1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nüz kutlu olsun Yoldaşlar:cool:
https://resmim.net/f/2v2Px9.png
Printable View
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nüz kutlu olsun Yoldaşlar:cool:
https://resmim.net/f/2v2Px9.png
Kar iyi ama likit fon gibi calisiyor...temettuyu yine 20 kurus gibi verir....gecmistede 18.7 kurusu vermek icin yedeklerden vs alarak vermisti....karini da asarak
Kim nereye, ne para yatırırsa yatırsın, isterseniz böbreğinizi satıp yatırın. Ama yazdıklarınız diğer insanları etkiliyor, gelecek hakkında beklenti yazarken azcık geçmişine bakıp ondan sonra hesap yapın.
iş yatırım ortaklığının kuruluş amacı elde edilen karın hissedarları ile paylaşılması.
Temettü dağıtılması konusunda ilkeleri var.
Ben şirketin yıl sonunda mesela 40 milyon TL kar elde etmesi durumunda (hisse başı 25 kuruştan bahsediyoruz) sanmıyorum ki yine 18,7 kuruş temettü dağıtsın. En azından 22 kuruş verir.
Hissenin fiyatı bugün 80 kuruş
Temettü verimi 22/80 = %27,5 olur.
Peki 40 milyon kar yapabilir mi?
3 ayda 23 milyon yapan şirket elbette 40 yapar demeyelim.
Nisan ayında da 8 milyon TL lik bir değer artışı var. Yani 23 +8= 31 milyon TL ye ulaşmış durumdayız.
Kalan 8 ayda en az (240 milyon * 8 ay * aylık %1 değer artışı ile) yaklaşık 20 milyon TL (o da en kötü ihtimal)
yani yıl sonunda 50 milyon TL (yani hisse başı 30 kuruşun üzerinde) kar elde edeceğini düşünüyorum.
Buraya yazıyorum (eğer geçen seneki gibi bir türbülans yaşanmazsa) 2019 yılına özel güzel bir kar ve güzel bir temettü görebiliriz. Tabi sonraki yıllar biraz daha getiri anlamında durumlar azalabilir.
1 yıl sonra temettü ödemesi sonrası 75 kuruş olsa bile 25 kuruşluk bir temettü ile ulaşılacak verimlilik)
(75 + 25) / 80 - 1 = %25
eğer yine 80 kuruşluk bir fiyat olursa
(80 + 25) / 80 - 1 = %31 verimlilik olabilir.
Yatırım tavsiyesi değil
Biraz karışık yazmış olabilirim :)
bu kapsamda hemen ilave bir görüş daha belirtmek istiyorum...
bu bizim yaptığımız hesaplama ve çalışmaları herkesin yaptığını, anladığını ve karın otomatik fiyatlara yansıyacağını sanmıyorum.
Eğer öyle olsa yarın borsada ISYAT +5 kuruş primle açılması gerekir.
Bu forumu takip edenlerin tamamına yakını 23 milyon TL kar beklentisi içindeydi zaten.
Yani yarın sürpriz bir zıplama beklememek lazım.
Eğer zıplama olmazsa... ben bir miktar daha alım düşünüyorum.
genel kanaat 21 milyon TL olarak ifade edilmiş.
muhtemelen temkinlilik faktörünün etkisi ile.
bir de investing.com'da 22 milyon TL lik tahmin vardı.
Gerçekleşme ise 23 milyon TL
Edit: Bu hissenin forumdaki takipçileri.. gerçekten çok iyi analistler.
herkesi tebrik ediyorum. Bu grubun takip, analiz ve yatırımcısı olduğu bir hisseyi tercih ettiğim için şanslı görüyorum kendimi :)
İsyat fazla kar etti diye fazla temettü dağıtmaz.
bu yıl karı yüksek olursa temettü + bedelsiz verse, temettü sonrası da defter değerine yaklaşsa daha iyi. 40 kuruş temettü yerine 20 kuruş + % 20-30 bedelsiz olsa şahane olur.
İşyat portföyünü enflasyon oranına göre iki kat büyütsün varsın aynı oranda temettü dağıtmasın. Portföyün büyümesi demek hisse fiyatının da artması demek. Bana enflasyon üstü temettümü versin yeter.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Merhaba,
Pek katılmıyorum, neden bedelsiz hissenin iyi olacağını düşünmüştünüz? merak ettim
Aynı portföy büyüklüğü için daha fazla hisse sahibi olmak neden iyi olsun, neyi değiştirecek ki , keşke hep hisse miktarı sabit kalsa hatta enflasyon üstü kar getirdiğinde farkı portföyde tutsa. Hatta süper kar getirdiğinde minik minik her yıl geri alım ya da sermaye azaltımı yapsa :-)
bunu daha önce de defalarca tartışmıştık aslında, bedelsiz veren hisse eğer şirkette bir sıkıntı yoksa bir süre sonra geldiği fiyata tekrar gidiyor. petkim yıllardır bedelsiz veriyor mesela. Ayrıca temettüden vergi kesiliyor ama bedelsizden vergi vb. yok. ISYAT bu yıl 20 kuruş temettü + bedelsiz verse hatta bunu farklı aylarda gelenek haline getirse hem sermaye artar hem de temettümüzü yine almış oluruz. yedek akçede tutmak yerine sermaye arttırmış olur şirket.
Ben de parayı portföyde tutmanın mantığını anlamadım, temettü olarak dağıtma, sermaye arttırma ve portföyde tut. Bunun bize karı ne? Bu hisse zaten iskontolu olduğu için rağbet görüyor, defter değerinde yani 1.5 TL olsa zaten kimse almaz, burada da yazı yazmaz. Ben tabii bunları uzun süre portföyde tutma mantığı ile yazıyorum, hisse birden defter değerine gelsin satıp gideyim diyen için temettü ve bedelsizin mantığı yok.
Neticede bu yıl iyi gidiyoruz bakalım nazar değmez inşallah. Geçen yıl çok kulaklarını çınlattık portföy yöneticilerinin bu yıl da tebrik ederiz alkışlarız nasipse.
[QUOTE=esramarka;3419171] Ayrıca temettüden vergi kesiliyor ama bedelsizden vergi vb. yok.
sanırım burda bir yanlışlık var. yatırım ortaklıklarının verdiği temettülerde vergi kesilmez diye biliyorum.
[QUOTE=ganid37;3419255]Kesilir.
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Hem acemi hem amatörce yazılmış yazılarıma yatırım maksadıyla itibar etmeyiniz. www.esramarka.com
koca işyatırım ne hallere düştün, işlem hacmi yerlerde. en son toplam günlük işlem hacmi 773785.- TL
Sanırım biraz bilgi kirliliği oluşmuş, yapılan yorumlar için fikrimi altlarına yazıyorum. Yorumlarımda kişisel fikrim değil somut deliller ve örnekler üzerine görüş bildirdiğimi unutmayın.
Bu görüş kesinlikle yanlış. ISYAT kar dağıtım politikasını okuyun, dağıtılacak temettü miktarı elde edilen kar ve portföy büyüklüğü ile orantılıdır. fazla kar ederse fazla temettü dağıtacağını taahhüt etmiştir.
bu görüş haklı olmakla birlikte çok da olası değildir. temettü vermeyip defter değerine yaklaşma olasılığı yoktur. bunun örneklerini düşük ve hiç temettü vermediği yıllarda görebilirsiniz. 2009 yılında temettü vermediğinde fiyatın nasıl 50kr seviyelerine gerilediğini görebilirsiniz.
ISYAT tüm hikayesi temettü vermesidir. Temettü vermezse hiç bir hikayesi kalmaz ve fiyat anında erir gider. Bedelsiz vermesi hiç temettü vermemesinden daha iyi ama tatmin edici değildir. Neden derseniz bedelsiz vermek demek 1 TL temettü yerine 1 pay hisse vermek demektir. 1 pay hisseye tekabül eden varlık değeri şu an 1.50'dir. bedelsiz sonrası bu oran 1.20 olsa, 1 TL yerine .20 kr vermiş gibi değerlendirilebilir. eğer temettü ve bedelsiz sonrası fiyat .65 - .75 kr seviyelerine oturacak şekilde oranlanırsa temettünün üzerine kaymak gibi değerlendirilebilir. Tabi en güzeli nakit temettü ödemesidir. Yüksek oranlarda bedelsiz verirse varlık değeri daha da düşüp 1 TL seviyesine inerse hiç bir önemi kalmaz.
bu fikir de çok güzel ama olası değil. Enflasyon üstü temettü verip kalanını tutmak? zaten enflasyon kadar portföy büyümüyor ki? geçen yıl portföy %14 civarı büyüdü TÜFE %20 oldu. portföy büyümesinin tamamına yakını temettü olarak verildi. portföy enflasyon karşısında eridi. hiç temettü vermese gene eriyecekti.
enflasyon üstü kar beklemeyin arkadaşlar.
[QUOTE=ganid37;3419255]yatırım ortaklıkları vergiden muaftır. temettüden vergi kesilmez. alım satım geliri (bir yıldan kısa ise) %10 vergi kesilir.
Bu yıl 80 k üzeri Temettü alırsanız vergi kesilmiyor mu bunu kastediyorum. Bedelsizde vergi yok ama Yatırım ortaklığı da olsa Temettüde vergi verirsiniz. Ha vergi yoksa söyleyin bilelim evi barkı satıp girelim ISYAT'a. [emoji2]
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Hem acemi hem amatörce yazılmış yazılarıma yatırım maksadıyla itibar etmeyiniz. www.esramarka.com
Oki anladım teşekkürler görüşleriniz için Sn. Esramarka.
bedelsiz hisse konusu psikolojik olarak tekrar aynı yere geri döner beklentisindesiniz.
Portföy büyümesini isteme sebebim ise şu idi:
Yıllık bazda enflasyona karşı değer kaybını azaltması.
Bol kazançlar
Bizimki yine coştu bilanço ile. Satıp da alttan almayı deneyecek cesareti olan var mı? Ben cesaret edemiyorum her zamanki gibi ama gider muhtemelen geldiği yerlere. Tipik ISYAT hareketleri bunlar.
Bugünkü fiyat hareketi için açıklaması olan var mı?
Tarihinde en fazla 20 kuruş temettü vermiş hisseden 25 - 30 kuruş beklemenden belli çok usta olduğun. Gösterge fiyattan isyat almayı planlaman da bu hissede ne kadar tecrübeli olduğunu gösteriyor zaten . tecrübenle ışık saçıyorsun .
Serkan74 : Fazla kar edince tabiki nispeten fazla verecektir ama asıl büyük kısmı yedek akçelere atar . Ki karın düşük kaldığı zamanlarda yedek akçe kullanıp temettü istikrarını devam ettirebilirsin. Ya da şöyle diyeyim neredeyse 10 yıldır böyle yapıyor.
Esmamarka : Stopaj kesintisi yok ,ama belli bir miktarı geçersen gelir vergisi var . Eğer bu kısım hakkında konuşuyorsan.
Ayrıca iş grubu bedelsize soğuk bakıyor bir süredir. Ve bu hisse için defter değerine gelemesi yahut tutunması geçmiş verilere bakarsak çok zor .
58 - 59 gibi bir şey hatırlıyorum, vergiye tabi olması sınırını. Ama çok sorun olmuyor temettü öncesi bir kısmını satarak ayarlayabiliyorsunuz . Temettü sonrası sattiginiz kismi alınca da yüzde 90 ihtimal zararınız olmuyor. ama bundan sonrası için bir şey diyemem .:)
Bak dostum bana yazma dedikçe yazıyorsun boş konuşuyorsun bomboş !
Geçen sne 0.73 kuruşdan aldım İşyatı bu sene bu fiyat uygundur buradan alırım ne gösterge fiyatı ! ne saçmalıyorsun sen.
bu sene 0.80 kuruş tan alırım seneye 0.90 kuruş tan alırım piyasa belirler rakamı öğren bunu.
Ayrıca yeri gelir 0.50 kuruş bile verebilir temettü neden vermesin ? Yazdıkların tamamen saçma ve altı boş.
Benim üslubumuda kendine benzettin hakaret etmiycem diyorum ama beni zorluyorsun yazma artık bana uzatmayalım.
Geçmişte 20.krş tan fazla verdiği yıllar da olmuş.
............... TARİH TEM.VERİMLİLİĞİ TEM.MİKTARI
ISYAT...... 24.03.1999...... 20,41................... 25,00 krş
ISYAT...... 31.03.2008.......14,29................... 40,00 krş
ISYAT.......31.03.1997.......10,42................ ... 50,00 krş
Elbette ben açıklarım size.Neden basit,neden matematik.Kağıdın matematiğine göre 0.80 bedavaydı orda kalamazdı kalmadı.Bu kağıt şu anda bile 30 milyon üstü kar etti.Yani şu anda nerdeyse geçen yıl total kar kadar kar yaptı ilk 4 ayda.Fon yöneticilerine ve kağıda
gereken eleştirileri zamanında yaptığımı forumu takip edenler bilir.Ama bu yıl muhteşem gidiyor.Bu yıl 40 kuruş falan dağıtabilir.Bu da kağıtda 1.10 üstü rakamlarla temettüye girilecek olduğunu gösteriyor.85 kuruştan al 35 40 kuruş kar al muhteşem olur.Hadi bu olmasın 30 kuruş olsun gene de kağıdın fiyatı çok uygun.
Kağıdın temettü vermesi olayına gelince zaten sermayenin yüzde 12 sini dağıtmak zorunda ,genelde hep karı cömertçe dağıtmış.
Vergi işine gelince temettünün yarısı vergiden muaf ,kalan yarısı eğer toplam menkul gayrımenkul iradlarınız ve temettü toplamınız 34 bin altındaysa gene vergiden muaf üstündeyse ,kademeli vergilendirmeye tabi.Bu arada kağıdın doğasını anlamayan arkadaşlar var,onlara ayrıntılı bilgi verebilirim ama üslupta çerçeve çok önemli,en azından benim için.Bu arada kalvini gören var mı:))))))))
temettü sonrası 73 kuruştan almışsındır.
ama yüksek matematiğinle yaptığın hesapta 350 bine ev satıp 78 kuruştan alıyordun. yani 450 bin hisseyi 78 kuruştan alıyordun. sen isyat da gösterge fiyattan bu kadar hisse aldın mı hiç. hadi 400 bin değil 100 bin aldın mı. hadi onu da boşver 10 bin aldın mı. 1 tanecik hisseyi dahi kaç defa alabildin gösterge fiyattan.
şirketin politikasını bilmiyorsun 50 kuruş sayıklıyorsun, isgsy hariç hiçbir iş gurubu hissesi para varsa dağıtalım işine girmez .
son 5 yılda almadığına pişman olmuşmuş, azcık matematik bilsen son 5 yılda alanların zararda olduğunu bilirsin. ama önümüzde 5 yılda karda olunacak diye düşünüyorum.
dostum yapmıyor ve yapmaması da iyi oluyor. Geçtiğimiz yıllarda temettü istikrarını sürdürecek kar edemedi ve yedek akçe kullandı. Hangi yıldı hatırlamıyorum komik bir rakam gelmişti yıllık kar ve çok büyük bir bölümünü yedek akçelerden vererek temettü dağıttı. olumsuz bir şey degil yani .
Ya arkadaşlar ben çok konuşuyorum bu aralar , çok bilmiş gibi ama geçmişteki tecrübelerimi anlatıyorum.
Yanıldığım yer olmaz mı olur. Geçen gün tavan muhabbeti oldu . Ben hiç tavana gitmedi dedim . Meğer geçen sene seans içinde görmüş, bir arkadaş uyardı. tutup da inat etmedim.
ama buradaki bir arkadaşın inadına gıcık oldum.
değil arkadaşım değil. niye inat ediyorsun. kendi kendine ne yaparsan yap ama burada okuyan insanlara hayal aşılıyorsun, Inception 'daki Leonardo gibi.