Originally Posted by
alicemal
Bilgi veren arkadaşların başımızın üzerinde yeri var. Herkesten bir şeyler öğreniriz.
İmdi konuya gelirsek, doviz bazlı kıyaslamak, eğer dovizin şu an gerçek değeri yansıttığını düşünürsek kabul edilebilir bir durum. Ben ne USD 1.8 ken gerçek değerini yansıttığını düşünüyorum, nede 9.5 ken. Benim kafada iseniz dovizle hesap yapmak uygun değil. Yok eğer doviz sürekli gerçek değeri yansıtıyor dersek yukarıdaki hesap bir ölçüde referans olabilir.
Neye göre hesaplayalım, geçmiş fiyat ve enflasyon eklemeli hesap. Yine uygun değil çünki enflasyon uydurma. Enflasyonu referans alarak yapacağımız hesaplamada gerçekçi olmayacaktır. Alternatif yatırım aracı banka faizini referans alsak. Yerli iseniz dovizden daha mantıklı.
Derine inmeden en kolay hesaplama yöntemi F/K dır ve PD/DD yede bakılabilir. Bir fikir verir. Derine inersek neye bakabiliriz diye düşünmedim. Çok düşünmem gerekir neyi hesaba katmalıyım, neye göre hesap yapabilirim diye. O kadar ciddiye almadım borsayı. Yüzeysel makro göstergelere göre oynamak kolay geliyor.
Hissesini alsaydım ve büyük para yatıracak olsaydım o tür hesaplara girerdim.
Yabancı yatırımcı olsaydım, tabiki kendi açımdan K/Z hesabı yapabilmem için kendi yerel para cinsimi kullanmak zorunda kalırdım. O zaman işe kur farkıda ana oyuncu olarak giriyor. Yerel param genelde sabit kalsa bile TR de kur çok oynak.
Biraz fazla kafa yormak gereken bir durum.