Originally Posted by
selka
Değerli Arkadaşlar tüm yazıları dikkatle okudum, kendimce nasiplendim...
Yukarıdaki yazımın bir yerinde "Kriz kopmaz diyebilecek kadar bu piyasalarda tecrübesiz değilim." demiştim. Yani; kriz kopabilir, elbette beni yanıltarak ve ky cıya para kazandırarak.
Lakin fikirlerimiz yazalım... Kopar, kopmaz o ayrı...
Arjantini inceledim.. Türkiye'yi de..
Makro açıdan, Değerlendirelim.
Arjantin'in nüfusu 40 milyon Dış Borcu 145+57(IMF)= 202 Nüfus % 40 oran ile 50-54 yaş aralığında, ihracaat yıllık 50 milyar USD
Türkiye'in nüfusu 82 milyon Dış Borcu 388 milyar USD, Nüfus % 40 oran ile 30-35 yaş aralığında, ihracaat yıllık 220 milyar USD
Türkiye sadece Mayıs ayı içinde 18,6 milyar USD ihracaat yaptı... Arjantin ise yıllıkta, toplamda 50 milyar USD...
Arjantin de 5 yıl sonra 50-54 yaş aralığı emekliye ayrılacak, borcu çevirmeye çalışacak, kalan çalışan nüfus yeni emeklilerine bakmak zorunda.. Ciddi bir vergi gelirlerinin erimesi... Yaşlanan nüfus vergi vermeyecek, sağlık giderleri artacak, azalan çalışan nüfusa daha ağır yük binecek... Kısaca Arjantin de emekli nüfus, çalışan nüfus oranında denge çok sert olarak EMEKLİ lehine kırılmak üzere...
Bende bu ülkeye borç verirken 2 kere düşünürdüm...
Türkiye eskisi gibi genç nüfus değil.. Yaş ortalamamız 32 dir.. Orta yaş.. EYT lilere emeklilik verilmedi.. En az 10 yıl daha çalışacaklar... Ve En azından Arjantin gibi 50 bandında değiliz.. Sözlerimi yanlış anlamayın ama Türkiye'de daha en az 20 yıl köle gibi çalışacak, eşşek yükü ile vergi verecek yığınlar var...
Arjantinde bu olay 5 yıl sonra YOK.. IMF bu 57 milyar USD ı verirken herhalde bu nüfus demogojik yapsını incelemiştir....
ARG de Kişi başına düşen borç 202/40=5050 USD....
TR de Kişi başına düşen borç 388/82=4730 USD benzer gibi.... Ama bizim daha 25 yıl daha çalışacak 32 yaş ortalamamız var...
TR çok dinamik.. 20 milyon konut, 22 milyar litre akaryakıt tüketimi var...
TR nin kısa vadeli borcu 120 milyar USD civarında.. Durmuş bir ekonomide cari açık çok azalır yada verilmez.. İhracaat rakamları ile mükemmel.. Mayıs ayı 18,6 milyar USD geldi.. Ortalama ihracatımız 120 milyar USD ı geçer...
Ekonomimiz durmasına rağmen Cari açığımız 20 milyar USD oldu diyelim.. Krizin kopması için bu açık olan 20 milyar USD ı çeviremememiz gerekir.. Yabancı para akışıda SIFIR dersek.. 20 milyar USD ı nerden bulabiliriz...
Yukarıda dediğim gibi konut sayısı 20,000,000 adet.. Ofisler, dükkanlar hariçtir.... Emlak vergilerine ortalama yıllık 500 TL zam yapılsa 10 milyar TL ek kaynak eder.. Bu da yaklaşık 2 milyar USD...
Akaryakıt tüketimi 22,000,000,000 lt dir. Yakıt fiyatları 1 TL artırılsa 22 milyar TL ek gelir de oradan.. Bu da yaklaşık 4 milyar USD eder..
Turizimden bu sene sadece 35 milyar USD net gelir hedefleyen bir Maliye var..
Artı trafik cezalarına ekstra herkese 500 tl yazılsa kimsenin buna itiraz edeceğini sanmam...
Kısaca 82 milyonluk dinamik bir ülkede 20-30 milyar USD lık bir açığı çevirmek, borç geri ödeme dengemizi bozmadan ödemek fazla sorun değil gibi..
Kaldı ki; gelir vergi dilimlerinde %1 lik artış yapılsa kimsenin ruhu duymaz ederi ise en az 5 milyar USD ı bulur.
Arjantin in bu denli dinamik olduğunu sanmıyorum..
Ama yine de kriz kopmaz demek, kriz kopar demek kadar zordur...
Kısaca ben hala TR de kriz yerine " Şiddetli Fakirleşmenin Kaçınılmazlığı" diye yazımı bitiriyorum...