Arkadaşlar TGR diye fon aldım.
İçinde Amerika kağıtları varmış. Bunları nereden takip edebilirim?
Arkadaşlar TGR diye fon aldım.
İçinde Amerika kağıtları varmış. Bunları nereden takip edebilirim?
Linkteki fondan mı bahsediyorsunuz?
Portföy dağılımını bu linkin ekindeki rapordan görebilirsiniz.
Gördüğüm kadarıyla LUFTHANSA, WH - Wyndham Hotels & Resorts ve AKFGY grup bazında yüksek pay alan şirketler.
dovız hareketi, genel bozulmayami işaret ediyor
Efendim sağda solda..
İhracat ithalatı yakalamak üzere.
Böyle olursa ülkenin dövize ihtiyacı biter ve dolar da hali ile çöküşe geçer..Faizler düşer..
İşte bu yüzden dolarınızı tl nizi bozdurun döviz ev araba altın ne varsa buralara yatırım yapın denmekte..(borsada bu yönde hareket başladı bile bakın geç kalmayın nasılda faiz indirimi sonrası uçuyor)
MB nın artık çekirdek , kabuk falan filan enflasyon baktığı yok..
Yeni hedef ihracat ithalat makasını kapamak..
9.7828 tsss
Hayırlı olsun ! İşinize karışmak istemem, bu seyahat fonu covid ilacı bulundu haberiyle uçtu gitti. Siz de maalesef zirvelerde almış oldunuz. Oysa bu tip fonlarda habere duyarlı işlemler olacağını bilerek önceden pozisyon almak daha çok kazanç sağlar. Sonuçta zarar etmezsiniz ama biraz bekleme süreci yaşarsınız.
Bu sabah Tufan DERINER de benim yillardir savundugum fikri soyledi..
Turk yatirimcisi artik hisse senedinin enflasyona karsi bir hedge mekanizmasi oldugunu kesfetti dedi...
Son 5 yilda ilk 50 borsa dolar bazinda %90 artmis..
Gelismekte olan ulkelerin borsasi ise %45 artmis..
BIST ise dolar bazinda %45 dusmus!!!!
Koc gibi Sabanci gibi gurup sirketlerinin gidip hisse geri alim programi acklamalarindan da goruyoruz ki turk borsasi dunyanin en ucuzu...
Sabanci bugun SAHOL hisselerinde bir geri alim programi acikladi..
Koc yabanci ortagindan YKBNK hisseleriini aliyor..
SISE'de de var buyuk bir geri alim programi hatirladigim kadari ile..
Syg,
100 dolarlik ihracat yapabilmek icin ortalama (sektore gore degisiyor) 70 dolarlik ithalat yapmak gerekiyor..
30 dolarlik kisim TL ile fiyatlaniyor.. Bunun icinde iscilik ucretleri de var.
O 30 dolarlik maliyeti dusuk tutabilmek icin vurun abaliya diyor hukumetimiz..
Calisanlarin sirtina biniyor yukun tamami..
Syg,
Fiyatlama gucu olan..
Ihracati yuksek olan..
Durust ve iyi yonetilen...
Bu sirketleri bulup sinsi sinsi biriktirmek tek cozum..
Yoksa isimiz cok zor..
Syg,
Gidebilen, vergi sorunsalini cozebilen yabanci borsalara gidiyor...
Ulke riskini alabilen, doviz alip T.C eurobond yatirimi yapiyor..
Kucukler de zam gelecegini dusundukleri urunlerin alimini one cekiyor..
Biraz parasi olan araba ev aliyor borc ile..
Milli paramizda kalan nakit TL tutan ise gunden gune eriyor...
Syg,
90 li yillara geri donduk resmen..
O zaman en azindan biraz calisan kurumlarimiz vardi..
Simdi hepsinin ici bosaltildi..
Syg,
90 li yillarda herkes cebinde dolar tasirdi..
Her yerde dolar bir odeme araci olarak geciyordu..
Maasi alan ucretli kesim kosedeki doviz bufesinden ay basinda maasini dovize cevirir ve sonra ay icinde kucuk kucuk bozarak odemelerini yapiyordu...
Simdi maas da yetmiyor ki doviz alsin...
Syg,
Ben bütün bu hisse borsa eurobond işlerine bu sene bulaştım. Bu zamana kadar biraz kripto, biraz altın çoğunluk dolar şeklinde gidiyordum.
Dolarda reel faiz -5% olunca mecburen yani alternatiflere yöneldik. 10% a çıkmak üzere bist + yabancı oranım portföyde. 20%'ye kadar giderim.
ytd
Burada 2 ay evvel para fışşşşşkırtacaklar diye yazdık ettik..
Çekirdek mi kabuk mu derken hiç bişiye bakmayacaz denmeye başladı faiz açısından..
Ve beklenmedik bir faiz indirimi ile de borsayı sürmeye başladılar..
Oysa geçen sene faiz artışını kutluyorduk..
Ardından ne hikmetse birden bire borsanın çok ucuz olduğu falan koç sabancı tarafından keşfedildi geri alımlar falan..
Müthiş bilançılar ...
Seans içi haber pompalamalar...
Gelecek borsada..dalın ula..
cari açığı dengelemek TL mevduat sahiplerinin cebinden mi olacak herkes kendi kesesinden yese ya TL mevduat sahiplerinden YP mevduat sahiplerine gelir transfer ederek mi cari açık düşecek bunu arka planında kul hakkı yok mu şakkadanak olmaz o işler
Şimdi 3600 eyt ve kyk lar da masada.
Asgari ücrete de kallaaaviii zam var..
Her yerden TL fışşşşşşkırtacaklar..
10 ve 20 tl ler artık banka matiklere yüklenmiyor bile..
Son 3 ay içinde ne zaman 20 tl çekmek istesem ..ödenebilen (50 tl ) verim mi ibaresi ile karşılaşıyorum..
Dolarda 10 11 arası diyodum..12 bile gündeme girmeye başladı..2022 için..
O geri alım açıklayan ailelerde bir tanesi 12 ye göre planlama yapmakda imiş 2022 için..
Portföyümü şu şekilde düzenlemeye karar verdim;
GMSTRF Gümüş %20
Gram ALTIN %15
IPV - İŞ PORTFÖY EUROBOND BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVİZ) FONU %10
TGE - İŞ PORTFÖY EMTIA YABANCI BYF FON SEPETI FONU %5
QNB Finans Portföy Temiz Enerji ve Su Fon Sepeti Fonu %10
ACD - İSTANBUL PORTFÖY İKİNCİ DEĞİŞKEN FON %5
TKF - TACİRLER PORTFÖY HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) %5
TCD - TACİRLER PORTFÖY DEĞIŞKEN FON %5
OPB - OSMANLI PORTFÖY BİRİNCİ DEĞİŞKEN FON %5
AES - AK PORTFÖY PETROL YABANCI BYF FON SEPETİ FONU %5
GZL - GARANTİ PORTFÖY TARIM VE GIDA SEKTÖRÜ DEĞİŞKEN FON %5
GZV - GARANTİ PORTFÖY ESG SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK FON SEPETİ FONU %5
DTZ - AK PORTFÖY DÖNÜŞTÜRÜCÜ TEKNOLOJİLER DEĞİŞKEN FON %5
:-) tamam da 2 ay önce her yerden para fışkırıyor diyordun. Demek ki fışkırmıyormuş, seçimler yaklaşırken oylar eriyince farkına varmış olabilirler mi?
Küçük banknotların kullanılmaması alım gücünün düştüğünü gösterir ve yüksek enflasyonu tabi ki :-)
Dolar 12 tl olacağı ilk defa katar ile swap anlaşması yapılınca gündeme gelmişti. Doğruymuş demek ki.
ZK ları arttırdıkça aslında bizim faizimizi alıyorlar.yani bize kazık atıyorlar.bankalar .Dovizde nerdeyse sıfır faiz verecek.yok eurobond riskli şeylere bizi yonlendiriyorlar.
Türkiye 2022 de Ortadoğu'nun Taylant'ı olma yolunda ilerliyor..
https://www.turizmguncel.com/haber/i...ye-gidin-cunku
Eurobond un tek riski paraya ihtiyacın olduğunda nakte dönmek ve beyanneme vermek...Bu faizle parayı bankada tutmak ne derece mantıklı bir yaklaşım...eurobond ödenmez ise zaten sistem çökmüş evdeki ve kasadaki nakit haricinde sistemden para çekme şansın yok demektir.
Neyse bence kısa vadeli 2 yıllık bond almak bu faizle para yatırmaktan daha iyidir...
EYT ve 3600 ek gosterge de gelirse 2 seneye kalmaz butceyi elimize alir gideriz.. :)
Syg,
200 baz puan faiz indirilecek heralde dolar çıldırmış bugün
Cari açık için şimdiye kadar MB nın yabancı parayı teşvik edici kararları hiç kimsenin aklına gelmemişti.
Bunun ZK ın artırılmasının da dahil olduğu hiçbir koşulda uzun süre sürdürülemez olduğu düşünülüyordu.
Bu başarılırsa benim ekonomi alanındaki Nobel ödül adayım şimdiden belli.
Ki bu (TL nin değersizleştirilmesi) politikası 1990lardaki gibi hiper devalüasyona ve enflasyona çok olumsuz etkisi olmazsa bir Nobel de buradan verilmelidir.
and the oscar goes too şakkadanak :oleyo::oleyo:
Yanlız iki konuyu hiç çözemedim.
Seçim barajı düzenlemesi neden hala çıkmıyor.
Kış koşullarında mı seçime gideceğiz?
Bütçe Asgari ücret, EYT ve 3600 ödemeleri ve artacak turizm gelirleri dengesinde acı recete içmeden kaç ay dayanabilir?