AYM den en erken 2 yılda çıkar. Ve AYM Kararları geriye yürümez.
Printable View
AYM den en erken 2 yılda çıkar. Ve AYM Kararları geriye yürümez.
Bu kararın çok kısa sürede çıktığını düşünüyorum, zira karar detayında itiraz yoluna başvuran Adana 2. sulh hukuk mahkemesi, 2000 yılı sonundaki enflasyon oranını dahi yazmış, bu da itirazın 2001 yılı içinde yapıldığını, AYM'nin de kararını 19.07.2001 tarihinde açıkladığı anlaşılıyor. Şu durumda 6 ocak 2001 tarihinde başvurulmuşsa 7,5 ayda sonuçlanmış oluyor.
Geriye dönük uygulamada ise şu karar avukatlarımızın gözünde bir ışıldama yapabilir:
"Danıştay 4. Dairesinin söz konusu kararında; Anayasa Mahkemesince bir kanun veya kanun hükmünde
kararnamenin tümünün ya da bunların belirli hükümlerinin Anayasaya aykırı bulunarak iptal edilmiş
olduğunun bilindiği halde görülmekte olan davaların Anayasaya aykırılığı saptanmış olan kurallara göre
görüşülüp çözümlenmesinin, Anayasanın üstünlüğü prensibine ve hukuk devleti ilkesine aykırı düşeceği
belirtilmiştir.
Bu nedenle söz konusu karar ile Anayasa Mahkemesinin verdiği iptal kararlarının, itiraz yoluna
başvurulmasını isteyen kişi ya da kişiler tarafından açılan davaların yanı sıra, iptal edilen hüküm ya da
hükümler esas alınarak hakkında uygulama yapılmış olan kişiler tarafından açılan ve görülmekte olan
davalarda da uygulanmasının zorunlu olduğu yönünde hüküm tesis edilmiştir."
Ayrıca dediğiniz gibi AYM kararı çıksa dahi yerel mahkeme bir karar verecek. Bu yerel mahkeme kararını 2 yılda verse, artı 2 yılda istinafta geçse siz AYM kararının üzerine 4 yıl ekleyin.
Ayrıca AYM kararının yürütüleceği sözleşmedeki tarihlerin üzerinden geçen asgari 2-3 yıl ve artı AYM kararından sonraki asgari 4 yıl yerel mahkemenin kararı ve kararın kesinleşme süresi için yasal faiz oranının yıllık yüzde 9'dan olduğu da göz önüne alındığında çok komik miktarlar için gurur yapan üç beş kişi dışında dava açılması yoluna bile pek kimsenin gideceğini sanmam.
B2nce %60 civarı zam isteyin. Malesef yüksek enflasyon kirqcıyla ev sahibini karşı karşıya getiriyor. Kiracı; elektirik doğalgaz,benzin çok arttı diyor. Bu kalemlere itiraz edemiyor. Mülk sahibinden fedakarlık istiyor. Aslında herkesin enflasyonu çıkarana karşı dik durması gerekiyor ama haşkdan fedakarlık bekleniyor malesef
SM-S908E cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kiracımla konuştum, pazarlık yapacağını tahmin ettiğimden 6.500 (% 73 artış) yapmasını istedim, en fazla pazarlıksız 5.750 (% 53 artış) yapabilirim dedi. Tekrar değerlendirin dedim, anlaşamadan kapattık.
Geçen sene de ben taviz verdiğimden bu sene taviz vermek istemiyorum, fakat yapmam derse ne yapılabilir ki, adam çıkmıyorum evden, bu tutardan fazla da yapmıyorum da diyebilir.
Artı "yüzde 53 artış yapmaktan da vazgeçtim, yüzde 25 yasal artış yapacağım." da diyebilir.
Ne yapabilirsiniz?
5 yıllık veya daha fazla kiracıysa bedel tespit davası açabilirsiniz.
10 yıllık kiracıysa tahliye davası açabilirsiniz.
Bence arayı bozmayın. Çünkü kiracınız makul yaklaşmış.
Ama tabi mal sizin huzur sizin.
6bine bitermis konu, bosuna uzamis.
Gelecek kaygısı . Evsahibinde de kiracıda da tavan yaptı bu sene .Sorun herikisinden de kaynaklanmıyor, o yüzden nasıl çözeceklerinide bilemiyorlar.
Hani iki kedi sokakda restleşir hırlar birbirlerine ,tam o arada yaramaz biri gelirde ufak bi taş atarda kediler birbirini kovalar ya....
Yüzde 25 ..dendi ve taş atılmış oldu.
Bu sene kiracı da olmak zor.Ev sahibi de olmak zor.
Bu sene tek evi olup içinde oturanların senesi.
Azıcık aşım kaygısız başım .
y.t.d
Ev sahibi olarak %50 isteyeceğim 1-2 hafta sonra. Gak guk yaparsa, hiç uğraşmam, satarım evi direkt. Bu dönem iyi niyetli kiracıyı anlama zamanı, test zamanı yani.
Kiracımla 12 yıldır bir sorun yaşamadım, hiç bir zaman ort tüfe üzeri zam yapmadım, hiç de itiraz etmedi zaten…umarım %50 ye de itiraz etmez.
Özetle, oran iyi bence, kabul et, geç. Seneye de %50 cepte zaten bu enf ortamında.
Valla ben %100istedim %80 e bayıla bayıla kabul etti. 3.000 tl verecek oturduğu sitede kiralar 5.000
Bu kiracıyla muhabbet ve hakkımın yenildiğini hissettiğimden ben de aynı düşünmeye başladım.
Öte yandan, örneğin X milyon TL'lik evi, aylık 1000 yıllık 12.000 TL için kiracıya kızıp satarsanız da, dolar ve faiz de baskı olduğundan paranızın erimesi, ev değerlerindeki artışı kaçırmak ve eldeki evi de kaybetme riskini içeriyor.
Bence tam tersi bi fiyatlardan satilabiliyorsa tam satma zamani. Yerine alinacak sey ise altin.
Takip ettigim bi bolge var; 2020 haziranda 3,5kg altin istenen daire icin 6,7kg altin yazmislar ilanlara.
Altin gibi baskilanan bi emtia varken sismis ev fiyatlari cok sacma olmaya basladi.
Altin bu kadar ucuz olamaz, istanbulda ortalama ustu bir semtte 3+1 daire 6-7kg altin edemez, etmemeli.
Yaklaşımınız bence de doğru.
2 yıl öncesine kadar İstanbulda bulunduğum Mimaroba bölgesinde 20-25 yıllık 3+1 emlakbank konutları yaklaşık 1-1,2 kg. altın değerinde, normal site daireleri 2 kg altın değerinde, elit sitelerin daireleri de 3 kg altın değerinde idi.
Şu an için emlakbank evleri 3-3,5 kg, normal site daireleri 4-4,5 kg ve elit site daireleri de 5-6 kg altın değerinde fiyatlanıyor.
Tabi bu fiyatlardan alıcı buluyor mu derseniz gözlemlediğim kadarıyla hayır. Benim sitede bir ev sahibi evinin değerini 15 yıl önce satın aldığı 255 bin dolara endekslemiş olduğu halde hala satamadı, ki sitedeki diğer dairelere istenen rakamlara göre bu miktar 1.000.000-1.500.000 TL daha az.
Bu yorumlar hep subjektif. Altın fiyatı dolara bağlı ve dolar fiyatında baskı var. Öte yandan emlak fiyatları yükselmez demenin bir dayanağı yok, nüfus artışı, göç var, faizler eksi ve arz yok iken. Altının tabiki zamanı gelecek, belki 2 ay belki 2 yıl sonra..
Belki bitcoin nedeniyle ons fiyatı da yükselmeyecek.
Tabi herkesin görüşü farklı.
Bence çok kötü bir oran vermemiş. Ben olsan 250 lira için uğraşmam, kabul eder geçerin.
Son 1 ayda kira pazarlığından hicar pazarlığına kadar çok uğraştım. Artık midem bulandı. Saatlerce insanların geçimleri üzerinden pazarlık yapmak bana göre değil.
Enflasyon bu oranlarda olunca herkes çok fazla kaybediyor. Enflasyon %10 olsa %8 zam yapsan kaybın %2 oluyor. Çok problem olmuyor. Ama bu oranlarda kayıplar bir aile geçindirir
SM-S908E cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Gayrimenkul ile menkul değerleri karşılaştırmak, finans piyasaları ile para piyasalarını karşılaştırmaya benziyor.
Maraton ile sprinter gibi. ...vs vs ..
y.t.d
Devlet eliyle kötü niyetli kiracılara milletin evine çökme hakkı veren bir ülke var mı acaba ki daha önce bunun anayasaya aykırı olduğuna dair mahkeme kararı var. Yahu bu ülkede mafya nasıl biter ki...
Benim kiracı mahkemeye vermeyeyim geri alırım deyince arada buluşalım deyince kabul ettik . %42 oldu oran o sebeple
5 yıl üzeri kiracıya da mı yüzde 25 zam yapılacak
M2101K6G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Didim'in en popüler emlakçısı, dert yanıyor didim genelinde villaları satamamışlar:
7:42'den itibaren:
https://youtu.be/twLik_6hih0?t=462
50m2 oturumlu, 150m2 bürüt alanlı villalara 5-6-7 milyon TL istenildiğini de not düşelim.
3 ü 5 i 10 u yok... Bu karar tarihinden önce yapılanlar ve halen boş olup yeni kiraya veriliş tutarı hariç tüm kontratlara %25 oran uygulanır. Kiracılar isterlerse vicdani ve ahlaki ( elbette geliri de el veriyorsa ) fazla ödeme yaparlar. Bu ödemeyi de bir defa bile yaparsa artık yeni kira bedeli olarak kabul edilir. Yani 2 defa %40 zamlı yatırıp sonra ben vazgeçtim %25 e dönüyorum diyemez.
Buna bir de ben izale-i şüyu'cuları ekleyeyim. İleride değerlenir düşüncesiyle ve Yatırım amacıyla büyükçe bir arsaya veya araziye ortak oluyorsunuz. Satışlar biter ve kurbanlar tamamlanır. Bir müddet Sonra hakim ortak sizden payınızı kendisine yok fiyatından satmanızı ister. Kabul etmezsiniz. Ve bir anda kendinizi ne fiziki ne de hukuki güçle koruyamayacağınız ve başlangıçtaki yatırım düşüncesiyle uyuşmayan bir zararla çıkacağınız kesin olan bir ortaklığın giderilmesi davasının davalısı olarak bulursunuz.
bankalar ev kredisi vermeyi kesmiş diyorlar yakın zamanda başvuran var mı ? 2 milyonluk eve 500 bin kredi veriliyor muş.
Hayır, 5 yılı dolan kiracı % 25'e tabi değil.
% 25 sınırlaması, normalde olan TÜFE sınırlamasının yerine geldi.
5 yılı dolan kiracıda "şu orana" veya "bu orana" bakılmaz, piyasadaki güncel kira seviyesine bakılır.
Yani "yüzde şu kadar zam" yapılmaz.
Yüzde kaça denk geldiği fark etmeksizin güncelleme yapılır.
Hani "zam değil güncelleme" diye komik bir tabir var ya, işte o tabirin asıl kullanılması gereken yer burası.
https://i.imgur.com/RnINxhn.jpg
https://i.imgur.com/9QToIxb.jpg
5 yıl konusu açılmışken 5 yıl doldugunda çevredeki benzer daire fiyatları 6k ise kiracı açısından bakınca vermesi gereken fiyat sizce nedir?
SNE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi