bu doğru..öyle hesapladı..mantıklı
Printable View
3 çeyrek + 4. çeyrek toplamı = 9.371 + 25.501 = 34.872
Yıllıklandırma:
34.872×2=69.744
34.872×2= 69.744*milyon*TL
Hisse başına FCF:
69.744.000/300.000.000=0,232
elimdeki program ingilizce karakterlerle olunca verileri girince karakterlerde oynama oluyor..
%10 da biz güvenlik indirimi yapalım : yaklaşık :) 140
Ama bu heapları .ok kabca..yaptım...doktora Tez zileme sınavım var.. Anca bu kadar uzun yapabildim:)
Çeyrek asırlık tecrübeli arkadaşlarımızın düşüncelerine önem vermek lazım. İnsanları böyle küstüren sermaye piyasası kendini de küçültmeye başlamıştır. Moralleri yüksek tutalım, bakın kötü niyetliler nasıl belasını buluyor görüyorsunuz?
89 milyar özkaynak 108 fiyat ise bir yıl önce
124 milyar özkaynağa göre de eninde sonunda geleceği değer 116 tl..
bu basit değerlemeyi çarpanlar üzerinden sağlama ile kontrol etsek:
108 tl fiyatın olduğunda pd/dd 5,19 idi
şimdi fiyatın 82 lerde bugün pd/dd 2,31
%60 ucuzlamışsın ama kaba rakamlarla tabii %25 de pahalısın şu an..
walla ben çarpanlar ve rasyo lardan da takviye yaptığımda son bilanço ya göre 110 tl leri geçemiyorum..
Adanalı kardeşim tabii bu işin akademik kısmında..onun verileri daha sağlam..bir şey diyemem..zaten çok da fark yok..110-140..
aramızda fark olmaması da şöyle iyi , demek o kadar kötü değiliz temel analizde..:)
Allah sağlık versin...seve seve ..forumdaki herkes..Datça ya kim gelirse irtibata geçsin..bir yemeğimi yer çayımı kahvemi içer..
Mathias geçen gün 88 küsür den sattığın FROTO ları bu sabah 80 TL den geri almışsındır herhalde. 79.50-82.75 marjı %4 lük bir marj ve fena değil. Gerçi bugünkü 13.5 milyon lotluk hacim tedavüldeki 622 milyon lota oranla oldukça düşük. 😊
88 küsürden sattıklarımı 80 den geri aldım ama portföyün sadece %30 u ile girdim deme sakın. 😊
Yukarıda fair value olarak 140-160 aralığı hesaplanmış. Bu rakamlar düşük değil mi? Ben 1 hafta kadar önce bir arkadaşın ricası üzerine DCF analizi yapıp 300 TL (eski fiyattan 3 bin TL) olarak hesaplamıştım. Tabii bu arkadaş bana 300 TL elde edecek şekilde analiz yap dedi ve ben de aynen öyle yaptım. Excel'de indirgeme faizini amacıma uygun olarak seçtim ve görev tamamlandı. Bu analizimden öyle memnun kaldı ki bana 1 kasa şarap hediye etti.
Mektepli abimin dediği gibi görecelilik çok önemli, kimine göre 60 TL pahalıdır, kimine göre ise 150 TL ucuz. Aradaki farkın kaynağı algı ve beklentilerdir. Gerisi ise piyasanın insafına kalmış. 😊
Sizi bilmem ama ben EMT RMT MPT gibi rasyonaliteye ve lineerliğe dayalı klasik piyasa teorilerini yıllar önce terkettim. Onların yerine Soros'un Refleksivite teorisini baz alıyorum. 😊
Master felan beni aşar anlamam o tür işlerden. Benim anladığım entropi bazlı momentum treyderliği. Bireysel olarak bunu takip ederim ancak işin ikinci bir boyutu var. Katılmcısı olduğum yatırım konsorsiyumu esas faaliyet alanımdır ve burada karar mercii ben değilim, hisse alım satımlarında %60 oy çoğunluğunun kararını uyguluyoruz.
Her kim veya kimler ise doğru karar vermiş, son derece rasyonel bir karar. Eğer 25 senede piyasa ile küsülemeyeceğini idrak edememiş ise zaten piyasa adamı olamamış demektir ve ona borsada ekmek çıkmaz. Uyum sağlanamayan, prensiplerin kavranamadığı bir mecrayı terketme kararı terk eden açısından çok yerinde bir karardır. Gitsin kahvede okey oynasın.😊
Kanaatimce bu kağıtta en olası senaryo geniş bir kanal içinde yatay hareket. Bu senaryoyu çizersem, artı eksi %20 gibi bir marj koyarım, orta nokta da 80 TL olur. Yani hisse 64 ila 96 arasında uzunca bir süre git gel yapar. Böyle olursa tam bir treyd kağıdı olur. (Sadece şahsi bir senaryodur, hissenin ne yapacağını önceden doğru şekilde kestirmek kesinlikle mümkün değildir).
Bu senaryoyu EREGL de son 3 yıldır yaşıyoruz. Geniş bir yatay kanal içinde salınıp duruyor 3 yıldır. Bunlar ayni sektörde değiller ancak dinamiklerde benzerlikler mevcut, tabii bu benim fikrim. Artık kağıt nasıl bir rota çizer, buna piyasa karar verecek siz veya ben değil.
walkstreet traderlarına alıştık, siyasi stratejist, danisman yok mu savaş yorumu için?
Soros'un yatırım felsefesi diyebileceğimiz refleksivite insani etkiyi anlamak bakımından mutlaka özümsenmeli bence. Kendini besleyen süreçlerin terse dönemsi ve finansal etkileri günümüzde de gözlemleniyor ancak 2005 sonrası belirginleşen 2009 sonrası resmileşen, 2020 sonrası çıldıran merkez bankaları politikalarıyla artık refleksiv süreçlerden para kazanmak mümkün olmamıştır. Faizler yüksek seyrederse yakın gelecekte tekrar olacak. Refleksivite sadece borsalarda değil hayatın her yerinde geçerli süreç biçimlerindendir.
Vay arkadaş, Fort forumu değil de sanki dış siyaset, terör, narko-terör, mikro ve makro ekonomi, emtia piyasaları, uluslararası ilişkiler ve siyaset uzmanlıkları sahifesi burası.
Arkadaşlar illa ki bileniniz vardır, F22 Raptor sağ kanat turbo propundan Mach 2 hıza çıkınca bir ıslık sesi geliyor, sebebi ne olabilir?
Dün düşen Hindistan uçağından kurtulan adam gibi burası, hepimiz sağ salim yara bere almadan kurtuluyoruz tüm Froto işlemlerimizden, alan da satan da bekleyen de tutan da almayan da kar da.
En iyisini yapmışsın, KCHOL hayırlı olsun. Defter değerinin 0.6 katından almışsın yani %40 iskontolu, daha iyisi can sağlığı. Defter değerinin 2.4 katından FROTO almak yerine bunu almak daha mantıklı. KCHOL ün 13 ay önceki nominal zirvesinin yarı fiyatından, reel bazda ise neredeyse 3 te 1 fiyattan almışsın. Yukarı pıransiyel FROTO ya oranla çok daha fazla. %30 ile girdim deme. 😊
4 milyon lira karşılığında hayat boyu ayda net 20 bin TL euroya endeksli emekli maaşı fırsatı var.Ayrıca bu 4 milyon TL anapara euroya çavrilip kasaya konacak ve emekliliğinizi sona erdirmeye karar verdiğinizde yüksek ihtimalle euro bazında bunun bir kaç katı size geri dönecek. 4 milyon TL büyük para değil, bu fırsat kaçnaz.
Yapılması gereken çok basit. Beheri 89 eurodan (Cuma kapanış 88.84) 1000 tane Volkswagen AG Non-Vtg Pfd. imtiyazlı hisse satın alıyorsunuz. Karşılığında 89 bin euro yani 4 milyon TL ödüyorsunuz. Hisse başına yılda 6.5 euro brüt temettü alacaksınız, 1000 hissede 6500 euro yıllık temettü geliriniz olacak yani 300 bin TL, aylık 25 bin TL. Bu rakamdan vergiyi düşersej ayda 20 bin net gelir demektir. Euroya endeksli bir emekli maaşı bu, kur arttıkça o da artacak. Anaparanız koyduğunuz hisseyi de defter değerinin 0.20 katından almış oluyorsunuz yani %80 iskontolu. Anaparanız hissede duracak, hisse arttıkça o da artacak hem de euro bazında. Böyle bir fırsat çok nadir gelir. 4 milyona hayat boyu emekli maaşı, hem de euro bazında. Ayrıca 4 milyon da kasada, euro bazında ve beklemede, ne zaman istersen geri alabilirsin.
Merkez bankalarının son 10 yıldaki müdahaleleri piyasaların serbest işleyişini engelledi. Ama bu durum çarpıklıkların daha da büyümesine neden oldu. Bir örnek vereyim: Tam 2 yıl önce Haziran 2023 te küresel borç 307 trilyon dolar idi, şu anda 350 trilyon dolara çıkmış durumda. Yılda 20 trilyon dolar artıyor. Yakın geçmişte bu borcun yıllık artışı 10 trilyon dolar idi ama şimdi ikiye katlandı. Duvara toslamaya çok yakın olduğumuzun göstergesidir bu. Refleksivite teorisi gayet iyi çalışıyor, MB lerin müdahaleleri beklenen sonucu sadece geciktiriyor.
Kusura bakma Oralet abi. Farkındayım bu tür mevzular sana yabancı, seni ahtapotlu rakılı mezeli mevzular ilgilendiriyor. Bunlar benim uzmanlık alanım olmadığı için maalesef bir katkıda bulunamıyorum. Ha "tekne ile açık denizde seyrüsefer" dersen memnuniyetle bu konuda katkıda bulunurum, yelkenli teknemle okyanusları aşmış dünyayı dolaşmış adamım.
lgilenenler için:
DAX hisse kodu VOW3. İmtiyazlı hissenin imtiyazı TEMETTÜDEDİR, oy kullanma hakkı yok bunlarda. Normal hisselere oranla 6 euro cent fazla temettü alıyorsun hisse başına yılda. 2024 için bu rakamlar 6.30 ve 6.36 euro idi. 2025 için 6.5 euro hisse başına temettü denebilir. DAX ta işlem görüyor, günlük ortalama hacim 1.5 milyon lot. Cuma kapanışı 88.84 euro idi. Toplam imtiyazlı hisse sayısı 295 milyon lot.
Shareholder Structure
Number of outstanding shares (as at December 31, 2024)
Preferred shares: 206,205,445
Ordinary shares: 295,089,818
Temettüsü düşük ama oy kullanma hakkı olan Ordinary VW hissesi (VOW) imtiyazlı olandan yaklaşık 2 euro daha pahalı (90.40 eurodan kapandı) yani temettü verimi daha düşük.
https://www.marketwatch.com/investin...=search_symbol