Sayın Ressamın konuyla ilgili bir sözü vardı;bu düşük faiz furyası bitince elinde nakiti olanlar için fırsatlar olacaktır diye,şu an sahne,ödeyip ödeyemeyeceğine bakmadan çok yüksek borca girip ev alanların,ya bir sene sonra???
Printable View
bu validebağ konakları diye reklamı dönen proje şu birsürü tantana çıkan validebağ korosunamı yapıldı.
Keşke daha bilimsel bir veri tabanı ile bir hesaba dayansaydı.
Doktora dereceli kişiler bile kaynak olarak tivit gösteriyorsa veri tabanı manipülasyona oldukça açık.
Gözlem sayısı bile yok belki de tek bir daireden endeks oluşturmuş ☺
''- Hocam 1988 den başladığı icin soruyorum. Verinin kaynağı neresi acaba?
- Doktora tezim Berra Hocam.
- Tezde 1988 lerden itibaren istanbul konut fiyatlarını elde etmekte hangi kaynagi kullandınız hocam? Reidin ve Tcmb son yillarda yayınlıyor daha eskisini nerde görebiliyoruz? Biz gyoder de bir çalışma yapiyoruz da kaynağı incelemek istedim.
- Berra Hocam bizzat gazete arşivlerinden toplanan 20 bin civarındaki satılık ve kiralık ilanlarının istatistik yöntemlerle işlenmesinden elde edildi.
- Hocam muazzam degerli bir veri yaratmışsınız. Ellerinize sağlık. Eylül ayında elektronik ortamda bir gayrimenkul zirvesi/fuari organize ediyoruz. Sizi konusmacı olarak davet edelim kabul ederseniz.''
https://twitter.com/AhmetBuyukduman/...65917922643971
hiç bir dönem enflasyon altı faiz olmadı -5 reel faiz var bu durum tersine dönmeden varlık balonları şişmeye devam eder elinde tl tutmak ateş tutmak gibi bir durum haline geldi eline tl geçen hemen elinden çıkartmak istiyor hem paranın fiyatı düşürülüyor hem paranın arzı artıyor bu durumda haliyle fiyat oluşumlarını anormal boyutlara çekiyor !
Sn. british,
Berra Hoca'da aynı konuya atıfta bulunmuş. Satılık ve kiralık ilanları son dönemlerde kendiliğinden yükseldi. Ancak ilan sahibi ile konuşunca siz teklif sunun biz ona göre değerlendiririz. İlan fiyatının oldukça altında teklifler dahi kabul ediliyor ve anlaşılıp ilan opsiyonlanıyor :) Ardından satılmış oluyor. Ancak nihai satış fiyatı grafiğe işleyemiyor...
Ufak tefek eksiklikleri olsa da totalde güzel fikirler verebilir. Ev mi almalı Yoksa kirada mı oturmalı?
https://www.youtube.com/watch?v=eExhguXHjcM
Daha önce burada yazmistim sanırım. Benim aylık gelirim 10 pay. O 10 payın biri kiraya gidiyor.
Bir dönem 4 paydi ve biri kiraya gidiyordu ama o dönemde peşinatım yoktu ve eksiden sıfıra doğru gitmeye çalışıyordum.
Şimdi peşinat var ve onu artırma şansım var yaşam standartları mi dusurmeden.
Kendi ozelimde 25-30 yıl carpanli evleri oturmak için de olsa almak mantıklı değil hâlâ.
Ne zaman yasadigim yerde kiralar fırlar ise işte o zaman peşinatı kredi için kullanmayi düşünürüm.
O zamana değin fiziksel altın, alkım,deva ve kozal takılıyorum. İstediğim zamanda nakite dönme şansım var.
Benim hikaye böyle.
Ytd.
G008 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Öyle büyük sermayem yok. Ufak tefek kazanıyorum ama bununda sonsuza kadar sürecek hali yok, bununda bilincindeyim.
Şöyle söyleyim geçmiş yıllarda ev kirası artı aidat vermek bütçemi çok zorluyordu. Kredi ile ev almak mantıklı idi ama ekside idim. Borçlanma şansım yoktu.
Şimdi ise kira bütçemi ve birikim yapmamı zorlamıyor. Kredi ile ev almaya kalkarsam zorlanacağım şu ortamda.
Piyasaya TL sürüldü ve çok insan borçlandi. Bu insanlar kredi ödemeleri başlayınca çoğu şeyden kısacak yine nakit akış hızı düşecek.
Ben bu kısır döngüye girmek istemedim pek.
G008 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Gerçekten ilginç. Üçüncü köprüyü bilmiş.
Fakat bilemediği bir şey var, o da üçüncü köprünün etrafının halen tarla olduğu. :)
Genel inanışın aksine, her arazi zamanla değerlenmez.
Bazı yerler siz aldıktan (veya sattıktan) hemen sonra değerlenebilir,
bazı yerler ise yüzlerce yıldır tarladır, ve dibinden yol da geçse, az ötesine şehir de kurulsa, orası yüzlerce yıl daha tarla kalmaya devam eder.
Bu başlığa son 24 saat yazı yazılmadığına göre beton aşkı bitmek üzere demektir. Alan almış, satan satmış olmalı. O halde bankalar şu kredi faizlerini eski haline getirsinler.
Kirada olanlar ile mülk sahipleri arasında başlık altında bayağı tartışma dönüyor. Bir kaç gözlemde ben paylaşmak istiyorum.
Piyasa gözlemim. Güzel sitelerdeki evlere kiralama ilgisi çok çok yüksek. Şubat ayına göre piyasadaki kira fiyatları %10-14 arası artış göstermiş( geneli yansıtmıyordur tabiki kendi takip ettiğim sahipliği bize ait olan yerlerde bu şekilde)
Kredilerin suni olarak reel değerinin altına çekilmesi varlık fiyatlarında yukarı doğru bir sıçramaya neden oldu. Bir örnekle şöyle açıklayabilirim. Son bir yıldır 450-500 arası ederi olan evler 600-650 ye rahatça elden çıkarılacak hale geldi, çıkarılıyor. Piyasada talep çok fazla.
Kirada olup ev sahibi olmak isteyen arkadaşlarımız için negatif bir piyasa olduğu söylenebilir.
Bugün aklıma takıldı..
Satılık ev ilanlarına bakarken ,"bankadan satılık" aradım..Epey ilan var...
Normal emlakçı ilanı fiyatları ile aynı..
Baazi illerde fiyatlar düşük..Tabii şehir şehir farklı, doğal olarak...
Şimdi düşünüyorum..
Sahibinden,emlakcidan değil de
,Bankadan bir ev alınsa , bunun artısı eksisi ne olur..??
Bu konuda tecrübesi,fikri olan arkadaşlar ne der..??
Hiç bir fark olmaz. Hatta bankadan almak daha masraflı olur. Bazı bankalar açıkca mertçe yazmışlar misal, tüm harç, vergi ve banka giderleri alıcıya aittir diye. Pazarlık ta yapmıyorlar. Ama bazen bazı gayrimenkuller için ihale açıyorlar. O zaman seyredip, düşeni almak gerek diyeceğim lakin bu kez de bu işin kurtları bırakmaz.
yaklaşık 2 hafta önce , bir emlakçıyla yazışıyorum. Adam, site içinde aidatı olan villaya tam müstakil yazmış. Yaptığı yanlışı düzeltmesini, insanlara doğru bilgi vermesini istedim diye adam çıldırdı. Bana yazıp duruyor. En sonunda ; tüm yazışmaları ve linki alıntılayarak Emlakçılar odasına, kaymakamlığa ve Ticaret İl müdürlüğüne şikayet ettim.
Atılan bir twıt için anında gereğini yapanlar ; alenen insanları kandıran , hemde aylarca televizyonda, gazetede, internet ilanlarında belgeliyken müdahale etmiyorlar. Bu nedenle her konuda mağdurlar grubu oluşuyor.
Elinize sağlık, iyi yapmışsınız. Umarım bir sonuç çıkar. TLC kanalında emlak programını izliyorum, keşke bizdeki emlakçılar da oradaki gibi belli bir eğitimden geçip sertifikalandırıldıktan sonra o mesleği yapabilse, her önüne gelen emlakçı olamasa...Orada emlakçı alıcı adına pazarlık edip fiyatı düşürebiliyor, buradakiler de piyasayı yükseltmek için binbir türlü cambazlık peşinde...
Bu aralar opsiyonlanmıştır geyiği oldukça meşhur hale geldi.
Kadıköy Moda bölgesinde yıl içinde 335k'dan başlayan kiracılı bir daire zaman içerisinde 420k seviyesinden opsiyonlanmış.
Emlakçıya ne kadar satıldığını sordum. 290k tutardan mal sahibi ile anlaşmışlar :) Ancak ilan 420k'da duruyordu :)
Amerikanin bir cok seyini begenmesemde herseyi kotu degil. Simdi redfin.com diye bir site cikti. Alis satis herseyde %1 aliyor. Anlasmali oldugu emlakciya gidiyorsun yalnizca %1 veriyorsun alista ve sanirim satista biraz dahayuksek
Yani geleneksel %3 oluyor amerikada. Tabi Turkiyede kapiciya 50 TL versen sana evin sahibinin cebini hemen veriyor. Ben Turk sistemini tercih ediyorum :)
Ankara cok guzellesmis
https://i.ibb.co/9VDSWdN/Ankara-Mamak.jpg
comics
Evet bu "opsiyonlandı", "kaporo alındı", "x beye, y hanıma hayırlı olsun" gibi şeyler niye yazılır ki, birilerini mi kıskandırmaya çalışıyorlar. Satıldıysa kaldır ilandan, ne kalabalık ediyorsun...Bunları görüp fiyatı yükselten müşteri adayları mı var son dakikada gelip "ben daha yüksek veriyorum" diyecek, onlar da önceki kaaporo aldıkları işlemi durdurup yeni müşteriye mi satacak. Böyle bir umutları var herhalde...
Evler iyi satıyor teknolojiden pek anlamayan dört arkadaşımın işini hallettim üçü ikinci evini biri ilk evini alıyor .
Bir tanesi ise kçö diye red yemişti o alamadı .
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Tuvalet kağıdı olayından sonra Mahfi eğilmez benim için kaale alınacak birisi değil.
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
3+1 450 civarına
2+1 400 civarında aldılar genel olarak komisyon tapu kredi masrafları dahil .
Çekmece Bayrampaşa Bağcılar Güngören hepsi deprem sonrası en fazla 7/8 yıllık binalardı bazısı 2 yıllık bile vardı .
Oralarda kira konusunda bir bilgim yok .
0.74 ile aldılar ikinci el olduğu için
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Konut satışı yapan mal sahipleri , şimdi aldıkları parayla sattıkları konutu veya eşdeğerini alabiliyorlar mı acaba ?
Misal; 8 yaşında dairesini satarak yeni daire almak isteyen kişi, satarken '' çok güzel kazanç '' dediği olayla yeni alacağı dairenin fiyatını görünce '' Bu kadar da fırsatçılık olur mu kardeşim '' diyorsa ki diyordur. Hadi ordan lafını hak ediyor demektir.
Geçen yıl kendi dairemi satarak Ankara da kiralık daireye taşınmıştım. Kontratım Eylül de doluyor. Bir yıllık kirayı ve aidatı peşin verdiğim ev sahibi her hafta arar ve halimi hatırımı sorardı. 4 aydır sesi çıkmıyordu. Dün akşam posta kutusuna kendisine ait bir zarf gelmişti ve ben arayarak haber verdim.
Sohbet sırasında '' ressam bey, bizim sitede daireler 450 den gidiyormuş, hiç satma niyetim yoktu ama bir daha böyle bir fırsat çıkmaz diyede düşünüyorum. Siz kiraya %15 zam yaparsanız satmayacağım. Yoksa , satıp yeni projeye gireceğim. '' dedi. ben de bütün efendiliğimle '' elbette mal sizin ister satın, ister yatın lakin beni karıştırmayın. Ben emlakçıya bir kira , sana depozito ve nakliyeye 4 bin tl. bayılmışım. yasal kira artışını yaparım otururum. Çıkmamı istiyorsan tüm saydığım masrafları ödersin '' dedim.
Uyanık bana yoklama çekiyor. Site 20 yaşında. 450 verecek enayi bulacakmış da satacakmış. Bu bahaneyle kiraya bindirecek. Sanki romen vatandaşlar gibi çadırda yaşıyoruz da ha deyince yer değiştireceğiz. Ben de evin duvarlarına çivi bile çakmıyordum. kapıları, pencereleri aman çizilmesin diye koruyordum. gerçi yine korurum ya.... Sonuçta milli servet bunlar. Adama kızıp mala zarar vermek cahillerin işi.
Uzun süredir dövizi sabitleme uğruna milli varlıklar eritildi. Burada amaç , insanları '' Tüh, döviz aldık borsa, altın uçtu. Bir daha tövbe '' noktasına getirmek. Ama kimse de döviz tevdiat hesaplarını bozmadığı gibi artırıyor. bankalarda döviz hesapları kabardıkça , döviz artmaz. Bireysellerin döviziyle bireyseller zarar ettirilir.
Mart ayında 330'a alıp 370'e tadilat ile bakım yaptığım yaptığım daireye 580 teklif geldi. Bence güncel ederi 450-500 arası. Satışa koymamıştım ve satmayı düşünmüyorum.
Satmış olsam fırsatçı denilecek :) Satmasam ve yıl sonu piyasası 450 civarı olsa satmadığım için enayi denilecek:)
Sizin için söylemiyorum, yanlış anlaşılmasın, genel eğilim bu şekilde.
Yatırımları mevcut pozisyonumuzdan bağımsız değerlendirmeliyiz. Kendi adıma bu evin iyi bir yatırım olup olmadığı 10 yıl sonra belli olacak. O yüzden ev aldım fiyat yükseldi kar ettim gibi bir düşüncem yok.
Sevgili Realtor,
Bence vatandasin cogu yatirim seceneklerinden bir haber oldugu icin konutu seciyor, ustelik cebinde olmayan parayi kullanacak olmasi, enflasyon nedeniyle, dogru is'mis gibi geliyor.
Evin dogru yatirim olup olmadigi 10 yil sonra belli olur, cok dogru. Oysa, en kotu ihtimal 36 ay sonra secim var. (Yanindaki degnekcinin o kadar sure dayanacagini var saydik.)
Oysa vatandas dolar alsa, 36 ay sonra, parasinin nereye varacagini, gecmis 3 yila bakarak gorebilirsiniz. Kaldi ki, bu zihniyetin secimle koltuk biraktiginin dunya da ornegi yok. Bunlar, yalan hile ve rusvetle oraya cikarlar ve ilk isleri ciktiklari o merdiveni yakmak olur.
Bunun sonuclarini, coluk cocugunun hayatini hice sayarak, kendini Ege'ye, Akdeniz'e atan on binlerde gorduk, bunlarin tumu Islam aleminden, katolik dunyaya kaciyor.
Geldigimiz bu gun, bunlari dikkatle dusunmek gereken gunler oldugunu dusunuyorum, cunku yarin cok gec olacak.