borc her gun rekor kiriyor
her gun GDP ye oranida rekor kiriyor ki biz buna fakirlesme diyoruz
ama burada tuvalet kagidina yatirim yapanlar var cok gulunc
Printable View
Borcun hangi para biriminden verildiği önemli. Eğer tüm borç USD bazında ise aslında bu bir borç değil , Amerika'ya mal ve hizmet satanları kuvvetli bir biçimde geçmiş ve gelecek dönemler için Amerika'nın senyoraj hakkına bağlamaktır.
İleride Amerika'nın başka bir para birimi ya da kendi senyoraj kontrolü dışındaki bir para birimi veya dayanak varlık (altın vs.) ile borçlanması/borçlanmak zorunda kalması durumunda gerçek bir borçluluktan söz edebiliriz.
ilerde al takke ver külah
İkincil bi para birimi çıkarıp
Eskisiyle yenisini birbirine Endeksler
Sonra dünya bankasından belediyeler borç aldı mı dı? Kastım yerel değil sadece dünyada dolu belediye var.
Bir kağıdın borcunu öteki olarak öderler. Yani kağıt kağıda endeksliyse yirtarlar yoksa gümüş altına endekslesen emtialar fezaya uçar
İster ABD parası olsun, ister başka para cinsi olsun.
ABD hazinesinin gelirleri giderlerini karşılamıyorsa, ortaya çıkan açık borçtur.....
Gelirinden fazla harcayan borçlanıyor demektir....
ABD hazinesinin banknot basma hakkı yok. Senyoraj hakkı FED'in elinde.
Hazineye banknot lazım olduğunda FED'e yada piyasaya borçlanmak zorunda...
Bu borç aslında şu nedenden dolayı tam olarak bir borç değil;
Amerika sadece 2009-2014 yılları arasındaki 5 yılda ekonomisini düzeltmek için 4.5 trilyon dolar *fazla* para bastı. Yani çok rahatlıkla 5 yılda 4.5 trilyon doları senyoraj hakkını kullanarak bastı, ve usd ciddi oranda değer kaybetmedi.
Şimdi abd'nin toplam borcuna bakalım. 20 trilyon dolar. Bu borç hangi vadeye yayılmış bir borç tahmini olarak 30-40 yıl. Belki de çıkarılan ek tahvillerle bu süre 100 yıla kadar genişletilebilir.
Şimdi 5 yılda 4.5 trilyon dolar basan, önümüzdeki 100 yılda bu 20 trilyon doları istediği gibi senyoraj hakkını kullanarak eritebilir. Ama eritmese de olur. Zira dünyadaki hiçbir devlet gelecekte dış borcunu azaltacak bir pozisyona zaten girmeyecek, Amerika neden girsin?. Aradaki fark şu Amerika isterse bu borcu belirli bir vadede çok rahat kapatabilir.Ama diğerleri için aynı şey söz konusu değil. Borç alınan para biriminin senyoraj hakkı kendinde kaldığı sürece bu süreç sadece Amerika'ya yarar sağlayan bir süreçtir.
Yani aslında o borç Amerika'nın gücünü perçinleyen ve diğer dünya devletlerini amerika'ya daha da bağımlı kılan bir planın parçasıdır.
Roma ve Osmanlı kendi üretimlerinde olmayan bir para birimi üzerinden borçlanmıştı. (altın).
Amerika için durum çok farklı. Hatta Amerika bu düzeni bilinçli olarak kurguladı. *Borcun büyüme süreci Amerika'nın yararına bir süreçtir.*
Haciz koyacağınız ülkede aslında istediğiniz şeyden sınırsız olarak var. Bazen Amerika sıkışsa bile istediği kadar dolar basamaz diyorlar , bu 100 yıllık bir sürece yayılmış 20 trilyon dolar para için geçerli bir önerme değil. Zira 100 yıl içinde yaşlandırılacak olan 20 trilyon dolar para büyüklüğü, amerikanın 100 yıl içinde oluşturacağı GDP ve buna bağlı senyoraj kapasitesinin çok altında bir rakam.
100 yıllık taahhüte yayılmış 20 trilyon dolar, yıllık 200 milyar dolar senyoraj kapasitesine denktir. Bu değerde Amerika için ciddi anlamda önemsizdir.
USD dünya rezerv parası olmaktan çıkıp , *aynı anda da Amerika'nın borcu USD dışı bir varlığa dönüşmeye başladığında gerçek bir borçtan söz edebiliriz.
O başlıkta aşağıdaki cevabı vermiştim;
http://www.hisse.net/topluluk/showth...=7119&page=669
....
FED amerikan hazinesinin tahvillerini almaya başladığında hangi alım miktarından sonra USD dünya para birimi olma vasfını yitirir?
Önemli olan soru bu bence.
100 yıllık bir taahhüt sürecinde 20 trilyon dolar tahvili FED amerikan hazinesinden satın alabilir ve bu zaman diliminde Amerika'nın GDP'si ve dünyadaki gücü göz önüne alındığında bu para USD'nin dünya parası olmasını engelleyecek mahiyette olmaz.
Zurnanın zırt dediği yer, bu devasa gözüken 20 trilyon dolar meblağın çok uzun vadede ve amerikanın o zaman dilimindeki GDP'sine göre epey küçük olması.
Amerika'nın yıllık GDPsi 15 trilyon dolar olsa, 100 yılda bu rakam 1500 trilyon dolar yapar, 20 trilyon dolar , 1500 trilyon doların %1-%1.5 u kadardır.
Bu yüzdesel değer küçük kaldıkça bu sanal borç Amerika'yı daha da güçlü kılar.
Yukaridaki soru dogru egitilmis bir insanin sorabilecegi bir sorudur
Itiraf ediyorum ben bu kadar guzel ifade edemezdim
Sorunun cevabini bende bilmiyorum tek bildigim sey Amerikanin her gecen gun daha fakirlestigi bundan da kastim alim gucunun dusmesi. Ucretlerin REEL olarak dusmesi.
Bunu onlemek icin Trump denen kazma, eski fabrikalari uretim tesislerini Meksikadan ve cinden geri getirmek istiyor ama bunlarda kar marji ve ABD ekonomisine verecegi ivme cok dusuk. Adam eski kafa ve teknolojiyi ve interneti anlamiyor. ABD ekonomisini su anda ayakta tutan Silicon Valley den cikan buluslardir. Onunda hepsi california da. Zaten tek basina California dunyadaki en buyuk 7. ekonomisidir
Su son cumle bile Trump a sunu gostermesi lazim mesele uretimde degil mesele teknolojide. California oyle bir eyaletki fabrikalari uretim tesislerini havayi kirleten herseyi eyalet disina atmaya ugrasiyor. Dunyanin en pahali en kalabalik vergilerin en yuksek ama yasam kalitesinin en yuksek oldugu bolge su anda
Bir baska degisle, ABD yanlis yonde ama California dogru yonde. Bu gidisle California'nin yakin gelecekte dunyanin en buyuk 5. veya 4. buyuk ekonomisi olmasi isten bile degil. Para teknolojijde, yok arabaymis buzdolabiymis sakizmis salcaymis makarnaymis bunlar ekonomiye katma degeri cok dusuk
Diyceksiniz ki biz bunlari biliyoruz herkes biliyor. Hayir kardesim herkes bilmiyor mesela Trump bilmiyor
Adam Ohio eyaletinde Carrier marka klima ureticisinin fabrikasinin Meksikaya tasinmasini engelledi. Bunu konusarak ve ikna ederek yapti. Yada oyle zannetti. Fabrikayi meksikaya tasimaktan vazgectiler. Ilkonce insanlar bende dahil sasirdi. Cunku ozel sektorun economic decision ini sen ikna ederek nasil degistirirsinki?
Aradan 1 ay gecti sirket Ohio eyaletinden fabrikayi tasimama kararindan vagectiklerini ve meksikaya tasinacagini soyledi. Megerse fabrikanin Ohio da kalmasi icin her sene X milyon dolar aliniyormus, eyalet bunu vermem diyince zarar edecekler bu yuzden meksikaya tasiyorlar fabrikayi
Sen kalkip google i facebook u meksikaya tasiyamazsin ama klima fabrikasini tasirsin. Hadi Trump anlamiyor, yanindaki danismanlarda kendisi gibi 70 yasinda olunca onlarda anlamiyorlar.
California ya kalkip gidesim var am evler manyak pahali...
ABD yavas yavas coken bir dev. Allahtan dunyanin en zeki insanlarini beyin yikayarak ulkeye cekmeyi basariyorlar, onlarin yaptigi buluslarla bu ulke kurtulmuyor yalnizca cokus yavasliyor o kadar. Turkiyede yada Asyanin fakir ulkelerinde ayda 2-3 bin dolara calisan binlerce beyaz Amerikali ogretmen zaten bu cokusun cok uzaktan goruntusu. Ikinciside ABD vatandasligindan cikanlarin sayisinda sayi olarak az ama yuzde olarak patlamasi. Su anda yilda 10 bine yakin sanirim.
Ben bu kadar boş muhabbet yapan bir insan daha görmedim. Gelir gruplarının gelir artış hızları farklı olduğu ABD içinde gelir adaletsizliği her geçen sene artıyor. AMA!!! ABDde ev hane geliri 1930larda olan büyük buhrandan bu yana REEL anlamda enflasyonun üzerinde artıyor.
Al kaynak, oku biraz...
https://www.advisorperspectives.com/...ar-perspective
https://www.ssa.gov/oact/cola/AWI.html
Sn.Ahmet bu konuda maalesef size katılmıyorum. ABD'de enflasyon %2 ve büyüme %2 10 yıllık tahvil faizleri %2,33.... Son derece sağlıklı bir ekonomi... Sadece % 1,7 beklerken %1,6 gelen enflasyon datası ile ABD yi batırmaya kalkarsak hata etmiş oluruz.. Adamlar daki tahminler o denli doğru ki sadece 350,000,000 luk bir ülkede %0,01 lik hata payına ver yansın ediyoruz.
Mesela bizlerdeki tahminler?
USD yıl sonu 3,06 TL denilirken 3,94 TL den zor döndü.. Enflasyon %5 denirken %12 oldu... Enflasyon %12 büyüme %4... O da zar zor... İşsizlik %5 denilirken %11 i geçti... Dün açıklanan cari açık sanırım 3 milyar USD beklenirken 5 milyar usd geldi... 5 milyar USD ın en az 1 milyar usd ı hata noksan payı... Bu tahmin oranı ile ABD batıcaksa bize ne olur bilemedim... Dünya gezegeninden atılmamız gerekir...
Borç normaldir... Mesela bizimde kısa ve uzun vade 400,000,000,000 USD borcumuz var ve buna her yıl 40,000,000,000 USD fazlasını ekliyoruz... Önemli olan borç geri ödeme dengenizidir...
Şöyle ki; üniversitede hiçbirşeyiniz yoktur.. Ne ev ne para ne araba ne yatırım ne de nakit, ne de iş... Ama borcunuz da yoktu..Sıfıra sıfır idiniz.... Şimdi eviniz var; son model bir arabanız var, iyi geliri olan işiniz var (Aylık 15,000 TL) 400,000 TL değerinde yatırımınız var ama 100,000 TL bankaya 50 ay da ödemeniz gereken bir borcunuz var.. Hangisini tercih edersiniz? Hiç borcu olmayan 1 .ci yi mi? Yoksa 100,000 TL borcu olan 2. ci yi mi?
Tıpkı bunun gibi düşünüyrum... Borcunuzu ödeyebileceğiniz yatırımlarınız varsa borcun önemi yoktur... Ama aldığınız borcu yiyip içip gezmiş ve borç çevirme dengenizi bozmuşsanız o ayrı... Ref.Yunanistan...
O sebeble ABD de 22 yaşında bir ergenin yaptığı Candy Crush oyunu 1950 lerde kurulan sermayesi, gayrimenkulleri, personeli, müşterileri, özkaynakları, mevduatı olan koskoca Sanayii Bankası olan HALKBANK tan 10 adet edebiliyorsa bence ABD nin borç ödeme dengesi bozulmaz...
Keza Microsoft, IBM, Shell, Boeing, Lockheed Martın, Marlboro,apple aklıma ilk gelen markalar...
Apple ın geçen internetten bilançosuna baktım. Kasasında nakit 350,000,000,000 USD ı olan bir şirket ve ne bu para ile yapacağını bilmiyorlar...
Türkiye'ye gelince BRÜT rezervlerimiz 95,000,000,000 USD ki bunun Net i 35,000,000,000 USD ediyor... Ve bunun sanırım 18 milyar usd ı altın 17 milyar usd ı kullanılabilinir net USD nakit... Sadece 17 evet 17... Candy Crush 25 milyar USD a satıldı galiba...
Halkbank bıst yükselmeden önce sanırım 2,5 milyar USD dı...
Dev projelerden Türkiye'ye 15 milyar dolar daha gelecek
https://m.dunya.com/sektorler/enerji...-haberi-372757
.....
Şimdiye kadar 8 milyar gelmiş..
Saudi Aramco yüzde 5 hissesini halka arz etmeyi planlıyor
http://www.bloomberght.com/haberler/...meyi-planliyor
......
Muhtemelen Arap Şeyhlerine satılacak.
Batılı ülkelerdeki bankalarda yatan Suudiler'in paralarının bir kısmı bu yöntemle kurtarılacak diye düşünüyorum...
Geniş halk kitlelerinin fakirleşmesi tüm dünyada meydana gelen doğal bir süreç. Buna Amerika'nın dahi karşı durabilmesi mümkün değil. Toplumların içindeki bu değişim her ülke'de aynı olduğundan bu değişimlerden çok ülke'nin tüm halkının toplam performansını değerlendirmek gerekli. Zira Amerika'daki %5 o ülke'nin dünya'da söz sahibi olmasını sağlıyor. Geriye kalan %95 önümüzdeki 10 sene de daha da fakirleşecek ise bu denklemi değiştirecek bir parametre değil. Performansa dayalı kapitalist sistemin bir sonucu. Ve dünyadaki herkes ve her ülke için gerçerli.
Katılmıyorum. Trump bunu gayet iyi biliyor, ama o bir politikacı. Yukarıda bahsettiğim %5'lik kitle onun için sadece çok fazla ters düşülememesi gereken bir azınlık. Ancak %95 lik fakir Halk yığınlarını ikna edebilmek için gösteriş amaçlı da olsa maliyeti daha da yüksek olsa o katma değerli olmayan fabrikaları amerika'da tutmak kendisinin yararına.Alıntı:
Diyceksiniz ki biz bunlari biliyoruz herkes biliyor. Hayir kardesim herkes bilmiyor mesela Trump bilmiyor
Denklemi şöyle düşünün:
%5 lik Amerika'yı önder ülke yapan kesim Trump için dünyada söz sahibi olmak için gerekli. Zira Yurtdışı prestiji bu %5'lik kesime bağlı
%95 lik kesim ise Trump'a sadece seçilebilmek için gerekli, bu durumda da Amerika'nın yarattığı katma değer ve teknolojiden elde edilen gelirin bir kısmını katma değerli olmayan ama yığınları motive edecek kanallara harcaması çok mantıklı. Hatta bu tür fabrikaların Amerikaya taşınmasını bir PR çalışması veya sosyal yardım kalemi gibi de düşünebilirsiniz. Zira %95 lik kısım bir şekilde ikna edilemez ise %95 lik kısımı ikna eden kim ise %5 lik kesimin oluşturduğu katma değerin sefasını da o sürer.Bu denklem ne yazık ki böyle.
Politikacıları değerlendirirken onların neyin doğru olduğunu gerçekten bilip bilmediklerine değil kendileri için en uygun ne ise onun doğru olduğunu savunur gözükeceklerine odaklanmak gerekli.
Bu dünyanın her yerinde ve her politikacı için aynıdır. Onların sizin kabak gibi gördüklerinizi aynı kuvvette gördüklerinden şüphe etmeyin, ancak eylemlerinin doğrularla uyuşmasını da beklemeyin. Zira eylemleri halkı en kuvvetli şekilde ikna edebilecekleri şekilde oluşur. Halkı en yüksek oranda ikna eden eylemler artık politikacının doğrularıdır.
Ukrayna'da yeni devlet ilan edildi: 'Küçük Rusya'
http://www.haber7.com/dunya/haber/23...di-kucuk-rusya
Çin sorun yaşanan bölgede Hindistan'a dalmış.
158 Hintli asker ölmüş. Birçok da yaralı varmış...
http://www.haber7.com/dunya/haber/23...rce-asker-oldu
http://www.turkrus.com/Source/resim/...6731473791.jpg
Resim Türkiye'den değil.
Türkiye'ye rakip olduklarını iddia eden Rus turizmciler kan ağlıyorlarmış.
Fiyat kırmışlar yine de olmamış!.
Tur paketlerinin %30'u maliyetine satılıyormuş. Yine de %20 daralma varmış..
Rus turistler Türkiye'ye kaçmışlar....
http://www.turkrus.com/420741-turkiy...ramadi-xh.aspx
Bankalarda 200 milyar dolar civarı para yatıyor deniliyordu.
Bankalar vatandaşlara ait bu dövizlere ne kadar faiz ödemişler/ödüyorlar?
Dövizlerin önemli bir kısmı zaten vadesizdedir...
6 - 7 aylık yükseliş de %0 ....
Bankalar beleşe kaynağı bulmuşlar.
Dövizin yükselmesini isterler mi?
Kısa vadeli dış borç 104.3 milyar dolara yükseldi
http://www.bloomberght.com/haberler/...olara-yukseldiAlıntı:
Mayıs sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stokunun Döviz kompozisyonu yüzde 51.5'i ABD doları, yüzde 30.8'i euro, yüzde 14.9'u TL ve yüzde 2.8'i diğer Döviz cinslerinden oluştu.
.....
Kısa vade 3,61 TL satış olarak görüyorum geriye dönüşte 3,53 TL yeniden alış bölgesi görüyorum. MB sıkı durmaya devam eder; İyimser haberler durumunda 3,47 TL Ağustos ayı sonunda görülebilir...
al ve yat varken al-sat la niye riske girilir ki?
Sn.Powerpc haklısınız. Bu gidiş ve dönüşler sonsuza kadar sürmez.. Yukarıdan sonra tekrar geri gelişte olmayabilir... Ama bazen de işin heyecanı orada değil mi? Benim ki si sadece bir his.. Teknik analiz yada siyasi haber ve konjüktür sonucu değil. Ama içimden bir ses bu şekilde olucak dedi. Risk her zaman vardır. :)
Dövizler tersine akmaya başlamış....
Türk göçmenler nedeniyle Türkiye'ye döviz girişi oluyor diye biliyorduk. Meğer iş tersine dönmüş. Türk göçmenler vasıtasıyla Türkiye'den gönderilen paralar nedeniyle Alman ekonomisine net döviz girişi oluyormuş...
http://m.haber7.com/ekonomi/haber/23...mut-toplamiyor
Ülkelerin nüfuslarının yaşlanması da büyük sorun.
Almanya'da kurucuları ve sahipleri yaşlandığından dolayı, 2. nesle de devredilmeleri durumu olmayan 100 bin şirketin önümüzdeki 3 yıl içersinde satılmaları söz konusuymuş...
Almanya nüfusunu göçmenler ile ayakta tutuyor şimdilik. Önümüzdeki yıllarda önlem alamazlar ise durum daha da vahim hal alır...
Göçmenlere karşı çıkıyorlar bir taraftan ama, diğer taraftan da ihtiyaçları var. Avrupalılar seçip eğitimli ve asimilasyona uygun olanları almak isterler...
Ama Afrika'dan akın akın İtalya limanlarına geliyorlar. İtalya da o göçmenleri AB'ye karşı şantaj olarak kullanmaya başladı. AB'yi göçmenleri vize verip Avrupa içlerine göndermekle tehdit ediyorlar. İtalya ile diğer AB ülkelerinin arası son zamanlarda limoni....
Türk nüfusuda eskisi gibi genç bir nüfus değil artık. TUIK verilerine göre sanırım 28.8 yaş ortalamamız var. Bu ortalamada 5 yıl sonra 32 ye filan evrilir. Yani tıpki fed in parasal genişlemesini parti vererek kutladığımız gibi genç nüfusuda hoyratça harcadığımızı düşünüyorum. Gerçi nüfus ortalamamız 18 olsa ne iş yapacaklar o da ayrı bir mesele de en azından Almanya genć nüfus hasreti yaşaması normal ağır sanayii leri var ve ortada kalmasını istemiyorlar. Bizim ortada kalacak bişeyimiz zaten yok. O yüzden Almanya gibi endişelerimiz asla olmayacak :) 😂
SM-E500H cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Türk firması dünyadaki bütün nükleer satrallerin zırhlanmasına talipmiş. Bordan elde ettikleri madde radyasyon izolasyonunda kullanılıyormuş. Ürünün benzeri yokmuş. İlk bu firma üretmiş. Acaba balon mu diyorum ama, patentini almışlar.
2 hastahanenin rasyoterapi merkezlerinin radyasyon yalıtımını yapmışlar.
2 hastahaneden de sipariş almışlar....
http://www.turkiyehabermerkezi.com/e...-haberi-107637
eğitimli kesim artık az yada hiç çocuk yapmıyor kimi evlenmiyor. bunun sebepleri var. en önemlisi bu kesim her gün hakaret yemekten, din baskısından ve yaşam alanlarının kısıtlanmasından bıktı artık. kimi yurtdışına giderken burada kalanlarda kabuğuna çekildi ve bir faunusun içinde yaşamaya çalışıyor. Böyle gelecek kaygısı olan kişilerden çocuk falan beklemek zaten abes olur. eğitimsiz dinci kesim ise dünyadan bihaber olduğu ve sürekli pohpohlandığı için çoğalıyor. kimse beni bu olayların plansız olduğuna inandıramaz. burada suç eğitimli kesimde değil, 12 eylül 1980 den beri aydınları asan kesen eğitimli insanı hor gören devlette.
Balonnnnn.
Adam deli.
Yercekimsiz ortam yaratip
Sivi tas yaptim.
2 nuuklier santrale sattim diyor.
Hangi santral ???
Isim yok.
Yemegin bu iq 90 hikayeleri
SM-G930F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bizde eksozcu fuat agabey ile warp motoru yabdik.
Ama daha satamadik.
Ilk ucak gemimize takcaz.
Bole vinnnn diye gitcek.
Vallaaaa da
Billahada.
Hainn suud. Katarin dusmani yovodii dostu suud.
;)
İhracatın temmuzda yüzde 20 artması bekleniyor
https://www.dunya.com/ihracat/ihraca...-haberi-374267Alıntı:
İhracatta temmuz ayında yüzde 20'nin üzerine artış bekleniyor.
ECB, 1 trilyon euro tasarruf ettirdi
https://www.dunya.com/finans/haberle...-haberi-374511Alıntı:
ECB'nin düşük faiz politikası Avrupa hükümetlerine 1 trilyon euro tasarruf ettirdi.
....
Başka bir deyişle;
"Düşük faiz uygulanmasaymış Euro bölgesi ülkeleri şimdi 1 trilyon euro daha fazla borçlu olacaklarmış veyahut da vatandaşlarından 1 trilyon euro daha fazla vergi toplamak zorunda kalacaklarmış".
ABD hazinesi düşük faiz dolayısı ile ne kadar tasarruf sağladı acaba?