Originally Posted by
surcontre
Selamlar,
Söyledikleriniz temel fiyat hareketlerini açıklar gibi gözükse de, yine çoğunluğun inandığı aynı kapıya çıkıyor: Pala Teorisi. Ki ben buna inanmıyorum.
Fiyatları oluşturan 1 kişi ya da güç odağı var. Diğer oyuncuların arzı ve talebi etkileme gücü yok.
7-8 büyük oyuncu var diyelim, tamam, yerli fonları (iş, garanti, ak, ykb) saymasak bile yine bir piyasa yapıcısından bahsetmek doğru değil. Yerli ve yabancı olarak 2 ayrı yapıya bölünebilir oyuncular, analiz için yani. Krizlerde belli oluyor, adamlar terkedince, mal bizde kalıyor mecburen.
Pala teorisi: Fiyatı etkileyecek gelişmeleri önceden birileri öğreniyor, mecburen, insan yapısı bu gelişmeler. Örneğin kredi notumuz, ya da yarın ki abd-türk heyeti görüşme sonucu. Bilgi çok para ettiği için haliyle sızıyor. Abd verileri dahil. Adam hamlesini yapıyor, küçük yatırımcı da en son öğrendiği için her zaman terste kalıyor. Hisselerde de aynısı oluyor.
Fakat her seferinde her bilgiyi öğrenen aynı kişi değil.
Buna rağmen bizler, her şeyi duyan gören bilen (haşa tanrı gibi) biriyle mücadele ettiğimiz hissine kapılıyoruz. Çünkü hep doğru hamleyi, bizi terste bırakan hamleyi yapıyor.
Ki buna kısaca pala deyip sövüyoruz ama sövülecek kişi aynı değil yani :)
İşin doğasında var bu aslında, hepimiz tek başınayız ve piyasaya karşı oynuyoruz. Pala=piyasa.
Tek kişi fiyatı oluşturuyorsa, para kazanmak imkansıza yakın olur, ben başka işlerle uğraşırım, palayla uğraşacağıma :)
Bol kazançlar.