Özel hastanelere gitme koşulları da aynı mı? Bir de, aylık ne kadar prim ödüyorsunuz?
Printable View
Egcey yorumlayabilecek var mı alınır mı...
Redmi Note 7 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sadece yatarak teminat alip (ayakta tedavi icin sgk) ozel saglik sigortasi yaptirmak da bir secenektir.
40 yasinda birisinin aylik 200 gibi dusunun.
Genclerde risk dusuktur dolayisi ile prim de.
Syg,
hisse değişimleri ile ilgili bir soru...
eğer bu piyasada 2-3 hisse takip ediyorsanız portföyünüzde de aynı şekilde yer alıyorlar ise mesela bir hisse nerede ise 1/4 düşmüş, diğer hisse 1/10 düşmüş bu hisselerin ikisini de beğeniyorsunuz... ağırlıklarını değiştirmeli miyiz? ya da az düşeni satıp çok düşeni almalı mıyız?
yükselişlerde bu durum tartışıldı ama düşüşler için tartışılmadı yanlış hatırlamıyorsam. bir de bu durumu genelleyebilir miyiz. yani düşüşlerde satıp alttan almak gibi ( benim hiç becerebildiğim bir şey değil) eylemlere girişmeli miyiz?
not viop ya da hedge türü long, short inançlarım nedeniyle ilgi alanımda değil...
Sayın Cautionary, ben de birkaç yıldır cüzi miktar da son 1 yıldır ciddi miktar da yatırım yapmaya çalışıyorum.Vadeli piyasa da çok cüzi alım satım yapıyorum ama öğrenmek çok uzun sürecek.Kendinden ve pozisyonundan ne kadar emin olsan da bir anda %30 kayıp görünce paniklememek çok zor. Acaba vadeli piyasasında sizin tespit ettiğiniz önemli noktalar nelerdir bizimle paylaşmayı düşünür müsünüz.Akıllı insan başkalarının deneyimlerinden öğrenen insandır diye düşünüyorum.
Yakın zamanda bu hatayı (benim adıma hata) yapmış biri olarak kanaatimi arz etmek isterim:
Kıpraşılmaması taraftarıyım... Sayın Dudu'nun paylaştığı satma dürtüsüne karşı koyma isteği ile ilgili makaledeki yöntemleri sizin sorunuza da cevap verecek şekilde uyarlayabiliriz diye düşünüyorum. Makalede satıp daha düşük fiyattan alım fırsatı yakalamanın çok nadir denk geldiği yazıyordu. Zaten koca pazarda eli yüzü düzgün bulabildiğimiz üç beş firma var ve ya yenisi yok ya da bulması zaman alacak... Bu nedenlerle elimizdeki malı kaptırma riskini almama taraftarıyım.
Ağutsos ayından bu yana blok ve kademeli ve aylık alımlar ile tuprs, hekts, kords ve ereglı aldım. Bu ay da froto ekledim. Hiç satmadım. 3 hissem karda ama hiç satmadım. 1 hissem %15 zararda sonuncusu da malum yeni aldığım için nötr diyebilirim. Ben de %3-4 düşen hisselerimden almak istedim. Ancak benim planıma uymadığı için stabil alımlara devam etmeyi daha uygun gördüm. Ancak benim de kafamdaki sorulardan biri budur.
Farklı fikirleri olan varsa dinlemek isterim. ytd
Cauti üstadım böyle giderse erken emeklilikten de emekli olacaksınız, Allah nazardan saklasın öğrenerek imrenerek takipteyiz.
Yok, severek yapıyorum bu işi...başarılı olmak da ekstra motivasyon sağlıyor...1-2 yıl daha bu başarı devam ederse portföy yönetim şirketi kurma durumum olabilir.
Ölmezsek, sağ kalırsak tabii ki...daha geçen hafta üni den okul arkadaşım kalp krizi geçirdi...stent takıldı iki damara...içki yok sigara yok, düzenli yaşayan biri.
Sakinim, stresim sıfıra yakın...ama belli olmuyor bu işler. Allah hayırlı ömür versin...hayatın amacını unutmadan, para pul hırsına çok kapılmadan yaşamak lazım...bunu becermeye çalışıyorum, belki bu yüzden de başarım artıyordur.
Çok kısa vadeli bakmamak lazım olaya...2020 beklentilerim, benim için önemli dönüm noktalarıdır...bu noktalar baz alınabilir...ama günlük al sat ile vadeli piyasada işlem yapmayı önermiyorum...mutlaka hisse portföyü ile birlikte portföy destekleyici işlemler yapılmalı vadelide.
Kırmızıladığım kısım hayat motto larımdan biridir...gençlere en büyük tavsiyem budur...ülkemizde en ucuz şey, başkalarının akıl ve deneyiminden faydalanmaktır..gelişmiş ülkelerde para eden Bilgi bu kadar ucuz değildir.
Valla nimet gibi adamsın gençler için...biraz kafası çalışan genç senin gibi 3-5 deneyimli adamın deneyimlerinden faydalansa filozof olur.
Daldaki kargaya bile saygı duyuyorum ben..belki de cumhuriyetin kuruluş yıllarına şahitlik etmiştir diye:) yaşına ve deneyimine hürmeten :)
Hemen gaza gelmeyelim:) bu arada hedefi yıl sonuna kadar görülecek hedef gibi düşünelim. Muhtemelen 2020 q3 te görülür.
Bir de meşhur ama komik kurumlar var...HP Morgan, ubs filan...adam diyor ki altın güçlü duracak, 1550 iken, bu yıl 1650 görülebilir diyor...gerçi ben onu 1650 den satın da biz alalım diye algılıyorum.
Öte yandan, anlık duygulardan uzak analiz edelim...sene başı pek çok kişi 1900 hedefini çok iddialı bulmuştu...şimdi herkese çok kolay geliyordur bu hedef.
Portföy desteklemek için viop işlem açıyorum ben de . Mesela ereğli var elimde. Düşüş olacağını gördüm ve bir miktar satış pozisyonu açtım viopta.Ama baktım ereğli 8,64 gördü ve panikle işlemi kapattım. Bunu nasıl idare ediyorsunuz.Bu psikolojiyi nasıl yönetiyorsunuz.Merak ettiğim bu.
Genç sayılmam ama bilmediğim işlerde hem bilgi hem deneyim ne bulursam öğrenmek için sürekli uğraşırım.22 yıllık reel sektör deneyimim var ,mesleğim ekonomi.Ancak borsa yatırımı konusunda acemiyim hala. Hem siz hem sayın Dudu ve diğer arkadaşlara kendi adıma teşekkür ediyorum.Deneyimlerinizden çok faydalanıyorum.
Sayin cautioary gecmişe dönük yazılarınızı okumaya başladım grafiğe bist100de bakiyorsunuz degilmi ema5 ile ema 22 ile buna göre de bist30 de viopda işlem yapıyorsunuz
Burada tecrübeliler varken bize ne kadar söz düşer bilmiyorum ama; ben de bir fikir beyan etmek istiyorum:
Burada tecrübeliler varken bize ne kadar söz düşer bilmiyorum ama; ben de bir fikir beyan etmek istiyorum:
Eğer işlem vadesi yıl sonu ise pay vadeli opsiyon fiyat aralıkları çok fazla... serbest alış - satış kontrat emirleri sıkıntıya sokacaktır. Bir de yönü tahmin üzerine hedge yapılmaz, yapılmamalı... Eğer ereğli maliyetinizden memnunsanız viop'ta short açarak düşüşlere karşı portföyünüzü sigortalamış olursunuz (ki tadından yenmez; zira pozisyon kapatıldığında düşük fiyattan yeni mal almak için nakit de üretir.) Böyle bir durumda fiyat yükselişe geçerse portföy değeri artarken viop pozisyonundan zarar edersiniz. Ama portföy büyüdüğü için kaybettiğiniz teminatları kasko parasına sayarsınız. Sonuçta her iki şekilde de toplam eder; portföyün nakit tutarı değişmez. Ama paylar satılmamış olur ve temettüler size kalır. Tekrar altını çizmek isterim ki; bu hedge (yani taşıdığınız kağıdın pay vadeli short pozisyonunu açmak) taşıdığınız portföyünüzün MALİYETİNDEN MEMNUNSANIZ anlamlıdır.
Mal da mülk de yalan ama oyalanıyoruz işte...
Ortaya yazayım, soran arkadaşlara genel cevap olsun.
i-) hisse short pozisyonu açmıyorum...hisse long pozisyonu, çok sağlam bşr trendi olan, ama portföyümde boşta çok para tutmadığım İçin yeterince alamadığım hisselerde nadiren açıyorum...mesela Pegasus ta longları bu şekilde açmıştım.
İi-) hisse portföyümün hedge işlemini u-30 endeks short açarak yapıyorum..bir hisse portföyümdeyse orta ve uzun vadede bariz şekilde endeksi yeneceğini düşünüyorumdur..bu nedenle uyguladığım yöntem daha uygun bence...sattığın hisse düşmez, satmadığı düşer...yani ben olaya hissemi hedge olarak değil, hisse portföyümü hedge etmek olarak bakıyorum.
Psikoloji cok onemli gercekten onu da maliyetin yerinde oldugunu dusunup maliyete guvenip desteklemek cok dogru bir yaklasim ... son bir kac hafta icerisinde altinin 2 kez dirence takilip donmesi beni cok yordu bu yukselisi o yuzden kacirdim... bistte de yönu bir türlü kestiremedim testere piyasasi cok kan akitti ... haftalik grafiklerden yıllık uzun vadeli trendlere bakıyorum artık .. altın dolar bist gecmisten gelen bir trend cizgisine degerse gireceğim veya en ust direnc noktalarinda risk alip biraz satis deneyecegim... devam eden bir trendin ortasindan dalmak beni yordu... kesinlikle yatirim tavsiyesi olarak yazmiyorum benim viop a yaklasim tarzim degisti ondan bahsetmek istedim... bu sekilde de basarili olamazsam toptan cikabilirim herkese bol kazanclar dilerim
Viopta birinci kural aç gözlü olmamak, boyundan büyük pozisyon açmamak ise...ikinci kural, trende ters pozisyon almamaktır...şu an altın dünya üzerinde en son short lanacak enstrüman...aman diyim...yıllarca 1100-1300 arasında dip yaptı...bu hareket öyle çabucak sonlanmaz...gevşemeler poz arttırmak İçin kullanılmalı.
Bilgi için teşekkürler...
Neden hisse short açmadığınızı (olaya total baktığınızı) daha önce yazmıştınız. Ben kendi adıma temettü portföyümün kralı olan ereğli'de yıl sonu vadeli short pozisyon açıyorum. Ama asla serbest fiyattan değil. Endeks kontratları gibi fiyatlanmıyor kademeler... Bu yıl sonunu viop'ta az zararla kapattık... sağlık olsun kasko parası, kaza olsaydı sigortamız olacaktı. Yıl başında tekrar short açtım, hem de güzel fiyatlardan, kademeli aldıkça (kaldıracı dikkatten uzak tutmayarak) kafama göre bir oranla short kontrat emri veriyorum. Trendin yukarıya döndüğüne kanaat getirirsem pozisyonu kapatır elime geçen nakitle yine ereğli alırım. Portföyümün yarıya yakını ereğli olduğu için bütüncül olmasa da büyük oranda hedge yapmış gibi oluyorum. Önceki yazımda belirttiğim gibi kendi adıma maliyetimden memnun olduğum için bu yöntemi rahat kullanıyorum. Eski kafalı bir yatırımcı olarak asla satmayacağım için temettülerimden elde edeceğim gelirin fiyat düşüşleriyle buhar olmasından kendimce korunuyorum. Günün birine portföydeki kağıt sayısı artarsa endeks short açmak sanırım kaçınılmaz olacak...
Not: Sorulardan biri benim kullandığım yöntemle ile ilgili gibi geldiği için bunları yazdım. En doğrusu budur demek yanlış olur. Haddimi aşmak istemem...
Anladım. 100bin tllik portfoyunuz varsa ne kadar endeks short açarsınız
100bin tl lik portfoy icin ne kadarlik endeks short açarsınız 50 bin mi?
Kontratı 2 aylık mi yapıyorsunuz her zaman
Konu disi olabilir lutfen kusura bakmayin ama sormak istedigim bir soru var herkese.
Hangi araci kurumla calisiyorsunuz? Oran m, avantaj, dezavantaj vs. Kisaca nedir, ne degildir, onerir misiniz?
LG-H815 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Aracı kurumlar ile ilgili sayfa linktedir.
Bilginiz olsun.
2-3 ay evvel tasarruf-yatırım hikayemi burada anlatmıştım. 9 ay evvel arabamı satıp yatırım yapmaya başladım. Önce o dönemlerde %23 olan faiz oranları nedeniyle bankaya yatırdım. Faizlerin düşmesine paralel olarak kademeli olarak hisse,döviz ve altın almaya başladım. Şansımın da yardımıyla özellikle hisseleri neredeyse diplerden aldım denebilir. 8 ayrı hissem var ve hepsinde artıdayım. Altın maliyetim kabaca 300 civarı, Dolar maliyetim ise 5,68. Hesaplarıma göre %32 arttırmışım birikimimi. Buraya kadar her şey hoş ama sattığım arabanın fiyatına bakıyorum net %45-50 artmış. Yani demem o ki olmayan teknik, azıcık temel bilgimle yatırım yaptım. Şansım da yaver gitti aslında. Ama ona rağmen arabanın artış fiyatını yakalayamadım. Onun konforundan da uzak kaldım. Bu kadar şanslıyken durum böyleyse orta ve uzun vade için çok iyimser olamıyorum.
Teşekkür cevabınız için sayın Cautionary; dediğiniz gibi siz bu hedefi yazdığınızda iddialı gelmişti. Tabi iran gerilimi coronovirüs filan yoktu. Şimdi ise her gün 20 dolar yükselse 10 günde 1900 dolara gelir. Bir de 2700 dolar söylentisi filan dolaşıyor. O nedenle sormuştum.Tşk..
virus haric hepsi ongorulebilir risklerdi arkadaslar.
virusu bilemezdi kimse tamam ama geriye kalan tum olaylar beklenebilir olmasi muhtemel konulardi.
olmaya da bilirdi ama muhtemeldi.