Zaten onlar degilmi, 18 senedir bunlari basimiza bela eden.:rtfm:
Printable View
Daha once yazilmisti ama tekrar edelim
Buyuk bir sirketsiniz ihaleye girdiniz ve ihaleyi kazanmak icin rusvet vermeniz gerekiyor. Tabi buyuk meblag sozkonusu
Artik eskisi gibi degil MASAK butun bankalara buyuk nakit giris cikislarini bildigi icin artik nakit para vermiyorlar onun yerine daire aliyorlar soz konusu kisiye
Bu butun dunyada boyle. Meksika da da boyle Brezilya da da.
Ben hep merak ederdim bu daire almalarin konut sektorune etkisi nedir diye. Bazi bakanlarin mustesarlarin burokratlarin 100 e yakin dairesi var bunu ben sallamiyorum medyada cikti.
Megerse bir ulkede yolsuzluk ne kadar coksa konut fiyatlarina pozitif etkisi oluyormus. Hic sasirmadim.
https://twitter.com/barissoydan/stat...43092566519808
https://i.ibb.co/jfBTw5K/Capture.png
Satışlar oldukça iyi gidiyormuş. Herhalde bu 2 ay satış rekoru kırılır, sonra yavaş yavaş normalleşir...
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonom...tildi-5899242/
Hay siz çok yaşayın.
Bizim insanımız fırsatlardan hep kendi faydalansın istiyor. Şartlar hep onun lehine olsun istiyor. Riske de girmek istemiyor.
Bundan 2 ay önce insanlar "acaba kıyamet mi kopuyor" diye endişeliyken, şu ankinden çok daha ucuza ev alabilirlerdi.
Ama ellerindeki nakiti riske atmak istemediler. Şimdi devlet ucuz kredi dağıtınca "aaa fiyatlar niye arttı"
Artacak tabi kardeşim. Sen uyanıksın da ev sahibi salak mı? Yıllardır fiyatlar artmazken niye almadın?
Yanlış anlaşılmasın, geçen yıl ben de alıcı konumundaydım.
Kriz çok derinleşirse 30 bin dolara ev alırız diye bekledim. İlk sahibinin 100 bin dolara aldığı ev düşe düşe 55 bin dolara düştü ve başkası satın aldı.
Evi benim istediğim fiyata vermediler diye millete laf mı edeyim?
"Ülkede kriz var, evler satılmıyor, niye ucuza vermiyorsun pis fırsatçı" mı diyeyim?
Ucuza almak istediğim için ben de fırsatçıyım.
Bugün devlet bankalarından düşük faizli kredi almak isteyenler de fırsatçı.
Kalkıp da sadece ev sahiplerine saydırmak nedir yani.
Serbest piyasada herkes fırsat kollar.
İlle bir suçlu arayacaksak dediğiniz gibi devlet bankasına zarar ettirmek için can atanlara da bakalım.
Sonuçta o zarar hepimizin vergilerinden karşılanacak.
Bu başlık uzun zamandır olmadığı kadar hareketli. Belli ki herkesin iyi kötü ev almaya niyeti var. Bu şartlarda fiyatların sabit kalmasını istemek abes.
Gerçi abeslikte sınır yok. Bu başlıkta yatırımlık ev alanların cezalandırılmasını isteyen bile var. :)
Hayaller paris.
Tek maaşla hem geçineyim hem de ev kredisi ödeyeyim diye düşünenler var. (dünyanın neresinde böyle bir şey gördülerse..)
Kira çarpanı 10 yıl olsun, 10 yıl sonra ev bedavaya gelsin diyenler var. (bugün 1 daire alarak 30 yıl sonra 8 daire sahibi olunuyor bu mantıkla)
Yatırımlık ev alana ağır vergi konsun, halk ucuza ev alabilsin diyenler var. (o şartlarda kim inşaat yapar diye düşünen yok, ev almak istemeyennin kirası fezaya mı varır diye düşünen yok)
Ev hem merkezde olsun, hem yeşil alanı otoparkı falan olsun, hem de UCUZ olsun diyenler var. (paradoksun Allahı)
Ağzı olan konuşuyor işte.
Sevgili Djoz,
Dunya'da bir suru ulke var, evsizi, teneke evlerde, gunes altinda kavrulan evlerde, karavan parklarindaki evlerde yasayan.
ABD'de 40 milyon insan sokakta yatiyor, Brezilya'da kenti duvarlarla, dikenli tellerle boluyorlar.
Ama hicbirinde, kamu bankalarindan yandasina imkan saglayan, sonra bu bankalara gorev zarari yazdirip, halkin sirtina yikan, ozel bankalara cokmeye calisan bir yonetim yok.
Ustelik tum bunlari gariban ev sahibi olsun diye yapmiyor, kanundan kacmak icin, zaman kazanmak icin yapiyor.
Hal boyle olunca,bu firsatcilik, yukardan asagi dalga dalga yayiliyor.
Bazilari bunlari yaziyor, sadece agzi olan konusmuyor.
Sayın Tinaz. Bu iktidarın sisteme suni müdahaleler yapıp dengeyi bozmasına en çok ben karşıyım.
İsterim ki hem yıllardır yeşil alan olan yerlere yüksek binalar dikilmesi son bulsun, hem de zorla düşük faizli kredi dağıtımı..
O zaman gerçek fiyatlar da belli olur, ev almayı gerçekten hak edenler de..
3 evden sonrasına pasif gelir vergisi koyacan. 5 evı mı var 5 evın toplam degerinden yuzde %5 vergiyi şakdanak koyacan. 3 evi mı var ona dokunmayacan
Uzun zamandır bu kadar mantıklı bir yazı okumadım gerçekten. İtirazım olan bazı kısımlar var ama bunlar yazı bütünlüğü göz önüne alındığında önemsiz baya, o yüzden yazmayacağım :)
Milletimiz geçmişte popülist politikalar sayesinde hep armut piş ağzıma düş moduna girdi. Artık o devir bitti, kendine güveniyorsan alacaksın onun dışında ayy çok zamlandı diyip ağlamayacaksın. Hem birikim yapma hem hükümetin tüm bes, zorunlu bes vs gibi tasarufa yönlendiren politikalarını eleştir sonra emekliyiz açız diye dolaş ortada. Nerden baksan tutarsız.
Arkadaşlarıma birikimi, temettü emekliliğini vb bir şeyi çok anlattım ama cevaplar hep aynı, borsa kumar bes kandırmaca... ee sen napıyorsun peki? Para biriktirirsem araba alacam arsa alacam. Saçma sapan işler gerçekten. Vatandaşımız ne zaman atgözlüğünden kurtulur ve finansal okuryazarlığa kavuşur o zaman bazı şeyleri anlayacaklar.
Evlerin fiyatı neden artıyor, borsa niye çökmüyor, dolar alanlar neden 2 senedir yerinde sayıyor bunların cevabı anca finansal okur yazarlılıkla mümkün.
al bir imar izni olmayan arazi , tak bir karavan arabanın arkasına ... mis gibi... kışın güneye çevir karavanın yönünü , yazın kuzeye çevir ... mis gibi yaşa... nedir bu sabit konut merakı...
İtibar puanı veremezsin,dön dolaş yine gel diyor,alıntı yaptığınız sayın üye bir şeyi gözden kaçırmış,doların seviyesini korumak için son iki yılda kamu bankaları ve merkez ne kadar rezerv yaktı?
Yahu açık kapı bırakmadılar,tüm tavukları kafese gönderiyorlar,normal piyasa şartları olsa doların ve diğer yatırım araçlarının ederi bellide,gitsin bakalım gittiği kadar taze para basmayla batak şirketlerin kağıtları bir zaman daha borsada....
Şimdi ev sahipleri gelmis burda bizleri şu ortamda ev almaya ikna etmeyemi calisiyor :)) Ben kesin almam ona göre.
Önce yeni arkadaslara hoşgeldin diyelim.Hemen dalaşmak olmaz :))
Ucuz kredi kullananlara fırsatcı diyelenler olmuş, olabilir görüştür.
Ama bana gore firsatci kelimesi karsilamiyor bu durumu.Keza risk iceriyor. Enflasyon kazara %8 in altina düşerse hoooop odenen faizler girmeye başlar ( fekat ben bu beceriksizlerin enflasyonu indirebilecegine ihtimal vermiyorum. Cünku konut fiyatlari enflasyona katki vermeye basladi. Muhtemelen bunu diger ürunler takip edecektir. Hep savunurum, ev 500bin ken domatesi 50 kuruşa vermezler) ...
Sonuc olarak dincilerin faiz haram, fonlar helal durumuna benziyor.
Peki konutlarin zamli satilmasi finansal risk iceriyormu. Hayir. Direk cebe giriyor.
Konuta zam yapanlarin riski yokmu peki.
Tabiki var. O evler zamli fiyatla elde kalabilir. Bana kalirsada bircok eski konut bu furyada elde kalacak.Belki yeni konutlar da satiş cok olacak. Zamanla takip edicez.
Şimdi yeni arkadaslara da seslenelim.
Bu gidişle bu konut fiyatları, Türkiye şartlarinda, sürdürülebilir bir inşaat ekonomisini desteklermi?
Sizce denge kuruldumu?
Enflasyon resmi verilere göre %11 lerde, gercekte ise herkes biliyorki durum daha vahim( itirazi olani dinlemek isterim).
Konut faizleri nerde %8-9 larda.
Evet gelelim bana göre can alıcı noktaya.
Maaşlar ne alemde biliyomusunuz ev satacak arkadaslar ? Maaşlar gercek enflasyonun yarisi kadar zam aldimi ? Kim alacak bu evleri?
Tr nin yüzde kaci bu evlere yetecek para kazaniyor?
Birileri demiş ki, ev alabilecek olan alacak, alamayacak olan kiraya. Tamda öyle iste. Peki bu kafayla inşaat ekonomisi ne olacak. Ordaki istihdam ne olacak. Oradan beslenen bilmem kac tur yan kol nasil beslenecek?
Biraz uzun oldu ama en son sunu soyliyim.
Evlerinizi istediginiz fiyattan piyasa cikarmaniza en azindan benim bisey dedigim yok.Satarsin satamazsin o sizin sorununuz veya kar ınız artik.
Forumun basligi geregi biz dusuncelerimizi yaziyoruz.
Bana göre zamcilar firsatci :) size göre krediciler :)
Yalniz sunu soyliyim, devlet bankalarinin yamuk adamlara verdigi tuketici kredileri icin hepimiz keriz durumunda olucaz orasi kesin :)))
GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Arkadaşlar finansal enstrumanlarda fırsatçılık diye bir tanım olamaz,kapitalist sistemde doğası gereği herkes fırsatçıdır.Bu dolar alana vatan haini denmesi gibi bir şey.Çocukken monopol oynamadınız mı ,kurallar başta konur ,oyunun kurallarına uygun olarak zarları atmaya başlarsınız,alırsınız satarsınız,kar zarar hepsi normaldir,gerçek hayatta da böyle, yasal olduğu müddetçe her enstrumanda alım satım serbest ,doğru ve ahlakidir,sorun yok yani.Hatta maalesef bizim memlekette yasal olmayan işler bile doğal sayılıyor bak ona karşıyım işte.Kuralı koyuyorsan uyulmalı,sistematik olarak çiğnenen kuralı değiştirmelisin.Evin fiyatı bir milyon sen tapuda 400 bin gösteriyorsun bu yanlış,ama o kadar çok yapılan bir yanlış ki artık doğru gibi bir şey olmuş:)))))))
Beslenmesin, batsın.Alıntı:
Ordaki istihdam ne olacak. Oradan beslenen bilmem kac tur yan kol nasil beslenecek?
Nasıl sıfırdan türedilerse, yine sıfıra doğru azalıp yok olsunlar.
İnşaat furyasından önce ne iş yapıyorlarsa, yine o işlere dönsünler.
Kısa sürede topladıkları yüklü parayla gidip adam gibi birer iş kursunlar.
Dağı taşı kum gibi daire doldurdular, sektör krize girince alıcı kesimin fiyat beklentisini çok aşağı çekmiş oldular.
Alıcı ile satıcının ortak bir noktada buluşamamasının ana sebebi bunlar.
Arz fazlası bu hapishane bozması konutlarda. Fakat piyasadaki algı bizim merkezdeki evlerimizi de etkiliyor.
https://static.birgun.net/resim/habe...n-517293-5.jpg
Aslında ben burdaki arkadaşları anlıyorum,kendi bakış açılarına göre bulundukları duruma göre adil olmayan şeye isyan ediyorlar.Ama bu adaletsizlik o enstrumanda işlem yapanın elindeki bir faktörden kaynaklanmıyor ki,adaletsizliği asıl kural koyucu olan devlet yapıyor.Misal dolar alıyoruz bizim dolarlarımızı bize satarak doları baskılıyor,paranın fiyatını suni olarak düşürüyor zararını hepimizin ödeyeceği görev zararlarına neden olacak krediler verdiriyor bankalara ,ev fiyatları artıyor gibi.Buradaki asıl sorun devlet adil değil.
O yüzden bu forumu takip eden genç arkadaşlara tavsiyem portföy oluşturacak kadar bir birikime ulaşınca her enstrumandan biraz alın.Arada ondan ona geçersiniz,hiçbirinin arkasından arttı mı kaçırdım diye üzülmezsiniz,düşen enstrumandaysanız da battım diye üzülmezsiniz.Ha oturacağın tek evi alıyorsan ,kirada oturmuyayım diyorsan hele ki işin içine hanım faktörü yuva faktörü giriyorsa artık o noktada o ev yatırım gözüyle bakılacak bir şey değil,o ihtiyaç oluyor tabi o zaman başka.
Yani uzun lafın kısası piyasaya kızılmaz ,inatlaşılmaz:)))))))))Kaç gündür düşünüyorum bu hükümet bu doları 6.85 de tutamaz bu artar.Dolar alım varantı alsam para kazanırmıyım.E alsam kazansam akıllı kaybetsem aptal mı olacağım,devlete doları baskıladığı için küfür mü edeceğim.Hayır ,bir karar verdim bir pozisyona yatırım yaptım kazandım veya kaybettim diyeceğim,bu bu kadar.Gerisi boş laf ve zaman kaybı olur:)))))"
Sayın Hakem,yaşadığım kasabada sürekli işi olmayan bir roman vatandaşımıza banka 7 bin tl kredi vermiş,babaannesi üzerinden de tam 25 bin tl çekmiş,anlattığı arkadaş;kardeşim nasıl ödeyeceksin bu kadar kredi taksidini deyince;ödemeyeceğim abi,üzerimde malda yok neyimi alacaklar benim demiş...halimiz budur,bu zihniyeti,100 binlerle çarpın bize gelecek ekstra vergi yükünü bulursunuz..
Kesinlikle katılıyorum sn watcher,benim akrabalardan da var,aslında bildiğin batıklar.Banka kredi vermiş,yahu nasıl iş,üzerinde mal yok,iş yok ,hiç bir şey yok sen nasıl verdin bu adama bu krediyi,ve kredi artışına bakıyorsun son bir ayda yüzde 20 falan,inanılmaz rakamlar bunlar.Bu işin sonu karakolda biter.
Bu akrabanın karısının batık kredisi zaten var,ödeyemedi,e sen bu sefer de kocasına kredi ver nasıl iş anlayamadım.
Gecen gun ist.bahcelievler ziraat subesine ugradim.
Önumdeki arkadasin memurla muabbetine şahit oldum.
Memur: Buyrun ne istemistiniz.
Musteri: Online kredi basvurusunda bulundum. Bilgilerimi guncelleyecekmisim.
*Memur tc isteyip bakti.
Memur: Parayi bile almişsin ne bilgisi guncelleyeceksin?
Musteri: Bilmem. Sms geldi.
Memur: Bizdenmi aldin krediyi?
Musteri: Bilmiyorum.
Memur bakar ve kredi alinan şubeyi soyler.
Müsteri: Ben oraya gidememki, sizin şubeye alabilirmiyim?
Memur: malesef olmuyor.
Sonunda sadece anne kızlik soyadi kaydedilip musteriyi yolladilar. Hicbir imza almadan 25bin krediyi hesaba gecmisler.
Bankacilik baya ilerlemiş ama eminimki bu paralarin bir kismini, ev satmaya veya almaya calisan bizler odeyecegiz :))))
Bakın Sayın bzaferb,sizin son günlerde devamlı vurguladığınız benimde geçmişte sık sık dile getirdiğim bir ayrıntı ısrarla gözden kaçıyor...
Tamam kredi faizleri düşük ancak maaşlar tüik enflasyonuna göre artıyor hayat farklı akıyor,sabit gelirli tüm kurallara uyan vatandaş profili olarak ben her yıl fakirleşiyorum,benden kesilen ise oy vermek dışında hiçbir meziyeti olmayan,hayatının hiçbir döneminde düzenli bir iş yapmamış,topluma zerre miskal faydası dokunmamış yığınlara peşkeş çekiliyor,bu tünelin ucunda bir ışık var ama neyin ışığı:)
Bizim nesil kumbara nesliydi banka kumbara verirdi tasarruf bilinci için şimdi ise tasarruf eden negatif reel faizle dövülüyor ayağını yorganına göre uzatmayanların dünyası oldu artık
Işık gelip kendini tanitmadan akillanmiyoruz.
Hatta tanitsa bile akillanmiyoruz.
Bakin TC kurulmuş, hacı hoca tayfasi isyanlar cikarmis, Mustafa Kemalimiz olaylari elinden gelen şekilde cozmuş, cahilligin zararlarina istinaden bir süru olay-yazı-görüş birakmiş.
Akillanmişmiyiz. Hayir.
Dün Atatürk e ;ayyaşın teki, hocalari haksiz yere asmiş deyip kufredenler, bugün abd deki hoca gelsin asmayan ******** der olmuş.
Bu ülke sittin sene daha düzelmez. Gerisinide biz görmeyiz zaten :)
İyi hatırlattınız, bizim de evde iş bankası kumbarası vardı, demir paraları bazen de bayramda topladığımızı kağıt paraları da koyardık. Daha çocukken ana babamız tasarruf bilincini aşılamıştı. Belki de o sayede şu yaşıma kadar kimseye muhtaç olmadan yaşadım, ayağımı yorganıma göre uzatıp tasarruf ederek. Şimdiki nesil , geçmiştekilerin birikimlerini satıp yiyor, sonrakiler de birbirlerini yiyecek herhalde...
https://fikir.news/politika/swap-anl...kuru-12-tl-mi/
https://www.kooplog.com/chpli-muharr...igini-soyledi/
https://gazetemanifesto.com/2020/inc...ddiasi-362616/
Şunları sunları yaptık dıye resmi kanallı bır sıte acılır ıse onuda koyarım
Çok doğru.
Ev alma şartları "herkes için kolaylaştırıldığında" ev almaya karar veriyorlar.
Fiyatlar artınca da vay fırsatçı vay bilmemne. :)
Oysa ki temel kuralı bilirsiniz, herkesin hücum ettiği şeyden kar edilemez. Mal talep yokken alınır.
Başkasına fırsatçı diyenler, onu bunu suçlamak yerine, kendileri doğru zamanda doğru hamleyi yapmayı öğrenmeli.