Biraz geç oldu ama emek verip Türkçeye çevirdiğiniz yazı için çok çok teşekkürler sn Dudu
Printable View
Şu an full portföy Alarko holding taşıyorum. Dolar sakin gittiği sürece bist100 içinde daha ucuzu yok bana göre.
Sizin grafik pahalı kriterinize uyar mı bilemiyorum ama ilk çeyrek çok çok iyi geçiyor şirket açısından.
Elektrik fiyatları tarihi zirve yapmış durumda kapatılan filtresiz termik santrallerden dolayı.
Şirketin ortağı olduğu süper kritik diye adlandırılan Cenal termik santrali Ocak ayında rekor üretim yaptı. Aşağıya tablosunu ekliyorum.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...99a026cc9e.jpg
Verileri epiaş sitesinden alıyorum. Gün gün saat saat santralin üretimini ve ptf fiyatlarını görebiliyorsunuz. Şirketin gelirinin %60’dan fazlası bu santralden geliyor. Dolayısıyla epiaş sitesinden ne gelir ne gider siz de hesaplayabiliyorsunuz. Bu özelliğini seviyorum. Az çok ne gelir ne gider biliyorum bilançoda.
Santralin en büyük maliyet kalemi olan kömür fiyatları geçen seneye göre yarı yarıya düşmüş durumda. Şirket geçen sene 81$/ton’a mal ettiği kömürü bu sene 73 dolara mal ediyor. Şimdiden sene boyunca yakılacak kömürün yarısını bu fiyattan almışlar.
Elektrik Dağıtımı tarafında da Alarkonun yarısına ortak olduğu Meram/MEDAŞ gayet iyi gidiyor. Geçen sene senelik 800 milyon net kar yazmış şirket.
Bu sene ve gelecek sene de bundan aşağı gelmez zira elektriğe ciddi zam geldi.
Geçen senelerde pek katkı vermeyen taahhüt tarafı da canlanmış durumda. Romanya’da 2 karayolu ihalesi aldı. 550 milyon €’luk bir demiryolu ihalesini de alabilir.
Yapımına başlanamayan ihalesini Alarkonun aldığı Pendik metrosuna İbb kaynak buldu. Dün törenle onun da yapımına başlandı. Yani bu sene taahhüt tarafından da katkı gelecektir.
Gayrimenkul kısmını hiç saymıyorum ama öyle böyle gayrimenkulü yok. İnanılmaz bir gayrimenkul portföyleri var.
Daha detaylı bilgi isterseniz detaylarıyla verebilirim ama sadece enerji (üretim ve dağıtım) dolar çok kıpraşmazsa holdinge senelik 700 milyon TL kar katkısı yapabilir bu sene.
Taahhüt, Alarko carrier, otel ve gyo’dan gelecek katkı ile 1 milyar TL’ye yakın kar gelebilir. Şu anki piyasa değeri 2,7 milyar ve bu sene sonunda 2,7 fk’ya düşecek bir şirket olduğunu gösteriyor.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Alarko için çok geçte olsa ben de siftah yapmış bulunmaktayım, hayırlısı bakalım :)
1 senede 3 e katlamış. bende grafik pahalı dan geçer not alamadı.
Stratejinize saygı duymakla birlikte bu, şirketin temel açısından son derece ucuz ve potansiyelli olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Zaten bir senede 3’e katlamasa şu an 1 fk civarında fiyatlanan bir şirketle karşı karşıya kalacaktık ki bu da çok trajikomik olurdu.
Sene içerisinde %10 artması çok etkilemez. Ama 2018 krizinde olduğu gibi çeyrek içerisinde %10 ve daha fazla arttığında Cenal termik santralinin borcundan dolayı o çeyrek tüm santral karını götürür ve zarar yazdırır.
Alarkonun toplam 400 milyon dolar civarı dolar borcu var. Ama avantajı şu: santral ürettiği elektriği dolar üzerinden satıyor. Aslında bilanço dolar olarak tutulsa ortada zarar da yok. Yani fiktif bir zarar bu.
Ama bilanço TL ile tutulduğu için 2018 3. Çeyrek bilançosunda olduğu gibi yüklü zarar açıklıyor.
Benim maliyetim de epey aşağıda ama elime para geçtikçe de ekleme yapmaya devam ediyorum.
Şu an sıfırdan giriş yapacak olsam tereddütsüz girerdim yine
tabi doların çeyrek içindeki durumuna da bakarak :)
Saygılar...
Dövizin durumuna göre yapılacak yatırımın güvenilirliği ve risk derecesi iyi sorgulanmalı.
Özellikle sıfırdan elinize geçen para ile yapılacak yatırımdan sonra herhangi bir beklenmeyen haberin oluşmamasını istemeniz gerekir. (Döviz kurlarında herhangi bir sebeple kısa sürede oluşabilecek %15/20 lik artış gibi..) Her olasılık iyi hesap edilmeli. Tamam ekonomi iyi olacak faizler düşük dolar stabil kalacak diyorsunuz ama ya tersi durumda ne yapacağız.
Buna rağmen böyle bir yatırıma tereddütsüz girme isteği inançtan ve cesaretten kaynaklanan takdire şayan bir husus..
Kanaatimce bu şekilde bir yatırımın güvenilirliği kuşku çıkartır ve Türkiye şartlarında sıkıntı doğurabilir gibi..
Ben de sn monaroza gibi borsadaki yatırımımı ALARK ta tutanlardanım... hisse fiyatı 1 dolar olduğunda anaparamı çekip uzun vadede de olsa ihtiyaç duyulduğunda kullanabileceğim altın almıştım. sonraki dönemde ihtiyaç fazlası olanı ( az bir kısım diyelim, satışın 1/3 ünü)tekrar borsaya ALARK a yatırdım... yumurtayı tek sepete koyduk doğru ama zaten bizim yumurya biraz çorba oldu ve güzel çorba yapan bir holding...
bunlar dışında yeni hisse alıyor muyum hayır. maaşımdan arta kalan miktarla ki son zamanlarda epey zor oluyor arta kalan kısmını bulabilmek) biraz altın alıyor biraz da kış kıyamette zorlanan insanlarımız için Ramazanda vermek zorunda olduğum zekatıma mahsuben kaynak aktarıyorum. yani gene hisselerime dokunmadan biriktirim yapmış ( ya da kısa vadeli gider hanemdeki borçları azaltmış) oluyorum...
yeni hisse alır mıyım ülkedeki süreci olumlu bulsam alırdım. maalesef sn cautionary gibi bağ bahçe işine girmek çok kolay değil. aslında memlekette uygun bir arazi bulup ağaç dikmek ve bahçe oluşturmak gerekiyor bunun farkındayım ama bütün birikimi buna yatırmak da ne kadar doğru olur bilemiyorum. şu sıralar uygun ve güvenilir bir ortak bulabilirsem biraz hayvancılık yatırımı düşünmekteyim... tabi ki artık bu maaşlarla ne kadar yapılabilirse. kendi adıma artık tasarruf döneminin bittiğini bundan böyle ayakta kalabilme döneminin geldiğini düşünüyorum. bu durumda da ayakta kalabilmek için tutumlu yaşamanın önemi açıktır...
ülkedeki hava düzeldiği ülkemiz sıkıntıyı aştığı zaman gene tüm birikimim borsa olabilir ama bir soru sormak istiyorum... acaba kriz dönemlerinde borsada kalınmalı mı? hisseleriniz güvenilir de olsa satıp alttan almak yoluna gidilmeli mi ( ki ben de dahil birçok küçük yatırımcı ne satış ne alış yerini bilmiyoruz)?
krize çok da bel bağlamayın her ne kadar fiyatlar düşse de tepeden satış yapamazsanız, hisseniz yine de harekete başladığı noktanın üstünde olacak, belki de sizin aldığınız fiyatın üzerinde olacak, mesala havayolları, 2017 de 5 liradan başlayan hareketi 20 de bitirmiş, krizde ise 10 lara geri gelmiş, harekete başladığı noktanın 2 katı, 10 liranın üzerinde satış yapamadıysan çok karlı bir seçenek değil. ancak dolar veya altından dolayı kazançlı olabilir sadece
sn zebetosu
krize bel bağlamak değil de krizden yatırımlarımızı korumak düşüncesindeyim... geçmiş kriz dönemlerinde bir çok hisse epey diplere inmiş ve sonrasında çok yükselişler yaşanmıştı... mesela ALARK 6 dan satılıp 3 ten geri alınma ihtimali varsa portföyünüz 2 ye katlanmış olur...
ustalar daha iyi bilirler ama krizde bütün senetler düşer... ama en çabuk toparlayanlar iyi olanlardır. eğer Alark ya da bir diğer kağıt istisna olur ise başka bir blue chip bulunur ve yola devam edilir...
ustalara ilave bir soru daha:
burası yeter ne olursa olsun deyip tehlikeyi düşündüğümüz zaman çıkmalı mıyız? yani kriz bir şeklikde geliyor ise bütün öğretiler buna işaret ediyor ise ( mesela geçmiş itibariyle bir toplantıda sorunlu banka alacaklarını dile getirdiğimde 2016 sonları idi sanırım küçümsemişlerdi şimdi hatırlarlar mı bilmem. ayrıca bir arkadaşım ya kriz diyorsun ama gelmiyor her şey güllük gülistanlık diye serzenişte bulunduğunun ertesi hafyasında ne oldu diye sormuştum sadece) eninde sonunda o kriz az veya çok gelecektir... bu durumlar için strateji ne olmalıdır?
Define adası diye bir çocuk filmi vardı.Volkanik bir ada, batacağı belli ama altın külçeleri de az ileride onları bekliyor,aralarında kavga ediyorlardı ya şu altınları alalım sonra kaçarız diyordu bir kısmı ,diğerleri de ada batacak altın toplamayla vakit kaybedemeyiz diyordu:)))))))Şimdi hatırlayamadım sonra ne yapmışlardı diye.Her neyse herkes her şeyin farkında bu işin karakolda biteceği de nerdeyse kesin,ama öyle bir ortam var ki kimse borsa dışında para kazanamıyor,altın ,gümüş,dolar,gayrımenkul,faiz hepsi yerinde sayıyor millete tek yol sunuluyor.Rasyonel olup olmama işini aştı borsa,artık bundan sonrasına piyasanın sahipleri karar verir.Gazino halen kapanmadı.Borsalar bu viruse ve çine rağmen yükseldi ya ben artık rasyonel aklın bu işi çözemeyeceğine inandım.Sonunda elbet her koyun kendi bacağından asılacak.En son ege cansen in bir lafı ile bitirmek isterim az kazan çok kazan ama asla batma:)))))))))
Doğtaş kelebek %16 yukarıda...seviniyor muyum? Hayır...at izini öylesine it izine karışmış ki...bizim kağıda da bir spek mi musallat oldu diye düşünmeden edemiyor insan.
Bu işin iyice cılkı çıktı...yasal kumarhaneye çevirdiler BİST’i...biz de burada sabır diyelim, tasarruf diyelim,..sürdürülebilir kazanç diyelim...eminim bu başlıktakilere olmasa da, forumun geneline sorsan %90 “abi hikaye anlatıyorsun†der.
sn. cautionary
twitterda paylastiginiz usdtry non-volatility durumu isiginda, yil ortasinda ciddi miktarda eurobond itfasi gelecek yatirimciya oneriniz ne olur acaba?
Pegasus yine kaza yaptı...yine Sabiha Gökçen...2020 çok belalı başladı.Allah yardımcımız olsun.
Başlığı takip ediyorum ama küçük küçük birikim yaparken hangi ensturmanları kullanmamız gerektiğinin cevabını bulamadım. Bes , gr altın, hisse senedi ? Her ay duzenli 500 ila 1000 lira kenara koyacak biri hangisini seçmeli? Hisse senedi olarak temettu verenleri mi yoksa hikayesi olan kücük ama büyüme potansiyeli olan şirketleri mi seçmeli? Örneğin hocamın pgsus deva kelebek pozisyonlari var. Bu kağıtlara buralardan girilir mi ufak ufak.mesela alarko sohbeti geçti. Kimisi çok yolu var dedi kimisi zaten primli dedi. Herkesin uzun vade anlayışı da farklıdır ama en azindan beyaz yaka ve tasarruf diyorsak 5 10 yıl dokunmayacak olsak her ay duzenli yatırımı nasıl yapmalıyız?
Redmi Note 7 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
gelecek cevapları merakla takip edeceğim güzel bir soru sormuşsunuz. kesinlikle tavsiye verebilecek biri değilim, bizzat sorunuzda bahsettiğiniz profilde biri olarak nasıl ilerlediğimi anlatmak isterim.
1- Aylık gelirimin bir miktarıyla iyatına bakmadan mutlaka gram altın alıyorum. altın alım miktarımı kira giderimle eşit tutuyorum. maksat olası bir kötü senaryoda giderlerimi hisselerime dokunmadan buradan karşılamak. iyi senaryoda ise altın birikimlerimi borsanın fırsat verdiğini düşündüğüm dönemde hisselerime paylaştıracağım.
2- hisse portföyüm. bana nakit akışı sağlayabilecek temettü verimi yüksek ve görece güvenilir 3 hisseme her ay düzenli alımlarla ekleme yapıyordum. ta ki 2 hissemin fiyatı (bence) uçup alınamaz noktaya gelene kadar. şimdi sadece 1 hisseme ekleme yapıyorum. portföye eklemek için yeni hisse arayışındayım.
3- 2 adet hissem artık pahalı olduğuiçin almadığımdan bahsettim.normalde aylık birikimin büyük çoğunluğu buraya gidiyordu. şimdiyse aylık birikimimin bu 2 hisseye gidecek ksımını hisse yoğun fonlarda değerlendiriyorum. borsadaki trend yukarı olduğu sürece buna devam edeceğim. trend tersine döner hisse fonlar zarar yazmaya başlar, benim pahalı 2 hissem de alım fırsatı verir ise buradaki tutarı hisselerime kaydıracağım.
3- yüksek getiri potansiyeli yüksek risk sermayem: bitcoin. düzenli olarak aylık ufak miktarlarda bitcoin alıyorum.
4- kefen parası olarak dolares americanas: döviz faizlerinin anlamsız hale gelmesiyle elimdeki dolarları satıp dövizle paralel hareket eden ama dolardan aylık & 3 aylık & yıllık bazda daha fazla getirisi olan bir döviz fonundayım. buraya şu an aylık ekleme yapmıyorum.
Ben geçen sene oturduğumuz sitenin bahçesine 8, bu sene de annemlerin evinin yanındaki çocuk parkına 3 fidan diktim sn. Tovbekar. Bakalım çocuklar büyümesine müsaade edecekler mi...
sn. Cautionary’ninki kadar keyifli olmasa da meyve vermeye başlayınca çocukların yemesini Ümit ediyorum...
Aslında nacizane bir tavsiyede ben de bulunayım.Burdaki arkadaşların sanırım yaşları genelde 30 civarı,yani daha çok zamanları var önlerinde.Gayrımenkul işi batık bu ara oturacakları ev dahil uzak dursunlar,oturacağın evde kazık yemek önemsizdir gibi bir arguman var bence tamamen yanlış,finansal işlerde kazık kazıktır mümkün olduğunca her nevinden uzak durmak lazım.Gayrımenkulde çok batan olacak,ucuza ev almak mümkün olacak.Borsada oyun devam ediyor,para kazanmak mümkün tabi de risk çok,borsada bir çöküş olurda nakitte olursanız seç seç beğen al durumu çok olmuştur ,gene olacak bence ,o günlerde cepte nakit çok önemlidir.Nakit işine gelince isterseniz,dolar,ister,altın,ister faiz (bunu pek tavsiye etmem ama ehveni şer olabilir tabi)meşrebinize ne uyarsa orda bekleyin derim ben.Ama misal iran işinde tırsıp kaçtığım borsada sattığım kağıtlardan yüzde 30 zarardayım,kısmet tabi erken davranmışım.Baksanıza maşallah ne çin ne virüs,ne suriyedeki savaş hiçbirini borsa takmıyor hala kısmet artık.
Yakın zamanda iki arkadaşımı borsa yatırımı konusunda ikna ettim. Ereğli aldı, fakat hiç borsa ekranına bakmayan arkadaş gözünü telefondan ayıramaz oldu, en son ben de stres yaptı bu deyip sattı. Diğeri de sağlam hisse aldı, fakat birileri X hissesi söylemiş, çok yülseldi, daha da yükselecek diye, onu da almış ki o da borsayı hiç bilmez idi. Sözün özü, ekrana dakka başı bakmayacak, her maaş da düzenli alacaksanız tabi ki borsa. Aylık 500-1000 tl için altın ve döviz yatırımı bence anlamsız. FIG-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Temettücüler için...
Alper Ünsal'ın verdiği röportaj
https://soundcloud.com/uuradyo/atill...unsal-gundogdu
Arkadaşlar lütfen fazla iddialı laflar etmeyelim. Jargon önemli. Anlamsız, mantıksız vsvs yanlış kelimeler. Siz, size uygun opsiyondan bahsedin, size mantıksız gelen diğer alternatifler, bir başkası için gayet mantıklı olabilir.
Bu konuda şahsi fikrim. Yatırım disiplini ve pratiği kazanmak için ayık 500 tl de ayırsanız, 5000 tl de, benzer prensiplerle portföyünüzü oluşturun ve yönetin... az, çok demeyin.
Portföydeki hisse sayısı için de geçerli bu. Para az, çok bölmek istemiyorum derseniz 3-4 ok derim...yoksa 500 tl de yatırsanız, 50 tl lik almak sizi yormuyorsa, 10 hisse alın.
Bu tabii ki benim doğrum, benim fikrim. Diğer görüşlere ve seçimlere de saygılıyım.
Anlamsızdan kasıt, dolar yatırımının çok abartıldığı düşüncem yüzündendi. 6 tl olan dolar 3 ay sonra 6.50 olsa yüzde 8 artmış olur,o da olursa. Yine de polemiğe girmemek adına haklısınız.
FIG-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Cevaplar için teşekkür ediyorum. Şimdilik her ay 1 gr altin ve 400 tl civarı hisse(tavhl tupras kordsa pgsus tcell doas) ve 400 tllik bes yapmaya karar verdim. Miktar küçük olduğu için hisselerin sayısı bir elin parmakları kadar ama yapacak bisey yok.Bes i de yuzde 60 altin, 30 hisse, 10 dibs olarak ayarladım.toplu bir para elime gecince ulkemizde sanayinin cok gelisecegine inanmasam da uzun vadede sanayi bölgesi ilan edilen yerlere yakınlardan tarla almayı hedefliyorum.olasi toplu parayi hisse veya dolara gecirmeme nedenim hisse veya altin fiyatlarinin alım yerlerini tam olarak bilemedigim icindir.bunun icin iyi teknik bilmek gerekir.yine de tavsiyelere açığım
Redmi Note 7 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
3 yıl önce dolar ocakta 3.90 falan olduktan sonra haziranda 3.50 lere kadar düşmüştü,ben de ya bu çok düştü deyip o zamanki kağıdım güneş sigortadan kazandığım parayı realize edip dolar aldım.Bir onbeş gün falan bekledim,baktım 3.42 lere kadar düştü.Benim de canım sıkıldı ağustosta sattım dolarları,sonrası malum dolar 1 yıl boyunca hep yukarı gitti 2018 ağustosta da 7.20 lere kadar çıktı.Bir yılda para ikiye katlayacaktı.Çok daha dramatik olaylar 1994 ve 2001 de de oldu.Her milletin korkusu vardır,almanyanın enflasyon,japonyanın durgunluk,bizimki de malum devaulasyon olayı.Hep aralıklı olarak bizde devaulasyonlar olur.O yüzden her ne kadar azerbeycan usulü dolar baskılansa da oluşacak cari açıktan korkulup ucuz dolardan devlet politikası olarak vazgeçilip veya vazgeçilmek zorunda kalıp dolarda kontrollü bir devaulasyon olablir,bence zaten olması da şart.Türkün gözü hep dolarda olacak :)))))))) Ne olur ne olmaz.
https://www.youtube.com/watch?v=FTdT...ature=youtu.be
Artik Peggy ile ucmam bu videoyu izledikten sonra..
Syg,
bu olayda yani ben cok sasirdim.
amac uzum yemek mi bagci dovmek mi.
Elektrikli araçlar 3-5 seneye dominant hale gelir diyolaaa...Tüpraş kapıya kilit varabilirmiş:)
Şaka bir yana. Nazarım değdi resmen...ayrıca bu vaka şunu Bir kez dağa gösterdi. Her başarılı iş ya da kişi, müthiş bir haset oluşturuyor...ne de olsa cehennemde Türk lerin başında zebani yokmuş.
Dudu hocamız gibi, kişisel tercihte bulunacaklara saygımız var...ama işi abartıp, ülkenin bir değerini yok etmeye çalışmak...haksız yere repütasyonu zedelemeye çalışmak...bence vatan hainliği demektir.
Not: önceki gün yaşanan abartı yükselişte 70 altından aldığım pozisyonları kapamıştım...biraz da şans belki de...yani bu olay maddi olarak kayıp yaşamama sebep olmadı...olsaydı bile, ülkenin önemli bir havayolunun yaşadığı sorun, ölen ve yaralananlar...kaybımı çok dert edeceğimi düşünmüyorum.
Diğer bir nokta..ben bu konuda, varsa o da, firmanın suçundan ziyade bşr türlü sabihadaki sorunları çözemeyen ve doğru dürüst işletemeyen kamu otoritesini suçlu görüyorum.
Kendinizi rahat hissedeceğiniz havayolunu tercih edin. Benimde bir kara listem mevcut onların bilet fiyatına bile bakmıyorum.
Bu konuyla ilgili çok fazla yorum yapmayacağım dememe rağmen bolca konuştum.
Soruşturma sonunda, Pilotun neden pas geçmediğini, kokpitte iki pilot arasında bu konu ile ilgili bir konuşma geçip geçmediğini, kontrolörün uçağı farklı yönlendirme imkanı olup olmadığını, uçakta veya teknik ekipmanlarda bir problem olup olmadığını son olarak firma kültüründe sorun olup olmadığını öğrenebilsek iyi olur.
Benim aklımda tek soru var.
Ocak ayında benzer olay yaşanmasına rağmen pilot neden böyle bir risk aldı. Firma ocak ayındaki vaka sonrasında ne tür tedbirler aldı.