Originally Posted by
deva-i dert
Bir Warren Buffet videosu seyrediyordum, en sonunda dayanamadım, 'yalanını sevsinler' deyip kapattım.
Adam "zorunlu haller dışında nakitte para tutmam, hep bir kısım şirketlerdedir param" diyor bir çok muhabbetinde, şimdi burada da kalkmış diyor ki "hisse senetlerinin fiyatı düşünce üzülmem, bilâkis sevinirim, daha çok alırım."
Nakitte para tutmayacaksın, ama fiyatlar düşünce sevinip daha çok hisse senedi alacaksın. İstersen 100 milyar dolarlık bütçen olsun, nakitte para tutmayı sevmeyince nasıl olup da her düşüşte hisse senedi alacak para buluyorsun.
"Düştükçe alıyorum, düştükçe alıyorum." Piyasanın en büyük yalanı bu. Ya gerçekten elinde ciddi bir para yok, sadece aylığından tasarruf ettiklerinden her ay düştükçe alıyorsun. Ya da palavranın büyüğünü sıkıyorsun. Zaten fonu büyük olan adam planını yapar alacaklarını belirler sonra alır. Hadi diyelim yarısını ya da 1/3'ünü nakitte bıraktın. Düştükçe al, düştükçe al, bir yerden sonra zaten nakitte paran kalmaz, boyuna kadar hisse senedine boğulursun. Büyük fonu olup da bu şekilde nakitini tüketen adam sonraki düşüşlerde eline geçecek 3-5 kuruşla alsa ortalamasını nasıl düzeltir de düşünce mutlu olur.
Buffet'tan konuşalım mesela. Diyelim 100 milyar dolarlık fonu var.. (El Hak, var) Nakitte kalmayı sevmiyor, sadece zorunlu haller için belli miktarda parayı nakitte tutuyor diyelim. Hadi diyelim, bu adam 10 milyar dolarını zor durumlar için tutsun nakitte. Piyasa % 10 düştü aldın, eee?? Zaten senin mal varlığın % 10 erimiş o durumda, elinde olan %10'luk nakitle alıp da neyine sevineceksin be adam?? O 10 milyarı 10'a bölsen de 10 kere düştükçe alsan da o düşüşü tazmin edecek hikaye çıkaramazsın bekleyip, fiyat tekrar yükselene kadar.
Sanki sonsuza kadar bitmeyen bir nakit döngüsü var, düştükçe alıyormuş.
Her ay 1000 dolar 1000 dolar hisse senedi alan adamın durumuna benzemez bu düştükçe alırım hikayesi, ya da düşünce sevinirim hikayesi. Düşmeye sevinen tek kişi tamamen nakitte olup fırsat bekleyendir. Gerisi palavra.