bence, en az haftada bir kısa mesafe yol yapmalısın....
sadece akü değil,mekanik aksam için de....
Senin eline internet denen birşey vermişler burada yazan herşey doğru..Bunlara inanırsan seni çağdaş ilerici modern bilimsel ilan edecez..
Yokkk inanmazsan gerici yobaz kökten dinci terörist ilan edecez..
Haa birde bunları bağırırsan sağda solda sana ne kız nede iş verecez ..Deli damgası yiyip oturacaksın aşşa demişler..
Londra işi TİYATRO..
Timothy 18 lerde iken dolar kuru neler yazıyordu..
Kapalı kapılar arkasında neler konuşuldu asla İNTERNETTEN bulamazsın..
İnternete bakma..Çevrene bak..Ama internete baktığın gözler ile değil..
Misal sana 1990 lardan standart bir gazete çıkarıp versem bilmem nerenle güleceğin haberler olduğunu görürsün..
Ama o zamanlar hepimiz gözümüze far tutulmuş tavşan gibi bunları ciddiye alır ona göre hayatımızı yatırımlarımızı falan şekillendirmeye çalışırdık..
Bir süre sonra durup düşündüm..Neden kazanamıyordum..Hep okuduklarım doğrultusunda kararlar aldığım için miydi..
Tersini yapmaya başladım..
İlk zamanlar inanılmaz zordu..
Fakat bir süre sonra o haberlerin ne kadar saçma olduğunu gördüğünde o kadar kolay geliyor ki yaptığın iş..
Çıkıp sokağa haykırmak geliyor içinden..
"are you nutsssssss" diye..
Daha dün yaptılar Morgan iş bankası bilmem neden çıkarılacak dedi millete sattırdı şimdi rekor kar açıkladı uçtu kağıt.
Bak şimdi sevgili dostum..
Sana söylenmeyen şu..
Bütün dünya dalgalı bir şekilde KONTROLLÜ (en azından ümitler bu yönde) bir yüksek enflasyon dönemine girdi..(sokuldu)
Çünkü neden..
2008 sonrası dağıtılan bol keseden borçların ödenmesi için bu ŞART.
Çünkü bu borçlar artık sistemi tehdit eder hale geldi..
Yani ya hepimiz aşı sırasına girer gibi bu adamların şirketlerine her ay gidip adam başı 1000 tl ödeyecez..
Yada enflasyon ile devlet bizi bu geliş gidiş zahmetinden!!! kurtaracak..
Tabiki de 2. seçenek..
Bakma sen FED faiz artıracak enflasyon ile mücadele tiyatrosuna falan..
İstedikleri nisbeten kontrollü nisbeten yüksek ENFLASYON..
Enflasyon dönemlerinde malın üzerinde oturan ihaleyi alır..
Geride kalanın vay haline..
Onun için FED başkanı şunu demiş..Nebati bunu taahhüt etmiş ..Şu süreçte şöyle olacakmış..Yakın zamanda şu olacak mış..
Borsa çok pis çakılacakmış..
Ev fiyatları göçecekmiş..
Ekonomi batacakmış..Hemen nakite geçmek lazımmış..
Hepsi TİYATRO..
https://i.hizliresim.com/dm2mmkx.jpeg
https://i.hizliresim.com/ayfbp75.jpeg
Daha evvelden yazdım..
1982 ile 2001 karşılaştırması..Hani paranız pul oldu derler ya..Ahan da örnek..
Değişen hiç bişi yok..
İkiside 1 dolar aslında...
Şimdi yine aynı döneme girildi..
80 ler ve 90 lardan biraz daha vahşi olabilir bu sefer çünkü dağ gibi borç var..
Enflasyonist ortamlarda nakitte oturan ayvayı çiğ çiğ yer..
#Turkey asks Voice of America @VOANews , Deutschewelle @dwnews , Euronews to apply for a broadcasting license for their online videos in the country - BBG
Media wathchdog says the news websites could be banned if they don't get their license.
https://twitter.com/FercanY/status/1...nL5dd6q1g&s=19
Ufacik boyoz 3 lira ekmek 2.5 lira normal
Geçen hafta halk ekmek kuyruğunda yapılan röportajı izledim adam saatlerdir ekmek kuyruğunda bekliyor 'öylesine bekliyorum eskiden gaz kuyruğu vardı tüp kuyruğu vardı şimdi ülkemiz çok güzel ne ararsan var' diyor.Bir başkası yine ekmek kuyruğunda 'yazık değil mi bu millete soğukta bekliyoruz Ekrem İmamoğlu duy bunu' diye konuşuyor.
Söyleyeceklerim bu kadar.
Maluma laf atsa aynı akşam cezaevinde bulur kendini , Ekremi eleştirdiğinde ise ödül var...Kimse seni gece yarısı içeri de almıyor ...Aslında herkes her şeyin farkında ama bu tiplerin ya hala beklentisi var yada korkusundan öle konuşuyor...
Not: Ayrıca Belediyenin ekmeği 2.5 yapmasını da doğru bulmuyorum.. Kar amacı güdülmeden yapılan bir hizmet ...Fırın 3 liradan satıp para kazanıyorsa belediye 2 liradan satıp para da kazanır
Kahve dünyası gofrik antep fıstıklı
severim
9.5 idi, 12.50 olmuş
%31.5 zam
Forumdaşlar İş bankası özel bankacılık kullanan var mı? Limit ne kadar? Masrafsızlık tanımları nasıl?
Migros iscileri kovmus.isciler asgari ucret uzeri istemisler.sizce kim hakli?
kamu bankasında çalışan bir tanıdık
maaşına %25 zam yapıldığını söyledi
Alt kademe elektrik 210kw dan 230kw a :oleyo:çıkacakmış woow beynim yandı .
romantik ekonomi profları herkes istediğini alsın maaşlara 3 ayda bir zam yapılsın herkes sevgi kelebeği olsun diyor sonrada 1 demet maydanoz neden 5 lira diye tweet atıyor maliyetler tavan yapmışken şirket ne yapacak bir yerden kısacak ya da maydanoz 10 lira olup tüketim düşüp 250 yerine 1000 kişi işten çıkacak asıl tepki maaşlara değil enflasyon bu kadar patlarken dolar uçarken faizler indirilirken verilecekti diş macunu tüpten çıktı artık geri girmez
Merhaba,
Bir programda izlemiştim
Buğday dışardan geliyormuş
tam aklımda kalmadığı için atıyorum
Tonu 450 dolardan geliyormuş ama fırıncılara 300 dolardan veriyormuşlar
zararına veriliyor bu ne kadar sürdürülebilir belli değil
Tmo zararına vermeyi kestiği anda
bence ekmek 5 TL garanti
Hacı Dayı Gösterge Rasyosu
komşu dükkanlardan borç bulamıyorsa
Banka findeks yerlerdeyse
kredi kartı limiti dolmuşsa
toplu taşıma kartı yetersiz bakiye diye bağırıyorsa
birde üzerine gözü evdeki küpe , bilezikteyse
konuyu iyi düşünmek lazım
Reuters: Bakan Nebati, Londra'da döviz kurunun sabit kalacağı taahhüdünde bulundu
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-60314301
35 yıllık ekonomi hayatımda hiper enflasyonu yaşadım. 1990lı yıllarda 12tl olan dolar 2001 yılında 1.700.000tl ye ulaşarak saadet zincirinin sonuna ulaştı. peki ne oldu?2001 yılından başlayarak 2015yılına kadar tam 15 uyuyarak, dolar tuzagına düşüdüklerini ögüttü.
Aslında 2015 dan başlayarak gene aynı döngü başladı çalışmaya. bir grup kitle dövizde pozisyonlanmaya başladı. Israrla 2021 sonuna kadar döviz düşecek yıkılacak yok ABD batacak söylense de kimse tınlamadı. Bu süreçte döviz yükseldikçe kervana yeniler katılarak grubu kartopu gibi büyüttüler. Tam hiper enflasyon patikasına girilmişti ki,bu kez çarka bir çomak sokuldu. dövize endeksli hesap ortaya çıktı ve dünya tarihinde yaşanmamış bir şey oldu. 20 dakikada tl, dolara karşı %40 deger kazandı. Hani dolar çok ucuzdu? bütün bunlar hikaye. saadet zincirinin arasını çomak sokuldu ve bir anda zincire yeni balıkların gelmeyecegini herkes anlayınca, fırsat bu fırsat satabildiklerini sattılar ve yaklaşık 2 aydır da yeni balık geldikçe satmaya devam ediyorlar.Çünkü biliyorlar ki, eger şu anda gelenlere satmazlarsa sonunda biribirlerini madiklemek için fırsat arayacaklar. Bakın enflasyon %50 lere dayanmış, ama dolar yükselemiyor, Faizler ortalama %20 lerde seyrediyor, borsa yükselemiyor. Kısaca neredeyse tüm enstürmanlar enflasyona karşı ezilmiş durumda.Peki bu nasıl oluyor. Gayet basit. Dolar zapt edilip de, dolardaki para ile piyasada ki tl ler dövize endeksli hesaplara çekildikçe, piyasada para çekiliyor.Bu zincire katılmayan para ise 2021 yılında zaten araziye emlaga gömüldü. Şimdi herkes yeni para kazanacam diye faailiyetlerinde ürettiklerine zam üstüne zam yaparak tl yaratma derdinde. Bence bu zam furyası bir yerde patlayacak. Çünkü alım gücü düştükçe şatışlar düşecek. Türk halkı işine yatırım yapmaz. gider araziye faize gömer parayı. Ancak adım gibi eminim alınan arazilerden en az 5-6 yıl bekledikleri fiyatlara yeni alıcı bulamayacaklar. Çünkü yeni alıcılar önce para kazanmaları gerekecek ki, sonra istenilen fiyatlar ödenebilsin.
Kısaca benim tezim, önümüzdeki süreçte bu yükseltilen fiyatlar ile alıcı bulunamaz ise, fiyatlar geri çekilecek. hatta bir çok iş sahibi ya batacak, ya da yatırım diye saga sola gömdüklerini tekrar piyasadaki fiyatlara razı olarak satıp işine sermaye olarak eklemek zorunda kalacaktır.
Son zamanlarda forumda okuduğum en isabetli ve gerçekçi yazı.
Yatırım kararlarınızı uygularken, duygusal davranmayın, söylenenlerle hareket etmeyin, gerçeklerle istedikleriniz arasında farklılıklar olabilir.
Doğrulardan, sayılardan ve matematikten hiçbir zaman uzaklaşmayın. Finansal piyasalarda duygularıyla hareket eden, hayallerle yaşayan mutlaka eninde sonunda kaybedecektir.
Video küfür içerir, ona göre sesli dinleyniz
https://twitter.com/nocontextsag/sta...287385089?s=21
Faiz ve bilmem ne kkm devam ederse mala kim yatirim yapacak pek anlamadim , ya kredi faizi dusecrk yada kur yukselecek ki piyasa da alim satim baslasin
Ben yukarıda yazdıgım yazıda, 2021 yılında tarihimizin en büyük tapu degişimi oldugunu yazdım. ve fiyatların oldukça şişkin olduğundan bahsettim. Tabi bir arkadaşımız yazısında merak etmeyin, 1 milyona alınan daireler 10 milyon olarak el degiştirdiğinde, herkesi yanıltacaktır anlamında bir yorum yazmış. Ben de bu konuda yaşadığım tecrübemi anlatayım.
2001 yılında izmire tayin oldum.. tabi bu arada malatyada kalan evimi satıp izmirde ev almayı düşünmüştüm. 22000$ satın aldığım evi 20000$ satlıga çıkardım.Bu arada belirteyim benim 22000$ verdiğim zaman , o para 2kg altına denk geliyordu. 1 yıl boyunca bir tek kişi aramadı. 16000$ düşürdüm fiyatı. 2 yıl boyunca gene kimse aramadı. artık benim ev hayalim bitmişti. kiracı olmuştum ve bu durumdan asla memnun degildim. 2007 yılında bir telefon geldi. evi satıyormusunuz? diye ben de evet dedim. fiyat nedir dediler. 20000$ dedim. adam ikilemedi. Tamam. aldım. nasıl yaparız tapuyu dedi. Valla ben malatyaya gelemem. zaten çok zarar ettim. gel buraya ver parayı sana vekalet vereyim dedim. derhal kabul etti. kardeşini gönderdi ve satışı oldu.
Demem o ki, eger piyasada fiyatlar yükselmiş ise, satıcılar zarar etmemek için fiyatı indirmez ya da benim gibi acil satıcılar indirir. ancak alıcı bulmak öyle kolay degildir. Ben iddiamda kararlıyım. emlak fiyatları şişmiştir.. Şimdi biri bana mühendislik hesabı ile maliyet çıkarmasın, ben mühendisim. Evet konut üretim maliyetleri yükselmiştir. ancak arsa rantı, fiyatı yüksek tutan taraftır. 2000 yılı ve öncesinde kat karşılığı oranları %10-33 arasında degişirdi. Şimdi %50 den aşağı arsa yok. bu oranla iki dairenin maliyeti artı müteahhit karının 1 daire satılarak çıkarılması şu anki çalışan gelirleri ile bana göre mümkün degil. Parası olanın da zaten bir sürü dairesi vardır.Yani onlar da alıcı olmayacaklardır. 2000 li yıllarda özel şirketler işe yeni aldıkları mühendislere 3000-4000 dolar maaş ödüyorlardı. Şu anda o maaşları ancak CEO lar alabiliyor. Kısacası maaşlar ve gelirler artana kadar mülk sahipleri ancak biribirlerine mülk satabilirler. Hayata yeni başlayan maaşlı gençlerin mülk piyasasında alıcı tarafta olabilmeleri için epey bir zaman gerekecektir.
Elektrik faturam
Mayıs-ekim = 0 (yazın klima devreye girdiği için makul karşılaştırma dönemi)
Ekim kasım %8
Kasım aralık %21
Aralık ocak %31
ocak şubat %36
Ekim ocak %242
Okuma günleri kim aylar 34 gün kimi aylar 31 olmuş olabilir. Isınma doğalgaz tek makul güç artışı kombinin çektiği akım. Onu 150 kw üzeri tüketen birinin faturaya etkisi 93 tl gözüküyor
“Ortalama tükettikleri elektrik saatte 100w ile 150w arasındadır. Kış ayını baz aldığımızda, günlük çalışma, devrede kalma süresi 10 saat kabul ettiğimizde, kombinin elektrik sarfiyatı günlük 1-1,5 kw seviyesindedir
https://www.emarservis.com.tr/tr/hab...ektrik-harcar-
1,5*30= 45 kw
Hesapla
İlk Okuma Tarihi:01/01/2022
Son Okuma Tarihi:30/01/2022
Tüketim Miktarı45,00 kWh
Hesaplanan Tutar*:
61,80 TL(±10 Krş)**
https://lisans.epdk.gov.tr/epvys-web...feFatura.xhtml
İlk Okuma Tarihi:01/01/2022
Son Okuma Tarihi:30/01/2022
Tüketim Miktarı150,00 kWh