Aslan payını değil de yönetim ücretini %35+%65 olarak paylaşıyorlar.Aslan payı olmasa da epey yüksek ama.
Printable View
Ben ING Bank mobik ekranından alıp satıyorum. ING bankası bu alım satımdan bir komisyon ya da fayda elde ediyor mu? Eğer öyleyse oldukça hayıflanırım çünkü ıng kadar müşterisine duyarsız ve ilgisiz bir banka görmedim. Taşımaya üşüendiğim için hala böyle devam ediyor. Aylık alış satış ciddi bir tutar oluyor yazık eğer öyleyse.
IJC yarı iletken Abd borsalar düşerken bile iyi performans gösterdi %29 getirdi 1 ayda ama buradan giremiyorum. YAY Nasdaq yükselirse iyi yükselen ama düşerse iyi düşen bir fon. TMG başka Abd ile beraber başka ülke borsaları olduğu için makul yükselir makul düşer. AOY bir dönem tuttum ama borsaların çıktığı dönemde kazandırır. Gıda ve Tarım olarak YLC ve GZL düştüğü zaman alınıp sepete konabilir. TGE son 3 aydır süründürüyor artık bulaşmayacağım.
valla ne derseniz deyin aynı şeyi söyleyeceğim yabancı borsa fon bulundurmayan hata yapıyor. yabancı fonlardan uzak duranlar olaya sadece temel analiz açısından bakıyor bence. oysa size kendi keşfettiğim bir sır vereyimmi? temel daima tekniği takip ediyor.
misal bi trend çizgisi çekiyorsun dipleri birleştiriyorsun değilmi, yahu endeks o dibe dayandığı gün ve saatte güzel bir haber geliyor ordan dönüyor yukarı. bandın tepesine ulaşığı saatte kötü bir haber geliyor dönüyor aşağı. buna o kadar çok tanık oldumki artık sadece teknik takip ediyorum ve size söyleyim dowun 20k'ları nasdaqın 10k'ları test etmesi artık çok zor. imkansız değil tabiki ama yatırım işi daima büyük ihtimale oynamaktır.
ha herşey netleşsin enflasyon bitsin ben dow 36k'dan da alırım ordan da gider nasılsa ortam güzelleşince, az kazanırım öz kazanırım diyorsan o da bir strateji saygı duyarım. ama işin içinde sadece korku varsa 13-14 aralık fed toplantısı öncesi güzel alım fırsatları oluşacak ve bence son tren bu olacak.
Yönetim ücretinin %35i alım satıma aracılık eden kuruma gidiyormuş
Öğrendiğimde ben de şaşırmıştım, hiç zahmetsiz cillop gibi para
1M tl fon portföyü olsa %2 yönetim ücreti desek
Aylık 1666 tl işlem yaptığınız kuruma kalıyor
Ben olsam gelin fon işlemlerini benden yapın bu %35 gelirin yarısını iade ediyorum diye kampanya yaparım(değişik yöntemler olabilir)
Fon dünyası çok büyümeye başladı,takibi de zor.Ben de portföyüme aldığım fonlarla ilgili bildiklerimi/düşüncelerimi yazayımyazayım.
HİSSE FONLAR...HVS/NNF/AHI/OPH ve hisse fonu olmamasına rağmen o kategoride değerlendirdiğim GZN ile devam ediyorum.HVS/NNF çok büyüdükleri için azaltmayı düşünüyorum.Fon büyüdükçe doğal olarak performansı düşüyor.MAC/GOH gibilerden bu nedenle uzak duruyorum.Bunlar ayrıca bir bakıma kendi kendini besler oldular.Millet bunlara aktıkça bunlar kendi hisselerini alarak devamlı yükseliyorlar.MAC ın yeri başka tabi.
YABANCI HİSSE FONU...Sadece OFI tutuyorum, yüklü olarak.Stopaj yok, yönetim ücreti düşük.İçinde enerji,sağlık,teknoloji,Çin ve Latin Amerika ETF leri var.Küçük küçük çok fon tutacağıma tek bunu tutuyorum.Performansı da çok iyi.
EMTİA FONU...Burda da altın/gümüş/platin falan uğraşmamak için OTJ aldım.TGE de petrol olduğu için o kadar volatilite bana ters.
AGRESİF DEĞİŞKEN...HSA/TGA/OKD/ZDZ tutuyorum.Bu alanda çok fon var iyi performansta.Efsane TCD/SVB/IJA/NRC
DENGELİ DEĞİŞKEN...AED bunların en iyisi 1 yıldan fazla tutana stopaj yok.Bende yok ama takibimde.
FON SEPETİ...Hiç seemedim bu fon sepetlerine.Hepsi pasif yönetim tarzında.Getiriler de kötü.Fakat OIL aldığımdan beri çok iyi performans gösteriyor.Şimdilik hisse fon dolu, bakalım durum değişince nasıl aksiyon alacaklar.2 ay önce satacakken biden değişince performansı tutmaya devvam ediyorum.
Fon dünyası derya deniz ama 8-10 fon yetiyor bana.
Takip ettiğim raporları da yazayım belki işine yarayan olur.
Eskiden TEB Portföyün aylık fon raporlarını takip ederdim ama güncellemeleri sağlıklı değil, bıraktım takibi.Şimdi OYAK Portföyün haftalık fon raporu her pazartesi 11 gibi sitelerinde oluyor.Tasiye ederim.Ayrıca yine pazartesi 11 gibi yatırımdirekt youtubeda haftalık fon bülteni podcasti var, ilgilenenler takip edebilir.
Ziraat portföy kendi fonlarının fiyatlarını aynı akşam güncelliyor. İstanbul portföy ertesi gün 9.30 dan önce güncellemiyor.
Qnb finans portföy portföy dağılım raporlarını ayın 1. Günü açıklıyor. Bu yönleri çok güzel. Bazı fonlar ayın 8 i 9 una kadar sallıyorlar.
bence herkes hangi fonları ne gerekçeyle taşıdığını yazarsa illaki birilerine faydası dokunacaktır.
bence de güzel olur, sayfanın amacı da birbirimize faydamızın dokunması zaten,
mesela ben de şu anda %10 rpd, %8 njy, %6 kub, %5 kıs, %5 ysu, %3 nnf, %3hvs, %3 goh, %3 alc, %3 adp, %3 ıjt, %3 gzy, %3 gzl, %2 ojt, %2 afa var, kalanı da ppf ve çeşitli hisselerde.
Amacım yabancı borsa tarafını biraz daha arttırmak ama hangileri olacağını belirleyemedim, düşüşlerde de bist fonlarına ekleme yapmak veya beğendiğim bazı hisse fonları almak (mac, oph, gmr, mps) gibi, gerçi çeşit çok olunca takibi zor oluyor ama daha mı faydalı olur onu tam bilemedim.
Saygıdeğer foncular;
Stopajı olmayan euro bazlı hazine döviz bazlı sukuku diye bir şey var mı?
Vergi-beyanname-stopaj kapsamına girmeyen ve istediğim zaman rahatlıkla alıp istediğimde ragatlıkla satabileceğim faiz dışı yatırım aracı arayışındayım.
Bilginiz dahilinde ise aydınlatabilir misiniz?
:hi:
tuttuğumuz fonlar sorulmuş... ben de yazayım.
1- NNF (çok memnunum ve uzun süre daha tutacağım)
2- TCD ( eski performansına geri döndü, onu da satmayı düşünmüyorum)
3- IPJ (1.5 yıldır enflasyonun çok gerisinde kaldı ama yine de tutacağım.ABD borsalarıyla beraber bunun da toparlayacağını sanıyorum.)
4- IPV (doları yatırım aracı olarak görmediğim ve almadığım için bir miktar eurobond fonu tutuyorum. uzun vadeli tutacağım)
5- TMG (FED yavaşlayınca sert şekilde yukarı gideceğini düşünüyorum. uzun süre tutacağım)
6- YTD ( eski getirilerinden uzak, ama ABD borsaları düzelince bu da tekrar eskisi gibi olur diye düşünüyorum)
7- YAK ( karma fon da olsun maksadıyla, riski biraz daha az olsun diye aldım ve bir süre daha tutucağım)
herkese bol kazançlar...
Fon tercihlerimde
1-en etkili parametre stopaj muafiyetini olup olmaması;
2-yönetim ücreti
3-elbette önceki postta servetbeyin yazdığı gibi önceki dönem getirileri
4-Aldığı riskler,yatırım felsefesi,fonun içeriği
5-Fonun volatilesinin dolayısıyla riskinin göreceli düşüklüğü
6-Fonun çok büyük olmaması
https://www.hisse.net/topluluk/newre...eply&p=6218853
Mesela benim bu fonlara bakış açım şöyle-kesin doğru değil, sadece benim bakış açım-
1-Aynen bende de var
2-1 yıldan fazla tutmak şartıyla mükemmel seçim
3-Aynen bende de var
4-IPJ/TMG/YTD yerine OFI var bende çünki stopaj yok ve yönetim ücreti düşük.Bunlar ve KUB vardı bende 3 ay önce OFI nın izahnamesini falan okuyunca değiştirmeye karar verdim.Şimdiye kadar çok isabetli bir karar olarak görünüyor.Muhtemelen uzun vadede 3 fonun ağırlıklı ortalamasından daha iyi getirecek OFI.Buna benzer MJB/YJK var.MJB de robot var,YJK de yönetim ücreti fazla.
5-YAK yerin de stopajı olmayan muadillerden OIR/HBN/IPG benzeri bir fon sepeti tercih ederdim.YAK ın yönetim ücreti de çok yüksek.
[QUOTE=byroltr;6218594]
YABANCI HİSSE FONU...Sadece OFI tutuyorum, yüklü olarak.Stopaj yok, yönetim ücreti düşük.İçinde enerji,sağlık,teknoloji,Çin ve Latin Amerika ETF leri var.Küçük küçük çok fon tutacağıma tek bunu tutuyorum.Performansı da çok iyi.
Bu fonun stopajsız olduğuna emin misiniz Sn byroltr?
Sent from my iPad using Tapatalk
Mükremin Portföyün gümüş ve fon sepeti fonlarının olası para iadesi için başvuran oldu mu ? o konuyu atlamayın.
[QUOTE=Sparky;6218998]Fon sepeti fonu olduğu için stopaj yok(yılbaşında bu muafiyet kalkabilir).Muafiyet normalde sadece hisse fonlarında var.Bilinen genelgeyle döviz dışındaki fonların çoğunda stopaj sıfırlanmıştı.Oradaki bir açıktan faydalanıyor bunlar.OJT/OLD/MJB/YJK da böyle.Adlarında "yabancı" ibaresi yok ama içerikleri az biraz yerli çoğu yabancı ETF.Sonuç olarak evet, eminim.Yılbaşından sonra durum değişebilir uzatma gelmezse.
IJC içinde 1/3 bist hissesi de var ama sadece bist bu ay çok yukarı gitti diye bu orantıyla %30'ları yakalamış olamazlar yabancılar da iyi kazandırmış demekki..tanınmış firmalar da değil ilginç. takibime aldım teşekkürler. bu karlarının sebebi ne acaba. geçici bir durummu anlamak bakımından.
Rbk fonu yüksek oranda döviz kira sertifikası bulunduran bir fon. Stopaj kesintisi yok.
Merhaba. Uzun süre TMG fon tuttuğum için paylaşmak istedim. TMG fon içinde Abd borsa dışında 6-7 ülkenin daha hisseleri var o yüzden Amerika düzeldiğinde ya da hızla yukarı gittiğinde sert artış yapmayan bir fon. Düşerkende daha az düşüyor. YAY ve AFA Nasdaq yükselişlerine en iyi artı kazandıran fonlar.
oflu hocanın dediği gibi şu bist meselesünü de ele almamuz lazum: ) youtube'da uzmanı amatörü 4500 yapar diyor, az kısmı da 4000 diyor. ben yukarı devam edecek diyorum. şu seviyeyi kırarsa fonumu satarım, ancak şurdan tekrar alırım diyen var mı? ya da ne kadar düşerse düşsün tutarım diyen? biliyorsunuz stratejiyi haftasonu kafa rahatken oluşturmak önemlidir. kaos anında yanlış kararlar vermemek için. bu mevzudan kaçamazsınız acılarınızla yüzme zamanı: )
Genelde çok uzman falan takip etmem.Teknik analiz de temel analiz de bilmem.30-35 yıldır bu işlerle iyi kötü ilgilenirim.Rahmetli Yaşar Erdinç in Teknik Analiz kitaplarını da okudum paralı danışmanlık hizmetini de aldım; Ahmet Mergen in teknik analiz kitaplarını da 20-25 sene önce okudum.Metastockta da bir yığın formüller yazdım zamanında,Benden bir halt olmaz diyerek çok önceleri bıraktım o işleri.O zamanlar daha tatlı kazanç yöntemleri vardı.İş bankası telefonundan sabahları hisse fonu alıp satardık.O günü doğru tahmin ettik mi keyfe bak o akşam.Sabah NTV dinler 10 a kadar karar verirdik.Sonra SPK uyandı haklı olarak taş koydu bu işe.
Demem o ki teknik analiz ile temel analiz ile başarılı olabilenlere saygım sonsuz ben bu işlerle uğraşamıyorum, Bu işlerde teknik temel olayından ziyade kişilik özellikleri ve psikoloji yönetimi yatıyor.Ben dengeli bir portföy yapısıyla devam ediyorum.B u nedenle portföyümün çoğunu fonlarla oluşturuyorum.HSA/TGA/OKD/ZDZ/OIL ile oluşturduğum kısma dokunmuyorum.Portföyün yaklaşık 1/3 ü bunlar.Bu arada gençlere ve parasını uzun vadeli yatırabileceklere orta üstü seviyede risk almalarını öneririm.17 aralıkta da pandemide de fonlarımı hiç bozmadım sadece bazı benzer sınıflarda değişimler yaptım.Hiç sıkıntım olmadı.Oğlumun portföyünü de 2 yıldır bu mantıkla yönetiyorum ve çok tatminkar sonuçlar elde ettim.4 kişinin daha portföyü vardı onların portföylerini yönetirken psikolojik olarak çok etkilendim ve KKM ye yönlendirdim.Mevduat yatırımcısıydılar ve çok ölçül bir yapısı vardı poerföylerin.2 ay önce çok kararsız kalıp son bir dönem daha devam edin dedim, çok pişmanım.
Piyasaya gelirsek ben orda burdaki uzmanların yorumlarını kişisel olarak çok yüzeysel, laf olsun torba dolsun düzeylerinde olduğunu düşünüyorum.Bana göre yorumların büyük çoğunluğu çöp.Ne şiş yansın ne kebap yansın tarzında yorumlar, haklılar da kendi adlarına.Geçen gün aldığım tuvvalet kağıdı 250 tl olmuş.Tanesi 8 tl.Ben bunu çok eski olmayan zamanlarda 1 tlye alıyordum.Neye göre artmış borsa.Ne TL ye ne dolara göre gafikler bir anlam ifade ediyor.Borsa endeksi/enflasyon oranında aman aman bir değişim yok.(TÜİK+ENAG)/2 alıyorum ben enflasyonu.HEKTAŞ ve SASA etkisini saymıyorum bile.Dolar desen geçen yıl kasımdakini adil fiyat alsak enflasyon farklarını koysak 30 tl falan olması lazım.
Sonuç olarak ben bu piyasanın nominal olarak daha epey bir şekilde yükseleceğini düşünüyorum.O nedenle portföyümün %30 u agresif % 40 hisse %30 yabancı hisse biraz eurobond biraz kıymetli madenler devam ediyorum bozmadan.
Portöyümün %10 u da direk hisse al tut tarzında ama arada bir dönüşü görürsem satarım da ama fonlarda sadece zaman zaman çok çıkanları azalt az gidenleri az az artır stratejisiyle deam ediyorum.
Kafa ütülemediğimi umarım, 2 gündür çenem düştü.
Enflasyon yorumunuzla ilgili dun twitterda benzer seyler yazdim. Eger gercek enflasyon enag aciklamalari kadar yuksekse bu seneki getiriler bile asiriliktan normalin altina inmis olacak. Seneye enflasyon dusecek diye endekste baski var diyorlar ancak enflasyon zamlarin bitecegi gercegini degistirmiyor. Bilancolar bu sekilde devam ederse ralli de devam eder rahatlikla.
estağfurullah burda her bilgi kırıntısına ihtiyaç var hocam her görüş değerli burada bana göre. yazdıklarınıza göre genelde taşımaya devam tarafındasınız. ben de aynı taraftayım. gerekçem biraz fazla düşüş beklememem, biraz da seçtiğim fonlara güvenmem.
evet burda çok yazanlara kızan azınlıkta birkaç kişi var, onlara tavsiyem girmeyin abi siteye bir süre. kafa dinleyin biraz: )
Eski bir borsa yatırımcısı olmama rağmen fonlar konusunda kısıtlı bir bilgiye sahibim. Mevduatın bir tık üzerinde ama riski düşük bir fon önerebilecek arkadaş var mı? Birde bir yatırımcı arkadaşım İstatiksel Arbitraj fonunu önerdi bana bu fon konusunda bilgisi olan var mı..İyi akşamlar herkese..
Evet üstad aynı dönemlerde başlamışız bu işlere.
Rahmetli Yaşar ERDİNÇ in teknik analiz kitabi ile başladım.
Yusuf Sarı Ve Ahmet MERGEN ile bu işe devam ettim.
Borsadaki ELLİOT culardan biri'de benim.
20 adet büyük fonların ortak hisselerini AYLIK https://wordcounter.net/ den bakarak,
analizlerini yapıyor. 45 günlük alış ve satış yapıyorum.
Demirbaş olarak GARAN, SKBNK, TSKB, ODAS hisselerindeyim.
Şu andaki düşüncem olarak seçime kadar
MPS TCD ADP MAC GMR GOH RPD EIC IDH TLZ
HYV PPN KIE
bu fonlardan çıkmayacağım.
Stopaj yok sanırım bu fonda