Merkel in bırakması da
düşündürücü.
Printable View
İsi bilmiyosa bilene yaptirsinlar . hos merkelden ziyade burdan acik rica ordaki bizlere
Almancilar yazin gelip kodaman arabalarla burda hava basmasinlar bize lutfen hayatta tek gicigim bu
Tamam paran olabilir Gozume sokma zorundamisin Burdaki kasit arabanin boyutu degil Kisisel tutum
Yani su algiyi vermeyin ya
İcinden ciktigim yumurta tavugunki ama ben ordek oldum Heee oldun
Kurulan düzen şöyle:
1. Gerçek altın, gerçek gümüş ve kıymetli madenler yerine finansal enstrümanlar uydur. (Faiz, tahvil, bono, borsa, FX , viop, kripto para, varant ....vs. vs.)
2. Bunlardan bazisini indir bazisini yükselt.
3. Yükselttiğini sat düşeni al paraya para deme.
Dolarda yükseliş kaçınılmaz demişsiniz.
1. Hiç bir ağaç cennete kadar uzamaz.
2. Aşağıda yazıyor :kahkah:
Az evvel can alıcı soruyu habertürkte prof.Ersan hoca sordu...Madem bu HDP terörle anılıyor, PKK ile anılıyor o zaman devlet gücüyle ve organlarıyla bu partiyi neden kapatmıyor anayasa mahkemesi yoluyla siyasi partiler kanununun ilgili maddelerine göre ? neden meclisteler hala ve siyasi parti seçim yardımı alıyorlar cumhurbaşkanı ve devletten ? diye...
Bu soruyu aylardır ben de soruyorum ve hisse.net te de yazmıştım...
Valla şaka maka şimdiye kadar etkili oldu.Yalnız gene de doğru dürüst bişi olsa diğer merkez bankaları da yapardı.Bu da saçma sapan alt band üst band,faiz koridoru,geç likidite penceresi gibi bize özgü merkez bankası cinliklerinden biri. Onlarca faizimiz olması palavrası dolar bolken işe yaradı 2014 sonrası tırtladı.Bu vıop olayı da bence mart sonu biter.Gavurlar mart sonu gibi vıop falan uğraşmadan direk dolarlarını alır giderler.Bizim satabileceğimiz dolar miktarı da belli.Onlar çift okey, oyunu bitirdiler istedikleri an okey atmakla falan uğraşmadan ellerini açarlar.Maalesef merkezin eli beş benzemez.
Beyler dağılalım, bu saatte dolara bir halt olmaz, ucuza dolar satacak banka da yok, trol zaten s. gitti, uyuma vakti.:he:
Hah buldum gavurun elinde çift okey var bitmiş okey atmaya dönüyor,merkezin eli mokoko :)))))))))) Bak bu fena olmadı bence uydu.
Herkes MB nin Dusuk reservlerini gundeme getiriyor....Ama Su anda MB dan daha fazla dovizi piyasaya suren serbest piyasanin kendisidir....Kayit disi ekonomisi buyuk olan bir ulkenin ne yurt icindeki doviz stogunu nede ulkeye girip cikan gercek doviz miktarini tespit edebilirsiniz
Su anda kim ne kadar istiyorsa Piyasada yeterli miktarda doviz var...Yeterki TL'niz olsun...Piyasada az olan TL dir. Son aylarda kotumser Yerlesikler milyarlarca dolar alimi yaptiklari halde doviz dusmeye devam etti..
Ortada karsilanmayacak gercek bir Fiziki doviz yoklugu olsaydi dolar 7.3 TL den 5 TL'ye asla dusmezdi. Doviz fiyatlari TL karsisinda liner hareketle yukari gitmeye Hep devam ederdi...
Dolarin 7.3 TL hareketi yurt icindeki fiziki doviz alim talebinden dolayi degil yurt disi merkezli manupulatif swap ve FX islemlerinden kaynaklaniyordu.
Yurt icii piyasa islemleri artik devletin kontrolunde. Dolayisiyla kimsenin yurt icinde kolay kolay bir doviz manupulasyonunu yapma sansi yoktur.
Eger hukumet yurt disinda TL'ye yonelik yapilacak Olasi manupulatif saldirilara karsida gerekli onlemleri alirsa doviz fiyatlarinda volatil hareketleri azalir ve normal hareket seyrine oturur.
-Sirket ve bireysellerin doviz borclari ve dovizle borclanma talebi dusuyor..
-Cari acik dusuyor.
-Turizm gelirleri artiyor..
-Butce gelir-gider dengeleri normal
-Hukumet piyasaya ihtiyaci duyulan TL likiditesini tesvikli kredi, hibe vs yollarla kontrollu bir miktar ve sekilde veriyor...Dengeler oturmaya yavas yavas basliyor.
Makro ekonomi dengelerini bozabilecek en onemli tehlike yurt disindan TL'ye yapilacak olasi yeni saldirilardir....Ulkeyi uzebilecek ve Dovizculeri mutlu edebilecek en onemli olasi gelisme budur.
Turkiye gibi kirilgan gelismekte olan ulkelerin ekonomisini en kolay ve etkili darbe vurmanin yolu kurlardir.
Cunku bizim gibi kirilgan ulkelerde kurlar yukseldigi zaman enflasyon hedefleride kontrolden cikiyor. Enflasyon yukseldigi zaman faizlerde yukari firlamaya basliyor....
Boylece hukumetlerin butun makro ekonomi dengeleri hedeflerinden sapmaya basliyorlar....
Bu kırılganlığa kim sebep olmuş, kim bunu bu hale getirmiş yanlış politikaları ile ? Haki hukuk, adaleti de ayaklar altına alarak...
Bence dövizdeki hareketleri tamamen ekonomik gerekçelerle açıklamak yeterli olmayabilir.Siyasi gelişmelere de odaklanmak gerek.Türkiye Amerika ilişkileri,anti demokratik söylemler ve eylemler,hukuk devleti normlarından giderek uzaklaşmak,giderek yerleşmeye başlayan ortadoğulu ülke imajı,artarak devam eden nitelikli insan göçü gibi sebebler de irdelenmeli .
Sn. Abartin yazı güzel de şu son bölüm uymamış..:28:
Bu bölümü çıkartalım yazıdan..onun yerine aşağıdakini ekleyelim, yazıyla bütünleşsin, güzel olsun..:)
Alıntı:
İngiliz finans kuruluşu: 2030'da Türkiye, dünyanın en büyük 5. ekonomisi olacak
https://www.trthaber.com/haber/dunya...ak-400746.html
Mercedes, Man, Bosch, VW, AEG ve daha adini yazmadığım anasinin bilmem neresi kadar Alaman firmasi batacakmış, Japonyada Sony, Toyota ve 10 kadar otomotiv firmasi ve Vehbinin orekesi kadar digerleri batacak, Rusyada dogalgaz bitecek, Brezilya net petrol ithalatçısı olacak, dotumden bu saatte, bu kadar uydurabildim!:kahkah:
Şşşşş sessizlik lütfen. Birileri uyanmasın. Vakti gelecek. Birileri işini yapıyor.
https://resmim.net/f/McgPoX.png
İlahi...Adam 10 gün önce adını bilmediği VİOP konusunda şimdi de tahmin yürütmeye başlamış.:)
Tuhaf bir ülkenin uygun insanlarıyız.
Ekonomik olarak zaafınız varsa finansal aktörler bunu kullanır. Bundan doğal birşey yok. Onlarda ekmeğinin peşinde :) Rublenin, Realin, Pezonun başına ne geldiyse TL nin başına da o gelmiştir gelecektir. Rusya ve Brezilya bize göre çok büyük döviz rezervleri ve gelirlerine rağmen sarsılmıştır. Ama dolu cebi sayesinde dengelenmeyi sağlayabilmiştir. Tabi o anlık şimdilik. :) Ruble ve Reale gelen baskı TL ye gelse idi yanmış yıkılmıştık zaten.
Ha birde şu var 94 te 2001 de olanlar kötü tü kaka yönetimler yüzünden 2018 de olanlar dıj mihrak derseniz komik olur. Güldür güldür olur hatta. Kaba etle gülmek serbest olur.
Ki o dönemler siyasi yelpaze daha dağınıktı...Koalisyonlar vardı...Bugünkü gibi tek başına iktidar ve yargısı, ordusu, iş dünyası tarafgirliği de yoktu...Kodum mu oturtuyorlardı hükümetlere...
Bugün bir eli yağda bir eli balda durum var ve yine 2018 krizi yaşandı/yaşanıyor ülkede...Tüm sektörler para yardımına muhtaçlar...(belki turizm hariç)
Olay tamamen bu ulkelerin kotu yönetilmesinden kaynakli ya da yasadiklari olaylardan
Rusyanın kirim isgali ruble yi yerle bir etti dunya kadar yaptırım yedi
Brezilyanın bi önceki baskani yolsuzluklara bulasmisti bir ara real satis yedi sonra toparladi simdi istikrarli cok
Zar bi ara maliye bakani gorevden alinma surecinde sebebi yolsuzluklardi orda cok sert dalgalandi 1 2 yildir cok dengeli
Tl anlatmaya gerek yok :) sayfalar yetmez siyasi krizler rte nin keyfi yarattigi krizler ekonomik yanlislar
Bi donem sadece rtr nin keyfi konusmalariyla 1.5 tl cakildik dikkatli takip etmistim bu donem dönem cok oldu 2014 de erdem basciya sariyordu kur her konustugunda siddetli artiyordu.
1.78 - 7.23 hareketinin
1.78 1.9 ini bernanke konusmasina
1.9 2.0 gezi olaylarına
2.0 2.2 suriye isine o yaz ilk kez patlak vermisti
2.2 2.5 yi 17 25 aralik yolsuzluklarina
2.5 2.8 i rte basci dalasmasina
2.8 3 arasi darbe girisimine
3 3.5 arasini zarrab skandalina
3.5 3.9 arasini referandum sonucuna
3.9 4.2 arasini erken secim kararina
4.2 5.5 arasini akp nin kazanmasina rte nin faize surekli dalasmasina
5.5 uzeri kontrolün kaybedildigi ve savrulma yeri
Rahip sadece cakmagi cakti yangina ;)
31 aralık (yılbaşı) milli piyango çekilişinde en büyük ikramiyenin (70 milyon TL nin) kime çıktığını ve bu parayı ne yaptığını biliyor musunuz ?
Neden siyasette duzelme mi var ?
Ben mi göremiyorum yolsuzluklar mi bitti ? Baris ortami mi geldi ulkeye ? Hile hurda tam gaz devam ?
Bakin yukarda milli piyango kime cikti diyor :)
4 aydir susmasi ve 24 faiz buraya kdr etkili oldu
Yeni secim kapida dusman yaratilmali suskunluk biter ;)
Faiz indirilicek populizm lazim secim oncesi
31 mart oncesi 6.5 7 gorursek sasirmam
Tek sartim ; 1 haftadir vob da yabancinin alici olmasi düşündürücü o alimin devam etmemesi lazim
Sadece dışarıdan saldırı fikri çok kısır bir fikir değil mi? Mesela siz 1 hafta yemek yemezseniz hiçbir çarşı pazar harcamanız olmaz,ne dolara ne TL ye ihtiyaç duyarsınız. İyi de 1 hafta yemedin,2 hafta yemedin diyelim, 1 ay yemezsen açlıktan ölürsün.Bu nedenle belli süre sonra mecbursun gidip para harcayıp yiyecek almaya, o zaman paraya ihtiyacın olmayacak mı?
Diyelim zengin arkadaşın var,ona güvenip 1 ay sonra ondan borç alıp açlıktan ölmekten kurtulurum demek de saçma geliyor.Sen 1 ay açken o arkadaşın nerede? Öyle biri nasıl bir arkadaş çıkar, varın hesabını yapın.
Şayet,işin gücün,kazancın varken,yediklerini azaltıp tasarruf yaparak geçinsen ve bütçeni dengelemiş olsan,ne zengin arkadaşa ihtiyacın kalır ne de açlıktan ölürsün.Ama çarşıya pazara gitmeden aç kalıp bakın bütçeyi dengeledim demek ne kadar gerçekçi?
Benim olup bitenden anladığım budur.
Aslında mevzu neredeyse 20 senelik mevzu. Bir ara aç kapa artema şeklinde,bir karar verememişler bir partiyi kapatıyor sonra yeniden açtırıyorlardı. Sorgulamayan milletin en güzel örneklerinden biri bu konu.Devlet kendi açısından bir tehdit görmediği için mi izin veriyordur,bir tehdit görüp de bağımsız karar veremediği için mi izin veriyor,izin verdiği halde neden tehdit olarak gösteriliyor? ahkam kesme uzmanı 80 milyon kişi bu soruları sormadığına göre bize de " he " diyip geçmek kalıyor.
Aya çıkmak için bugünden zıplamaya başlamamız lazım.
https://www.linkedin.com/redir/redir...-article_image
Nihat Genç - Veryansın Tv'ye abone olalım,
Bu delikanlı adama destek olalım..
https://www.youtube.com/channel/UCLE...0T4WBjntWoUSXw
https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem...lemde-3100332/
31 marttan sonra bu tür haberler yağmur gibi yağacak. .
Türkiye yurt içi döviz tahvil borçlanması faiz %4 , gelen talep 200 milyon dolar. Gerçekleşen borçlanma 200 milyon dolar.
Türkiye yurt dışı döviz tahvil borçlanması faiz %7.68 , gelen talep 5.5 milyar dolar. Gerçekleşen borçlanma 2 milyar dolar.
Suudi Arabistan yurt dışı döviz tahvil borçlanması faiz %4.5 gelen talep 27.5 milyar dolar. Gerçekleşen borçlanma 7.5 milyar dolar.
Türkiye'nin dış borcunu anlık hesaplayan bir sayaç olduğunu;
Biliyor muydunuz?
https://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/turkey
Evet kaşıkçı olayı olmasaydı Suudlar büyük ihtimalle %3 civarı borçlanacaklardı.
Şahsi düşünceme göre yurt içi yurt dışı faiz farkını daha önce de belirtmiştim. Yurt içindeki döviz zaten devletin cebinde. İçeride dönüyor. Sağ cepten sol cebe akıyor gibi. Yurt içi likidite milim değişmez.
Yurt dışındaki ise taze para. Devlet için çok daha önemli. Bu nedenle de devlet orada daha cömert davranabiliyor ya da daha cömert davranmak zorunda kalıyor.
Kümesteki kaz, kümes dışındaki kaz.