Ben virüsün çok etkisi olmadığını düşünüyorum...belki katalizör olarak, hedefe daha erken ulaşmayı sağlayacak hepsi bu.
Printable View
usa kıpkırmızı
ası bulundu iddiası koca bir yalan
Selamlar,
Asagida haberin linki var:
https://finance.yahoo.com/news/cocry...130010285.html
Ozetle asi henuz resmi olarak bulunmamis evet...
ABD borsasinda 600 civari ilac firmasi var. Bircogu ufak firmalar. Buyuk firmalara satis yapabilmek icin kendi caplarinda ufak arastirmalar pesinde kosuyorlar. Buyuk firmalarin radarina girdikleri anda hisseleri tavani delip cikiyor (bizdeki gibi %20de tahtasi durmuyor). Bunlara cash burner deniyor. Buyuk firmalar kendi iclerinde benzer arastirmalari finanse etmektense boyle firmalari destekleyip maliyetleri dusuruyorlar. Arastirma umit verdigi anda da ya devami icin ciddi sponsor oluyorlar ya da kendi iclerine katiyorlar. Adi gecen firma an itibari ile +178% civarinda. Piyasa degeri 54milyon, bugunku hacim 64milyon. 3 aylik ortalama hacim 371bin.
Arkadaşlar merhaba;
Ben 3 yıl önce borsaya ilk adımımı attım. Sağolsun iş yerindeki bir büyüğümün yönlendirmesi sonucunda. O zamandan beri okuyorum araştırıyorum videolar izliyorum. bir şekilde bu günlere geldim. Elimdekini korudum bir de yanına sıfır araba aldım 2018 mayıs ayında borsa sayesinde. ilk başlarda zarar yüzünden yaşadığım stresten dolayı dudaklarımda uçuklar çıkıyor uyuyamıyordum. çünkü o zamanlar bir şey bilmiyordum. neyse çokta uzatmayayım. aylar geçti ve anladım ki öğrenmek okumak araştırmak kendini geliştirmek lazımmış. şanslıyım ki bunu zarar yaşamadan anladım. hala eksiğim kaynak sıkıntısı yaşadığım için. diyeceksiniz ki bu zamanda da kaynak sıkıntısı mı olur? haklısınız elimden geldiğince bir şeyleri öğrenmeye gayret gösteriyorum. Ama silsile sıkıntısı yaşıyorum. grafik okuyabilmek olsun teknik anlamda yada temel analiz bilanço okuyabilmek bunlar üzerine ne buluyorsam okuyorum bıkmadan sıkılmadan. gerçi zevk alıyorum bu durumdan çünkü devlet dairesinde sakin sıkıcı bir ortamda çalışıyorum. aslında 3 yıldır hayattan daha çok zevk almaya başladım. kendimi daha tatminkar daha dolu hissediyorum. öyle böyle bir noktaya kadar geldim ve geçtiğimiz yaz (baba olmanın verdiği sorumluluk olabilir) her ay alım şeklinde birikim ve uzun vade yatırıma yönelmeye karar verdim. daha doğrusu siz büyüklerim ve benden tecrübelilerin yazılarını okuyarak etkilendim. ama içimde ki araştırma duygusunu daha canlı tutabilmek için küçük bir meblağ ile günlük-haftalık al -sat yapıyorum. bu hem beni daha dinç tutuyor hemde daha çok öğrenme isteği uyandırıyor.
Asıl izlemeye başladığım yol uzun dönem her ay alım şeklindedir. geçtiğimiz yaz bu konuda bir kaç bilgi alabilmek için yine bu sitede tecrübesi ve yazılarına güvendiğim bir büyüğümüzden (belki ismini vermemi istemez diye yazmıyorum) fikir alarak ilk adımı attım ve artık eşim ve ben daha dikkatli harcamalar yaparak her ay 1 maaşımızı oraya atıyor ve biriktiriyoruz. şuan 3 hissede ve eşit oranda alım yapıyoruz. Ayrıca bu uzun dönem biriktirme beni daha çok şirket bilançoları hakkında araştırma öğrenme duygusuna sevk etti. artık excele verileri giriyor ve kendi grafiklerimi oluşturuyorum. şunu anladım ki birikim yapmak başta çok zor gelsede sanıyorum ilk 5-6 ay sonra o zorluk kırılıyor ve artık doğru yolda olduğunuzu daha içten hissediyorsunuz.
Sonunda da böyle güzel cümleler yazabilirmiyim bilmiyorum ama 40lı yaşları geçtiğimde inş bu yaptıklarımızın karşılığını alırız.
Çünkü siz büyüklerimizinde dediği gibi bizler tasarruf konusunda çok zor döneme denk geldik. alım gücü çok azaldı ve birikim yapmak için fedakarlık yapmak gerektiğine inanıyorum. sağolsun eşimde bu konuda bana yardımcı oluyor ve benim gibi düşünüyor işimi daha da kolaylaştırıyor.
8 aylık bir çocuk babası olarak geleceğe dair duyduğum şüphe ve korku sebebiyle şuan yapmış olduğumuz yatırımları daha dayanılır yapıyor.
Hisse dışında yapabildiğimiz fiziki altın almak oluyor. zaten düğünümüzden kalan bir miktar altın üzerine yıllık bazda hem eşimin gönlü olsun maksadıyla o şekilde birikim yapıyoruz.
Ayrıca tasarrufun katkılarından bahsetmek istiyorum biraz genç arkadaşlar için;
Hayata bakışınız ve önceden değer verip bol paralar harcayarak almam lazım dediğiniz nesnelerin aslında gerekli olmadığını görüyor hatta çevrenizde böyle harcama yapanları görünce kendinizde ki değişimi görebiliyorsunuz.
Yine sitede ki büyüğümüzün önerdiği " Babil'in en zengin adamı " adlı kitabı okuyarak hayatıma işlediğim bir bakış açısı da; önce yatırımına yap sonra kalan parayla harcamalarını borçlarını öde fikrine ayak uydurdum. ve tüm kredi kart borçlarımı bu 6 ay içinde ödedim. hatta günlük-haftalık al sat yapıp kazandığım paraları da bir kenara koydum ve bu yaz gideceğimiz tatilin parasını biriktirmiş oldum.
Anlatmak istediğim tasarruf ilk başlarda zor ama alıştıktan sonra değeri anlaşılan bir tutum şekli. yani kendinize aylık geçinmek için gerekli miktarı belirlemek ve bunun dışına zoraki durumlar hariç çıkmamayı öğrenmek.
Yazım ve Noktalama hataları için özür dilerim.
Saygılar.
Warren Buffett'ın Hissedarlarına Yazdığı Mektuplar Serisi: 2019
https://www.lattedenborsaya.com/2020...r-serisi-2019/
Tecrübe konuşuyor
syg.
Orta ve uzun vadeli taşımak için alım yapmayı düşünüyorum bu seviyeler alım için uygun mu? Uzun vade olarak hangi hisseler alınabilir?
Başlığı takip ediyorum ama teknik temel analiz konusunda sizler kadar iyi olmadığım için burada fikrine değer verdiğim kişilerin yorumlarını ve uzun vade için alınabilecek hisseleri benden daha iyi analiz ettiklerini düşündüğüm için orta ve uzun vade taşımak için hangi hisseler alınabilir diye sormuştum
Net Holding-orlando calumeno bloomberght de konuk. Finans ın başında galiba..2002 de MBA yaparken portföy yönetim stratejileri dersini iki dönem almıştım kendisinden...o zaman finans portföyde yöneticiydi.. çok şey Öğrendim kendisinden...çok şanslıymışım, çok değerli hocalardan dersler aldım o dönem.
Bir de Saruhan özel i unutamam...Denizbank başekonomistiydi en son...kendisinden emerging markets dersini almıştım...birkaç kitabı var, şiddetle okumanızı tavsiye ederim...çok değerli biridir..keşke daha çok tv lere çıksa, konuşsa...ama biraz ağır abidir, zırt pırt konuşmaz.
Hocam,
Saruhan Özel linke göre istifa etmiş. Umarım TV'ye tekrar çıkar dinleriz.
Orlando ise çok iyi bir CFO ayrıca kıyafeti de eğlence sektörünü yansıtıyor gibiydi. NTHOL için biraz tüyo verir mi dedim ama çok yuvarlak konuştu. Özellikle fizibilite ile ilgili görüşleri oldukça değerli geldi.
1. Sahibi kim? Ben kiminle ortak oluyorum anlaminda... Guvenilir mi?? Paylasimci mi? Kucuk yatirimci haklarina saygi duyuyor mu?
2. Temettu veriyor mu?? Kar edip paylasiyor mu anlaminda.
3. Uzun vadeli grafiginde ideal olarak 45 derecelik istikrarli bir cikis var mi? Sirket buyuyor mu anlaminda.. Tek basina temettu yetmez, koydugumuz sermaye de enf uzerinde artmali
Bu kriterleri genelde KOC ve OYAK sirketleri saglar.
Bende olanlar: TUPRS FROTO HEKTS
Param olursa almak istedigim: EREGL
Alim sekli cok cok onemli: Seviye olarak nerede oldugumuzu bilemedigimizden her ay duzenli olarak biriktirme tarzi alimlar.
Sureyi uzun tutuyoruz ki bilesik getiriden max. yararlanalim.
Bu arada bol bol okuyoruz.. Okumak da bilesik getiri sagliyor. :)
Cunku her seyin basi bilesik getiri..Bu da ancak zaman ile oluyor, zaman olmadi mi bilesik getiri de yok.
Erken baslamak, baslayabilmek yani..
Kolay gelsin.
Syg,
Orlando sağlam fenerlidir...çok da renkli bir adamdı...bir arkadaş kızdırmıştı, “bak arkadaşım benim buraya gelirken spor arabamın yaktığı yakıt buradan aldığım ücretten fazla...bu dersin değerini bilin demiştiâ€...2001 de finansbank 100 milyon usd lere kadar düşmüştü piyasa değeri olarak, derste piyasa çıldırmış, bedavaya banka var, alan yok diyordu...sonra finansbank Yunanlılara kaç milyar dolara satıldı...o dönemler, çok aktifti finansportföy..sağlam borsacıdır yani.
Saruhan özel de aileden zengindi zaten...Boğaziçi işletme, yurt dışında yüksek, doktora filan.sağlam bir cv si var..para İçin değil de zevk için çalışanlardan...sıkılmıştır bir yerden sonra...öyle bırakmıştır.
Çocuklu bir aile olarak iki maaşın birini biriktirmeniz takdire şayan gerçekten. Tebrik ederim.
Sn.dudu paylaşımınız için teşekkür ederim
Uzun vadeli alım düşündüğüm için siz değerli üstadların yorumuna başvurmak istedim
Syg
Eşime bu fikrimi ilk söylediğimde gözleri büyüdü. Dedim aha yandık sonra biraz gelecek adına konuşunca çocuğumuz için falan deyince sağolsun iyi idare ettik. Bunaldığımız zamanlarda oluyor ama birimiz düşse diğeri ayağa kaldırıyor psikolojimizi. Bir şekilde 7 ayımızı bitirdik kaldı 33 ay hedefimiz 40 ay sonrası kendi halinde temettü gelirleri ile üstüne koymak ve hayata başlamak. Aslında biraz şuanki durumumuz buna müsait bulunduğumuz ilde 5 yıl kalmamız lazım daha sonra asıl yaşayacağımız şehire geçeceğiz. Geçiş dönemi gibi bir durum yaşıyoruz. O yüzden sabretmek daha kolay geliyor.
Saygılar.
Kesinlikle harika bir karar... Yeni evlendiğimde bunu yapsaydım şu anda parasal başarı anlamında bambaşka bir yerde olurdum. Tebrik ederim... 2004 yılında egeen alıp yüzde 40ı görünce sattığım aklıma geldikçe kafamı duvarlara vurasım geliyor...
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Daha fazla bekletmeyeyim. Gerçi bazı arkadaşlar bu muydu diyebilir.
Özellikle portföy büyüklüğü bir rakamı geçince, kurum riski de önemli hale geliyor. Benim gibi üstüne bir de vadeli piyasada işlem yapıyorsanız hız da önemli hale geliyor...21 yıllık borsa deneyimimde şunu gördüm...özellikle kritik günlerde, aşırı yoğunluktan ya da başka bşr sebeple sistemlerin çöktüğü, hiç bir şekilde işlem yapılamadığı anlar oldu. Bü tür durumlarda iki kurumla çalışıyor olmak büyük avantaj.
Ayrıca hisseler mkk garantisinde olsa da boştaki paranız kurum kontrolünde...herhalükarda toplam parayı iki kuruma bölmek riski azaltmak demek benim için.
Bahsi geçmişken viop hesabında boşta nemalanmasi için bırakılan para mkk teminatinda mıdır ? Cevap için şimdiden teşekkürler.
Teşekkürler ben ziraatle çalışıyorum.
Tek 10 ağustos günü sıkıntı yaşamıştım. Doların rocketlediği günlerden.
https://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?p=2510680
Bu arada üstüste gelir derler ya dün gece 3 te ykb güvenlik biriminden aradılar kredi kartımdan benden habersiz para çekim girişimi olduğunu farkedip engelleyip bloke koymuşlar, yeni kart gönderecekler. Müşteri olarak uykum bölünse de memnun oldum bu uygulamadam eminim bir çok bankada böyle özellik vardır..
(geçmişte kart bilgilerimi verdiğim wix sitesinden domain almıştım. 1yıllık süre Martta dolmasına rağmen erkenden para çekmeye çalışmışlar...)
YTD
Yedeklilik konusu çok önemli. 18 sene stratejik planlama konusunda çalıştım demiştim...artık her adımımı atarken buna dikkat eder oldum,,,bir nevi meslek hastalığı.
Mesela kart fazlalığına karşı olsam da..yedeklilik hatrına iki bankayla çalışıyorum..,bşr kredi kartımı, bir de diğer bankanın banka kartını aktif olarak kullanıyorum,..bir de nadiren kullandığım, kamu hesabım var ( OGS hesabı vs diğer işler için).
Artık normalde kartlarımı internete kapalı tutuyorum, işlem yapacağım zaman aç, işim bitince tekrar kapa yapıyorum...kredi kartı limitim hep düşüktür...fazla harcama yaptığım aylarda limit sorununu aşmak İçin hesaba ilave para aktarıyorum.
Bir şekilde risklerimi kontrol altında tutmaya çalışıyorum.
Selam,
Benim esimin basina geldi 2-3 sene once. Dunyanin bir ucunda calisirken mesaj geldi telefonuma. Kuafore gittigini biliyorum: cunku yeni konusmustuk. Neyse gelen mesaj isbankasindan. Iste aliskanliklariniz disinda su kadar islem tespit ettik. Onayliyor musunuz? babinda. Kuafor calisani acemilik yapip iki 0 eklemis tutara. Bir nevi kartla kuaforu satin almis gibi olmustuk :) Onlar inanilmaz panik yasamislar zaten farkedince de; bankanin acar davranmasi hosuma gitmisti...
Selam,
Bu arada kredi notunun etkisini deneyimleyen oldu mu hic aranizda? Atiyorum not iyi ise dusuk faiz ya da uzun vade vs vs. Bu sistem yillardir ABD'de var ve notunuza gore cekebileceginiz miktar ve faiz orani degisiyor da Turkiye'de gercekten dise dokunur bir etkisi var mi merak ediyorum....
Ben önce alarm sandım ertelemeye çalıstım :) sonra googlelayınca 2dk sonra geri aradım...
Kaydettim noyu artık
+2 3 tane de sms atmıslardı
https://i.hizliresim.com/YV5O4k.jpg
http://www.nosorgulama.com/tel/02123395353?Sayfa=2
YTD
Arkadaşlar bist öncü borsadır...bugün zayıf kalırsa ABD borsalarında satışın devam edeceğini, güçlü durursak tepkinin yakın olduğu sonucunu çıkarırım ben...bu nedenle bugün %3-4 düşmemiz söylemi doğru değil bence, günü %1 altı eksi kaparsak ABD borsaları tepkiye yakın sonucu çıkarmak daha doğru olur.
Not: bu tür yorumlar derli toplu gözüksün diye twitter da yazıyorum..yorum sayımı da arttırdım...takipçi sayım 1500 e yaklaştı...ilgi fazla...bu nedenle yorumlarımı da arttırdım...günde 3-4 yorum yapmaya başladım...piyasayı yakından takip etmeniz gereken bu tür günlerde mutlaka twitter avda bakın...Yorumları faydalı buluyorsanız, çevrenize de önerirseniz sevinirim.