Şimdi bunlar açığa sattıklarını en geç ne zaman yerine koymak zorundalar.
Printable View
Sayın Tetyuk o sadece açık tuşu kullanılarak yapılanları gösterir.Ona göre iş yapanlar yaya kalır.O işlem açık mı değil mi sadece tahtayı yapan ya da gücü olup öğrenmek isteyen ancak öğrenebilir.Gerisi hikaye.
Açığa satış aracı kurumlar tarafından daha yüksek gelir elde etmek amacı ile tercih edilen bir satış yöntemidir. Bu yöntemde aracı kuruluş kısa vadede fiyatının düşeceğine inandığı hisse senedi için müşterisinden alım talebi gelmesi halinde hisse senedini alımını gerçekleştirmeden müşterisinin hesabına yatırır. Hisse senedinin fiyatının düşmesi ile beraber ise gerkçek alımı gerçekleştirir ve aradaki fiyat farkı kadar kar elde etmiş olur. Ancak bu yöntemde aracı kuruluş için belirlenen bir alım süresi bulunur. Yani açığa satışı kapatması gereken bir vade uygulanır. Peki açığa satış ne zaman kapatılır?
Açığa satış yapan aracı kurumların bu tutarı ilgili hesapta nakit olarak bekletmesi gerekir. Ayrıca yine açığa satış işlemini gerçekleştiren aracı kurum ilgili alım tarihini takip eden bir sonraki iş günü saat 14:30'a kadar ilgili hisseyi alarak hesaba yatırmak zorundadır.
Ancak bazen hissenin düşeceğine çok emin olduğu için takas işlemi gerçekleştirilebilir. Bu sistemde müşterinin talep ettiği hisse senedi başka bir aracı kurumdan bulunur ve anlaşma yapılarak ödünç alınır ve müşterinin hesabına yatırılır. Takas için belirlenen süre ise 2 iş günüdür ve 2 iş günü sonrasında takas edilen hisse senedi karşı tarafa alınarak ödenmek zorundadır. Açığa satış işlemleri SPK tarafından takip edilir ve kesinlikle en ufak hataya dahi göz yumulmaz. Bu nedenle aracı kurumlar açığa satış işlemlerinde hassas davranır.
Yukarıda anlattığınız açığa satış değil ödünç menkul kıymet.İkisi çok farklı şeyler.Nasıl kurum karşılıyormuş?Karşılayan kurum değil hissesinin üzerinde böyle bir işleme izin veren yatırımcılardır.Bu da kurumla değil TAKASBANK ya da MKK ile ilgilidir.Kurum sadece takasında malı bulunan diğer müşterisine bu işlemin yapılmasına izin verecek pencereyi bir ücret mukabili açmasını isteyebilir.herkes uyanık olsun gelsin bakalım benden mal alabiliyor mu?Hataya göz yumulmaz mı?Kurumlar sıkışınca o malı izin vermeyen müşterisinden bile halleder.Bence teorik bilgileriniz ile insanların kafasını karıştırıyorsunuz burada sadece.ve olayların işleyişinden de kesinlikle bir habersiniz.
Keşke buralarda 1,26 larda çok iddialı olan arkadaşlara da yardımcı olsaydınız.Zira 0,70 bekleyenler vardı.
Benim düşecek diye bir iddiam oldumu? Bahsettiğim aracı kurumlar elinde olandan fazla mal satmışlar. Buda açığa satmışlar demek. Arkadaşımda sormuş ne zaman kapatacaklar diye, kendi cümlelerimle değil, bir uzmanın açıklamasını kopyaladım. Gayet de açık seçik yazıyor.
Aksine fazladan mal satan kurumlar kapatmak için yukarıyada sürebilir. Bence 1.70 e kadarda gitmesi lazım önümüzdeki günlerde
Alakası yok.o adamlar sizi 3-5 kere suya götürür susuz geri getirir.kusurumabakmayın bilmediği konularda ahkam kesenlere hiç dayanamıyorum.Düşecek iddianız var demedim zaten.Sadece bahsettiğiniz konuya hiç hakim değilsiniz.
Bazı insanların bir çok aracı kurumda hesabı vardır.Başka kurumda olan malını seans başlamadan ıspat eden belgeyi diğer kuruma gönderip A kurumunda bulunan hissesini B kurumunda satabilir.Siz de bunu açık sanarsınız.
Bir diğer konu broker ekranlarında açığa satış tuşu vardır.Kendisine güvenen hiç malı olmasa dahi bu tuşla satış yapabilir.Gün içi kapatır.Arada ki + - yi öder.Lütfen hakim olmadığınız konularda burada ahkam kesmeyin.ve emin olun işleyişle ilgili hiçbirşey bilmiyorsunuz.Teoride okuduklarınız dışında.Gerçekler öyle değil.
Mesela A kurumunda malı olan aynı dökümanı B C D kurumuna gönderip olan malının 3 katı açıkta yapabilir aslında.Ya da siz böyle zannedersiniz ama o E kurumundan yaptığı alımla belki + dır bile.
Herşeyi çözdük konuştuğumuz konulara bakın burada gerçekten şaka gibi.
Evet okuma yetim yok gerek yok çünkü.İleri düzey eğitim belgesi+brokerlık sertifikası var.20 yıllık ta mesleki tecrübe.Öyle güzel okuyup anlamışsın ki tam aydınlanmak üzere idim.Uğraşmaya devam etsen iyi idi.