Bornova projesinede çok umut bağlamamak lazım
Bunlar onuda yatırımcıya koklatmadan cebe indirmenin yolunu bulurlar
Printable View
Bornova projesinede çok umut bağlamamak lazım
Bunlar onuda yatırımcıya koklatmadan cebe indirmenin yolunu bulurlar
Tekstilde Nisan Denizli rakamlarında bir önceki yıla göre epey düşüş var
Menderes özeline ulaşıp karşılaştırabilecek arkadaş varmı
Menderes tekstil özeline ulaşma imkanimiz yok tabi ki. Önceki yıl rakamlar çok yuksekti bu sene o rakamlari yakalamamiz imkansiz zaten.
Bu yılın ilk ceyregiyle 2. ceyregi karsilastirmak daha dogru olur bence. O da ilk çeyrek ortalaması 26. 7 mln tl iken 2.ceyregin ilk ayi olan Nisanda 25.2 mln tl olmus.
Ilerleyen aylarda doviz kurunda artis olursa muhtemelen bu ortalamada yukselir inşallah diyelim.
SM-M515F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yönetim Kurulumuzun 15.05.2023 tarih ve 2023/12 sayılı toplantısında;
Şirket ortaklarımızdan olan ve çıkarılmış sermayenin %41,35'ine sahip Akça Holding A.Ş. Şİrketimizin enerji sektöründeki yatırımlarının finansmanı ve finansal yapısının güçlendirilmesi amacıyla 250.000.000 TL tutarda nakdi, tahsisli sermaye artırımının Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onayından sonra Şirket hesaplarına nakit olarak koyacağını bildirmiştir.
Bu amacı gerçekleştirmek üzere;
1) Şirketimizin 1.250.000.000 TL olan kayıtlı sermaye tavanı içerisinde kalmak kaydıyla, her biri 0,01 TL nominal değerde paylardan oluşan toplam 250.000.000 TL olan çıkarılmış sermayesinin, mevcut ortakların rüçhan hakları tamamen kısıtlanarak, çıkarılacak her biri 0,01 TL nominal değerli payların toplam satış hasılatı 250.000.000 TL olacak şekilde, Borsa İstanbul A.Ş.'nin Toptan Alış Satış İşlemlerine ilişkin Prosedürü çerçevesinde belirlenecek pay satış fiyatına göre hesaplanacak toplam nominal sermaye tutarı kadar artırılmasına,
2) Artırılan sermaye tutarını temsil edecek payların tamamının halka arz edilmeksizin tahsisli satış yöntemi ile Şirketimizin ortağı Akça Holding A.Ş.'ye Borsa İstanbul A.Ş.'nin Toptan Alış Satış İşlemlerine İlişkin Prosedürünün 7.1 numaralı maddesi doğrultusunda belirlenecek fiyattan toptan satış işlemi yolu ile satılmasına, bu amaçla düzenlenecek ihraç belgesinin onaylanması için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurulmasına,
3) Nakit olarak artırılacak sermayeyi temsil edecek her biri 0,01 TL nominal değerli payların tamamının B grubu nama yazılı, imtiyazsız ve Borsada işlem gören nitelikte olmasına,
4) SPK'nın VII-128.1 sayılı Pay Tebliği'nin 33'üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca sermaye artırımından elde edilecek fonun hangi amaçlarla kullanılacağına ilişkin olarak hazırlanan raporun kabulüne ve kamuoyuna duyurulmasına,
5) Bu çerçevede, ihraç belgesinin SPK tarafından onaylanmasını takiben, ihraç edilecek payların ilgili mevzuatta belirlenen sürelerde satılması hususunda, belirlenecek bir aracı kurumla sözleşme imzalanmasına,
6) Tahsisli sermaye artırım işlemlerinin gerçekleştirilmesi, gerekli izinlerin alınması, işlemlerin ifası ve başvuru işlemlerinin tamamlanması için 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili tebliğ ve mevzuat hükümleri çerçevesinde Sermaye Piyasası Kurulu, Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş., Borsa İstanbul A.Ş., İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş., T.C. Ticaret Bakanlığı ve ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları nezdinde gerekli başvuruların ve bildirimlerin yapılması hususunda Yönetim Kurulu Üyesi Cemal İpekoğlu'na yetki verilmesine,
Karar verildi.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Tahsisli gelmiş hayırlı olsun en az 20 olur sene sonu
AKça holding 9 tl den sattıgını kactan yerine koyacak ve bu tahsislide B Tipi imtiyazsız borsaya kote halde diyor. SPK onaylamaz diyecem ama onaylar. Adam 11 tl den satmaya başladıgı senetleri geri alacak sonra geri satacak ben böyle işi....
Tahsisli sermaye artırımı 250 bin sermayeye 250 bin eklenecek. Ky 5,63 liralık payı 2,5 liraya düşmüş anlamına gelir. 0,36 defter değeri 0,72 liraya çıkar. Ky için kötü bir durum. Şirkete kendi parası ile sana müsade etmeden ortak oluyor. Sonrada bunu yazdığınız gibi borsaya kote eder. Biraz değil ky çok dikkat etmeli. Seçimlerde Menderes’in istediği oldu. Kolayca işlerini yürütür.
Tahsisliden aldığını en az 1 yıl satamıyorsun fiyat belli değil spk onayladıktan sonra belli olucak tahminim en az 15 tl civarından olur son zamandaki baskı sebebi belli oldu tahsisli her zaman ky yarar para koymadan şirkete 250 milyon nakit girecek seçim vs 15 güne biter hisselerde toparlanır tahsisli olması en az 2 ay alır
Dostum doğru söylüyorsun özünde tahsisli sermaye iyi bir haberdir. Ama Akça holding zaten sattığı 30 milyon lotun parasını normalde şirkete sermaye olarak koyacam diyerek satış yapmıştı ama koymadı. Şimdide o paralarla 250 milyonluk hisse alacak ve borsaya kote olacak can sıkıncı kısmı borsaya kote olması. Normal şartlarda 1 yıl satılmaz diyecem ama bu SPK menderese hiç bir zaman toz kondurmadı direkt olumlu satışı yasağı olmadan da onay verebilir.
Onay vermez 1 yıl satamaz taahhütlü evraklara koymaSa zaten işleme almazlar , 250.0000.000 sermaye arttırılmayacak 250 milyon para girecek cari fiyat hisse kaç para ise okadarlık artırılacak diyelimki tahsisli günü hisse 10 tl sermaye 250 milyondan 275 milyona çıkacak öz kaynakta 250 milyon artacak bizim değerleme hariç Özkaynak neredeyse yok :) defter değerine vs çok bir etkisi olmayacak bence tahsisli sermaye artırımını tam anlamamışsın sermaye az artacak Özkaynak çok artacak senin hisse başı özkaynağın yükselecek bide nakit para oldukça olumlu 30 milyon satılan hisse sermaye olarak şirkete geri koyuyor yatırımcı ile güven barışma işareti
O iş öyle değil. Diyelim ki spk sermaye artirimini onayladi. Hisse fiyati da bugünkü kapanış olan 5.63.
Bu 250 mln tutarinda ki hissenin satış fiyatı yanılıyor olabilirim ama sanırım son 1 aylik ortalama fiyat oluyor. Son 1 aylik ortalama da diyelim ki 5.50. Bu durumda Akca holdingin 250 mln karşılığı alacagi hisse sayisi 250.000.000 ÷5.50= 45.454.000 lot olacak.
Yeni sermaye ise 250+45.4 = 294.5 mln olacak.
Dikkat edersek bu tutar (45.4 mln) lot şirketin depremden dolayı satmaktan vazgectigi 40 mln lota yakin bir tutar. O zamanda bu kadar hisseyi satıp sirkete koyacaklarini taahhüt etmislerdi pay satış bilgi formunda.
Ben bu haberi olumlu olarak yorumluyorum. Çünkü hakim ortak akca holding en azindan bu fiyatlardan hisse almayi uygun buldugunu gosteriyor.
Bazi arkadaslar hisse satarkende kiziyorlardi, simdi bu seviyelerden sermaye karsiligi nakit koyuyor yine kıziyorlar.
Spk nın onay verirken en az 1 yıl satmama taahhüdü şartıyla verecegini düşünüyorum. Çünkü bu şekilde şartlı onay verdigini daha onceki kararlarinda bir çok kez gördüm.
E dümbelekler tahsisli yerine direk piyasadan pay geri alımı açıklasalardı olmazmıydı
Tahsisli nedir arkadaş ky nin hep zararına
Spk nın onay verirken en az 1 yıl satmama taahhüdü şartıyla verecegini düşünüyorum. Çünkü bu şekilde şartlı onay verdigini daha onceki kararlarinda bir çok kez gördüm.
SM-M515F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi[/QUOTE]
Seçimin ilk günü yandaş mendo kendine yakışanı yaptı. Bu senetlerden paçanızı kurtarın, bist 30 senetlerinden vazgeçmeyin. Tahsisli yapılır unutulur sonrada diğer 70 milyon lot gibi bunuda halka satar ama önce 3-4 liraya getirir.
Tahsisli ilebir kaçkelam edeyim menderese benzer olaylar üzerinden.
Zamanında eplasta ve diğer şirketlerde gördüğüm olaya binaen
1) Bist Tsp (toptan alım satım )prosedürü ile bir baz fiyat belirler
SPK zamanında #megap ve #merko'ya şunu demişti( ikisi de pay satışından sonra tahsisli başvurusu yaptı )
Sattığı payların ağırlık ortatalama satış fiyatı ile baz fiyattan hangisi yüksek ise onu alırım dedi.
Yani 9 dan sattın sana 5 liradan tahsisli yaptırmam dedi.
Ama eplasta demedi ( o da tahsisli öncesi pay satmıştı ) . Ona 3 yıl satamazsın dedi.
1 yıl satmama genelde uygular . Patronlar taahhüt veririr genelde
[/QUOTE]Dümbelekler lafini patronlara söylediniz umarım. Bana soylediyseniz kat kat iade ediyorum.
2. olarak piyasadan pay alarak sirketin kasasina 250 mln tl yi nasil koyacaklardı. Burada amaç yeni yatirimlari finanse etmek.
Iyi hatirlamişsiniz sayin 3:45. O donemde megap tasiyordum bende. Olay aynen dediginiz gibi oldu patron Eda hanim tıpış tıpış sattigi fiyattan aldi o hisseleri.
Bu durumu spk ya dilekce ile hatirlatmak gerekir.
tahsisli sermaye artırımı haberi en iyi haberlerden biridir şirketler için gelen, patron bedava para vereceğim diyor yatırım için buraya kadar oki...
aması şimdi başlasın..
bize 8 9 dan senet sattı ve şimdi 6 lardan geri almak istiyor. sattığını para vereceğim dedi şimdi lot karşılığı veriyor vay uyanık..
daha beteri ise bizim osman akça tarımdan alacağımız var vede vadesi geçmiş.. onu tahsil etmeden hangi paraya bu fiyattan lot alıyorsun ilk başta onu ödeyeceksin sonra yapacaksın.. kısaca bizim alacağımızla bizim şirketin hisselerini bedavaya alıyor uyanık, mahkemelik burası...
Tabikide bu tahsisliyi yapmak için karar alanlara söyledim
Dümbelekler lafini patronlara söylediniz umarım. Bana soylediyseniz kat kat iade ediyorum.
2. olarak piyasadan pay alarak sirketin kasasina 250 mln tl yi nasil koyacaklardı. Burada amaç yeni yatirimlari finanse etmek.
SM-M515F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi[/QUOTE]
Bir düzeltme yapmak ihtiyacı duydum zira yeni hatırladım.
O dönemde megap patronu hisseleri satmadan once satıştan elde edecegi geliri ileriki tarihlerde yapilacak tahsisli sermaye artirimi yoluyla sirkete koyacagini taahhüt etmisti sanırım. Spk bu sebeple o sekilde bir karar almış olabilir.
Tahsisliyi adil yapmak isteyen patron nominalden filan bahsetmez
Derki beher bir hisse için atıyorum 20 tl den yapacağım der o zaman oooo süper tahsisli dersiniz
Onun haricindekiler ky ye bir yarar sağlamaz
Söylenildiği gibi 10 tl den sattığını 4-5 tl den fazlasıyla yerine koyacak uyanıklar
Umarım yanılıyoruzda hepımız kazanırız
Cok komik yorum. Tahsisli sermaye arttırımını bi araştırın.[/QUOTE]
Tahsisli gerçekleştiğinde bakalım patronun şirketteki payı % kaç ky nin payı % kaç olmuş
Cok komik yorum. Tahsisli sermaye arttırımını bi araştırın.[/QUOTE]
[QUOTE=CEMIX;6419632]Tahsisli gerçekleştiğinde bakalım patronun şirketteki payı % kaç ky nin payı % kaç olmuş
Adam bu belirsizlik ve faiz ortamında 250 milyon lirasını 1 sene satamayacagi bir hisseye gömüyorsa olumsuz bir durum yok demektir o para zaten 1 yılda 100 milyona yakın faiz verir.
O 40 milyon lotu satsa sonra bedelli yapsa tamam haklısınız dicem.
Üstüne pay geri alımı yapsa olmaz mı yazmışsınız pay geri alımında şirketten nakit çıkacak ne diye alsın Adam. Yatirimci 1 kurus ödemeden kasaya 250 milyon lira para girecek olumsuz diyorsunuz.
Bence ülkemizin en büyük sorunu sadece kendisi görüş bildirdiğinde bunun bir hak olduğunu düşünüp karşıt görüş veya görüşünü desteklemeyen bir yorum gördüğünde kendini yüceltip karşıt görüşü itibarsızlaltırmaya çalışan insanların çokluğudur
Siz önce geçmiş tahsisli yapmış şirketleri ve hisselerin tepkilerini bir inceleyin
Patron daha aşagıdan almak isterse bu haberle yerden yere vurur
Yok bu kadar yeter derse yukarı sürer
Soru şu şimdiye kadar yaptıklarını tecrübe edenler söylesin bakalım bizim patron ne yapar acep
Tahsisli sermaye artırımın ne zararı olabilir biri açıklayabilir mi ?
Yani bakınca gayet olumlu ve çok güzel bir haber
Ama burayı okuyunca
Olumsuz algılanıyor
Ben mi yanlış biliyorum
bazı şirketler halka açıktır. Söz konusu şirketlerin payları da halka arz edilmiş ortaklıklar vardır. Tahsisli sermaye artırımı yönteminde halka arz etmeden, sermaye piyasası araçları doğrudan yurt içinde ya da yurt dışındaki kişilere tahsisli olmak üzere satılır. Söz konusu bu satış işlemi borsada toptan şekilde de yapılabilir.
Gelen para da yatırımda kullanılacak
Ve yatırımcıdan para çıkmayacak ..
Bu yatırımcı ile bir barış gibi biliyorum
Yanlışsam lütfen uyarınız
Svg@syg lar ..
Tahsisli iyidir hoştur.
Döviz artmadan para koyulması iyi niyetli. Ne de olsa Rüzgar güller dövizle alınıyor.
Döviz pimi çekilmiş bomba gibi
Adaletli olması için Rtalb, megap ve merko gibi olması gerekir (Sattığı payların fiyat ortalamasından tahsisli yapılması adaletli olandır. Ben SPK ya talebimi ileteceğim)
Ben bir kaç veri paylaşayım. Yoksa bu tahsisli muhabbeti uzar da durur
1 ) dünyada pamuk talebi çok düşmüştü. Ben dövizin düşük olması sebebiyle rekabet avantajımızı kaybettiğimizi düşünüyordum asıl iş sadece o değilmiş
Pamuk raporlarını okuyunca eksik düşündüğümü farkettim.
Tekstil sadece biz de değil dünyada da sıkıntılı.
Neyse uzatmamayım almanya çarşaf ithalatı
https://i.hizliresim.com/q1p0zn1.png
Alttaki dilekçe ile şikayetimi ilettim bile bu sabah lütfen siz de yapın.
TARİH: 16.05.2023
SERMAYE PİYASASI KURULUNA
ANKARA
Borsa İstanbul’da işlem gören MNDRS kodlu, MENDERES TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 15.05.2023 tarihinde yayınladığı KAP açıklamasına istinaden “Tahsisli Sermaye Artırım†başvurusu yapacağı görülmüştür.
Tahsisli sermaye artırımında kalan tüm yatırımcılar dışarıda bırakılarak sadece Akça Holding’in Rüçhan hakkı istenmiştir.
Kendim de bir yatırımcısı olarak, MENDERES TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. tekstilin yapılacak olan tahsisli sermaye artırım başvurusunun reddedilmesini alttaki sebeplere istinaden talep ediyorum.
1) Akça holding şirketin hâkim ortağı geçtiğimiz yıl hissede satış gerçekleştirmiştir, bu satış gerçekleşmesinin sebebi olarak Menderes Tekstil’in sermayesinin güçlendirilmesini öne sürmüştür; buna yönelik hiçbir çalışma içinde bulunmamış. Hissenin özkaynakları güçlenip, piyasa değeri düştüğünde tahsisli sermaye artırımını bir fırsatçılık olarak yapmaktadırlar.
2) Menderes Tekstil’in yapacağı 100 MW’lık santral için kullanacağı 250M TL’lik kaynağa ihtiyacı yoktur. Zira 2022 yılında 1 milyar TL’den fazla kar etmiş, borcunu azaltmış ve özkaynaklarını katlamıştır. Kaynaklarını kendisi serbest piyasadan rahatlıkla temin edebilecek güçte bir firmadır. Ayrıca, 100 MW’lık bir santralin kurulum maliyeti 80-100 milyon Euro arasında olduğu için bu tutar, gereken miktarın 8’de 1’i kadar bile değildir.
3) Tahsisli sermaye artırımında Akça Holding’den gelecek olan para, holding sahiplerinin iştirakler yolu ile uzun zamandır Menderes Tekstilden aldıkları borca istinaden ödemedikleri tutardan daha azdır. Ortak sahipleri Menderes Tekstil’e olan borçlarını zamanında öderler ise böyle bir kaynak ihtiyacı yoktur. Şirkete ödenmeyen borçların faiz farkları dahi 100 M TL mertebesini geçmiştir. (İşletilen faiz ile serbest piyasa faiz farkı)
4) 2023 yılı 1.çeyrek raporunda 25.2 maddesinde bulunan “diğer satışların maliyeti†kısmı geçmiş son 10 çeyreğe göre çok yüksek miktar da artmıştır. Burada harcanan ek 150M TL’nin harcandığı yer açıklanmaya muhtaçtır.
Özetle, 2023 1.çeyreğinde hissenin Akça holding tarafından yüksek fiyattan satılmasını sağlayıp; hissenin düşmesinden sonra serbest piyasadan geri almak yerine; Akça Holding adına “Tahsisli sermaye artışı†talep eden Menderes Tekstil’in diğer ortaklarını zarara uğratmak pahasına yapacağı bu başvurunun reddini talep ediyorum. Eğer kabul edilecekse tüm ortaklara açık şekilde rüçhan hakkının verilmesini aynı zamanda harcanacak fon tutarının bir zaman planında yatırımlar için harcanmasını talep ediyorum. Onay verileceği son durumda ise kurulunuzun 02.12.2021 tarihli bültende MEGAP için verdiği örnek kararını baz alarak; satış yapıldığı fiyattan az olmamak kaydı ile onaylanmasını rica ediyorum.
Aksi halde, bu işlemin sermaye piyasalarının kullanımı ve iştirakler üzerinden sermaye transferi olarak nitelendirilebileceği, küçük yatırımcının haklarının gasp yöntemi ile ellerinden alınacağı filli durumunun oluşacağını düşünüyorum. Kurulunuzun bizim gibi yatırımcıların hakkını koruyacağını düşünüyorum. Saygılarımla arz ederim.
sizingibi harika yatırımcılar olduğu sürece hisse fiyatını baskılama , düşürmek için spekülatöre patrona vs ihtiyaç yok tebrik ediyorum BEN AKÇA YERİNDE OLSAM 2 MİLYAR BEDELLİ AÇIKLARIM DERİMKİ 200 MW SANTRAL YAPACAĞIM HERKES KENDİ PAYINA ŞİRKETE ÖDESİN SENİNDE 50.000 HİSSEN OLSUN 400.000 TL BEDELLİDE PARA ÖDEMEK ZORUNDA KALIRSIN O BEDELLİ AÇIKLANINCA HİSSE FİYATI NE OLUR TİCARİ ALACAK AYRI BİŞEY SERMAYE ARTIŞI AYRI BİŞEY
ŞAKA YAPMIYORUM BEN PATRON OLSAM BUNLARI OKUSAM DEVEYİ DİKEN DİYE BAŞLARIM SONRADA GÜZEL BİR BEDELLİ AÇIKLARIM
ADAM YATIRIMCI İLE BARIŞMAYA ÇALIŞIYOR HİSSENİN EN BÜYÜK SIKINTISI BUYDU GÜVENSŞİZ PATRON AMA YARANILMAZ BU MİLLETE HERKES BİLGİ SAHİBİ OLMADAN FİKİR SAHİBİ
Sen yenisin galiba borsada...Allahım birde özsermayenin altına onay vermesin demiş bilmiş bilmiş. birde önder olmya kalkmısss .... hissenet kimlere kaldı !!!. özsermaye ile bunun ne alksı var.....Hayatımda ilkkes ticari alacagını almadan tahsisliye onay verilmesin diyen birini görüyorum. ..birazs kitap oku
Herkez borçda borç diyor.. menderesin alacagı neymisana ortak yada patrondan bi diyin hele.
Sayın Tarık, açıkçası spk yapılan itiraz benimde içimi acıttı, fakat burada küçük yatırımcının da düşündüğü yılların birikimi, acaba yine mi bir bit yeniği var düşüncesi.
Şirketin bence bir haber kanalına çıkıp yaptığı ve yapacağı yatırımları anlatması, bundan sonrası için şirketi gerçek değerine taşınmasına yararı olacağını ve şuan ki ortakları olan bizlere güven sağlayacağını düşünüyorum.