1 senelik froto grafiği..
okların aşağı yönlerinide dahil et...ki oklar seyreltilmiş..
1 sene de %5-%20 arası sana nerden baksan ortalama 60-70 manevra imkanı sunuyor
Printable View
1 senelik froto grafiği..
okların aşağı yönlerinide dahil et...ki oklar seyreltilmiş..
1 sene de %5-%20 arası sana nerden baksan ortalama 60-70 manevra imkanı sunuyor
4 m para...
bana sadece 100.000 tl ver..
senede 60 değil sadece 10 kez manevra yapayım ..biraz aptalım ...
çok da zor bir şey değil..
ha tek kağıda da bakma...bist30 dan 3 kayıt seç...
sermayeyi bir yere sabitlemekten daha aptalca olanı,sermayeyi birine vermektir..
100.000 tl verirsin...
her ay 12 .000 tl kazanır..
sana 2.850 tl verir..
daha da kötüsü..
senede 6.200 tl için,temettü için o para orda yatar durur..
daha da kötüsü:
zaten o para senin bir gün önceki fiyattan sana sunulan senin paran..
bu arada grafik froto değil bist30..yanlışlık olmasın..
froto nun grafiği daha hareketli..
ereğli nin ki de öyle...
ttrak....
vs.vs
Saygı benden. Yukarıdaki emeklilik fırsatı yazımda neresi yanlış söyle bakalım.
4 milyon TL yatırım karşılığında ayda 25 bin TL brüt emekli maaşı alacaksın. Net bazda 20 bin diyelim. Bu para euroya endeksli, kur arttı mı bu da artacak.
Yatırdığın anapara çöpe gitmiyor, hisse başına 400 euro defter değeri olan hisseyi neredeyse 5 te 1 fiyattan %80 iskontolu almış oluyorsun. Hisse gerçek değerini bulduğunda bu para sana kat be kat geri dönebilir. Anapara euro bazında kasada tutuluyor diyebiliriz. İstediğin zaman emeklilikten çıkıp euro bazında paranı geri alabilirsin.
Tek risk Volkswagenin batma riski. Eh VW batarsa zaten dünya batmış demektir. Katar Devlet Yatırım Fonu 10 milyar euro kaybeder, sen de 4 milyon TL.
Farkındayım, yazdıklarımdan hoşlanmayan, benden nefret eden, sadece ve sadece kendi frekanslarından tek boyutlu yorumları duymak isteyen geniş bir kitle var burada. Bunlar yazdıklarımı okumasın, TH denen cahili engellesinler. Bu tür fırsatlardan yararlanmak isteyenlere taş koymayın. 😊
kardeş,
frekanstan tek boyut dediğin vakit,kefenin birine de sen girersin..sende kendi frekansından tek boyut bakıyorsun:)
e bende kendi frekansımdan tek boyut bakıyorum..bana, sermayeyi tek bir yere oturtmaktan daha kötü bir şey söyle desen diyemem..
bu benim.
yukardaki de sen..
e kağıda aşk boyutunda gönül bağlayıp her daim alan da var.
temettü peşine düşüp haklı olarak dişimden bir bunu arttırdım risk alamam deyip baktı ki bu iş böyle olmuyor bende hareketleneyim diyen de var.
temettü ye saplanıp kalan da var..
e küsüp giden de var...
burası bir bahçe,
sana da yer var bana da yer var..
yazdıkların okunuyor...kimin nerden ne alacağını bilemeyiz..
sen yaz..
ben de sıkıntı yok..okurum
Estağfirullah ne kusuru, herkes yazsın çizsin. Fortun bi yere gittiği de yok, batırdı 2 yıldır bizi.
Hayatımda hiç ahtapot yemedim, rakı konusunda sosyal içiciyim, zengin değilim. Sıradan çinko karbon pilim, Dudu ve benzerleri gibi Duracell Eqotork pil değilim. :)
Lot sayısı olarak da emin olun burdaki en az olan kişilerden biriyim.
yalnız formun adı belli..
burda kalkıp kağıdı eleştirebilirsin,yeri gelir kötüleyebilirsin,sitem edebilirsin vs vs..
ama kalkıp adı belli olan forumda başka bir şeyi defalarca tavsiye edersen buda etik olmaz..
bunu başka yerde yapmadın..
mesela ereğli de de okudum seni.
burda karşılıklı yazıştığın ereğli deki arkadaşında artı sıkıntı..
ses çıkarmadım ama
1200 lerde iken froto dan çıkın düşecek diyen tek kişi bendim...arkadaşın tek bir yazısı yok..çıktığı dekontu ve alttan aldığı dekontlarıda gösteren bendim..belli ki bu arkadaş yapmak isteyip de yapamadığı şeylerin üstesinden eylemleri kendi adına sahiplenerek başa çıkıyor..bak geçmişe..kimin kaç yazısı grafiği var..
buraya gelip de -sen 1200 lerde çıktığında......- diye cümleler kurduğunuz vakit ben gülüyorum..
bu ucuz tiyatro ya da gerek yok, belli ki donanımlı birisin..gereksiz.
alaylıyım ,hep mekteplilere özenirim takdir ederim diyerek alçakgönüllülük gömleğini giyip,
aynı gömlekle çok ince ve naif biçimde insanları da ezebiliyorsun..
mesele yazdıkların değil,mesele verdiğin elektrik
bu ucuz tiyatro ya da gerek yok, belli ki donanımlı birisin..gereksiz.
alaylıyım ,hep mekteplilere özenirim takdir ederim diyerek alçakgönüllülük gömleğini giyip,
aynı gömlekle çok ince ve naif biçimde insanları da ezebiliyorsun..
Bu kısmı ben de hissettim duygularıma tercüman olmuşsun sn gürsel.
Zaten ondan bir şey bilmiyorsun dedim tersi durum kötü niyet barındırır diye düşünürüm.
Ez cümle 2019 2023 yılları arasında teknik analizle dolar bazında portföyde kazanılan parayı geçen hesapladık uzun vadeli kağıtlardan daha fazla getiri elde etmiş gibi kabataslak…
Ki uzun vadeli sepette büyüten hissede tutmuştum oranlar da farklıydı vs vs
Bunların hiçbirini de faaliyet raporu okumak dısında bir sey yapmadık.(Teknik analizler hariç.)
Daha önce de dedim kalabalık dağılmadan kafamız rahat etmez.Senin o bahsettiğin grafikli işler de sana kolay çoğu kişi için zor ki sen de bahsediyorsun bahçede çeşit insan fazla.
Tasarruf oranı düşük olan toplumda cesur hareket etmek zor.
Benim tek ana fikrim bistte toplam servetin belli kısmını yıllık ortalama dolar bazlı yüzde 30 bileşik getiri(en alt limitim) elde etmek ve servetin bu kısmını saklamak bugüne dek fazlasıyla başardığımı düşünüyorum.
Kafa açmaya gerek yok akşamları saat 23 te uykuda olmalısın gürsel abi unutma yattığın yerde siyah perdeli pencereler hiçbir elektronik eşya da olmasın.
Karanfil ve papatya çayını doktora sorarak kullanmanı tavsiye ediyorum.
Ytd
Geçtiğimiz Cuma gününden geriye doğru 15 yıl tarayın medyayı; milyon tane İran diğerlerine benzemez, o iş kolay değil, cesaret edemezler yorumu göreceksiniz uzmanlardan. İran'ın gücünden dem vuranlar Kral Darius'a kadar götürür analizlerini ama 3 saatte bitti iş. Kimsenin tahmin edemeyeceği şekilde gelişiyor olaylar, gerçek bu.
1. Körfez savaşında da yorumlar böyleydi ama orada av partisi şeklinde ilerlemişti süreç. 2. Irak harekatı öncesi aylarca havadan sayısız sorti yapılarak radarlar, hava üsleri filan yok edildi gene de uzmanlar Saddam'ın gücünden söz etmekten vazgeçmediler şimdi adamlar tek başına Suriye'de ve İran'da tüm önemli hedefleri tek seferde yok edecek kabiliyete ulaştı. Büyük bir av söz konusu olunca ganimetten pay almak isteyen diğer avcılar da bir bahaneyle oyuna dahil olmak isteyecektir.
Türkiye'de borsa dip yaparken, savaşta olan İsrail'in borsası bugün (15 Haziran Pazar) artıya geçti.
Borsa İstanbul'da sert düşüşler görülürken, çatışmanın ardından ilk kez bugün işlemlere açılan Tel Aviv Borsası artıya geçti.
Çatışmaların doğrudan tarafı olan İsrail'de borsa değer kazanırken, BİST'in her türlü uluslararası krizde en yüksek değer kaybını yaşayan piyasa olması son derce garip. 😊
Kurumsal yatırımcıların payının büyüklüğü ile alakalı bir durum bu. BİST'teki endeks kağıtlarının tahtasında hedge fonu gibi işlev gören gruplar hakim konumdadır. Robotlar zaten işlem hacminin 3 te 2 sini gerçekleştiriyor. Tanım itibariyle bunlar yatırımcı kategorisinde değiller ve kısa vade takılırlar, genellikle de çok kısa vade. Bunlar volatiliteden beslenir, çoğu zaman da volatiliteyi kendileri yaratır. Tahtalardaki hakimiyet hedge fonu muadili gruplarda olduğu için BİST yatırım ortamı olmaktan çıkmış ve al-satçılıktan para kazanma fırsatı sunan bir platform haline gelmiştir. BİST in bir yatırım ortamı olduğuna inanan biri büyük bir yanılgı içindedir, tabii bu benim şahsi fikrim.
off bee yorumlara bak, bilirkişi kıvamında
Muhtemelen bu mektepli arkadaş beni kastediyor.
Piyasa böyle süslü kelimeler teknik konuşmalara prim verseydi şu an burada yazmak değil Monte carlo da aracını seyrederdi insanlar boş lakırtısın malesef kusura bakma.Piyasaya küsmek dediğim anlamamışsın anlatayım nefesimi yorayım. Bist artık kumarhane olmuştur eskiden böyle değildi. 2 sene önce bir Ereğli furyası vardı evini satan ereğliye giriyordu ne oldu ereğli ? Şimdide Ford var revaçta sokaktaki simitçi bile ford diyor sahi be halde 2 yıldır Ford ? Senin o pahalı 10 kat iskontosu yok galan diye değil he unutma bunu topluluk neredeyse o kağıdı götürmezler bu hep böyleydi ama artık son 4 yıldır kokuşmuş bir hal aldı. Faize karşı olan İktidar seni mevduata ppf ye mecbur bırakıyor. Gidecek yer yok maalesef. Piyasa adamı olamamışım ya ben yatırımcıyım maalesef piyasa adamı değilim.
Yine diyorum bu kadar ww aşığı isen bedava ise git al belkide aldın ama bu foruma gelip sürekli ford pahalı deyip durma. Bir sen mi akıllısın milyar dılar yöneten fonlar salak mı ellerinde bu fiyattan tutuyorlar bu kağıdı ! Mesela Norveç varlık fonunda bir miktar ford vardı gerizekalı sanırım bunların yöneticileri kat be kat pahalı olan ford almışlar enteresan. Pahalı olan ford değil piyasanın eskisi gibi işlemeyişi senin ekmeğine yağ sürüyor şu an ama elbet eskiye dönecektir bu piyasa bu endeks mühendisliği ,bu bilgiyi kullananları cezalandırma saltanatıda geçer. Bir daha sana yazmayacağım lakin çok kötü elektriğin var be gerçekten hangi topiğe yazsan çatıyorlar sana bi düşün istersen. Gerçi bundan besleniyor olabilirsin bazı insanlar kötülükten beslenirler. Bilgin donanımın var ağzın laf yapıyor ama bura Türkiye maalesef burada bilgiyi süslü lafları almıyorlar be ! Tecrübe herşeydi ama oda bu bi kaç senedir işlemiyor maalesef.
Cepten yazıyorum kusura bakmayın harfler karışık olabilir klavye delirtiyor beni.
Daha önce anlattım gene anlatayım abi.
Bir gün benim portföyü uzman bir ekibe verecektim.
Neyse gittik görüştük herifler anlatıyor da anlatıyor.Tamam ticari finanstan anlıyoruz küçüklükten ticaretin içinde doğduk ama ihtisasım ekonomi değil neyse dedim ki bir dahaki görüşmede ingiltere borsasından şirket bilgileri istiyorum şu özellikte olan ertesi hafta oldu oturduk masaya alanda ingilizce olduğu için bazı kelimeleri çeviremedim fotokopide çıkmamış bazı yerleri okuyamadım sordum elemana eleman ne dese beğenirsin:Biz bunu istanbuldan istedik merkezden bunu gönderdiler incelemedim.Müdürüne döndüm ekibinize kurs verin dedim disiplin konusunda.Soğuk bir hava sonra çıktım.O zamanlar da enflasyon konuşuluyor o gün açıklancak tahmini rakamı iddiaya girmişler bu eleman kazanmıştı aralarında konuşuyorlardı.demem o ki kitabi bilgiler iş yapar finans alanında da uzmanlık iyidir yatırımda zeka gerekmez ama.
Bugünden o güne döndüğümde iyi ki kalkıp gitmişim oradan.
Sonra kendim bir ayar yaptım portföye danışarak gene o ayrı mesele.
Papatya çayı öneriyorum.Kimseyi dikkate almamak lazım parası olan adamın kafası çalışıyordur burdaki tutarsız kişilere baksaydık yıllar içinde portföyleri bu kadar büyütemezdik.
İleride ford u da satabiliriz o da mesele değil ama yine serveti saklama yeri buluruz.ytd syg
Değerli tecrübeler bunlar ve buradaki genç arkadaşların her yerde karşılaşamayacağı durumlar. Bu forum dahil olmak üzere ülke genelinde, 25 yıl boyunca fiyat hareketleri izlemenin ve biraz da teknik analizin yatırımcılık olduğunu düşünen çok insan var ama finans dünyası kadar oynak ve değişken bir arena yoktur. Daha dün söyledim, Soros'un o muhteşem refleksivite felsefesini anlattığı Alchemy Of Finance kitabındaki kalıplar işe yaramasın diye trilyonlarca dolar basıp faizleri sıfıra düşürdüler adeta. 2020 yılı sonunda not defterime FAANG hisseleri çok pahalı bunlara dikkat demişim, aradan geçen 5 yılda atmosferi deldiler ve AI devrimiyle zirveye tutunmaya devam ettiler. Buffet'ın gözdelerine bakalım, Kraft Heinz, Hewlet Packard, Occidental. Klasik değer yatırımı ilkelerinin uzun süredir zorlandığını görebilirsiniz. Teknolojiciler için de işler kolay değil. Gözde şirketler o kadar pahalı ki; yaklaşmak cesaret istiyor, o zaman alternatifler aranıyor ve sonuç genelde hüsran oluyor. Hepimizin yaşadığı şeyler bunlar. Günümüzde yatırımcılık yahudi bilim insanlarının öncülük ettiği deneysel psikolojiyle daha ilintili. Kitlesel hareketler hep borsanın ana trendlerini oluşturmuştur ama kısa ve orta vadeli trendler teknik konularla ilişkiliydi şimdi kitle psikolojisi yönetiminin gittikçe daha kısa vadeli trendlerde etkin güç olduğunu görüyoruz. Bilmişlik yaptığım sanılmasın, düşündüklerimi burada paylaşmazsam yanılıp yanılmadığıma dair aradığım o karşı bildirimleri de alamam.
TH'nin VW ile ilgili tespitlerine şunu ilave etmek isterim. Bu tür yatırım fırsatları ancak bir sepet halinde işe yarayabilir zira firmaların temettü politikaları da değişkendir. VW çok sert değişimin yaşandığı bir sektörün yüksek giderli oyuncusu. Değerinin düşüklüğü tek başına anlam ifade etmez çünkü aynı sektörde Toyota gibi bir örnek nasıl var sorusunu cevaplamak gerekir. Ayrıca piyasa değeri fazla düşen kağıtların otomatik olarak temettü verimi artmış olur dolayısıyla bu bir serap olarak da değerlendirilmeli.
uzunvade87'nin son cümlesine dikkat çekerim; serveti saklama yeri demiş. Bazen mesele sadece kazanç ve kar hesabı değil muhafaza etmektir.
Hocam "şimdi" kelimesi gereksiz olmuş. Borsaların 400 yıllık tarihinde sürü psikolojisi her zaman başrol oynamıştır. Sen Daniel Kahneman'a bakma, onun eserleri yeni ama bu mevzu çok çok eski. İnsan var olduğu sürece sürü psikolojisi de var olmuştur ve insanların davranışını etkileyen en önemli faktördür. Sen kitle demişsin, literatürde Crowd diye geçer, Türkçesi sürü olmalı.
Altına imzamı atarım.
Bildiğiniz konuyu da ifade etmek isterim.teknoloji ve dayalı şirketleri gelecekte kar hesabından ziyade iki kutuplu dünya projeksiyonu var ve Çin ile Abd yi başa baş koyuyorlar yarışma alanı da teknoloji diyorlar.
Bunu şüpheyle yaklaşıyordum Rusya nın Ukrayna dan yediği bombalar sonrası bu tablo daha yakın geliyor gözüme…
Şimdi bunun bizle alakası ne aslında para trafiği ile ilgili önemli.
Herkes kendi bahçesine çekilsin abd çin kalsın bahçelerine sahip çıksın diyorlar.
Rusya ile anlaşması kolay idi Abd nin ama Çin ile anlaşma işini nasıl yapacaklar onu bilemiyorum.
Syg ytd