teşekkürler sn. şehzade birde bu yanı var. :) vadede fark edermi yani temmuz verir ağustos vermez gibi hani temmuz riskli olduğu için keklemek açısından yani olabilirmi?
Printable View
Yok duzelttiler zaten hocam. ;)
LG-D855 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
eyvallah hocam :) yahu şu EKIIF.V nin yaptığını gördünmü sabah açılışta 0,27 gördü şimdi 0,22 nasıl oluyor bu bir seferde 5 kademe veriyorlar py vatandaşımı korkutuyor kimse almasın diye yoksa bunu ucuza verip diğerlerinimi pahalıya satıyor. bu kotasyon işi insaf işine kalmış evden mutlu ayrıldıysa mavi boncuk dağıtıyor kötü ayrıldıysa içine ediyor. :)
olmaz derken ben derinlik göremiyorum bu sebeple py o fiyattan direk vermiş olamaz mı?
https://i.hizliresim.com/qWv175.png
py elindekileri verirken belli bir kriteri vardır muhakkak peki nasıl? yani 0,20 kuruştan 100 bin verdi alan 50 bin gerisi kaldı takviye yaparmı yoksa bitene kadar beklermi. yada 100 bin hemen gitti aynı fiyattan bir dahamı verir yoksa alan çok diye yukarıdanmı verir?
Arada alan satan yoksa ihraçcı istediği fiyatı koyabilir. Özellikle cuma ve pazartesi fiyatlarına dikkat et. diyelim ki garan 10.40 varant 0.40 pazartesi yön aşağı (endeks) ama garan hala 10.40 fiyatı 0.36 dan açar kimse bi şey diyemez ya da tam tersi borsa yönü yukarı ama garan hala10.40 bu kez 0.44 den açar keyfine kalmış. Hisse gibi alan satanı görebilir ya da sorabilirsin. tabi ihraçcı ise koyan iptal eder daha fazla koyar her türlü ip... ği yapar. Baktı terse geliyo işlemleri durdur.aldırmaz sattırmaz.
Varanta hakimdir ama müdahale etmez sen dersi satıcı yok 3-5 bin adetle fiyatı kaldırısın işine gelmedi koyar 500 bin fiyatı tutar.
cevap için teşekkürler peki şöyle bir durum olsa. örn. garan spot 10.40 varant 30-31 kuruş çalışıyor ben 31 kuruştan aldım 50 bin lot diyelim py verdi. sonra 35 kuruşa satış yazsam başkası yada py almak istemez ise o benim elimde biri alana kadar kalmaya devam eder değilmi? ancak spot çıkarsa otomatikmen py yukarıdan almak ve satmak için ihraç edecek o zaman spot fiyatın her türlü hareketi py ne kadar kotrolcüde olsa spota müdahale edemediği için bir şekilde almak ve satmak zorunda kalıyor.
0.31 den aldıktan sonra spot yukarı çıkarsa10.60-10.80 fiyata göre alıcı olabilir 0.35 e ama şunu da yapar genelde taktiği 10.40 dan 10.70-80 oldu fiyatı kıpırdatmaz. ky sinirlenir la o kadar spot çıktı bu çıkmıyo olurda düşer diye 0.32 ye yazar bakar py hemen alır ve fiyatı 0.35-36 ya çeker. Zamanlamada çok hassastır. genelde herkesin çıkmayacak diye düşünüp 1-2 kademe sattırdıktan sonra bakmışsın 0.40-0.50 olmuş orada makası istediği kadar açar spota bakmaksızın yani ipler onun elinde sabırlı olursan iyi ekmek yedirir. tabi yönü iyi kestirmen şartıyla.
piyasa hareketli ise marj geniş ise paala diyelim her fiyattan alır satar. o gün diyeli a varantı %50-100 pirim dahi yaptırır.Normal zamanda yatayda iseaynı spot fiyatı ile ertesi günü eksi bile gösterir. Fiyatlara rakamlara pek takma.diyelim garan şov yaptı spot 10.42 ile a varantı 060 kuruş. ertesi günü yatay hatta düşme ihtimali var alıcı olmaz 10.40 spota 0.50-54 çeker0.02 kuruşa %10-20 düşüş mü olur evet . Mal hareketli ise vur geç devam edecekse tut.varantlardan işlek hacimli olanları tercih et.
bu varantda bir alış varantları birde satış varantlarımı var ?
alış varantı alıyorsun yükselecek satıyorsun.
satış varantı alıyorsun düşerse kazanıyorsun böylemi oluyor ?
bide süre olayı var galiba alıyorsun süre bitimine kadar satamıyormusun örnek 1 hafta
bide işlem saatleri olayı var mı mesai saati içinde her an alıp satabiliyormusun
3 TL lik deneme amaçlı almıştım zarar ettim :)
kimse cevap yazmaz büyük ihtimal sorularıma :)
çok karışık geldi bana varant
bb79 teşekkürler karmaşık ve uzun sorulara kısa ve net cevaplar vermişsiniz. borsadaki gibi günlük %20 kar zarar marjı yok varantlarda. 1 günde %150 artan varant görmüştüm 1 günde 1 e 150 sayısal loto süper loto bide varant veriyor galiba :)
ne demek yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. şimdi gelelim soruna :)
evet varant açıklayayım şöyle bir yatırım aracıdır.
1.000 tl yatırdın diyelim o parayı 10 katıda yapabilirsin sıfırlayadabilirsin yani zararın yatırdığın paranın tamamı karın ise sınırsız ama genellikle %100 üzeridir. günlük tabii. ama şartlarıyla tabiiki.
örn.
%100 üzeri getiri sağlayan varantlar çoğunlukla 0,10 kuruş altı varantlardır. vadesi yakın ve batak varantlardır diyebiliriz. onun dışındaki varantlar karlı kapattılar ise günlük %20-30 civarıdır. bunun sebebi ise borsadaki ilgili kağıdın %1-2 civarı artmasıdır. yani varantlar kaldıracına ( ve vadesine ) göre hissenin ortalama 10-15 katıdır. bir örn. daha verelim daha iyi anlaşılır.
garanti bankasının alım varantı diyelim. ve garanti hissesi %3 artsın diyelim
eylül vadeli varant ortalama %30 civarı artar nedeni vadesi daha uzun olduğundan ve fiyatlar ( borsa ve varant fiyatı ) birbirini karşıladıkları için.
temmuz vadeli varant ortalama %100 civarı artar nedeni vadesi yakın olduğundan ve fiyatlar ( borsa ve varant fiyatı ) birbirine uzak oldukları için.
saygılarımla
sayın bb79 son bir sorum olacak benim gibi varant işlemlerini bilmeyenler için bu yazılarımızda örnek olarak burada durmuş ve faydalı olur umarım.
varant FXIRJ EUR/USD SATIM VARANTI ŞUAN 0.030 DA EUR USD PARİTESİ DÜŞERSE örneğin şuan 1.14 1.12 düşerse
FXIRJ varantı yukarı doğrumu gidecek alırsak kar edeceğiz yani. peki eur/usd paritesi düşerse bu varant kesin artacak mı ? 0.030 dan düşer 0.00 olursa iflas etmiş mi oluyoruz ? bir daha 0.00 dan yukarıda çıkmaz varant işleme komple kapatılır mı bide vade tarihleri ay sonu bu ay sonuna kadar eğer elimizden çıkarmazsak varant kapanıp iptal olup paramız mı yanıyor ?
birde incelediğimde varantların emtia lar veya hisse senetleri ile aynı hareket etmediğini fark ettim.
örnek sallıyorum dax endeks alım varantı dax yükseldiği için artması lazım fakat varant tam tersi düşüyor
öncelikle bir açıklama yapayım ardından sorularına cevap yazmaya çalışayım.
ben endeks ve hisseden başkasını pek tercih etmem dolar parite yabancı endeks emtia bunlar yurtdışı kaynaklı olduğu için spekülasyona ve tabiiki manipülasyona çok ideal. örnek vermek gerekirse. akşam varant piyasası kapandı. darbe çıktı. x türk firması ( borsada hissesi olan ) %100 düşebilir. ama dolar fırlarsa sabah py kotasyon verirken kendi menfaatini düşünerek bunu yapar yani az verir yada satmak istersin almayabilir yada az alır. sistemsel sorun çıktı diyebilir. ve dolar hareketi hisse varantlarından daha fazla olabilir. vs. sonra emtia petrol altın dünya bizim saatlerimize göre değil yani sen yatağında yatarken ani bir haber savaş deprem tombul parmak vs. sabah seni başta bahsettiğim sıkıntılara sokabilir. ha şuda var yönü bilirsen kazanırsın ama sıkıntısı daha çoktur. ve endeks ve hisse dışındakilerde deneyimin gerekir fx işlemleri yapmış olman dünya ekonomisi ile haşır neşir olman ve 24 saat piyasayı takip etmen gerekir kendine güveniyorsan ve inanıyorsan kolay gelsin :) bunlar benim şahsi düşüncelerimdir katılmayabilirsin.
şimdi gelelim sorularına.
dediğim gibi yabancı endeks parite emtia bunlarla herhangi bir işlem yapmadığım için üzülerek nasıl olacağı konusunda bilgi veremiyorum size araştırma yaparak bilgi vermem gerekir fakat bunu sizde yapabilirsiniz.
diğer soruya gelince vadesi yakın olanlar önceden de dediğim gibi risklidir. kayıp/kazanç oranları yüksektir. özellikle 10 kuruş altına inen varant çöptür. ( bence ) vadesi yaklaştıkça sert hareketler olsada sonunda sıfırlanır. örn. 1 tl bir hisse varantıda 0,05 kuruş hisse 1.20 tl olsa yani yüzde %20 artsa varantınızın size kazancı %100 üzerinde olur ama vadesi yaklaştıkça belirli çarpanları ve duyarlılıkları olduğu için hisse hareketine istenilen tepkiyi veremiyor ve günü azaldıkça hem py hem satıcılar varantı baskılıyor ve son gün 3 kuruştanda kapansa sıfırlanıyor. satmak isteseniz satamıyorsunuz alan olmuyor bunlar hep sıkıntı oluyor. ve dediğiniz gibi paranız ne yatırdıysanız gidiyor. son sorunuz yine aynı yabancı endeks ve emtia maalesef bilgim yok. diğer arkadaşlardan yardım alabilir foruma sorarak yada araştırmasını kendiniz yaparak ( aracı kurumunuzada sorabilirsiniz ) çözüm bulabilirsiniz. saygılar
not: mantık aslında tüm varantlardaki gibi olmalı diye düşünüyorum. satım varantından kazanç sağlamanız için ilgili hissenin aşağı düşmesi gerekmektedir. yani EUR/USD paritesi düşer ise sizin satım varantınız yükselir. ama yinede siz sorunuz.
Sayın bb79,
Bilgi dolu girdileriniz için sonsuz teşekkürler.
bb79 hocam siz bu işi cozmussunuz:) son bir haftadir işlerim dolayisiyla ne piyasayi takip edebiliyorum nede burayi. Persembeden itibaren ekgyo yu dün sabahtanda iscnin varantlarini kaçırdım. Öğleden sonra isc ısıkb yi anca yakalaybildik. Kullanim fiyati 8.20 vade sonu agustos. Herkese bol kazanclar simdiden. Bugünde pek vaktim olmayacak bakalim satış yaparsam yazmaya gelirim ama. O kadarda vakit buluruz isten heralde. :D
estağfurullah ne demek sizlerin ( diğerleri de dahil ) sayesinde bende katkı sağlayabiliyorsam ne mutlu bana. bilgi paylaşıldıkça güzeldir değerlidir anlamlıdır ve bir işe yarar. :)
bunlar elimden çıktı gitti. :)
YKIJBV 0,14 - 0,20
EKIIFV 0,23 - 0,32
GAIJOV 0,29 - 0,33
elimde olanlar
EKDIKV 0,18
YKIJFV 0,26
HAIUJV 0,22
hedefimdekiler
AKDJHV
GAD5KV
ISDKDV
herkesin kazanması dileğiyle saygılar
not: üstad size özelden mesajlarım vardı onlarıda yanıtlayabilirsen sevinirim. Allah kolaylık versin.
Piyasada tat yok bugun isikb yi verdik. Hayirlisi. Simdilik flat.
Özel kutunuza bakabilirsiniz sayin bb79 mesajinizi yanitladim. :)
varantçı arkadaşlar telekomun satım varantları iş yaparmı önümüzdeki günlerde?
Türk Telekom bankalara olan borcunu ödeyemiyor ve 23 Ağustos'a kadar ödeme yapmazsa Hazine şirkete el koyacak
Türk Telekom borçlarını ödeyemez hale geldi. Şirket 580 milyon dolarlık borcunu ödeyemiyor ve 23 Ağustos'a kadar ödeme yapmazsa Hazine şirkete el koyacak
PETKM varantları ilk defa İş Varant ayrıcalığıyla Borsa İstanbul’da!*
PETKM varantlarıyla beraber 180 yeni varant 20.07.2017 Perşembe günü Borsa İstanbul’ da işlem görmeye başlıyor.* Ilgili arkadaslara hatirlatma... Petkimde dahil olmak üzere yarindan itibaren isvarant yeni paylar ihrac ediyor. Hem endeks hemde pay tarafinda.
Bankalar yukselmeye devam edermi
GT-I9300 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
HAIUJV 0.13 YTD degildir
Elbet terse doner . Bekleyelim bakalim
0.16 dan elvada
Bu alış ve satış varantlarının toplu listesine ulaşabileceğimiz bir link var mı?