EIB'in suyu baya ısındı. 😕
Printable View
Eib'in içeriğinde ne varsa artı kapattı bugün nasıl becermişler acaba?
MKK e-yatırımcı verilerine göre:
AFO 0,099197 1,42%
FIB 0,036863 1,41%
TTA 0,048428 1,42%
IPJ 2,446059 0,01%
NNF 1,464554 1,57%
OPH 1,962976 2,67%
TTE 0,144106 3,99%
EIB kesinlikte sikletinin şampiyonu. Getiri/risk oranını beğendiğim bir fon.
Son zamanlarda düşen performansı stopaj düzenlemesi, kişisel olarak daha fazla risk alma tercihim gibi sebeplerle KTM ile oyuncu değişikliği yaptım
Bana kalirsa EIB daha başarılı hatta rakamlar da oyle söylüyor ama getiri odakli hareket ettim. Umarım Qinvest PDD yi daha fazla geciktirmez.
cevap için teşekkür ederim.işyatırım aynı mı acaba? bilen varsa sevinirim.Fon işleyişindeki en büyük eksikliklerden biri takastaki parayla işlem yapamamanız.Sistem adeta ya fondan para dönmezse üstüne oynuyor.Aslında paranın döneceği gün istediğim değişimi birebir olmasa da %90 oranında falan yapabilmeliyim.
Bu fonu ben yönetsem bu kadar zarar ettirmem bu piyasada. Para piyasasinin altına indi. Bir haltlar var bu işte. Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
yeni fonlardan IDH - İş Portföy Bist 100 Dışı Şirketler Hisse Senedi Fonu burada incelendi mi?
Aslında tüm kurumlarda böyle aşağı yukarı. Görece küçük tutarlarda soru yaşamadığımız için anında gerçekleşiyor, İş Bankası kullanıyorum, 4;30'a kadar sorun yaşamıyorum, ondan sonra gerçekleşmediği, talimat alındığı hatta ertesi güne kaldığı durumlar olabiliyor. Ama dediğim gibi tutara bağlı, atıyorum 7 haneli rakamlara fon almak isterseniz 4;30 öncesi saatlerde de tamamıyla alamadığınızı görebilirsiniz, talimat alıyor, sıraya göre birileri satmak istediğinde işleminizi gerçekleştiriyor.
Kurum ne kadar büyükse, dolayısıyla hacim-derinlik ne kadar fazlaysa işleminizin sorunsuz gerçekleşme olasılığı o kadar yüksek.
Borsa ne guzel ya her gun %1 zenginlesme yeri :)
Benim kafam karıştı bu ara borsada böyle bir çıkış beklemediğim için hisse yoğun fonları satmıştım şimdi tekrar almakta riskli diye düşünüyorum, ağırlıklı olarak defansif değişken ve özel borçlanmalarla devam ediyorum, ama dolar, eurobond ve yabancı hisse fonlarından da almanın zamanı mı acaba ona karar veremedim bir türlü.
Bunu ben 2 kez yaptım ilki karlıydı ama bunda hesap yaptım 66943 lira karı kaçırdım. Dün yarısını girdim diğer yarısını korkuyorum. Karda oturmak varmış. O yüzden sayın hellistheothers hocamın dediği satmamanın sebebini yaşayarak öğrendim.güvenmiyorsan yüzde azalt başkasına geç ama yükseldi düştü alayım olayı fonun işletişine ters.
Valla hocam ne zaman desem çok kızıyor insanlar ama ben şunu söylüyorum. Zirveyi iki bilir üç bilmezsiniz, üç bilir iki bilmezsiniz, bu devran böyle gider. Zaten hep dediğim gibi, bu yeteneği olan insanlar için fonlar en yanlış finansal enstrüman. Yok t+2 yok t+3. Dönüşü zirveyi bilebilen insanlar, kısa zamanda viopta ve kaldıraçlı piyasalarda ya da hisselerde köşeyi dönebilirler, fonlardaki ufak karlar yerine. Fonlarda trade ve kar satışı gibi şeyler yapanlar uzun vadede hiç yapmayanlardan inanın epey geride olacaklar.
Ben de traderım, işim bu, ama bunu trade için üretilmiş piyasalarda, borsada, viopta, kripto ve forexte yapıyorum. Fonlar bambaşka ürünler.
Bunu daha da gider anlamında demiyorum ama gerçekten düzeltme mi dönüş mü, satış bitti mi, alış devam edecek mi, kimse bilemez. Hem boşuna stres yaratıyor kendine insanlar. Ben açıkçası fon yatırımımı stresten kurtulup gelecekte düzenli bir gelir elde etmek için yapıyorum. Ne uğraşacağım cıktı mı dönecek mi geçecek mi işleri ile. Herkesin kendi yatırımı ama gerçekten bunu yapanlar yazık ediyor bence kendine.
Tabi bunların hepsini uzun vade yatırımcılar için söylüyorum.
Twitter'de her gün farklı 5 ''hüstadım hüstadım'' denen adamlar bugün şöyle bişey hissettim dönüş başladı diyor. 30 gündür böyle. İlla ki son gün birileri bilecek.
Ben bu piyasanın 22 binden 70 binlere yani 3 katına çıktığını da gördüm 1 yılda . 3 ayda %65 kayıp yaşadığını da. Dibin dibi var, zirvenin zirvesi.
Keşke bilmek bu kadar kolay olsa da hep yukarıdan satıp aşagıdan yerine koyabilsek. Ama hayatın gerçekleri farklı.
Sayın Hellistheothers, sadece fon mu biriktiriyorsunuz? hisse senedi yatırımınız da var mı?
Aynen dediğiniz gibi durum.Zaten artık fonlar türev araçlar kullanarak belli oranda hedge işlemlerine giriyor .Eskiden dalgalanma çok daha yüksekti.Mesela NNF fonunu hisse fon gibi değerlendirmemek bile lazım.Sürekli yüksek korumalı gidiyorlar gibi.Tabi bir de benim gibi geçen sene GPG 'den aldığım gibi yara alma olasılığı da var.O nedenle fona aşık olmayıp çeşitlendirmeye gitmek lazım.Şimdi risk algıma göre varlık dağılımımı yapıp günlük işlerle hiç uğraşmıyorum.Varlık dağılımında da İşportföy,Ünlü,Ata,Osmanlı,Vakıf fon dağılım önerilerini takip ediyorum.Diğeri aşırı yorucu.
eib donunu yönetenleri tebrik ediyorum. bu başarısızlık herkesin harcı değil
Qinvest telefon ettim. Sebebini sordum. Hisse pozisyonları terste kalmış falan dediler. Pozisyon değişikliği yapıyorlarmış.Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bana sormadınız ama kendime göre cevap vereyim.Mesela ben hiç hisse senedi yatırımı yapmıyor.Nedenleri şöyle
*analiz yapacak kadar bilgim yok
*çok çok iyi fonlar var
*en önemlisi hisse senedi yatırımı kişiliğime uygun değil.Küçük dalgalanmalarda bile rasyonel davranamıyorum.Hemen al-sat işine giriyorum.Başta hep uzun vadeli takılacam dememe rağmen başaramıyorum.Hiçbir denememde hisse fonları geçemedim.Fonlarda daha dayanıklı oluyorum.Büyük düşüş olunca içerlesem de birkaç saat sonra duruma alışıyorum :)
Hisse, viop kontrat, kripto coin, forex enstrümanı hemen hemen hepsi var. Ama onlar yatırım değil . Her gün al-sat bir sürü işlem yapıyorum trade amaçlı.
Fonlar başka, onlar emekliliğim olacak umarım. Zaten yukarıdakilerde kazandıklarımı (kazanabildiğim zamanlar) fonlara aktarıyorum.
arkadaşlar "DEFANSİF" fon olmadığını kabul ettiğiniz anda,
daha sağlıklı fon alıp satarsınız.
İçinde yerli ve yabancı BORSA ların olmadığı fon var mı?
yok.
dolaylı da olsa fonların içinde varlar.
hiç bir fonda başka bir fonun koruyucusu olamıyor.
öyle gibi göründükleri çok zamanları var.
ama sizin defansif olmasını beklediğiniz anda yoklar ve olamazlar.
67 adet fon ile aralık 2019 dan beri,
bunu ampirik olarak inceleyen biri olarak söylüyorum.
Teşekkürler Hellistheothers... Başarılar dilerim... ben sadece fon piyasasıyla haşır neşir olduğunuzu sanıyordum... trade yaptığınızı hayal bile etmezdim.:) sadece düşüşlerde fon alıp uzun yıllar biriktirdiğinizi algılamışım... işin öteki tarafını tahmin etmemiştim... selamlar...
byroltr rumuzlu arkadaşa yanıt olarak: Benim de detaylı analiz yapacak kadar bilgim yok hisse piyasasında ama galiba sizinle tek farkımız ben al/sat olayına girmiyorum, sabırlı davranabiliyorum... bol kazançlar...
Bir yatırımcı olarak nedenini sormak en doğal hakkınız ama fonlara psikolojik baskı kurmak telefonla vs. orta vadede fonu daha iyi değil, daha kötü hale getirip en başta fonun yatırımcısına zarar verir kanımca. Günlük üç günlük veriler zaten ölçü olmaz, ama eğer başarısızlık orta vadeye yayılıyorsa değiştirmek daha iyi bir tercih olacaktır bence. En azından ben o yolu seçiyorum.
eib de kendi segmentinde, bunun altını çiziyorum, kendi risk aralığında en iyi fonlardan.
Son bir aylık getiriye bakarak, son günlerde gidişatı beğenmediğini söyledim. Para piyasasinin epey altında kalmak aylikta çok zor iş gerçekten.
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
TCD alımı sınırlandırmış.
Alım yapılamıyor :)
Saygılar.
benim sıtratejimde tcd istisna olmak üzere değişken fona yer yok. yüzde 30 hsyf ile yüzde 70 hsyf arası duruma göre azaltıp çoğaltma yaparak hareket ediyorum. orrtalama olarak ta genelde yüzdde 50 civarına yakın hsyf, geri kalanı da ppf yapıyorum. geçen haftaya kadar uzun süre yüzde 70'ler civarı hsyf ile devam ettikten sonra şu an yüzde 30 hsyf'ye düştüm. eib eic gibi fonlarla alâkalı şöyle bir düşüncem var: 50 liralık defansif değişken alacağıma 40 liralık ppf, on liralık ta hsyf alırım ve kendi defansif değişkenimi oluştururum. oldu ki hsyf'lerde düşüş oldu, bir on liralık daha alır olası yükselişlerde veya dirençlerde satıveririm. hsyf'lerde her ne olursa olsun en kötü durumda yüzde 30 ile 35'lerde kalırım, bunu bir ağacın kökü veya barajın dip seviyeleri gibi görürüm. turkishbulls sitesinde endekse al sinyali verdiği zamanlarda da genel konjongtüre de baktıktan sonra yüzde 70'e doğru yavaş yavaş ilerleyip belli yerlere gelindikçe de yüzde 30 40 bantlarına doğru pozisyon azaltırım. bunu fon treyit mantığıyla değil, piyasadaki orta vadeli gidişatın durumuna göre ara ara yaparım. yani her gün fon alıp satmam. bir de son günlerde şu anlaşıldı: bazı fonlar düşüşlerden korunmayı iyi başarıyor. en azından daha az düşüyor. bunları da göz önünde bulundurmak lazım gibi. asla ve asla ytd