Evet bozuk saat gibiyim, arada tutuyor. Ama sanki bundan sonra sürprizler biraz daha az olacak, biraz daha genel beklentiler paralelinde gidecekler gibi duruyor.
Printable View
PPK metninde "uzun bir müddet" ifadesi cokomelli gerçekten.
TOBBçular soylenmeye başlamışken, gittikce durgunluk artarken popülist bir iktidara ragmen dayanabilecek mi merak konusu. umarım dayanabilir.
Valla herkesi sever sayarım. Ancak fondip adlı arkadaşa ayıp ediyorsunuz. Farklı bir görüşe tahammül edemiyorsanız üyelik alımında soru sorulması gerekir.
Adam gayet açık net uzun uzun yazıyor. Beğenmiyorsanız katılmazsınız.
Fondip banlanacağına hakarete varacak paylaşımlarda bulunan arkadaşlar banlanmalı.
Burası herkese açık bir forumsa herkes istediği görüşünü dile getirebilir saygı sınırları çerçevesinde. İnsaları yaftalamak ve görüşlerini aşağılamak bir çok arkadaşa hiç yakışmadı.
Est. Ama PPK metni son zamanların en anlaşılır, öngörülebilir ve net olanı. Piyasanın beklediği ve özlediği anlayışta buydu bence. USD kuruna bakarsak sanki faiz artışı yapılmış gibi tepki veriyor şuan. Eski anlayışta bir metin olsaydı eminim ki faiz artışı yapılsaydı bile bu şekilde bir kur göremezdik.
Son paragraftaki mantıkla eskiden Anadolu Hayatta emeklilik fon dağılımnın onların ATAK fonunu seçerek hiç ilgilenmedim fon dünyasıyla.Birkaç yıl sonra baktığımda devlet katkısını bile yemşlerdi.O zamandan beri hiç güvenmem fon yöneticilerine.Hele büyük banka fonları aman aman.Geçen yıl da GPG'den yedim ama o hiç olmazsa kardan zarardı.Son zamanlarda hisse fonlarda 3-5 fon iyi yönetilmeye başlandı bizde yoksa hala çok iyi değiller.Hele emeklilik fonları iyiden iyiye kötüler.
Sizler bilmezsiniz, eskiden biz sabah işbankası hisse fon alıp satardık, anında.Baktık piyasa kötü seans öncesi satardık bi güzel.Ne güzel zamanlardı.Ceremeyi banka değil tabi fonda kalanlar çekerdi.Sonra SPK T+ ları getirdi,.
bu hafta FIL alım satım yapabilen oldu mu?
Dediğiniz gibi 2018'in 11. ayından sonra bakalım o zaman hatta ayın ortasından bir günü seçelim.
Brent Petrol tam 19.11.2018 tarihinde 66,79 dolarmış o gün 1 dolar=5,31 TL imiş yani o tarihte 1 Brent Petrol kontratı=354,65 TL imiş
Şu an Brent Petrol 55,59 dolar. Bugünkü kur 1 dolar=7,40 yani şuan 1 Brent Petrol kontratı= 411,37 TL
19 Kasım 2018 tarihinde Brent petrol yatırımı yapan Türk vatandaşının TL bazlı kazancı yukarıdaki hesapla %16 kâr ediyor.
Şimdi yukarıdaki gibi değil de Türkiyede Petrol yatırım fonu olan AES - AK PORTFÖY PETROL YABANCI BYF FON SEPETİ FONU alıp tutsaydık 19,11,2018 tarihinden bu yana ne getiri elde edermiş onu hesaplayalım.
Yukarıdaki karın aksine bu tarihten itibaren AES %26,1 zarar ettirmiş
Görüşünüze genel olarak katılıyorum. Millet olarak biraz tahammülsüz bir milletiz vesselam. :)
Herkes bizim gibi düşünmek zorunda değil. Zaten herkes bizim gibi düşünürse burada bir adım öteye gidemeyiz. Farklı görüşlerin dile getirilmesi hem hepimiz için hem de forum için daha verimli olacaktır. Her görüşü okuyalım ama sonuçta kararları kendimiz verelim.
Genel olarak söylüyorum, naçizane önerim; bu topiğin seviyesini koruyabilmek için sakin olalım, küfür ve hakaret içeren söylemlerde bulunmayalım ve her fikre karşılıklı saygı çerçevesinde tahammüllü olalım.
tcmb resmi usdtry -0,71%
Evet hocam aynı görüşteyiz. Mesela hellis hocam gayet seviyeli cevaplar veriyor ya da tartışmaya girmiyor. Bu şekilde yaklaşım hepimizi yükseltecektir. Fondip adlı arkadaşta kendi görüşlerini paylaşmış. Takım tutar gibi karşı çıkmanın manası yok.
Herkese hayırlı kazançlar.
Ben de Fondip arkadaşa gereksiz ters çıkışlar yapıldığını düşünüyorum. Cümlelerinin içerisinden bir kaçını alıp, ters cevaplar yazdınız adama. Kendisinin hatası da, direk üstten bakarak yazı yazması. Bildiklerini, düşündüklerini yaz, zaten zaman seni haklı çıkardığında, insanların teveccühü arkasından gelir. Arkadaşımız bu konuda aceleci davranıp, kendi kendini üstad addetti. Yaşı muhtemelen genç bir arkadaşımız, yoksa küsüp gitmezdi. :)
@Ege35 sizi alıntıladım ama üzerine ekleme babında, yanlış anlaşılmalara mahal vermek istemem. :)
Ben sizin görüşünüzü destekliyor yada muhalif değilim. Ayrıca petrol yatırımından da anlamam, Aes izahnamesi ve son performans raporuna göre baktım. Aes fonunu ayrıntılı incelemedim ama, yabancı petrol etf lerinden bir sepet fonu olarak duruyor.
Yatırım direkt sitesinden kuruluşundan bu güne kıstası ile kıyasladım, sizin tarihleri baz alarak;
https://i.hizliresim.com/RlzFTb.jpg
Yukarıdaki tarihler arası Kıstası ile kıyaslayınca bence başarılı duruyor.
İlgili endeks https://tr.investing.com/indices/s-p...e-oil-er-chart
O zaman sunu da yazalım argümana dayalı bile olsa (ki burada yok) kesin ve net ifadeler kurmak artık finansal okur yazarlığı düşük ve zaafı olan kişilerde tavsiye etkisi yaratabilir. Ki burada bazen gelen sorulardan bu tarz kişilerin de buraları okuduğunu anlamak zor değil. İyi niyetli de olsanız zarar verebilirsiniz.
Hocam bence şurada sıkıntı var. Sizin kıyasınız fonun resmi izahname benchmark'ı.
Sn. Vivatrader ise, bir petrol fonu olduğundan hareketle, haklı olarak yatırımcı tarafından, direk brent petrol fiyatı ile mukayese ediyor.
Aslında ortada bir yanlış yok. Neyle kıyaslanıldığıyla ilgili fark ediyor.
Ancak ben kişisel olarak petrol bazlı ve tümüyle petrole baglı bir ürünü, izahname benchmarkından ziyade genel-geçer brent petrolü ile kıyaslamanın daha doğru oalcağını düşünüyorum.
Biliyorsunuz hsyf'lerin de bir çoğu benchmark olarak, biraz bist100, biraz mevduat, biraz repo her şeyden koyuyorlar.
Ancak hayatın doğal akışı, bist100 ana borsa endeksi ile kıyaslıyoruz daha çok.
Selamlar.
Borsa eksiye döndü...
Dediğim gibi, anladığım bir yatırım aracı değil. İnvesting den üşenmedim brent petrol ile kıyasladım.
https://i.hizliresim.com/FJiUkc.jpg
Endeks şirketleri zaten brent petrol gerisinde kalmış. 2020 martta bir ayrışma olmuş. Onun öncesinde endeks gayet paralelmiş. Belki bu durumu avantaja çevirecekler olabilir, ileride aradaki farkı kapatabilirse petrol şirketleri. Anladığım bir konu değil ama Emtia Etflerine yatırım yapmak ile emtianın kendisine yatırım yapmak arasında fark var bu kesin. Altın onsu ile de altın etf leri arasında zaman zaman böyle farklılıklar olabiliyor.
Gerçi Aes'in kıstas endeksi, genel olarak Asya ülkeleri(Kore, Tayvan, Hong Kong) etflerinden oluşuyor. Aes portföy dağılımına baktığımda ise, ağırlıklı Abd petrol etf lerinden oluştuğunu gördüm. Abd petrol etf endeksleri ile asya petrol etf endeksleri kıyaslamasını da artık bu fona yatırım yapmayı düşünen arkadaşlara bırakıyorum, benden bu kadar :)
https://www.youtube.com/watch?v=yaaoDTAFUL8
AES %18,02 ORANINDA USO FONU TUTUYOR.DİGERLERİDE AYNI MANTIK İŞLİYOR SANIRIM.
DÜNYA YENİDEN ŞEKİLLENİRKEN PETROL DAHA ÇOK YEŞİL ENERJİYE YERİNİ BIRAKIYOR.
VE PANDEMİ ÖNCESİ DE ÜRETMEYEN DÜNYA ŞU ANDA DAHA AZ PETROLE İHTİYAÇ DUYUYOR.
21 Ocak Perşembe günü, kesin olmayan getiri oranımız:
NNF +0,64%
Bist100 -1,13%
Bu tkf ye ne oldu 2 aydır anlamıyorum.
Mac +0.61
Eib +0.19
Elz % - 0.88
Tca % -0.04
Zpf % - 0.67
Zpe % - 0.68
Sub fon değişime başlamış %22.34 oranında hisse eklemiş bu ay. Ocak ayi dağılımını bilmediğimiz için içeriğinde yer alan hisseler görünmüyor. Ben de Suc fonun yarısını buraya aktardım.
öncelikle herkese sağlıklı günler ve bol kazançlar dilerim
- çalıştığım kurum bana 30.000 TL 36 ay vadeli ve senelik %15 faiz oranı ile bir nevi kredi veriyor. Bu kredi de şöyle bir detay var faizler düşünce otomatik olarak ödeyeceğim taksit miktarları düşüyor. Fakat faizler yükseldiğinde benim taksitler yükselmiyor. İstersem ilk taksiti ödemeye 3 ay sonra da başlayabiliyorum.
- Bu krediyi alıp fon yatırımı yapsam ve her ay da fonu (yada fonları) bozup taksitleri ödesem . 36 ay sonunda elimde kalan para kar yazar diye bir fikrim var. Yatırım fonları konusunda Çok aşırı profesyonel değilim çok amatör de değilim. (10 yıldır şube bankacılığında çalışan bir beyaz yakalıyım- 2017 yılının haziranından beri de birikim, yatırım, tasarruf yapmaya çalışıyorum.)
- Bu fikrimi sizinle paylaşarak değerli görüşlerinizi dinlemek istiyorum. Bu fikrin gelişiminde beni sürükleyen şey büyüklü küçüklü şirketlerinde bazen kredi ile büyümeleri. Benimde bir portföyüm var ve bunu büyütmeye çalışıyorum. Önümdeki bu fırsatı kullanmalı mıyım?
- Bu sorumu dikkate alıp cevap verecek olan sizlerden eğer tevazu gösterip biraz da vakit ayırabilirseniz fon seçimi konusunda da biraz fikirlerinizi duymak isterim.
not: burada portföy büyüklüğü açıklamak etik değil biliyorum ama kullanacağım kredi toplam portföy büyüklüğümün %10 una tekabül ediyor . Ola ki bir zarar durumu olursa diye yazayım. Yani yaklaşık portföy büyüklüğüm 300.000 tl.
şimdiden çok teşekkür ederim.
Faize dayalı fonlara girerseniz 6-7 ay sonra %12'lere düşebilecek faiz oranlarıyla zarar etme ihtimaliniz var.
Altın ve dövize bağlı fonlar için bir şey demek mümkün değil, tamamen şans işi.
Aylık fon bozup taksit ödeme şeklinde olmazsa hsyf yada TCD gibi bir değişken 36 ay sonra muhtemelen kara geçirebilir, ama riski bir hayli fazla.
Krediyle yatırım riskli ve tavsiye edilebilecek bir şey değil.
Cahilordinaryüs bu işte anladığım kadarıyla 300 bini garantör olarak kullanacaksın. Taksit ödemelerin başladıkça 36 binde azalcak ve getiriside azalcak.3 ay ertelemen belki biraz avantaj sağlayabilir. Büyüklerimiz kredi ve borçla iş yapma derler ama benim görüşüm bu para bolluğunda 3 yılda faizden kat kat fazla kazanırsın.Hsyf ağırlıklı olmalı portföyün bence
Hayırlı günler sn. cahilordinaryus
Ben de, aynı şekilde fon yatırımı için ağustos başındaki son düşük seviyelerden, aylık 0.92'den 60 ay 75.000Tl çekmiştim. 75.000e karşılık 5 yılda toplam 103.000Tl geri ödemesi var.
Bu krediyle aynı zamanda, birde 7.500tl pandemi kredisi kullandım, aylık 0.49, ilk 6 ay ödemesiz 30 ay ödemeli, bunun ödemeleri henüz başlamadı, martta başlayacak.
Maaşlı çalışan olarak, taksit ödemelerini maaş gününe denk getirdim, maaştan direk taksit alınmış oluyor. Ben düzenli maaşıma ve vadenin 5 yıl olmasına güvendim. Taksit ödemeleri sabit, ama maaşım bu süreçte en azından tüfeye göre artacak, özellikle 4 yıl sonra son yıl taksit ödemesinin maaşıma oranı daha da düşecek.
Vade 60 ay değilde, 36 ay olsaydı veya taksitleri de kullandığım krediden ödeyecek olsaydım çekmezdim sanırım.
Sizin durumda faizler düşünce taksitler düşmesi tabi çekici, ama faizler ilk yıl pek düşmezse, ilk yılda faizin büyük kısmını alacaklar, özetle bu 36 aylık krediyi kullanacaksanız ve fon yatırımında kullanıp reel getiri elde etmek istiyorsanız, sn myfinans ve sn Eragon61 gibi riskli bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Karar sizin, saygılar.
Kredi cekmek icin faiz seviyesi yuksek gibi, hsyf lere giris icin yine risk artmis gibi. Gerci borsanin yukariya yonlu daha ne kadar gider belli de olmaz. Ama risk artiyor. Yazın faizlerin tarihi dusuk seviyesinde cekilmeliydi.
SM-A320F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
CDS'imiz bir hayli düştü
326 civarında, daha düşecek ne kadar alanı kaldı belli değil.
300 altı olurmu, şimdilik zor gibi.
O yüzden yerli eurobond fonlarına artı katkı sağlayan CDS etkisinin sona gelmiş olabiliriz.
Size verilen cevapları okudum ve hepsine katılıyorum, geri ödeme süresi kısıtlı olduğu için zarar yazma olasılığı artıyor.
Sadece farklı bir bakış açısı olsun diye yazıyorum. Çektiğiniz krediyi ppf lere veya özel kvba koyarsanız aylık olarak yıllık mevduat karşılığı yüzde 18-20 kazanıyorsunuz, 3 ayda kredi geri ödeme için bekleme süresi var. Bu şekilde BIST endeksini takip ederek, endeks düştükçe kademeli olarak beğendiniz hsyf ye girin. 3 ay hareket alanınız var ve bu bizim borsamiz için fena bir süre değil.
İş portfoy Sağlık sektörü karma fonu onaylanmış.
birbirini çekemeyen elti gibi oldu bunlar.
gzh abd nin uçuşa geçtiği gün sağlam zarar yazmış bana umut vermedi
Tacirler "istatiksel arbitraj" fonu kurmuş.
İsmi çok havalı.
Gerçi hem serbest hem de özel fon, ama adı hoşuma gitti.:)
Bu fonun özel olmayan ama serbest cinsi TCI'da varmış.Getirisi pek parlak değil.
Bu arada yoncalı birde gzr isimli fonu çıktı BİST sürdürebilirlik getiri endeksine göre yatırım yapıyor/yapacak
Ktm %-0,181
mps %-0,436
opb %-0,422
sua %-0,176
İş Bankası da İŞ PORTFÖY TEKNOLOJİ KARMA FON(ITP) çıkarıyor.
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=ITP
Alıntı:
Fon'un karşılaştırma ölçütü %50 NASD**-100 Notional Net Total Return Endeksi + %25 S&P Global 1200 Information Technology Net Total Return Endeksi +%5 BIST Teknoloji Getiri Endeksi + %20 BIST-KYD ÖSBA Sabit Endeksi olarak belirlenmiştir. Karşılaştırma ölçütü içerisindeki yabancı para cinsinden hesaplanan endeksler günlük olarak TCMB USD alış kuruyla TL'ye çevrilmektedir.
Alıntı:
Fon toplam değerinin asgari %80'i devamlı olarak enformasyon teknolojileri, teknolojik donanım, telekomünikasyon, elektronik ticaret, biyoteknoloji, medikal teknoloji, yazılım, etkileşimli medya ve hizmetler ile diğer teknoloji alanlarında faaliyet gösteren şirketlerin ve/veya bu alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin hizmet ve servis sağlayıcılarının ihraç ettiği ortaklık paylarına, Amerikan Depo Sertifikalarına, Global Depo Sertifikalarına ve özel sektör borçlanma araçlarına yatırılacak olup, ortaklık payları ve borçlanma araçlarının her birine yapılan yatırım tutarı fon toplam değerinin asgari %20'si olacaktır. Fon portföyüne, çeşitlendirme amacı ile yukarıda bahsi geçen temalardan bir veya birkaçına doğrudan yatırım imkanı sağlayan yabancı/yerli borsa yatırım fonu payları da dahil edilebilir. Yatırım yapılacak sermaye piyasası araçlarının seçiminde, risk/getiri değerlendirmeleri sonucunda belirlenenler ve nakde dönüşümü kolay olanlar tercih edilir. Yabancı yatırım araçları fon portföyüne dahil edilebilir. Fon portföyüne dahil edilen yabancı para ve sermaye piyasası araçlarının değeri fon toplam değerinin %80'i ve fazlası olamaz.
YAY-
Fonun karşılaştırma ölçütü, %55 Nasdag 100 Technology Sector Total Return Index (Nasdag 100 Teknoloji Sektor Endeksi), %35 Nasdag-I 00 Total Return Index (Nasdag 100 Getiri Endeksi), %5 BIST-KYD 1 Aylık Mevduat USO Endeksi ve %5 BIST-KYD Repo (Brüt) Endeksi'dir.
ITP-
Fonun karşılaştırma ölçütü, %50 NASDAG-100 Notional Net Total Return Endeksi + %25 S&P Global 1200 Information Technology Net Total Return Endeksi +%5 BIST Teknoloji Getiri Endeksi+ %20 BIST-KYD ÖSBA Sabit Endeksi'dir.
AFT-
%55 MSCI WORLD INFORMATION TECHNOLOGY NET TOTAL RETURN USD INDEX + %10 MSCI WORLD CONSUMER DISCRETIONARY NET TOTAL RETURN USD INDEX + %25 MSCI WORLD COMMUNICATION SERVICES SECTOR NET TOTAL RETURN USD INDE + %10 GETIRI_HANGSENG (AK)
YAY ve ITP birbirine yakınken AFT daha farklı duruyor.