Originally Posted by
deniz43
Haftaya bakış ve önemli gündem maddeleri
Bu gelecek verilerden en önemlisi şüphesiz Cuma günü yayınlanacak ABD ikinci çeyrek gsyih büyüme verisi olacak.Reuters'in yaptığı surveye göre analistlerin beklediği büyüme oranı %4.1.Benim tahminim ise %4.2-%4.3.Bu öngörüyü 1 Haziran tarihinde Vobelit topiğinde, o zamana kadar yayınlanan veriler ve öncü göstergelerden yola çıkarak elde ettiğim projeksiyonla yapmıştım.21 Temmuz olarak hala aynı öngörümü koruyorum.
Yalnız hatırlatmak istediğim önemli bir nokta var,bilindiği gibi ABD'de ağır kış koşulları nedeniyle birinci çeyrek büyüme oranları diğer çeyreklere göre daha düşük oluyor,veriyi hazırlayan kurum mevsimselliği ayıklayan yeni bir hesaplama yöntemi üzerinde çalıştığını duyurmuştu,eğer çalışmasını tamamlar ve bu veriyi yeni hesaplama yöntemiyle yaparsa birinci çeyreğin büyüme oranının 0.5 puan civarında yukarı yönde revize edilebileceği ifade ediliyor.Bu takdirde ikinci çeyrek büyüme oranı da aynı oranda düşecektir,çünkü ABD'de büyüme oranları bir önceki çeyreğe göre mukayese edilerek yapılıyor ve yıllıklandırılıyor.İkinci dikkat edilmesi gereken husus ise bu birinci okuma ve bazı veriler henüz gelmeden diğer verilerden türetilen bilgilerle gsyih büyüme oranı geçici olarak hesaplanıyor,örneğin Haziran ayı tüketici harcamaları verisi bu veriden 4 gün sonra yayınlanacak.İkinci ve üçüncü okumalarda sonradan yayınlanan veriler ve varsa daha önce yayınlanmış verilerde revizyon varsa bunlar dikkate alınarak üçüncü okumada rakam kesinleşiyor.
.