Bi dönemde TV ekonomistleri arasında şöyle bir EZBER dönüyordu.? Bunlara öğretilmişti.
"Yabancı gelmesi için reel faiz vermen lazım."
"Tamam verelim peki reel faizden kastın ne.? Kaç vereyim.?"
"TR enflasyonu %20, demekki %25 verirsen gelir."
Bu ezber her hafta TV lerde dönüp duruyordu. Benim mantıkta almıyordu.!!!
"Lan" diyordum, "Ben yabancıysam, TR deki enflasyondan bana ne.? Kendi ülkemdeki enflasyona bakarım. Üzeri kârdır. İster mozambikte kazanayım, ister TR de. Benim enflasyonum %2 ise, üzeri kazançtır."
Örneğin, ben Alman para sahibiyim 1 milyon avro'm var. TR ye getirip faize koyacağım. TR de yıllık enflasyon %20, bankaların mevduata verdiği faizde %20, Almanyada ENFLASYON %2. Belki daha düşüktür.
Kur farkı olmadığını varsayarak hesabı yapıyorum.
1 milyon AVRO yu getirdim TL ye 7 TL den çevirdim, oldu 7 milyon TL.
Koydum 1 yıllık %20 faize, yılsonu oldu 8 milyon 400 bin.
Döndüm 7 TL den AVRO aldım oldu 1 milyon 200 bin AVRO.
Param bir yılda %20 arttı. Alman enflasyonu %2, kazancım %18. Sadece kurfarkı riskini göze aldım. Kur farkı ilave kazançta getirebilirdi, ilave kayıpta. Onu bilemeyiz hesaba katmadık. Geçen 10 yıl kur farkı hep yabancının kazancına çalıştı. Son 3-4 yıl tersine döndü.
Yani Alman olarak TR ye paramı getirip geri almışım %20 kazanmışım. Bana ne TR deki enflasyondan. %2 nin üzerindeki her kazanç benim için reel kazançtır.
Ama TR ekonomistleri öyle şartlandırılmışlardıki, yabancıya reel faiz olarak, TR enflasyonu üzeri hesabı söylüyorlardı.
Her keste bunu tekrarlıyordu.
Çok eskiden hesabı yazdım, internette paylaştım. Sonraki yıllarda ekonomistlerde duymadım, bu reel faiz TR enflasyonu saçmalığını. Hala kullanıyorlarmı bilmiyorum.
Parayı TR de tutarsan, yerleşeceksen yada şirket kuracaksan TR enflasyonu seni bağlar. Eni sonu para piyasalarında para kazanıp tekrar çıkaracaksan TR enflasyonu seni bağlamaz. Çoğunluk vur kaç için geliyor.
Bu şartlandırmayı, dışarıdan maaş alan besleme ekonomistler başlatıyor. Sonra ezberci bizim ekonomistlerde ne döndüğünü bilmeden takip ediyorlar. Adamlarda zeka var akıl yok. Sadece ezberliyor. abdurrahman yıldırım söylemişse doğrudur bende kullanırım.. Bu ezberle yahudi TV lerde millete akıl veriyorlar. lan ezberi aldığın adam yahudi beslemesi.
Her neyse...
yazı süper oldu, üstüne bugün bişey yazabilirmiyim bilmiyorum..
Bu şekilde bi kaç ezber bozmuştum. hatta birde dünya ezberi bozmuştum. TR sınırlarını aşmış durumdayım, aman dikkat.!!!