Bakalım spk yatırımcıyı mı düşünüyor?
İş grubuda kendini belli edecek. Yıllardır ky dostu derdik. Eğer ky mağdur edilirse benim için bu grupta bitmiştir.
Syg
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Bakalım spk yatırımcıyı mı düşünüyor?
İş grubuda kendini belli edecek. Yıllardır ky dostu derdik. Eğer ky mağdur edilirse benim için bu grupta bitmiştir.
Syg
SODA ve SISE bu gun %3 lerde dususun sebebi ne ? hadi SODA yi anladik soygunculuk yapiliyor ama SISE niye dusuyor ki ?
25 şubat tan sonra alan satıyor olabilir yeni alıcı da gelmiyor ayrılma hakkı verilmedigi için yeni tebliğe alışmak lazım makaslar açık olacak artık...
yeni tebliğ de şirketlerin finansman yükünü azaltmak için bir madde var İŞbankası ayrılma hakkı ile payını daha da yükseltebilir...
Ayrılma Hakkına Konu Payların Diğer Pay Sahiplerine veya Yatırımcılara Önerilmesi
Payları borsada işlem gören ortaklıklarda ayrılma hakkına konu payların ortaklık tarafından satın alınmasından önce diğer pay sahiplerine veya yatırımcılara önerilmesi mümkün kılınmıştır
Yazmayacam dedim ama söz hakkı doğduğu için yazıyorum kafanızda ki soruların cevapları geçmiş sayfalarda çok kere yazıldı geriye doğru bir okuyunuz.
Kaçtan şişeye dönüşecek? Elinizdeki soda lot sayısı ile 1,15 i çarpınız.
Otomatik mi dönüşecek? Kurula katılıp şerh düşmezseniz evet otomotik geçecek.
25 şubattan sonra bekleyenler enayi mi? sanmıyorum ve/veya bilmiyorum. 2 ay sonra 6,39 dan geri alcaksa şeytana takla attıran adamlar enayi mi??
Şimdi ki bilgilere göre evet 25 şubat geçerli yarın spk ne der bilemiyoruz, Daha fazla bilen arkadaş bana da faydalı olur..
Dün konferansa katıldım. Aldığım izlenim şudur, Ayrılma Hakkı konusunda ister yeni ister eski tebliğ olsun bu malları uzun zamandır yerinden oynatmayan milyon lotluk takaslar var (sise, trkcm , anacm ve soda da) .Bunların bugün için parasal karşılığı 7.2 milyar TL kadar.
Bunların sadece yarısı ayrılma hakkına girmek istese 3.6 milyar tl eder ve benim dünkü görüşmede anladığım ellerinde böyle bir para yok ve İş Bankasına bu parayı ödemesi için BDDK izin verir mi ondan bile emin değiller, parayı basıp alacağız diyemediler,bütçeyi aşarsa iptal yetkimiz var bunu yazdık dediler.......
Ben hisse fiyatlarının ayrılma hakkı altında kaldıkça bu işin yatacağını düşünüyorum çünkü bu paraları ödeyecek güçleri yok! Halka açık rakkamın boyutu çok büyük arkadaşlar....
Böyle bir senaroda favorim SODA ....neden? Böyle bir senaryoda bu değerleme rezaletinden kurtulup gerçek değerine dönecek... 4 ayda 500 milyona yakın kur karı var sadece şuan....6 aylık bilançomuzla önümüze bakacağız.. Borsada özkaynağının %51 i (2019 12 aylık bilançoya göre) döviz olan şirket yok!!!!
Kurlar patladı zaten yukarı, e ciro da döviz cinsinden paraya para demeyen şirket bu birleşme rezaletinden kurtulacak...He eğer birleşme olursada zaten bunun tek koşulu hisselerin yukarı ralli yapıp Ayrılma hakkı fiyatlarını geçmesi senaryosu olur, e bu senaryoda çoğu kişiyi mutlu edecektir zaten. Hem iş bankası büyük bir maliyetten kurtulup herkesi Şişe atında toplar hemde yatırımcılar prim yapan hisselerle mutlu olur isterse yukardan satarlar...
Yatırım tavsiyesi değildir...
İş Bankası yetkililerini uyardık burdan da tekrar uyarıyoruz!
Soda 2024 de yatırımları bitirecek...Siz ortalama 1.5 milyar dolar yatırım yapıyoruz diyor sonra tesisin 2025 işleme başlayacağını bile bile değerleme projeksiyonunu 2024 e kadar yapıyorsunuz...Bu SODA ya çökmek demek! 1.5 milyar dolar yatırım yapılacak şirketi 2085 e kadar ben değerledim bunun değeri 2.5 milyar TL diyorsunuz....
İnsanların aklıyla dalga geçmeyin...Bu işlem helal de değil hakkınız da değil...Bunlar zaten ilgili kurumlara şuan itiraz olarak gidiyor...Bu işten daha fazla yıpranmadan ya dönün ya insanlara hakkını verin!!!!
Tüm ülke analistleri toplanmış ortalama da 9.5 TL SODA da değer görmüş biz sizin zeki PWC çalışanları mı bunu göremedi...Silkelenin kendinize gelin!!!
Benzer değerleme rezaleti TSGYO da yapıldı bundan birkaç yıl önce! ISGYO bünyesine TSGYO yu katacaktınız ve TSGYO yu düşük değerlediniz!
Ne oldu? Tüm birleşme süreci iptal edip geri adım attınız! Neden ? SPK şikayetleri yüzünden....Bunlara gerek yok, bu seferki lokma çok büyük hepinizi aşar! O yüzden silkelenin....
Tek bir yabancı soru sordu mu? Koskoca Şişe Grubu birleşiyor tek bir yabancı soru sordu mu??
Cevap veriyorum HAYIR!!! Prestiji ayaklar altına almak budur işte....Şimdi uğraşın bakalım....
25 şubat öncesi-sonrası ....bunu kim hesaplayacak? bence burada bile sıkıntılar doğar, yok aldın da sattın da...
spk onayı gelmeden yerimizden de kıpırdayamayız, örneğin şimdi sodaları satıp anacm alsam elime daha çok şişe hissesi geçecek..bunu görüyorum, bariz bir arbitraj var..ama burası Türkiye...spk'dan farklı bir karar çıkarsa bu sefer de tam tersi mağdur olabilirsin..yani şu an yapılacak şey spk kararını beklemek olacaktır...
çimentolarda bu onay yaklaşık 2 ay sürdü..1. ay sonunda değişim oranlarının değiştirilmesi istendi, sonra tekrar rapor yazıldı ve ardından spk onayı geldi...
ayrıca yukarıda arkadaşımız önemli bir bilgi vermiş, bu fiyatlarla büyük bir yatırımcı kitlesi ayrılma hakkı kullanmak isteyecektir, bunu nasıl hangi kaynakla karşılayacak şirket? ayrıca sadece küçük yatırımcı olarak düşünmemek lazım, bir sürü de büyük yabancı fon var hissede..
Tahtada ne kadar küçük yatırımcı var sizce....Bu gün Tahtada TEB ...HSCB...İŞ BANKASI ilk üç satıcı.. Bunların hangisinde küçük yatırımcı ne kadar satış yaptı. kendileri çalıyor kendileri oynuyor...SPK da sonuç çıkana kadar her pisliği yaparak alabildikleri kadar alırlar ...sonrada istedikleri gibi sonuçlandırırlar. SPK bu işe çanak tutmasa zaten adamlar nefes alamazlar...Fakat işimiz zor...Yaklaşık bir yıl beklediğimiz ve stresi bize kalacak....
Yasal süre Ağustos zaten . Ağustosa kadar yapamazlarsa tüm işlemlerin tekrarlaması ve güncel parametrelerin hesaplanması gerekiyor .
Dolar bazında 2014 deki fiyatlarda. Zirve 1.5 dolar.
https://i.hizliresim.com/h1cefJ.jpg
O kurula katılıp o şerhi koyduracagim
Şimdi ben şunu anlıyorum
Önce hisseyi aldılar ve yükselttiler ki millet satsın takasi beklemesin.
Sonra korona derken sattılar ve herkes sattı.
Sonra 3 gün önceye kadar yine aldilar ve hisse fiyatı 6.25 i gördü. Hala bekleyen yatırmcı varsa, 6.38 den 3 - 4 ay sonra iadeyi bekleyeceğime satayım nakite döneyim der diye düşündüler.
Sonra şubat sonrası alan ve iade hakkı taninmayanlar sattı. Bu arada cam grubunda şişeye dönüşum katsayıları farkli ve adaletsiz olduğu için ortaya cıkan arbitraja kanıp yatırımcının elindeki soda hisselerini satmasını bekliyorlar ki iade için bütçeleri yeterli hale gelsin.
Vardığım sonuç;
Doların artacağını tahmin edip getiri potansiyeli olduğunu düşündüğüm 1 yıldır topladığım Soda hisselerimi öyle bedava fiyatlara vermiyeceğim.
Bekleyip görelim.
Sn Mert anladığım yazdığınızdan bu başvuru yeni kanuna göre yapılcak doğrudur değilmi?
Neden,başvuru nezaman yapıldı,kanun sonrası yapıldı,ozaman yeni kanuna göre spk değerlendirip yorum yapıcak doğrudur değilmi?
İlk okuldan terk bir vatandaşın anlayacağı dilde açıklamışsınız[emoji3]
iPad cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sonra şubat sonrası alan ve iade hakkı taninmayanlar sattı. Bu arada cam grubunda şişeye dönüşum katsayıları farkli ve adaletsiz olduğu için ortaya cıkan arbitraja kanıp yatırımcının elindeki soda hisselerini satmasını bekliyorlar ki iade için bütçeleri yeterli hale gelsin.
Sn pamuk tamda bu kısım can alıcı kısım işte,
Rapor var 4 adet yaklaşım ve ortalamlar var çıkan sonuçlar var iken,
Hatta yetkili şunu dedi,şirketlerimiz için çıkan değerlerden memnunuz diye,yani pwc nin çıkarttığı değerler tabiki 4 tane yöntemin ortalamasından hem ky kısmen mutlu iken,hemde patron mutlu iken,
Pwc şirketi işini yapmış iken,neden değişim oranlarını pwc şirketin 4 adet yöntemine göre çıkan gerçek değerlerinden yapmıyorsun,
Yapacağını söylemiş idin,hatta pwc nin amacı bu demiş idin(telefonla yetkililer bunu söylemiş ,hatta işk başvurudada gerçek değerlerin ortaya çıkması denmiş idi),
Gerçek değerin ortaya çıkmasını ne için istedin ozaman,birleşmede kullanmayacak idiysen,
Pwc nin çıkarttığı değerden değilde sadece borsa değerinden değerlendirip ,hem ayrılmayı,hemde asıl önemli olan kısmı değişim oranlarına göre değerlemeden çıkan şirket değerlerini vermiyecek idiysen,neden niye pwc şirketiyle anlaşıp bu değerlemeyi yaptın.
Arkadaşım senin dediğin 6,39 fiyat 25 Şubat öncesi alanlar için değilmi..???
Benim Sorum 25 Şubat sonrası olan hissedarların hisseleri nasıl olucak...??
Hangi hisseyi nasıl takip edecekler öncedende almışım sonrasıda...şimdi satsam birazını hangisinden gitmiş oluyor bana biraz saçma geldi kendilerine göre yapılan bir düzenleme görünen o..
Madem çok olumlu dürüstçe yapılan düzenlemeyse neden hisse düşüşe geçti neden ???
Neden yabancılar hisseden çıkmış 2 senelik periyotta..???
Neden herkez feryat ediyor ?? Çünki haksızlık var alavere dalavere var....varda var....,
şimdi resmi gazetedeki tebliğ diyor ki :
1) Borsada işlem gören pay gruplarının her biri için, hakim ortak konumunun kazanıldığının veya hakim ortak konumunda bulunup ek pay alındığının kamuya açıklandığı tarihten önceki otuz gün içinde borsada oluşan ağırlıklı ortalama fiyatların aritmetik ortalaması,
bunu kullanmışlar.
YENİ
II-23.3 sayılı Önemli Nitelikteki İşlemler ve Ayrılma Hakkı Tebliği Taslağı
diyor ki :
Ayrılma Hakkı Fiyatı
SPKn’nda yapılan değişiklik ile ayrılma hakkına konu payların Kurulca belirlenecek esaslara göre adil bir bedel üzerinden satın alınması hükme bağlanmıştır. Bu kapsamda payları borsada işlem gören ortaklıklarda ayrılma hakkı kullanım fiyatı, SPKn’nun 27’nci maddesi ve II-27.2 sayılı Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Hakları Tebliği ile düzenlenen adil bedel esasına paralel olarak;
İşlemin kamuya açıklandığı tarihten önceki son altı ay, bir yıl ve beş yıl içinde borsada oluşan ağırlıklı ortalama fiyatlarının ortalaması,
Anılan tarihten önceki bir yıl içinde zorunlu pay alım teklifi yapılmış ise bu fiyat,
Her bir pay grubuna ilişkin fiyatın tespiti amacıyla hazırlanan değerleme raporunda belirlenen bedel
karşılaştırılarak bulunan en yüksek bedel olarak belirlenmiştir.
Payları borsada işlem görmeyen ortaklıklarda ise ayrılma hakkı kullanım fiyatının tespiti amacıyla işlemin kamuya açıklandığı tarihteki değeri esas alan değerleme raporu hazırlanması öngörülmüştür.
Arkadaşlar bu saatten sonra yapılacak şey ,Soda senedi olan herkesin Spk ya bu durumu iletmesidir.Burda bir manipülasyon da vardır..Grup hisselerinin fiyat tespiti için pwc yi görevlendir,sonra da fiyat yüksek çıkınca pwc nin değerlendirmesini hiçe say,sonra kendi değerlendirmesni dayat,arkasından da hissenin fiyatını iki günde %7-8 aşağı çek bu manipülasyon değil de nedir?Hatta sadece manipülasyon da değil binlerce yatırımcııyı kandırmadır..Piyasanın bir çok aracı kurumu hissenin lotuna 8-9 değer biçerken ki eskiden iş yatırım da bu değeri biçmişti arşivlerinde var.Şimdi İş yatırım kalkmış daha bir kaç ay önce lotuna 7.8 tl değer biçerken şimdi kalkmış lotuna 6.160 değer biçiyor.Bunların sahte yüzleri resmen sırıtıyor..Kasasında 498 milyon dolar olan ve tüm aktiflerinin %35 i dolar olan ve doların 7 tlye çıktığı bir piyasada emin olun bu birleşme olayı olmasaydı hisse şimdi piyasada en az 9-10 tl den işlem görürdü..Bir borsada küçük şirketlere bakın.Kasasında aktiflerinin %10-15 dolar olanlar bile 10-15 fk 2-3 defter değerleri çarpanları işlem yaparken kasasında aktiflerinin %35 i ve 498 milyon dolar olan Soda 5 fk ve 1 def değ ile işlem görüyor.Bu da yetmediği gibi üstelik hala aşağı çekip yatırımcıyı soyma çabasındalar..Tüm arkadaşların bu saatten sonra yapacakları şey spk yazmaları ve bu soygunu durdurmalıdır.
pwc yi mecbur kullanacaktı iş grubu. çünki spk diyor ki değerleme yöntemi de lazım.
yine spk diyor ki 30 günlük ortalamayla gelebilirsin.
sıkıntı burda...
ancak son çıkan tebliğ ise diyor ki. hepsini hesaplat en yüksek çıkan geçerli olur....
Ben Spk ya şikayet hakkımı kullandım, lütfen herkes yazsın, belki faydası olur.
Yetkili ifadesine göre
. Mevcut tebliğ halen yürürlükte; süreçte daha fazla gecikmenin önüne geçmek için başvuruyu yürürlükteki tebliği dikkate alarak hazırladık ve başvuruda bulunduk.
ayrılma hakkı kullanım fiyatlarının, yürürlükte olan mevcut tebliğ baz alınarak hesaplandığına dikkatinizi çekmek isteriz. SODA 6,39
Yetkili ifadesine göre
PwC tarafından yapılan değerlemenin yönetimin beklentisine uygun olduğunu
Soda Sanayii için 9,3 Milyar TL
Temettü hariç 9,30 dan bu iş biter
Dün iki kez başvuruda bulundum. Bugünde aklıma temettü takıldı. Ayrılma fiyatını 6.39 belirliyorsun. Sonra 24 kuruş brüt,20 kuruş net ödeme yaptıktan sonra bana 6.39 yerine 6.15 fiyat vericeksin. Ne anladım ozaman ben bu temettuden, vermeseydin daha iyi. Temettü ödemesinden sonra bile (6.39)Bu rakamin sabit kalması gerekmez mi?
Son tebliğ demiyorki bunu,
Öncesindeki benzer işlemlerdede bildiğim bu seçimlik hakları bardı spk nın zaten ky leyhine,
Yanlışım varsa düzeltin ama,öncesimde spk önüne gelen benzer durumlarda hangisi en yüksek ise ona göre karar veriridi,
Tekrar ediyorum yanlışım varmise düzeltin
Diyorki yetkili,benim şirketlerimin gerçek değerleri olması gereken değerleri bu tabiki ortalamlaru bunlar,satsınlar bakayım sodayı 9 milyara satarlarmı herneyse,
Ama birleşirken ise sodanın değeri bu oda 6.2 milyar tl,
Kayseriliye sormuşlar alırkenmi satarkenmi diye[emoji16]
İşbank,şişe grubu be sn yetkili birleşirken ederi bu,ama aslındada ederi bu diyor,
Geçelim kuytuya dönelim arkamızı gel birde..... diyecez herlade.
Ben de SPK ya şikayette bulundum...
İlgi:28.04.2020 Tarihli Başvurunuz
Başvurunuza konu hususlar birleşme işlemine ilişkin başvuru kapsamında değerlendirmeye alınmıştır.
Başvuru işlemine ilişkin inceleme 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun ilgili hükümleri çerçevesinde Kurulumuz tarafından yapılmakta olup, yapılan incelemeler sonucunda mevzuata aykırı bir durum tespit edilmesi halinde incelemelerin kamuyu ilgilendiren sonuçları Kurulumuz Bültenleri aracılığıyla kamuya duyurulacaktır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
25 şubattan önce elinizde 100 lot var diyelim, sonrasında 50 lot daha aldınız, tebliğe göre satış yaparsanız sonradan aldığınız 50 lottan düşüyor. bu durumda 25 şubat öncesi tüm hisselerinizin (100 lot) ayrılma hakkını kullanmak için satış yaparak 100 lotun altına düşmemek gerekir gibi anlıyorum.
Banada 18.43 de aynı cevap dönülmüş. Ama aklımda olan çok şey var 1000 karakter koşulu nedeniyle sigdiramiyorum. Daha yazicam ABD ye 1 milyar dolar lik yatırımla şuan urettigininn 3/1 oranında üretim kapasiteli iş yapicaksin. Oran orantı yaptığında bukadar üretim kapasitesine sahip bir şirket demekki 3-4 milyar dolar eder dersin. Bize biçilen fiyat 1 milyar dolar. Hadi buyur.
Daha ne olabilir ki biraz güven vardı artık o da bitti. dedikleri ''PARA YI KAYBETMEKTEN SE GÜVENİ KAYBEDERİM''
Merhaba,
Bu forumu sadece okuyucu olarak uzun zamandır takip ediyordum ve bu olay vesilesiyle ilk mesajımı atıyorum. Ben de dün SPK'ya şikayette bulundum. Bilgilendirme maili bugün 18:52 de gelmiş. Şikayet sayılarının artmasının bir faydası olabilir.
Cimer üzerinden yapın 3000 karakter var orda