Türkiye Katarla işbirliği askeri anlaşması vardı.Lafı tersten anlama.
Türkiye terör örgütleriyle savaşır,desteklemez.Şüphen varsa o senin sorunun.
Eyvah diyen falan yok.O senin rahatsızlığın.
Printable View
Arada çok ciddi bir fark var, ülkedeki TL likiditesi M3 para arzına bağlı olarak sabit olarak duruyor ve yok olamaz. Yani TL her zaman bulunabilir ve yüksek bir para çarpanıyla dahi olsa ekonomik döngü devam edebilir. Sorun döviz varlıklarda , bu varlıklar aslında şu anda ülke içinde değiller. (tüm DTH lar dahil).Sadece bu dövizi borç alan ve ithalat yapmak için çoktan yurt dışına göndermiş firmaların bilançolarında bir taahhüt olarak duruyorlar. Taahhütlerin karşılığı da çoğunlukla gayrimenkul ve TL'ye endeksli teminatlar. Yurt içindeki döviz likiditesi tcmb haricinde (ki onunda çok büyük bir kısmı amerikan hazine bonolarında park edilmiş durumda) belki 15-20 milyar doları geçmez.
Bu bir karamsarlık değil , tamamen forumdaşların gözünden kaçan veya sıkıntılı bir konu olduğu için çok üstünde tartışmak istemedikleri bir konu. Bu durumu da belirli bir noktaya kadar anlayabiliyorum. Ama burada epey konu tartışılıyor, ancak döviz ve doları ilgilendiren bu durum (özellikle dolarda yükselişin kaçınılmaz olduğu bir ortamda ortaya çıkması muhtemel bu durum) pek tartışılmıyor veya tartışılmak istenmiyor.
Merhaba dostum
bir mesajı çok abartılı idi hatırlıyorum.
ben tepkinin fiziki dolarla alakalı ilişkilendirildiği gibi aklımda kaldı.
eğer öyle idi ise dün akşamda bal gibi fiziki dolar savunulmuş.
benim tepkimde buna oldu.
öyle değilse benim tepkim yersiz olmuştur.
sevgiler.
eski başbakanlardan davutoğlu, işidçileri alnından öperken,
işid terör örgütü kategorisinde değildi herhalde.
hatta bir ara işi öyle bir yere getirdiler ki,
eski bakanlarda arınç, vs.. bebek katili apo yu , hacı baba diye halka yutturmaya
çalışmıştı da..,
açılım , patladı..
memlekette siyasetçiler , rüzgar gülü gibi hareket ediyor.
O yazıda fiziki dolara karşı bir eleştiri gelmemişti, zira forumda fiziki dolar ve altın tutan çok sayıda forumdaş var. Orada ülkenin siyasi olarak parçalanacağı gibi bir öngörü vardı. Ve çok tepki aldı. Ben de yazımda ekonomik çöküş ile ülkenin siyasi olarak farklı ülkelere parçalanmasının birbiriyle ilintili olmadığını belirtmeye çalıştım.
ocak 2018 $ 4,30 başlar,marta kadar 4,50-4,60. gerisi artık karanlık.
dolar long pozisyonlarımı kapattım ben. perşembeyi beklerim. yatırım tavsiyesi değildir.
Palanın çaresizliği part2
GT-I9301Q cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Dış ticaret açığı Eylül'de %85 artışla 8 milyar 135 milyon dolara
yükseldi.
İhracatın ithalatı karşılama oranı 2016 Eylül ayında %71,3 iken,
2017 Eylül ayında %59,3'e düştü.
bu nasıl bi dengesizliktir büyümeyi de ithalatla mı yapacağız 3. çeyrekte
o büyüme büyüme mi olacak üretmediğimiz şeyleri tüketerek büyüyeceğiz. değil çift haneli, büyüme 3 haneli olsa memlekete ne fayda
bu açıkla doları kim burada tuttar 7 olsa şaşırmam
Yırtmış :oleyo: 3.7743 olarak güncelleyelim.
https://i.hizliresim.com/4GzZV0.png
Halk dilinde başka deyimlerde var ama topik müsait değil:)
ABD'de Sarraf dosyasina savcılık tarafindan,
17Aralik'ta ortaya saçılan 3.000 tape eklendigi yaziliyor. wow.!. 3.6567 ortalama ile. bekliyorum. USD/TRY de RABIA(4) çok yakin. YTD.. sistem dışında, Cash. "FİZİKİ DOLAR" ✋bir sonraki kisa vadeli hedef 5 ✋.. Sarraf, Çağlayan, Muammer, Bayraktar. ettimi sana 4,(Rabia)😂
Rabia işareti 4 değil 4 buçukk:)
tahminim USD/TRY 5'ten sonra iktidar tarafindan su önlemler alinacak. Vatanin ve milletin bölünmez bütünlüğü, artık olmayan Cumhuriyet ve Demokrasi'nin devami icin bir kaç KHK ile. tarafsiz ve bagimsiz, Yasama, Yürütme ve Yargı +Cumhuriyet ve Demokrasi işliyor, calisiyor ilizyonu sona erdirilecek.
yarın bi gün çıkıpta biz senin bankalara 45 milyar dolar iteledik bilgin olsun diye bi haber çıkarsa bakalım bankalar günü kaçtan kapatacak..?
veya bu durum olacak mı.?
hep beraber izleyip göreceğiz, kasım ayında aşk başkadır derler , bankaların aşkı nasıl olacak görelim..:)
tabiki ytd ve kaynak malum organım diyeyim sonradan mesuliyet almam..:)
şakkadanak 10 satarım , herkes şaşırır sonra bir 10 daha satarım millet allah allah der, yetmedi bir 10 daha satarım çil yavrusu gibi dağılırlar......
Necmettin BATIRel'e sevgi ve saygılarımla........
https://www.youtube.com/watch?v=Vpy-NZH_28g
USDTL yarım saatlikte tepeden beş dalgada düşmüş görünüyor. Bu haliyle bir OBO'nun sağ omzunu tamamlamak üzere yükseliyor gibi görünüyor.
OBO çalışırsa ve bozulursa durumuna bağlı olarak 800 pipslik bir dalga gelecek gibi duruyor. Dikkat edin ceketinizi kumarhaneye kaptırmayın.
https://twitter.com/TuncerSengoz/sta...44185707847680
Tuncer hocaya saygım sonsuz ve onun eline teknik analizde su bile dökemem ama onun OBO gördüğünü ben TOBO görüyorum...:oleyo:
3.80 üzerine atar kalıcı olursa ben bilirim:) 3.79 altı kapanışta Tuncer hoca bilir...:notr:
Eylülde ithalatın patlaması ağustos ve eylüldeki düşük kurun sonucu.
O aralar yaptığım yorumlarda düşük kurun ekonomi için zararlı olduğunu ve ithalatı azdıracağını yazıyordum.
Artık kur yükseldi, ihracat artıp ithalat kısmen baskılanacaktır, açık azalır yılın son aylarında.
Ülke açısından böyle de vatandaş açısından kurun yükselmesi herşeye zam olarak etki edecek.
İktidar para bulabilmek için çok uğraşıyor, yurtiçi ve yurtdışı her kanalı inanılmaz zorluyor, ama çıkıp da demiyor ki ohali kaldıralım, hukuku demokrasiyi özgürlüğü bilimi baskın kılalım, küstürüp ezdiğimiz on milyonlarca insanı geri kazanalım. Hem ülkeyi istediğimiz gibi yönetelim hem de ekonomi ve dış politika zarar görmesin isteniyor. Ama işte üç köfte beş kuruşa olmuyor, ekonomi ve dış politika diğer alanlardan bağımsız değil, onları düzeltmeden bunlar düzelmiyor.
Bakalım neler getirecek zaman, neler göreceğiz.
https://www.ntv.com.tr/video/turkiye...60a1dJOJOgHAqw
Burada gözlerimiz şaşı oluyor dolara faize kafa patlatmaktan yok bitcoin yok bilmemne alın size kazancın kralı
http://www.bloomberght.com/haberler/...-zarar-veriyor
ihracatçılar sizinle aynı fikirde değil !! ben de değilim :)
usdtry şortçular üşüyoruz demeye başladı,polis gelsinde battaniye sarsın.çocuklara ve kadınlara kötü örnek oluyorlar.
Bahri , bence pilavlı'nın bahsettiği gerçek katma değerli imalat yapan ihracatçılar yani ürünlerinde ithal mal payı %10-20 yi geçmeyenler. Ancak TIM başkanının bahsettiği ihracatçılar yarı mamülü 100 TL'ye ithal edip üzerine düşük katma değerli emek yoğun bir işlem gerçekleştirip bunu 105TL'ye ihrac eden ihracatçılar.
Türkiye'deki ihracatçıların ne yazık ki %90'ı ikinci kategoride olduğu için yüksek kur ve daha da önemlisi dalgalı kur bu tür ihracatçıları çok kötü vuruyor, zira hem emek yoğun hem de düşük kar marjları gerek euro-dolar gerekse dolar-TL paritelerinin şiddetli dalgalanması sonucu bu tür ihracatçıları iflas noktasına dahi getirebilir.
Pilavlı'nın da tespiti doğru ama Norveç veya İsviçre'deki ihracatçı için ya da Türkiye'deki maksimum %10 ihracatçı için doğru. Ne yazık ki piyasanın %90'ının doğruları neyse , Türkiye'nin doğruları da odur.
TİM Başkanı Mehmet Büyükelçi ihracat yapanların çok iyi bildiği, bizim papağanların aksine söyledikleri bir gerçeği vurguluyor: KUR artarsa ihracat da artar ihracatçının yüzü güler söylemi son derece yanlış...
İplik ihracatında şimdi nedir durum bilmiyorum ama Belçika merkezli yahudi mafyası vardı. Türk piyasasını bizlerden iyi bilir ve takip ederlerdi. Kur ne olursa olsun onlar ihracatçımıza Türk piyasasındaki TL fiyata anlaşılmış kar yüzdesi koyar onun dolar karşılığını verirleri. 1 cent fazla değil.
Balık da öyle idi...
İhracatçının kur artışından yararlanabilmesi için, yabancı alıcı ile yıllık dolar cinsinden anlaşacaklar. O malın temel girdisi (hammadde ve yarı mamulü) yabancı para cinsinden temin edilen bir şey olmayacak. Ancak bu durumda yalancı bahar bir müddet TL cinsinden güldürebilir.
Yani oldukça istisnai durumlar.
Kurun oynak olmadığı bir denizde hesap yapmak daha kolaydır. Yoksa bir çok malda bizim ihracatçımız vazgeçilmez falan değil. Müşteriyi bile kaybedebilirsiniz o oynaklıkta.
Hemen her kurum kar zarar hesabını etkilemeyecek düzgünlükte piyasa ister.