demi :hah: mesela kipa 1999 ..2005 arası on nomre temettü vermiş 2006 da 4.88 usd miş şincik 0.42 usd böğünde prim yapmış ne edek şincik temettü verdiyse
Printable View
Nedir problem ? Hocam hangi hisseden ne kazanilirdi bunu ogrenmek icin temettu ile lot alarak lotlarini cogaltarak ne kazandigini olcmek istiyorsan myneti ac istedigin hissenin grafigine bak kazancini gorursun
Extra hesaba gerek kalmadan
Evet sen ne dedin hocam dinliyorum simdi
Hisseyi içine para attığınız bir kutu veya kumbara gibi düşünün.
Temettü ödendiğinde parayı hisseden çıkartmış oluyorsunuz. Onunla başka hisse alırsanız veya yerseniz para hisseden çıkmış demektir. Yani toplam maliyetten düşülecektir.
Eğer o parayı tekrar o kutuya atmak isterseniz (yine aynı hisseden almak) o zaman maliyet kırmızıdaki gibi önce hızlı sonra daha yavaş bir şekilde düşüp sıfıra yakınsayacaktır. Ancak sıfıra ulaşmaz.
Syg.
Bu başlıkta temettünün etkisizliği tartışılmasa nasıl olur? Temettü Etkisizliği diye bir başlık var, orada tartışılabilir. :)
Bu sayfada 2 gundur bos yere tartisiyoruz lafi dolandirmaya gerek yok bu sayfanin okurlari ve temettuye gonul veren arkadaslarim su tanimlari yapabilmelisiniz.
1 gecmis fiyat verileri nedir ne demektir ?
2 duzeltilmis fiyat verileri nedir neleri kapsar ?
Sorun bu tanimlari bilmiyor olsunuzdan kaynaklandi bilen kisilerde bilmeyenleri uyarmadi dur hoca nettin sen demedi ben demek zorunda kaldim ben diyince problem oluyor.
Etkisizlik oteki tarafin konusu
2015 Aralık'tan beri biriktirdiğim Pnsut'lerimin maliyeti grafiği.
Önce Maliyet'in bir tanımını yapmak lazım sanırım. Bana göre Maliyet : 1 hisse için ödenmiş ortalama tutardır. Geçmiş alışlar - geçmiş satışlar - geçmiş temettüler formülü ile hesaplarım. Komisyon zaten çok az hesaba katmam. Şimdi temettüyü eksi yapmamalısın diyenler çıkabilir, ancak temettüyü eksiltip aynı hisseden alınca yeniden o para o hisseye girmiş oluyor. Bu durumda toplam maliyet aynı kalıp lot sayısı arttığından yine birim maliyet iniyor.
TRY Bazında
http://imageturko.com/?di=PLL4
USD Bazında
http://imageturko.com/?di=LLVF
TRY bazında maliyetimdeyim, USD bazında zarardayım. 2 defa temettü almama rağmen ancak bu temettünün suçu değil. Ancak temettü garanti bir kazançtır da denilemez. Sadece lotlarınızı artıracağınıza garanti verilebilir. Onların değerinin yeniden yükseleceği garanti değildir. Temettü verip yükselebilirdi de.
Syg.
Sevgili forumdaşlarım,
Eminim hepinizin bilip gördüğü deneyimlediği durumlar olmuştur. Bu başlığı görmeden önce ISYATA kendim için büyük para bağlayacaktım. Sebebi %500 getiri elde edeğimi sanmamdı. Bunun sebebi mynetteki temettüden arındırılmış fiyatları anlık fiyatlar sanmamdı. Aslında o tarihlerde o fiyatlar değilmiş. Erhana hocama ve diğer cevap yazanlara çok teşekkür ediyorum. Beni büyük bir yanlıştan döndürdüler. Çünkü alım yaptıktan 5 yıl sonra 5 katı kazanacağımı düşündüm. Lütfen körü körüne bir düşünceyi savunmayalım eminim benim gibi birçok kişi vardır temettü alıcam parayı katlıcam gibi. Temettü verip parayı katlayan hisseler tabiki vardır. Ama temettü düşündüğüm gibi değilmiş. Yanlışı kabullenmekte erdemdir :)
Düşüncelerim yatırım tavsiyesi değildir.
İstedigin hisseyi al sat ostedigin hisseyi uzun vadeli biriktir.
Bizim derdimiz bu degil temettu karsitligida degil.
Bizim derdimiz yanlis bilinen seylerin dogrusunu soylemek ve gostermektir. Ben tesekkur ederim 2 gunun sonunda bir kisinin bile en azindan yanlis bir hesaplama ile yatirim yapmayacagini gormus olmak guzel. Simdi isyat alabilirsin ama ne kazanip nr kaybedebilecegini daha iyi biliyorsun.
İste bende bunu farketmenizi istemistim. Onu alma bunu al benim derdim degil mantik mantalite hesap kitap benim bizim derdimiz
Sn Erhan maliyetim düşmüş mü düşmemiş mi benim de aklımı karıştırdın :kahkah:
Bana birisi basitçe anlatabilir mi, ben anlamadım bu maliyet işini.
1 lotu 100 lira olan bir hisseden 1 lot alsam ve 1 lira da alım komıisyonu ödesem hisse başı maliyetim 101 lira olur. Sanırım buraya kadar hemfikiriz. Hiç temettü ödemese ve 3 ay sonra 120 liraya satsam bu 1 lotumu (satım komisyonu ödemedim diyelim) 19 lira karım var ama maliyetim hala 101 lira değil mi? Bir de 10 lira temettü aldıysam hadi onu da düşelim 101-10= 91 lira olmaz mı maliyetim?
Nasıl -29 buldunuz siz? Madem böyleyse neden yatırım hesaplarımızda maliyetler bu formüle göre yazmıyor?
Herkes mutlu olduğu şekilde yaşasın :ok:
Anladım tamam, sağ olun. Sn Börsianer de açıklamış zaten, -29 rakamı, elde ettiğim karı ifade ediyor.
güzel ve sade bir grafik hocam elinize sağlık
yalnız belirtmek gerek hisse fiyatının sürekli yükseldiği varsayımında geçerli bu grafik... o yüzden sıfıra yakınsıyor temettü ile lot alan kişinin maliyeti...
dolayısıyla yükseliş trendinde olmayan temettü hisselerinde hesap kitap baya karışır
tüm tartışmaları okudum, herkesi kendince haklı buldum, fikir ayrılıklarının sebebi bakış açısındaki farklar...
son mesajında erhan hocamın sözleri özellikle bunu gösteriyor... yani bir taraf kaç para koydum kaç kazandım diye bakarken diğer taraf da koyduğu parayı ne kadar kısa sürede geri almış ve lot sayısını arttırmış buna bakıyor... o yüzden maliyet hesabı yapılıyor, gerçek yatırımda ROI hesabı da böyle yapılmaz mı? koyduğum para ne kadar sürede bana dönüyor? eğer koyduğum para x süre sonra bana döndüyse ve hala elimde lot varsa (yani temettüleri cebe attıysam) elimdeki lotlar bana kar kalır... bakış açısı bu, ama alsat yapanların heyecanı ve daha kısa sürede daha çok kazanma isteğinin sebebi eldeki sermaye çokluğu... tabii ki orada da ROI hesabı yapılabilir sonuçta ortada belli bir sermaye ve kazanç var, yine arada geçen bir x süre var... ancak yatırımcı tipleri arasındaki fark, elinde görece yüklü sermayesi olanın heyecanı ve kazanç hırsı yüksek iken temettü hissesi biriktirenin sermayesi az, hırsı orta karardır... az olsun garanti olsundur. muhafazakardır. rantiyecidir. düzenli nakit akışının artmasını isteyendir.
yani gözden kaçan sıkıntı şu: temettü hissesini uzun süre alıp toplayanların birçoğu elinde yüklü parası olmayıp maaşından arttırarak birikim yapmak isteyenler... dolayısıyla düzenli alım yaparak lot sayısını arttırmak ve uzun süre (mümkünse sonsuz vade) elde tutmak isteyenlerdir... bu esnada da gelen temettülerle tekrar aynı hisseyi alırlar, böylelikle ileride yüksek temettülerden daha çok istifade etmek isterler... yani yüklüce mala girip uzun süre bekleyen değil sürekli taşıdığı malı arttıran... (zira elde çok yüklü bir sermaye yok)... erhan hocam bunu da göz önünde bulundurursa iyi olur...
onun dışında bana göre erhan hocanın matematiksel hesaplamaları doğrudur... herkesin kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemesi ve kendi hesabını yapıp sağlamasını görmesini istemesi de etik olarak çok güzel bir davranıştır, toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etmektir, bu sebeple çok da üzerine gitmek doğru değil... bununla birlikte bakış açısı da eldeki sermayeyi kısa sürede çok sayıya katlamak olduğu için temettü hissesine gönül verenleri anlayamıyor... çünkü kendi bakış açısına göre fazlasıyla haklı görünüyor... ancak spekülasyon ile fiyat artışı olduğunu söylerken şunu gözden kaçırıyor: o spekülasyonda o hisseyi her ay maaşıyla alan (almak isteyen) kişi de alıcı olarak talebi arttırıyor ve fiyat artışına katkı sağlıyor... yani alıcı tarafında uzun vadeciler de var. yeri geliyor teknik takip yapıyor trend desteklerine yakınken fazladan alıyor vs... bilançoları da gözden kaçıramayız. gerçek spekülatif hisseleri zaten hepimiz biliyoruz (yerli yersiz hoplayıp zıplayan kağıtlar)...
yükseliş trendini bilançonun gücü belirliyor... adı üzerinde trend... uzun vadecilerin çoğu maaşıyla birikim yaparken mesai saatinde hisse takibi yapamaz, zaten sermayesi azken alsat ile eritemez... herkes al-satçı olamayacağı gibi herkes uzun vade mal taşıyıcısı da olmaz, olamaz zaten... burada kimse "en doğru yol budur" demiyor benim gördüğüm, "bana en doğru gelen ve bana uyan en akılcı olanı bu" diyor... zaten halihazırda temettü hisseleri dediğimiz hisseler al-satçıların da gözdesi şirketler... burada hiç kimse yalnızca temettü verdi diye bir hisseye yapışmıyor (yani ben öyle düşünüyorum)... temettü verip yıllardır yerinde sayan hisseler de var...
ha burada yine erhan hocam "ama matematiksel olarak temettünün etkisi yok" diyebilir, haklıdır da. ancak dediğim gibi temettü hissesi biriktiren birisi olarak benim bakış açım karlı şirkete uzun süre ortak olmak ve payımı arttırmak. her ne kadar herkesin amacı ortak gözükse de (para kazanmak) herkesin sermayesi, beklentisi, vadesi bir değil...
sonuç olarak yıllardır aynı tartışmaları döndürmek anlamsız, ancak neyin ne olduğunun bilinmesi de zaruri...
daha önceki forumda da bir şey söylemiştim ve sanırım al-satçı kimseler anlamayacaklar bu sözü: "benim amacım geleceğin egeen'ini bulmak değil"... ne kadar garip bir söz değil mi :) herkesin istediği ballı kaymağı birisi niye istemez ki :D işte bakış açısı farkının özeti :D ha benim beklentim dışında biriktirdiğim bir hisse x bir zamanda veya bir zaman gelir o dönemin egeein'i olur eyvallah o zaman herkes gibi sevinirim o ayrı ama çok uzun vade yatırımda x-y zaman aralığındaki artış gelip geçici olabilir... anlık/dönemsel maliyet-getiri hesabındansa temettü hesabını yeğlerim... kaç para koydum ve ne kadarı ne kadar sürede bana geri dönüyor bakmak daha çok işime gelir... daha önce de söyledik yine yazalım, düzenli hisse biriktiren için aşırı yükselişler iyi değil... yüklü sermayesi olan için ne kadar aşırı yüksek o kadar iyi... zaten al-satçıların o yöntemin onlar için iyi olma sebebi de eldeki yüklü sermaye değil mi? adamın 10 milyon parası var (veya başkasının parasını yönetiyor), emirleri giriyor, stoploss'unu koyuyor, %0,1 artışla bile satıp geçebiliyor... ister yesin parayı ister sermayesini arttırsın... ne güzel değil mi :) hacimi yüksek kağıtlarda saatlik trendlerle götür malı... burası borsa kim kime... kar cebe yakıştı mı? yakışır aslanıma afiyet bal şeker olsun... bu büyük oyuncuların kağıtlarına uzun vadeciler hiç bulaşmaz zaten temettü hissesi değil bunlar genelde...
ee bizde de milyonlar yok, biz düzenli toplayıcıyız... ben de isterdim ki mümkünse ben tatmin edici miktarda mal toplayana kadar hisse uçup kaçmasın :) gönül neler istiyor ama işte keşke herkesin her istediği olsa :)
birileri satarken birileri de alacak... ben güvendiğim şirket düşerken üzülmeden az daha düşse de çok alsam derim, sen al-satçı olarak hisse düşerken açığa satarak kazanır geçersin, ben de ileri ki dönem bilançolarının riskini üstlenirim hisseyi toplar maliyet yaparım... hisse çıkarken temettülerle meyveleri toplarım, sen o sırada başka şirket arayışlarında daha çok bilançoya ve daha çok habere göz atarsın... ben gözüme birkaç şirketi kestirmiş ve uzun vade ortağı olacağıma inanmışımdır, sen dönemsel bakar o dönem hangi sektör iyiyse orada işlem yaparsın... sen bu dönem çimentolar kötü, camlar iyi dersin, ben betonlar için maliyetlenir ileri ki dönem meyvesini yemeyi beklerim... bilmem anlatabiliyor muyum... olay bu kadar basit bir bakış açısı farkından ibaret.
özet: bana göre temettü limanı (görece) güvenli, orta kazançlı, al-sata göre az riskli (bu da göreceli), "az aşım ağrısız başım", psikoloji bozmayan, düşerken de çıkarken de alabileceğim, bana en uygun liman.
yazdıkça da yazdım, bi bitiremedim yazıyı sürekli ilave, neyse..
herkese bol kazançlar dilerim.
iyi forumlar.
temettü hissesinin rakibi al-sat değil ki !
al-tut ....
@efix tebrik ederim harika bir yazı
temettü yatırımı yapıyor olosanda bakış acının olabildiğince objektif oldugunu düşünüyorum.
Sn efix,
Yine anlaşamadık şahsım adına. :)
Söyledikleriniz güzel ama sn british'in dediği gibi sizleri temettücü tayfası kendimizi de al satçı olarak konumlandırmıyoruz ki biz. Şirket kar ettiği sürece temettü vermese de o şirket değerlidir ve fiyatına yansır diyoruz.
Temettücülerin ana kaygısı yatırdığım paranın ne kadar sürede bana döndüğü ise bizimki de o.
Geçen yıl 50 liradan aldığım 1 lot Tüpraş şu anda 100 lira olmuşa ben temettü almasam da zaten yatırdığım 50 lirayı geri almış oluyorum 1 yılda. İster temettü versin ister vermesin. Pek tabii sizler de aynı şekilde.
Olaya hala şirketteki yüzdesel payımızı artırmak olarak bakanlar var. Tablolarla açıkladık bunu. Temettü veren şirketin %10 una sahip olmakla aynı finansal değerlere sahip ama temettü vermeyen şirketin %1 ine sahip olmak aynı şey.
Benim gözlemlediğim kadarıyla yukarıda bir arkadaş da demişti, esas sorun şu,
Tüpraştan 5 lira hisse başı temettü alıyorum ve 500 lotum var diyelim. Alacağım bu 2.500 lira temettüyle beğendiğim başka bir hisse olan X i alıyorum. Biliyorum ki Tupraş nasılsa bu 5 lira temettü sonrası fiyat düşüşünü telafi edecek ve yeni aldığım X hisse bana bedava(!) ya gelecek. Seneye ise yine hem Tüpodan hem de x hissesinden temettü alacağım ve ya aynı hisselere ya da diğe rbeğendiğim bir şirket olan Y hissesi alacağım. Psikolojik olarak 3 hissemşn olması beni mutlu ediyor.
Ama Erhan ın dediği gibi olursa yeni başka bir hisse alabilmem için kendi cebimden para ödemek zorundayım, bu da beni cezbetmiyor.
25 yıl sonra 60 yaşımdayken hisse başı 5 lira temettü veren, fiyatı 100 lira olan 10.000 lot Tüpraş'dan alacağım yıllık 50 bin lira temettüyü, aynı portföy büyüklüğüne sahip olup hisse fiyatı 1.000 lira olan 1.000 lot temettü vermeyen Tüpraşa tercih ederim. Niye? Çünkü birinde yıllık 50 bin lira temettü geliri kendiliğinden gelirken diğer durumda 50 lot satmam gerekecek. Halbuki ilk yıl 50 satacaksın 2. Yıl firma kar etmişse hisse fiyatı 1.200 lira olacak belki ve bu sefer 47 tane satacaksın vs.
Toplam portföyümüz aynı ama temettü kadar hisse satmaktan kimse hazzetmiyor. Sata sata ya birgün biterse korkusu var. Bunu da açıklamıştık daha önce. Neyse konu çok dağılıyor.
Sadece şu bilince sahip olunsun yeter. Bir hisse temettü veriyor diye daha değerli değildir. Temettü veren firmanın patronu karını ortaklarıyla paylaştığı için daha dürüst falan da değildir, kendisini düşünüyor o. Temetü verince yine o parayla aynı hisseye ortak oluyorsunuz. E biz de temettü vermese de zaten yine ortaklığınız otomatikman devam ediyor, fark ne diyoruz? Cevap yok. Şirket kar ediyorsa ve bu karını her geçen yıl bir öncekine göre artırıyorsa değerlidir.
Maaşından artırıp daha çok lot alabilme psikolojisi de saçma. Her ay 500 lot İşyat almakla 1 lot Egeen almak arasında fark yoktur bu şirketler aynı finansallara sahip olsaydı. Lot sayısı sadece psikolojik olarak rahatlatıp zenginmiş hissi veriyor insana. Syg.
osmancım arkadaşlar bu durumdan rahatsız oluyorlar bu konuyu etkisizlik sayfasında bahsedip link atabilirsin.
Niye rahatsız olundugunuda anlamış değilim nihayetinde inandığınız şey doğru ve biz yanlış isek insanlar bunu ıspatlayabileceği gibi çatır çatırda konuşabilir.
Ama konuşmak istenmıyor kısır bir döngüde yok aslen. Kısırlaştırmaya calısanlar temettüye gönülverenler.
Gerçi temettüye gönül vermekte ne demek bununda anlamını bılmıyoruz :D veya temettüye niçin gönül veriliyorda bedelsize gönül verilmiyor mesela.
İşte bunların hepside yaratılan suni birer algı soyut şeyler. Bir gerçekliğe dayanmayan şeyler.
bedelsize niye gönül verilmemişte temettüye gönül verilmiş mesela ????
Çünkü temettü veren hisse iyidir diyecekler :D neye göre iyi patronu durüsttür deniyor. dürütstlük soyut bir kavramdır.
Beş duyu organından biriyle algılanamayan, maddesi olmayan, varlıkları inançla ve his ile bilinen kavram ve varlıklara soyut denir.
Soyut bir şeyin var oldugunu nasıl ıspatlayacaksınız. KONULARA DALARSAK İŞİN İÇİNDEN CIKAMAZ BU SAYFA KALDIRAMAZ BUNLARI EN İYİSİ BU KONUYLA İLGİLİ ETKİSİZLİK SAYFASINDA GÖRÜŞELİM MERAK EDENLERLE.
Sn fiestaciboo,
Tek önemli olan daha çok çıkacak hisseyi almaktır. Sn Erhan'ın dediği gibi, yükselişten/primden para kazanılır.
Mesela elinde Ttrak olan temettüsü ile hisse aldı ancak toplam portföyü değişmedi. Aralık ayında aynı fiyattaki Tuprs ise temettü vermesine rağmen yükselmeye devam etti.
Bu durumda Ttrak'ı olan temettüsü ile Tuprs alsaydı temettüden gelen parasını büyütmüş olacaktı.
Tuprs'ı olan temettüsü ile Ttrak almış olsaydı temettüden gelen parayı büyütememiş olacaktı.
Benim bahsettiğim grafikteki maliyet unsuru sadece o hissenin birimine ne kadar ödemiş olduğunuzu gösterir. Eğer bir hisseye yatırdığınız parayı olabildiğince çabuk çıkartmak istiyorsanız temettüleri hisseden çıkartmalısınız, yani o hisseden almamalısınız.
Eğer derdiniz portföy değerinizi olabildiğince büyütmek ise temettülerinizi en çok yükselecek hisseye kanalize etmek en doğrusudur.
Bir hisseden beklentiniz çok büyükse temettüsü ile yine aynı hisseden almak sizin için tutarlı olacaktır.
Saygılar.
Ben temettu hisselerim arasinda al sat yapiyorum. Cok yukseleni satip, dusene veya az yukselene yatiriyorum. Hic bir hisseyi tamamen elimden cikarmiyorum. Gelen temettuler ile kizimin gelecegi icin altin aliyorum. 6 yildir bu sekilde mutevazi ama duzenli % 25-30 yillik kar ediyorum.
Bu baslikta guzel paylasimlar var. Ben yorum yazmaya zaman bulamazken, analiz yapip emek verip burada paylasan insanlar var.
Forumu laf kalabaligi ile kirletmeden bir hesabi olan varsa yapilan analizlerin yanlis oldugunu matematiksel olarak gosterebilir. Matematik yoruma gerek birakmaz.
Uzun vadeli dusunenler olarak buradan birseyler kapma amacindayiz. Uzun vadeli temettu yatirimciligi herkese mantikli gelmeyebilir. Mantikli bulmayanlar diger forum basliklarini inceleyebilir.
Iyi geceler.
bu alıntıya bu klibi ve şarkıyı armagan ediyorum :bravo::yahoo::oleyo:
Dakıka 1:08 den sonrasına bayılıyorum :D
https://youtu.be/dQrEjvDXP3E
Bedavası bu.....
Aynı şeyleri (+teknik analiz) anlatan 5 saat sürecek olan 590 TL fiyatlı eğitim programının linki de aşağıda.....
https://spinnegitim.com/urun/hisse-s...-stratejileri/
Borsadan hiç anlamayan bir uzun vade yatırımcı olarak 2011 yılının sonlarından beri hisse alıyorum. Ana hissem olan Aksa'dan örnek vermek isterim, lot sayısı haricinde verilen tüm rakamlar (lot sayısı 100 adede normalleştirilmiştir) tamamen gerçek rakamlardır.
Tarih Hisse Fiyatı Alınan Miktar Cepten çıkan Temettü ödemesi 15.05.2012 4,12 100 412 30.05.2012 20,66 30.05.2012 3,91 5,29 28.03.2013 43,16639386 28.03.2013 4,98 8,67 01.04.2014 56,7822009 01.04.2014 6,47 8,78 02.04.2015 68,72771748 02.04.2015 9,20 7,47 06.04.2016 93,74289912 06.04.2016 9,97 9,40 05.04.2017 118,6608231 05.04.2017 9,88 12,01
Tüm temettüler ile aynı gün hisse alınmıştır (eldeki nakit ile, t+2 beklenmeden). Sonuç olarak;07.06.2017 tarihi itibariyle eldeki Lot sayısı; 151,6 - hisse fiyatı; 11,60 -
Toplam portföy; 1.758,7 TL
Kar miktarı; 1758,7 - 412 = 1346,7
Kar yüzdesi; %326,8
Temettüler ile hisse alınmayıp cebe konsaydı; Eldeki lot Sayısı; 100 - hisse fiyatı; 11,60 - Toplam Portföy; 1.160TL temettü geliri; 401,74TL.
Toplam varlık; 1.561,7 TL
Kar miktarı; 1.561,7 - 412 = 1.149,7
Kar yüzdesi; %279
Bir arkadaşın da yazdığı gibi, temettüyü kira geliri gibi düşünüyorum. tek farkı, aldığınız kira ile evinize ekleme yaparak (örneğin odaları büyüterek ) bir sonraki senenin kirasını yükseltemiyorken bunu temettü ile yapabiliyorsunuz. benim kira gelirim, 5 senede 6 kat artmış gibi görünüyor. burada şirketin son beş senedeki performansının tabii ki çok büyük rolü var. Fakat nihai hedefi temettüler ile yıllık sabit bir gelir oluşturarak emekli olmak olan birinin portföyü (lot sayısı) belli bir seviyeye geldikten sonra hissenin anlık fiyatı ile çok fazla alışverişi kalmıyor. çünkü belli bir noktadan sonra hisse alımını da yavaşlatıyor ve temettüyü yaşam harcamaları için kullanmaya, yani yıllık geliriymiş gibi kullanmaya başlıyor. sadece bilançoları ve faaliyet raporlarını takip ederek şirketin genel durumunu görmek yeterli oluyor. bir hisseyi uzun süre takip ettiğinizde ufak tefek alım satımlarla lot artırma zamanlarını kestirebilmeye başlıyorsunuz (ben sadece alım yapıyorum). bir senede yapacağınız 1-2 alım satım ile lot sayınızı artırma imkanınız oluyor.
Sonuç olarak, bir firma temettü dağıtmayıp bu parayı şirketin değerini yükseltmek için de kullanabilir, bu durum yatırımcı açısından hiç bir fark arz etmez. 100 liralık bir şirket sene sonunda 10 lira kazandı ise, ya bunu yatırımcısı ile paylaşarak yine 100TL'lik bir şirket olmaya devam eder veya bu parayı kasaya koyarak 110TL'lik bir şirket olur, bu da hisse fiyatına (er ya da geç) yansır. temelde hiç bir fark yok bence, fakat bir sistemde düzenli nakit elde edebilmek için elindeki hisselerin bir bölümünü satman gerekirken, diğer sistemde hisse miktarında değişiklik yapmadan düzenli gelir sağlayabiliyorsun. bu hem psikolojik olarak daha rahat, hem aldığın naktin tamamını veya bir kısmını tekrar hisseye yatırarak yatırımını büyütebiliyorsun, hem de hissedeki olağandışı değer artışlarından daha çok faydalanabiliyorsun.
toparlarsak; sadece psikolojik de olsa, matematiksel olarak hiç bir pozitif yönü olmasa da, hissse satmayı hiç sevmeyen ve beceremeyen biri olarak karının belli bir kısmını ortaklarına dağıtan şirketleri seviyorum. 2013 yılından beri hiç hisse satmadım. yukarıda da bir kısmı görülebileceği gibi kısa zamanda çok büyük paralar kazanmadım ama yine de yatırımlarımdan memnunum.
Sayın Kastrat örnekleme güzel ve açıklayıcı olmuş teşekkür ederim.
Verdiğiniz örnekte hissenin hisse adedi olarak kendini katlama sayısı verdiğiniz örnek için 1,06879 geliyor yaklaşık olarak bunu sayın börsaine paylaştığı eğri üzerinden gösterirsek. İlk grafik maliyet/sene ikinci grafik hisse adedi/sene
https://i.hizliresim.com/qWm2z5.png
https://i.hizliresim.com/ERzEZA.jpg
https://i.hizliresim.com/r2mdbN.jpg
Not: Başlığı sadece merak ve öğrenmek için okuyorum. Başlığın sorgulayıcı ve öğretici olması açısından bilgisini paylaşan herkese teşekkür ederim.
Sn Kastrat ve PatricStar, başlığa katkılarınız için teşekkürler. ''Temettü Yatırımı'' veya ''Uzun Vadeli Yatırım'' işini bilerek ve anlayarak yapmak çok önemli. Bazı kişiler uvy'yi herhangi bir hisseye para yatırıp öylece beklemek olduğunu sanıyorlar. Halbuki temel analiz, rapor okuma, şirketi takip etme olmadan sadece herhangi bir hisseyi almak başarı getirmeyecektir. Getirse bile şans faktöründen dolayı olacaktır.
Her iyi şirket her dönemde başarılı olamayabiliyor. Mesela 2-3 yıl evvel bu başlığın vazgeçilmezlerinden Adel şu anda uv yatırımcıların gözünden hayli düşmüştür. Aynı şekilde Pnsut de üzerindeki ilgiyi ve yatırımcılarını kaybetmiştir. Şirketin temel durumunu iyi çözümlemeden herşeyi sadece zamana bırakmak işe yaramıyor böyle durumlarda.
Genellikle uv yatırımcılar en yüksek temettü verimi olan hisselere eğilim göstermektedirler. Ancak her yıl karının tamamını dağıtıp özkaynak artışı yaratmayan şirketlere de talep olmuyor. Mesela ben Crdfa'yı çok beğenirim ancak özkaynak artışı yapmadığı için piyasadaki en iyi temettüyü vermesi umursanmıyor. Kardeşimde bir miktar var maliyeti düştüğü için tutuyor ancak karını artıramadığı için ahım şahım bir getiri sunamadı ve şimdilik böyle gidecek gibi görünüyor.
Satış, özkaynak ve kar artışı gerçekten çok önemli. Şirketin bunları artırmasının yolu temettüyü kısmaktan geçiyorsa bu şirket için daha hayırlı olacaktır. Ancak bazı sektörler ve şirketler vardır ki o parayı dağıtmasa da yapabileceği daha iyi birşey yoktur. Mesela çimentolar. Ancak devamlı yatırım gerektiren şirketler için temettüyü kısmak doğru bir finansal karardır. Bu şirketin kötü değil iyi yönetildiğine dalalettir aslında. Çünkü size yüksek temettü dağıtsa bu sefer nakit için bankadan kredi alıp faiz yüküne katlanacaktır.
Syg.
Sayın Kastrat elinize sağlık.
Tamda benim stratejimi anlattığınız ve düşüncelerime tercüman olduğunuz için teşekkür ederim. Bende sizin sisteminizi bir yıldır uyguluyorum. Bedelsiz veren ile temettü dağıtan arasında hiçbir fark olmadığını bilmeme rağmen sadece psikolojik olarak hisse satarak elde edeceğim gelir yerine hisseden nakit çıkışını benimsiyorum.
Saygılarımı sunarım.
şimdi 45 liradan 1000 adet mavi jeans alacağım, ceo her yıl karın %30 unu temettü olarak dağıtacağız demiş, mesela bu yıl 170 milyon kar açıklamışlar, yani %30 u 51 milyon lira, ödenmiş sermayeside 49 milyon lira, demekki hisse başı bürüt 1 Tl civarı temettü ödeyecek daha bundan %15 stopaj da kesilecek
yani 1000 adet hisseden hisse başı ort.1 TL karşılığı 1000 tl temettü alabilmek için 45 bin liralık yatırım mı yapacağım ?
birde karın geriledeği düşünülürse temettü verimi nerede ? bence hiç temettüden bahsetmese daha iyiydi
hemen a kabinde bir bedellide yapıştırırlarsa ne olacak ? temettü verceceğiz algısının yanında bedelli sermaye artırımına ihtiyaç duymuyoruz açıklamasıda yapsalar daha hoş olurdu
son 10 yıldır şirket halka arzlarının getiri performansı pek iç açıcı değil, şirketine kaynak arayan borsaya daldı bedellilerle para toplandı ama kağıtlar prim yapmadı yada değer kaybetti ve küçük yatırımcı mağdur oldu
temettü hissesi seçerken dikkat etmek gerek ! bist de bir şirketin temettü istikrarını, getirisini doğru tartabilmek için en az 5 yıllık bir tablo gerekir
şahsi görüşümdür yat.tavsiyesi değildir
@günaydın bey aynen katılıyorum
Temettü verme alışkanlığı olan ve bunu arttıran şirketler seçilirse daha iyi olur.
Bunuda ücretsiz investingden bulabilirsiniz
https://pbs.twimg.com/media/DB4q-msXcAAgcld.jpg
https://tr.investing.com/stock-scree...Cdivgrpct_us;1
normal link
https://tr.investing.com/stock-screener/
Takip listesi:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...8191d49dfe.jpg