Ben abd de 5dk da actırmıştım. Üniversiteden belge de almamis olabilirim. Akseptans belgesi ve pasaportla yaptim galiba. Bi de tshirt hediye ettiler ama sonra çekti:)
SM-A520F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Ben abd de 5dk da actırmıştım. Üniversiteden belge de almamis olabilirim. Akseptans belgesi ve pasaportla yaptim galiba. Bi de tshirt hediye ettiler ama sonra çekti:)
SM-A520F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu aslında bankaların kredi verdikleri müşterilerinin kredilerinde geri dönüşleri aksadığında kredi karşılığı verdikleri teminatları iskontolu olarak bozma girişimi.
Yani banka diyor ki , ey inşaat şirketi bana kredilerini geri ödeyemiyorsun, teminat verdiğin ama satılamayan gayrimenkulleri bana devredeceğine daha verimli bir yola gidelim , sen o gayrimenkulleri iskontolu olarak satmayı kabul et , o iskontoyu bana ver ben de faizin içine gizleyeyim. Böylece hem fiyat kırdığın anlaşılmaz ve piyasayı düşürmemiş olursun hem de faiz tüketici gözünde düşük gözükür. Biz müşteriye aylık %0.98 faiz uygularız ama kendi aramızda aylık %2'ye göre hesaplarız aradaki farkı da banka olarak yapacağın iskonto olarak ben alırım.
Durum bence bundan ibaret. Yani bu örtülü bir teminat bozma operasyonu.
NOT: Banka bütün gayrimenkulleri bozup kendi üzerine geçirse ve satmaya kalksa bir anda hem fiyatı çok düşürmek zorunda kalacak hem de kendi işi olmayan bir sürü detayla uğraşmak zorunda kalacak. Bankalar da gayrimenkul arzını çok arttırarak fiyatı bir anda düşürmek istemiyor zira o zaman teminat boşluğunu tamamlayacak ek kaynak bulamayabilirler.
Düşünsenize X bankasının elinde teminat olarak duran 100.000 gayrimenkulü arz/talep koşullarında piyasaya arz ettiğini. Arz sabitken talep aşağıya gidiyorsa fiyat ta lineer bir çizgi olarak aşağıya çakılacaktır.
Arkadaşlar Hektaş Bono ihracı varmış...
81 gün vade
%25.20 basit faizle... Mevduat eşleniği 26.68 e denk geliyor. Ne diyorsunuz iyi midir? Bir de 100 bin için net getirisi ne olur?
EKSI den alinti - Ciddi bir entry oldugu icin paylasiyorum -
görüşmelerde hükümet ne kadar aracı gibi görünse de son sözü söyleyen grup onlar.
ve hükümete yakın kaynaklardan aldığımız bilgi 2359 tl brüt olarak enflasyon zammı ile beraber ve 141 tl’de brüt olarak refah zammı düşünülüyor.
bu sebeple 2500 brüt olacak yönünde duyumlarım var.
bu da ilk 6 ay 1938 tl, vergi dilimi sonrası son 6 ay 1833 tl olarak gözüküyor.
burada kritik olan 12 aylık enflasyonun ortalaması alınması ve bu ortalamanın da %16.19 olması.
Haberlerde dinledim;
Turkiye'de 15-28 yaş arasi genclerin
%80'inin finansal okur yazarligi yok
%50'si Faiz nedir, Enflasyon nedir BİLMİYORMUŞ !
A101 denen mağazadan bugüne kadar hiç alışveriş yapmamıştım. Hep bana itici gelirdi. Oğlum, kabin boy valizin çok ucuza bugün satılacağını ve almamı söyledi. Sabah 9 da gittim, aldım. Tanıtım broşüründe ve kampanya ilanında 55 tl. yazdığı için kasada kartla ödeyerek dışarı çıktım. Fişi ve slipi kontrol edeyim dedim , baktım ki 89 tl. çekmişler. Hemen kasadaki kıza - bu nedir dedim. Hayret ederek '' evet haklısınız, bizde fark etmedik, üstlerimize bildirelim '' dediler. O arada ben valizin içine bakmaya , fermuarları felan incelemeye başladım. Her tarafı dökülüyordu, hemen iade ettim. Bir daha da tövbe ettim bunlardan alışverişe.
İnsanlar birbirini ezerek ürünleri yağmalarcasına aldılar, fiyata bakan bile yoktu.
İyi de sn rxpu bankalar kendi bünyelerinde ekonomiye destek ayağına 120 ay vadeli 0.98 faizli kampanyalar zaten yaptı geçen yıl.O kampanyalarda banka aracı olarak yoktu senetle satıştı.Millet o evleri almadı.Şimdi aynı evleri arada banka var ve banka parasını kurtaracak diye aynı fiyata ve aynı faiz oranıyla millet niye alsın.Aslında şirket cidden kendi karından feraget ediyor ama aradaki farkı banka çarpıyor bu seferde.Millet bankaların batağını kurtarmaya çok mu meraklı.Kemiksiz ve işi dolandırmadan net fiat indirimi yapılmadan bu işlere kimse bulaşmaz.Bu fiyatlar çok,fiyatalar yüzde 30 falan düşerse ancak o zaman az bişi döviz mevduatları çözülüp ihtiyacı olanlar almaya başlar.Herkes kendi poposunu kurtarmaya çalışıyor,aman vatandaş kar etmesinde ne olursa olsun mantığı bu işler.
+70k $ 45 gün %5,7 mevduat karşılığı aktifte bağlandı.
BLA-L29 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bankalar isterse fiyatı daha da düşürtebilirler. Zira tüm gayrimenkuller banka tarafından bloke edilmiş durumda. Ancak bankalar şu aşamada bunu istemiyor. Zira gerek halihazırdaki sağlam müşterilerinden, gerekse batık kredilerinden ellerinde ciddi gayrimenkul stoğu var. Eğer yapacakları agrasif bir arz ile (ciddi fiyat iskontosu ile) ellerindeki teminatların değeri verdikleri kredilerin çok altına düşebilir. Bu durum bankalar için ciddi bir sorun yaratır. Bunu önlemek için geçen sene özel kanuni değişiklikler dahi yapıldı. (Örneğin bankaların ellerinde kalan gayrimenkullerin sermaye benzeri varlık olarak sayılması v.b). Bu değişiklikler hep bankaların ellerindeki devasa gayrimenkul stoğunu piyasaya dampingli fiyatlardan boşaltmasını engellemek içindi.
Ben albarakanın sahibinden sitesine verdiği bir dükkan ilanı için 260 bin liralık fiyata 220 bin veririm dedim.Hemen mail gedli önerdiğiniz rakam bizim rakama yakın falanca sorumluyu arayabilirsiniz diye.Herkes bu fiyatların suni ve fazla olduğunu biliyor da bir vatandaş mı salak.Bizim millet bu koşullarda bu evleri almaz en az yüzde 30 fiyat kıracaklar benim aklıma göre.
Zaten vatandaşa bu stok boşaltılamaz ,herkes batık ve borçlu kim alacak bu stokları.Göreceksiniz 5 yıla kadar dolar bazında ne fiyatlar oluşacak piyasada.
Evet, ancak şu an için bankalar ancak çok çok zor durumda kadıklarında son çare olarak fiyat kıracaklardır. Zira çok zorda kalmadan fiyat kırarlarsa teminat olarak bilançolarında duran bu varlıkların değeri düşeceğinden bankaya ek sermaye enjeksiyonu gerekli olabilir. Bu da her banka sermayedarının korkulu rüyasıdır. O nedenle bankaların fiyat kırmaları için o eşik geçilmeli.
Eurobon ile ilgili gecenlerde sordugum soruya kendi cevabimi vereyim.Bulabildigim en faydali siteyi asagida paylasiyorum.
https://www.vakifbank.com.tr/Default.aspx?pageID=2378
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Burada klasik iktisat kurallarına göre arz ve talep eğrisi çalışır. Fiyat düştükçe talep artar ve bir noktada (bu nokta epey düşük te olabilir) arz ve talep kesişir ve tam devinim sağlanır. Ancak arz ve talebin kesiştiği her senaryo maksimum marjinal faydayı barındırmaz. Banka her zaman maksimum marjinal faydayı arar , o nedenle 2 yıldır direniyorlar.
Maksimum marjinal fayda stratejisini terk etmeleri için varoluşlarını tehdit edecek kadar zor duruma düşmeleri gerekir. O noktadan sonra arzı talep ile kesişecek noktaya sürmeye izin vereceklerdir.
Çok biriktiği denilen konut stoğunun esasında büyük kısmı henüz inşaatı bitirilmemiş, bazıları da halen proje aşamasındaki konutlar.
İnşaat sektörüne dayalı saadet zincirinden vazgeçmek istenilmiyor.
.Bir dükkan için emlakçıyı arayacaktım,biri geldi yanıma 70 yaşlarında arsa sahibi imiş arsa karşılığı ,2 ev bir dükkan almış 2 ev bir dükkan da müteahite kalmış.O caddede kiralar 1000 ila 1500 arası yeni yeni imara açılmış işlekleşecek bir cadde.Müteahiti aradı hemen ,bana lafı bırakmadan adamı çağırdı hemen gelirim demiş müteahit.Sohbet ederken müteahitin sanayide lokantası olduğunu asıl işinin lokantacılık olduğunu öğrendim.Zor durumdaymış,evleri dükkanları satamıyormuş,geçen yıl müteahite yanındaki dubleks için müşteri bulduğunu 280 istediğini müşterinin 250 verdiğini ama kabul etmediğini şimdi 250 ye bile kimsenin evin yüzüne bakmadığını anlattı.Müteahit son evleri dükkanları satabilse lokantacılığa geri dönmek istediğini söylemiş.Neyse son model bir mercedes geldi,içinden 35 40 yaşlarında bana göre genç biri indi.Selam faslından sonra zaten fiyatı biliyorsunuzdur dedi emlakçıyı aramışsınızdır dedi,ben yok dedim arsa sahibi vasıtasıyla size ulaştık dedim.Fiyat 400 dedi çıktı.Ben ya dedim 50 metrekare yere 400 diyorsunuz kiralar 1000 1500 arası faizlerin bu ortamında sonra battık diyorsunuz diye dümdük söyleyince adam bozuldu sizin aklınızda ne kadarlık bir dükkan var dedi.250 300 dedim,cevap e arada ne var ki dedi anlaşırız:))))))))) 300 desem ertesi gün tapudayız.Olay böyle valla,bu müteahitlere gidin istediği paranın yüzde 70 ini teklif edin ertesi gün tapudasınız bence.Benimki tabi şimdilik piyasa araştırması tabi,:)))))) 3 4 yıl sonra ortalık yangın yerine döndüğünde ne emlak fırsatları çıkacak ,kimse inanamıyacak bence.
Arkadaşlar malum internet vazgeçilmez kullanım alanamız. 2019 yılında Adil Kullanım Kotası kalkıyor. Ama fiyatlar bir hayli artıyor. Telekom fiyat tarifesini açıkladı. İnterneti taahhütlü kullananlar, sözleşme bitimi 2019 un ilk aylarına denk gelirse, yeni sözleşme için aynı hizmete çok daha fazlasını ödemek zorunda kalacaklar. Neyse sadede gelelim. Mevcut sözleşmeden caymak ve bu yıl bitmeden iki yıllık yeni bir abonelik almak mümkün müdür? diye araştırma yaptım. Çünkü servis sağlayıcılar cayma durumunda kalan ayların ücretini ve kullandığınız aylar için yaptıkları indirimleri abonelerinden ceza olarak istiyorlar. Servis sağlayıcıya sözleşmeden caymak için gitsek kabul etmeyeceklerdir. DH'in Tüketici hakları ilgilisi (sanıyorum başkanı) ile yaptığı söyleşiyi aşağıdaki linkden izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=ZhBi3X1zawM
ki zaten de yok. su her zaman akar yolunu bulur. kaçak veya sigortasız çalışanlar niye var? öyle olmasa yapalım asgari ücreti 5 bin gayme herkes yaşasın güzelce. ama hayaller hayatlar aynı değil. asgari ücret 5 bin TL olsa ülkede sigortalı çalışan kalmaz herkez kaçak olur. ama gene iş de olur çalışanda.
şimdi gene gelir biri asgari ücret hakkında yorumu asgari ücret alanlar yapsın, sen 1 ay asgari ücretle yaşayamazsın falan der... demagoji olmasa zaten asgari ücret savunulabilecek birşey değil.
Türkiye işsizliği azaltmak için bir an evvel esnek çalışma , kısa çalışma (part time) gibi modelleri uygulamaya koymalı. Zira var olan vasıfsız iş gücü stoğu gittikçe artıyor ve bu gerçekler doğrultusunda asgari ücretin bu şekilde belirlenmesi çok ciddi oranda büyük bir işsizler ordusu yaratabilir.
Vasıfsız iş gücünün maksimum oranda istihdam edilmesi için gerekli iş modelleri esnek çalışma ve kısa çalışma modelleridir. Bu modeller bir an evvel sosyal güvenlik prim sistemi ile uyumlu hale getirilmelidir. Bu aynı zamanda kayıt dışılığı da ciddi oranda azaltacaktır.
kariyer.nete girin bakın bazı firmalar ücret bilgisi de paylaşıyor boşluğa tl yazıp arattığınızda maaşları yazan iş ilanlarını bulabilirsiniz grafiker mühendis yabancı dil bilen call center elemanı vb gibi işlerde ücret skalasının 2000 3500 tl arasında döndüğünü görürsünüz ve bu ücretler nitelikli personele teklif edilen ücretler !
mesele asgari ücretle geçinebilme meselesi değil mesele üretim ekonomisi olmayı gerçekten istiyormuyuz ? üretim ekonomisi olmak için önce bir ayakkabıyı 10 sene giyip sonra hak ettiğimizde takım elbise alınabileceğinin farkındamıyız ? romantizm ile üretim devi olunsaydı yunanistan olurdu sirtaki yap tabak kır
daha düşüğüyle bursla yaşadım iki sene.
ama konunun bunla alakası yok. 10bin tl alıp geçinemeyen insanlarda var. para harcamayı bilmeyen.
ekonomi hem bir bilimdir hemde hayatın gerçeklerine dayanır, duyguyla yaklaşırsanız zararlı çıkarsınız.
80 milyonluk ülkenin her yerinde aynı asgari ücreti bütün vasıfsız işlere uygulamak popülizmdir. sivasın kazasındaki adam beşiktaştaki ile aynı maaşı alıyor bu kısmı bile saçmalık...
benim örnek verdiğim call center iş ilanında iş ilanı bile almanca veya ingilizce yazıyor yurtdışı müşterileri olan bir firmanın call center departmanı yani sıradan bir iş değil burada bile teklif edilen maaş şu anda havada uçan asgari ücret tekliflerinden biri ! ve bu işe bile 100 den fazla kişi başvurmuş dil bilmeyen heralde rezil olmak için başvurmaz diye düşünüyorum :)
Ben de sahibinden de dükkan ve ev fiyatlarına bakıyorum. 700 istenilen dükkana 400 teklif ettim. Adamla sohbete başladık mesajlaşma olarak. 2,750 kira getirisi var. Eski kiracı. Kısa öz söyleyeyim : 400 den yukarı çıkmadım. "Bekleyip görelim varsa elinizde daha iyi veren buyrun ona verirsiniz ben de her ay (400 için) 7.000 TL mi almaya devam ederim" dedim. Adamın içi gitti. Şunu net söyleyeyim 450-475 versem anında tapudayız. 10 ay beklerim zaten o kadar faiz toplarım 10 ay sonra da 440 tan öpe koklaya alırım.
Alamazsam da sağlık olsun. Daha neler düşecek neler.
Not: Düşecek derken aslında fiyatlar normalleşecek. Paranıza sahip çıkın.
tabi birde arz talep dengesi bozukluğu var. herkes üniversite okuyup ofiste çalışmak isteyince o tarz işlerde kalifiye elemanlar dahi çok yüksek maaş alamıyor çünkü çok fazla insan var.
daha önce de yazmıştım bu durumun tam tersi olarak, torna kaynak ustası tarzı ara elemansa bulunmuyor. benim gördüğüm kalifiye en genç torna ustası 40+ yaştaydı. o yüzden bu insanlar şuan avaraj mühendisten falan fazla maaş alıyorlar.
ayrıca katma değeri düşük işler yapan bir şirket mühendiste olsa çok veremez. ama kendi markasını üretip satabilen şirket verebilir vs.
sonuçta biz işin semptomuyla uğraşıyoruz, sebebine çözüm üreticeğimize.
ekonomi bir pasta ve bir şekilde paylaşılıyor. pasta eşit paylaşılınca(hakedilmediği halde) genel refah seviyesi artmaz, pasta büyürse artar. ana gayemiz bu olmalı. tabi hiçbir ümidim yok Türkiye'den o ayrı.