EREGL %100 bedelsize gidiyor. Enflasyon farkından ortaya çıkan 3.5 milyar TL bu bedelsiz için kullanılıp ödenmiş sermayeye eklenecek. Bizim terimimizle funny money, bilanço oyunu işte. Altın işi bir bedelliye bile neden olabilir ileride.
Printable View
EREGL %100 bedelsize gidiyor. Enflasyon farkından ortaya çıkan 3.5 milyar TL bu bedelsiz için kullanılıp ödenmiş sermayeye eklenecek. Bizim terimimizle funny money, bilanço oyunu işte. Altın işi bir bedelliye bile neden olabilir ileride.
Bana göre burada yapılması gereken spin off olacaktı. Bu altın arama çıkarma işi EREGL sahipliğinde ayrı bir şirket bünyesinde olmalıydı. O şirket de EREGL'nin değil de kendi imkanlarıyla operasyonlarını finanse etmeliydi, örneğin halka arz, blok hisse satışı, stratejik ortaklık vs gibi yöntemlerle. Yatırım maliyeti EREGL'den çıkmamış olacaktı böylece.
Devasa bir ekonomik kriz sürecinde son 3 yılda TR'nin yıllık GSMH'sı 900 milyar dolardan 1.4 milyar dolara çıktı, dolar bazında %50 den fazla büyüdük 3 yılda. Buna gülelim mi ağlayalım mı. Burada bir hesap hatası yok mu? Yok deniyor. Bana göre bunun tek nedeni aşırı baskı altında tutulan döviz kurları spesifik olarak dolar kuru. Suni olarak GSMH çok yüksek çıkıyor. Bu bir anomalidir, er veya geç normale dönmek zorundadır. Aslında ne ağlamak be de gülmek lazım, korkmak ve tedirgin olmak gerekiyor.
BİST'te spekülatif kağıtlar çok güzel kazandırır. Spekülatif derken karlılığı pek olmayan, özsermayesi çok düşük hatta ekside olan, profesyonelce yönetilmeyenleri kastediyorum. Bunların başında da sportif hisseler gelir, FENER GSRAY BJKAS TSPOR. Bu hisseler yüksek risk taşır, özsermayeleri ya eksidedir ya da çok düşüktür, TTK'ya göre batıklık söz konusudur. Zamanlamayı beceremezsen çok uzun süre hapsedebilir sizi. Ama kesinlikle takip edilmeleri gerekir bunların kanımca. Çünkü zamanlamayı tutturabilenler kısa sürede harika kazanıyor.
Ben takip için TSPOR u eliyorum çünkü kağıt anormal ölçüde sulandırıldı, ayrıca yakın ve orta vadede bir sportif başarı şansı yok.
BJKASı da eliyorum zira bunun defter değeri ciddi miktarda ekside (3.04 milyar TL, 90 milyon dolar). BJKAS piyasa değeri 150 milyon dolar, eksi olan defter değerini buna eklersek 240 milyon dolar ediyor girişim değeri ve bu rakam bana göre pahalı. Mesela başarı ardına başarı yazan GSRAY ın özkaynakları pozitif (500 milyon TL civarı} ve bu durumda girişim değeri 215-15=200 milyon dolar ediyor. Hiç bir halt etmeyen BJKAS ın girişim değeri bunun %25 üzerinde. Burada bir anomali var.
O zaman takip etmemiz gereken sportifler FENER ve GSRAY. Bunları alırken çok seçici ve sabırlı olmak lazım. Yılda bir veya iki kere gireceksiniz, sık sık gir çık olmamalı. Alış ve satış kriterlerinizi önceden belirleyeceksiniz. Her şey önceden planlanmalı ve bu plana uyulmalı.
Day trading hakkında yukarıda bahsettiğim raporda aynen şöyle deniyor:
Stretching the timeframe, the results become even more daunting, with only 1% of day traders consistently making profits over five or more years, according to the survey.
Sportif başarıya bakmaksızın alım seviyelerim dolar bazında piyasa değeri olarak gösterge niteliğinde şöyle:
FENER şu anki PD $285M dolar, AL seviyesi PD $200M dolar
GSRAY şu anki PD $213M dolar, AL seviyesi PD $150M dolar
BJKAS şu anki PD $150M dolar, AL seviyesi PD $100M dolar
(sadece kendi şahsi portföyümü kapsar)
Benim stratejim, ki sadece beni bağlar, bu 3 sportifin şu anki fiyatlarında en az 3 te 1 lik bir düşüş olana kadar beklememi söylüyor. O an gelene kadar icraat yok, sadece takip var.