.
-Emtiaların fiyatı dolar ile ölçüldüğü için dolar endeksinin yükselişi muhtemelen emtia fiyatlarını frenleyecektir.
-İlk anda finansal piyasalardaki balon biraz daha şişebilir ama uzun vadeli tahvillerin enflasyon artışını hemen fiyatlaması ve satması beklenir.
Sizin aldığınız altın ve Euro .
Pariteden dolar karşılığı olarak belirlenip dolar olarak açıklanmaktadır .
Geçen haftaki düşüşün etkisi ile altın ve paritedeki dolar alımı olsa bile artış çok cüzi veya hiç olmayacaktır belki de azalma olacaktır .
Ama aksine bu iki metada artışta dolar artışı peek yapmaktadır .
O yüzden ben hep kur farkından arındırılmış açıklanması gerekiyor desekte otorite bu şekilde davranmamaktadır.
Ve manipüle etmektedir işin doğrusu bu şekilde
Uzun vade yatırım tek eşlidir. Trader ise her Çiçek'ten bal alan arı gibidir