akça'da o para ne gezer :)
olan parası menderes'ten gelen bir firma.
Printable View
arkadaşım ne olumlu ya, siz niye bu kadar bilgisizsiniz.
tahsisli sermaye artırımı böyle bir Piyasa değerinde hırsızlıktır. alla alla, aşırı basit bir konu.
Resmen sattığı mali alamadığı için böyle bir yöntem uyguluyor.
Hırsız varr.
Zaten hırsızdır.
Birde cambaz oldu
CPH1951 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Burda seviye inanılmaz düşük okudukça sinir katsayılarım zıplıyor dediğim gibi herkes bilgi sahip olmadan fikir sahibi bundan sonrada çok yazmayı düşünmüyorum kafalar Excel f4 ile sabitlenmiş genel Türkiye ortalaması
kadir bey de aynısını yazmış.
https://twitter.com/kadirturokozdmr/...89090464882702
Ek 29537
Mndrs tahsislisi için en yakın örnek DERHL için verimiş SPK onayıdır .
Mndrs için 9.20 altında fiyat belirlenmesi SPK nın kendi içtihadına aykırıdır.
DERHL SPK onayı yazısı twitte.
Dikkatlice okuyunuz
https://twitter.com/borsatrend3/stat...PDMyJM1lg&s=19
çok bilen arkadaşlar için yazıyorum
menderesin sermayesi 250 olsun
akça 10 tl sermaye arttırdı diyelim
250/10=25 tl sermaye artışı yaptı
eski sermaye 250 akça payı 125 oran %50
toplam sermaye 275 akça payı 150 oldu yeni oran % %55 oldu
yani akça %5 için 250 milyon para ödemiş oldu bunu 20 ile çarparsan şirketin ederini bulursun
tahsisli sermaye artışı şirket için olumludur şuan 1.5 milyarda gezen hisse değerini patron 5 milyardan arttırıyor
bu enerji işi 200 mw için değil bu yıl yapılacak kapasite artışı için yapılıyor
bunu gidipte spk şikayet edenin kusura bakmayın zekasından endişe ederim
hahahah Tarık bey kusura bakmayın da, size finans öğreten kişi mesleği bıraksın.
Patron değeri 4 milyar olan şirketini 1.4 milyardan satın almak istiyor ama sorun şu.
Hisse 250M sermayeli bize düşen Defter değeri payı 16 TL.
Patron 250M ekleyecek, 6'dan. 1.5 milyar üzerinden.
Defter değeri 16 adet başı - 4 milyar total. + patrondan gelen 250 M TL.
Yeni defter değeri 4.250 M (250 para geldi) .
Piyasadaki hisse sayısı ise (250 M adet + 41.6 M) ==> toplamda 291.6 M olacak.
4.250 M özsermaye / 291.6M adet ==> adet başına defter değeri ==> 14.57 TL olacak.
Patron senin ve benim çebimden kılçıksız 1.4 TL'lik defter değeri transferi yapacak.
Off yani şu detayda anlattırdınız bana da.
Defter değeri altında yapılan tahsisli sermaye artırımı kaynak transferi olarak adlandırılır, daha önce tahsisli sermaye artırımı yapan hiçbir şirket defter değeri altından sermaye artırımı yapmadı. Neymiş yönetim bizimle barışmak istiyormuş birde insanları azarlıyor bilende konuşuyor bilmeyende diye zırcahil.
[QUOTE=ssKaya;6420403]hahahah Tarık bey kusura bakmayın da, size finans öğreten kişi mesleği bıraksın.
Patron değeri 4 milyar olan şirketini 1.4 milyardan satın almak istiyor ama sorun şu.
Hisse 250M sermayeli bize düşen Defter değeri payı 16 TL.
Patron 250M ekleyecek, 6'dan. 1.5 milyar üzerinden.
Defter değeri 16 adet başı - 4 milyar total. + patrondan gelen 250 M TL.
Yeni defter değeri 4.250 M (250 para geldi) .
Piyasadaki hisse sayısı ise (250 M adet + 41.6 M) ==> toplamda 291.6 M olacak.
4.250 M özsermaye / 291.6M adet ==> adet başına defter değeri ==> 14.57 TL olacak.
Patron senin ve benim çebimden kılçıksız 1.4 TL'lik defter değeri transferi yapacak.
Off yani şu detayda anlattırdınız bana da.[/Q
şaunki öz sermayen geçmiş yıl karlarından gelmiyor fiktif fabrika varlık değerlemelerinden geliyor
onu geçtim saçmalığını yazayım
şuan öz sermayen 3.9 milyar tl
hisse 250 adet hisse başı 15,6 tl öz sermayen var ki bu öz sermayenin 3 milyarı fiktif varlık değerlemelerinden oluşuyor
3.9 milyar öz sermayen hisse değeri 15,6 -250 milyon artacak yani 4.150 oldu sermayede 275 olucak hisse değeri 15,10 oluyor
bir kaybın yok
senin öz sermayenin 3 milyarı fiktif varlık değerlemelerinden oluşmakta
gerçek öz sermeyen 900 milyon
[QUOTE=tarik1234;6420414]
Yıllardır piyasa takip ederim, fiktir varlık denen 3 milyara ilk kez rastladım.
Adamların;
bornova'da 210 daire + 18 dükkanı,
200.000 mt2 serası,
92 MW (yenilenebilir enerji tesisi)
türkiyenin sayılı tekstil fabrikası var. Üzerinde 500M nakit var.
Özsermayesi 900 imiş.
Böyle saçma sapan uydurmalar yapmayın tarık bey.
Bu şirketleri hem YMM hem bağımsız denetim hem de SPK denetliyor.
ordinaryüs bey güzel topladı konuyu, SPK defter değeri altına onay vermesin diye takipteyiz merak etmeyin.
[QUOTE=ssKaya;6420428] arkadaş bu muhasebe yöntemidir illa değerleme yap denmez sadece enflasyon muhasebesi olan yıllarda zorublu yapılır şirket politikasıdır yani isteyen firma ben varlıklarımı değerlerim der istemeyen firme yok ben maliyet bedeli ile takip ederim der
sen diyorsan ben bu fabrikayı makinelerle satacam arsa konut santraller her şeyi satacam diyorsan o zaman değerleme anlamlı hale gelir
önemli olan senin bu fabrika arsa makina elektrik santrallerinden ne para kazandığındır yani favök kardır
kar yapmadıktan sonra 5 milyarlık fabrikan 3 milyarlık makinaları olsa neye fayda fiktif kendi kendini tatmin başka bişey değil
[QUOTE=tarik1234;6420436]
çocukken halı takılan otomatik tekerlekli arabalar gibisiniz tarık1234, takılınca saçmalıyorsunuz.
kirada eviniz var ise ben kira bedelinde satın almak isterim. ( nasılsa kira=favök, evin değeri fiktif bir şey )
şirkete zaten değerleme eksik yapılıyor, adamlar 210 konutu 240M yazmışlar. onları saymadan karları ile birlikte 4 milyar Defter değeri var.
uzatmayın hatanızı kabul edin çok basit. bu erdemdir.
[QUOTE=ssKaya;6420444]zeka küpü arkadaş ben bu finansal tabloları hazırlıyorum anlatabildimmi bu benim işim
senin %1 bile bilmeden ahkam kestiğin işleri ben zaten yapıyorum
şirket değerlemesinden ufrs finansal danışmanlığa vergi ya kadar şirketlere danışmanlık yapıyorum ki menderesede bedavaya yapmışlığım var
dediğim gibi herkes her konuda bilmeden fikirsahibi
Sn tarik1234 hakli konuyu uzatıp daha fazla rezil olmayın bence. Cidden size 40m satis +bedelli müstahakda neyse.
tarik1234 nasıl haklı olabilir kalimuran bey, SPK kararları var; bir sürü finans hocası ve uzmanın görüşleri var.
Yahu kimliğimi açık etmeyeyim ama kendi sahibi olduğum şirket 2 milyar ciro yapmış.
Bağımsız denetim tablosunun sahibiyim, bana mı ögretiyorsunuz bunları.
lütfen bilmediğiniz konu da yorum yapmayın, hesaplama yaptığım yazıyı okuyun.
[QUOTE=ssKaya;6420444]Sayın ssKaya 210 konut iskan alınana kadar mevcut tamamlanmış inşaat maliyeti artı arsa değeri ile değerlenir.
İskan alınına yani oturuma hazır hale gelince piyasa değeri üzerinden değerleme yapılır. Sanırım aralık 2023 tarihine kadar isken alınır ise 12 aylık bilançoda bu değeri görebiliriz
Sn.ssKaya affınıza sığınarak siz şirket 6 tl den 41,6 sahip olabilir demişsiniz.
Bunun olabilmesi için spk nın kararı bu yönde çıkması gerekiyor.
Bunca okuduğum anladığımdan 3 farklı kararın spk dan çıkabileceği oldu? Eksiğim varsa af ola.
1- Hissenin son fiyatı ( 10 gün, 30 gün , 90 gün vs.) dikkate alınarak verilebicek karar,
2- Şirketin daha evvel elinden çıkardığı, satış yaptığı pay var ise (malum var) o fiyatın aşağısında olmamak üzere vereceği karar.
3- Şirketin defter değeri ne ise onun altında olmamak üzere vereceği karar.
Bunların haricinde başka bir seçenek var mı bilmiyorum?
Çok bilgi sahibi de değilim umarım karşılaşacağımız sonucu doğru anlamışımdır.
bu 3 seçenek ve tamamen reddedilmesi ile 4 seçenek var.
Benim istediğim şirketin defter değeri üzerinden olması. en kötü ihtimal ise son 10 gün fiyatı.
İstediğimin sebebi de şu, adamlar zaten mndrs üzerinden 400M tl MB faizli kredi kullanıyor resmen.
para ödemiyorlar ki.
denetimci bile sınırlı olumlu görüş verdi.
En kötü zamanında bile tahsisli ya da bedelli yapmayan menderes tekstilin en iyi zamanında, borçları artık sorun değilken, kar etmeye başlarken (geçen seneki 1 milyar tl kar), özkaynakları artarken böyle bir tahsisli sermaye artırımını kusura bakmayın iyi niyetli olarak algılayamıyorum. Önce 9 tl den kitlediği lotların parasını menderesin kasasına koysun, osman akça'dan olan borçlarını alsın, geçmiş karlarını kullansın. Bunlara rağmen hala paraya ihtiyacı varsa tahsisli yapsın. Bir önceki iptal ettiği pay satışlarını tekrardan yapmayacağının garantisi yok. Ayrıca tahsisli onaylanırsa velevki 10 tl den 25 milyon lot aldı, 1 sene satış yasağı geldi. Bu mendebur onları bile kaçtan satacağını şu anda hesaplamıştır. Yatırımcıların gındık güveni yok bu firmaya.
Birşey daha söyliyeyim
Tahsislide özkaynak yada özsermaye değeri şu olmalı diye bir kural yok.
vakıfbank ve halkbank ikisi de halka açık, ikisi de özsermaye değerinin altında işlem görürken tahsili yaptı
Evet kaynak aktarımıdır ama yapmazsın diye bir kural yok
ONUN İÇİN DİKKATE ALINACAK ŞEYLERİ TALEP EDELİM ( sattığı fiyat olur hatta üstüne faizi de koysun öyle tahsisli yapsın )
Sadece şu kural da var Borsa İstanbul'un belirlediği baz fiyata +/- 20 % marj koyabiliyor spk. Baz fiyat 10 ise 12 ile 8 arasında her hangi bir fiyata spk tahsisli yaptırabilir.
Sattığı fiyat ile +/- 20 % baz fiyattan hangisi yüksek ise onu tahsisli, fiyatı alması bana göre daha münasiptir
Bu tahsisliyi akça kapasite için yapacaktır.
Depolama için ön lisans süresi 38 ay. 38 ay içinde tamamlaması gerek depolamam tesisini yoksa alınan lisansı iptal ederler.
Yanlış okumadıysam kabaca 100 MW için 25-30 milyon dolar arası bir meblağ tutar ki. Bu yılki borç ödemeye bakarsak menderes için çok da bir şey değil hani
Sayın hocam Bloomberg nef'in 2023 öngörüsü
https://i.hizliresim.com/rp126py.png
Ve lityum fiyatları kasım 2022 den 2023 e kadar . Yaklaşık 3 te 1'ne düştü
https://i.hizliresim.com/olyi7ad.png
Spk nın vereceği karar o zaman burada önem kazanıyor.
Umarım şuan işlem gördüğü bu fiyatın baskı ile oluşturulduğunu görürler ve kararlarını da ona göre verirler.
Şayet son beş günün ağırlıklı fiyatından yaparlarsa borsada yaptığım yatırımları bir kez daha gözden geçireceğim, müsait bir zamanda yatırımları mı sonlandıracağım.
Borsaya yatırıma yönlendirdiğim insanlara da buranın yatırım yeri olmadığını ky. basamak tahtası olduğunu söyleyeceğim.
SPK ya tahsisli ile lgili aşağıdaki şekilde bir metin hazırladım.
Kelime sınırı olduğu için sadece talep kısmını özetleyerek göndermek zorunda kaldım.
Tahsisli ile ilgili genel olarak görüşlerimi de içerdiği için sizinle de paylaşmak istedim.
SPK Başkanlığına;
Menderes Tekstil AŞ yatırımcısıyım.
ÖZETLE;
Yönetim Kurulumuzun 15.05.2023 tarih ve 2023/12 sayılı toplantısında özetle;
-Şirket ortaklarımızdan olan ve çıkarılmış sermayenin % 41,35'ine sahip Akça Holding A.Ş. Şİreetimizin enerji sektöründeki yatırımlarının finansmanı ve finansal yapısının güçlendirilmesi amacıyla 250.000.000 TL tutarda nakdi, tahsisli sermaye artırımının Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onayından sonra Şirket hesaplarına nakit olarak koyacağını bildirmiştir.
….Borsa İstanbul A.Ş.'nin Toptan Alış Satış İşlemlerine ilişkin Prosedürü çerçevesinde belirlenecek pay satış fiyatına göre hesaplanacak toplam nominal sermaye tutarı kadar artırılmasına,
….payların tamamının B grubu nama yazılı, imtiyazsız ve Borsada işlem gören nitelikte olmasına,
Şirket 16 MAYIS 2023 tarihinde KAP bildirimi ile Başkanlığınıza başvuruda bulunmuştur.
Ana ortak Akça Holding daha 16.11.2022 tarihinde başlayan kap duyuruları ile 20 milyon adet üzerinde hisseyi yaklaşık 9.20-9.50 arasında bir ortalama ile satmıştı.
Dolayısı ile şirketin Akça Holding lehine tahsisli sermaye artırım yolu kurulunuzca belirlenecek fiyattan 250 milyon TL tutarında sermaye artırım talebinin değerlendirilmesinde bu hususun göz önünde bulundurulmasını dikkatinize arz ederim. Örnek İçtiihat SPK kararı; Derlüks Yatırım Holding AŞâ€™nin tahsisli başvurusu hakkında 20 Ocak 2022 Tarihli SPK onayında tahsisli hisse fiyatının tespitinde 1 yıl önceki pay satış fiyatının esas alınması.
TALEP; Malumunuz olduğu üzere ortağı olduğum Menderes Tekstil AŞ hisselerinin tahsisli sermaye artırım yolu ile sermaye artırımında hisse fiyatının belirlenmesi hususunda yukarıda bahsettiğim esaslar göz önünde bulundurmak şartı ile;
-Hisse defter değerinin 15.6 TL olduğu
-Ortak satışlarının 9 lira üzerinde gerçekleştiği
-Ana ortağın hisse satışında tamamen matematik akla uymayacak şekilde anlam veremediğimiz şekilde adeta hisse fiyatını ucuzlatmak için gayret gösterdiği, daha önce bu konuda kurulunuza çok sayıda şikâyet olduğu,
- Şirketin hisse fiyatının gerek F/K ve gerekse PD/DD oranları hem sektörün hem borsanın tüm şirketlerinin çok altında işlem gördüğü hususlarının da göz önünde bulundurularak yatırımcıların haklarını koruyacak şekilde 9.22-15.6 fiyat aralığında adil bir fiyat belirlenmesini talep ediyorum.
İleride oluşabilecek hak kayıplarımın yasal takibi açısında bu başvurumun kayda geçirilerek mevzuat dahilinde cevaplanmasını arz ederim 16.05.2023