Eib bugün ne oldu acaba?
Printable View
Eib bugün ne oldu acaba?
Eıb 0,074962 -0,01%
suc 2,514407 0,00%
GBC portföy dağılımına baktım,%60 altın,%8 gümüş, %30 herşey:)
altın fonlarında stopaj avantajı olmasa GBC mevcut hali ile altın fonu yerine alınabilir...(altın almak isteyen olursa tabi)
Garip bir dönemdeyiz. Döviz hariç yatırım araçlarının neredeyse hepsi tepelerde. Türk borsasına da girsek Abd borsasına da girsek aynı. İşler bir şekilde ters gidip hava tersine dönerse kısa zamanda % 50 ye kadar kayıp yaşanabilir. Yani risk çok büyük. Kazanma şansımız ise bu oranda ve bu kadar yüksek değil.
Bu durumdan dolayı ne yapacağımızı bilemiyoruz. Hem döviz kuru hem kendi getirisi olan fonları almakta çare olamayabilir. Çünkü kazanmak için abd borsasının veya dövizin yükselmesi gerekirken tam tersi ikisi de düşer mi. İşte böyle kafamda deli sorular. :)
Aynı şekilde ben de bu piyasa şartlarında kararsız kaldım, elimdeki fonlara bakıyorum az miktarda hisse yoğunlardan var, ama çok miktarda değişkenlerden, katılım fonları, fon sepetleri bulunuyor tabi bunların çoğunun içinde yerli veya yabancı hisse var, borsalarda bir düşüş dalgası gelirse diye temkinli olup içinde hisse olanları azaltmalı mı diye düşünmeye başladım.
Bu açıklamayı Ata portföy genel müdürü Mehmet GERZ yaptı.
Aslında adam haklı .
Mesela nitelikli yatırımcı olma şartlarından birisi spk lisansı sahibi olmak. Aracı kurumunuzu arayıp benim spk lisansım var beyan ediyorum ve beni nitelikli yatırımcı olarak kaydetmenizi istiyorum denildiğide aracı kurumun: yolla bakim lisansın fotokopisini diyeceğini sanmıyorum.
mesela buyrun nitelikli yatırımcı beyan formu :
https://www.osmanlimenkul.com.tr/Upl...0%C3%96ST).pdf
bunu bende çok düşünüyorum.
Müzik bittiğinde herkesin oturacak bir sandalyesi olmayacağı muhtemel, ama şu sorunun da cevabını bulamıyorum.
Reel ekonomilerde olası bir sendeleme olursa düşecek olan değerler az çok belli iken, yükselecek olan değer ne olacak ?
Aracı kurum demez ama , spk lisansı olmadan spk lisansım var demek ya da nitelikli yatırımcı koşullarına haiz olmadan, nitelikli yatırımcıyım beyanında, taahhüdünde bulunmak hukuken suç.
Gerçeğe aykırı beyan, kamu otoritesini yanıltıcı eylemde bulunmanın yaptırımı var.
Bu işler o kadar ilginçtir ki, nasılsa bir şey olmuyor, herkes yapıyor diye yaparlar, düzenleyicinin rutin bir periyotta, getirin nitelikli yatırımcı listesini kontrol edeyim diyesi tutar birden hepsini.
Ben yapmazdım şahsen.
Evet ya hukuk reformu beklediğimiz günlerde portföy şirketi yöneticisi bize kısayol öğretti sağolsun. Fıkralarla Türkiye.
İslem hacmi artacak portföy büyüyecek diye bu kadari da fazla. Vahşi kapitalizm bu mu.
Nitelikli yatırımcı olmak için lisansa sahip olmasanızda olur
Sermaye piyasası enstrümanlarından 1 milyonluk varlığınız olduğunu beyan etmeniz yeterli.
Ama yalan beyan SPK mevzuatına göre idari para cezası gerektirebilir.
Ben bazı bono ve tahvillerin yada bazı fonların satışında nitelikli şartının aranmasını anlamıyorum niye gerek duyulur böyle bir şeye
1 milyonum var diye beyan edip 50 bin liralık alabiliyorum neye yarıyor bu
Herkes gelmesin deniyorsa alıma alt sınır koyarsınız daha mantıklı
Abiler bu midas nasıl güvenilir mi?
sayın myfinas nitelikliyatırımcı ayrımı ile bir nevi fonlar yüksek yüzdeli değer kayıplarında ağlayacak küçük yatırımcıları elemeye çalışıyor bence. Bu sizce de mantıklı değil mi ?
Vatandan şimdi 10.000 tl lik fon alacak günlük belki de %10 değer kaybı olacak sonra veryansın edecek , spk göreve diyecek ne gerek var.
Mesela geçen gün ben Tacirler portföy genel müdürünü dinledim
''çok sağlam bir fonumuz vardı iyi de kazanıyordu büyük bir yatırımcı geldi fonu komple satın aldı , başka kimse olmasın fonu sadece bizim için yönetin dedi'' şeklinde beyanda bulundu.
bence en güzeli bu şekil.
tabi bu benim fikrim. sizinkine de saygı duyuyorum.
Katılıyorum, bu topic altında konuşulmuştu.Bizdeki ky kısa vadede ihtiyacı olma ihtimali yüksek olan parayla yatırım yapıyor dolayısıyla fon eksi yazmaya başladığı zaman fon yöneticisine telefon etmeler, sosyal medyadan ayar vermeler gırla gidiyor.Bende fon yöneticisi olsam kazanma iştahı kadar kaybetmeye direnci olan müşteri portföyü isterdim nitelikli yatırımcıda bunun için olsa gerek.Ama diğer taraftan benim gibi ky olup elinde uzun vadede paraya ihtiyacı olmayan kesim bu işten zarar görüyor orası ayrı.
Nitelikli yatırımcı alımı illa nitelikli miktarda yapacak diye bir şart yok.
O yüzden nitelikli yatırımcı kalkar gider ve o fondan bin TL.lik alır.Yani küçük küçük alıma engel değil bu sınır.
Fon yönetisisi küçük yatırımcı gelmesin istiyorsa izahnamesinde alım için bir alt limit koyar küçükler zaten o miktarda alamaz.
Mesela MAC eskiden biraz öyleydi.galiba 30 bin TL altında alım yapamıyordunuz, sonra alt sınırı kaldırdı.
O yüzden nitelikli yatırımcı sınırlaması anlamsız bir şey.
Dolar bazlı fonlarEk 26719
SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu enflasyon ile 3 seneye hepimiz nitelikliyiz.
Serbest fon denen şey yurt dışında karşılığı hedge fon. Yatırım araçlarının kullanımında serbest ama hedge yapısıyla da mutlak getiri hedefleyen agresif fon demektir. Ancak ülkemizde serbest fonların birçoğu kendini izahnamelerle sınırlandırmışlar. Tacirler serbest fonlardan alım için bile 2 milyon TL istiyor. Borsalar bu şekilde devam etsin hsyf ve agresif değişkenler serbest fonları aratmazlar. Ama piyasalar terse dönerse serbest fonlar öne çıkar.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Neler olmuş bitmiş diye yazılanları okudum, bu arkadaşlara niyetimi ve yazdıklarımı birebir aldıkları için teşekkür ediyorum. Bu haftaki toplu taramadan sonra dün bir fon seçkisi yapıp alım emirlerimi gönderdim. Borsanın kırmızı kapatması da eleme açısından iyi bir test oldu. Yerlide yılın yeni şampiyonu da şimdiden kendini belli etti. önümüzdeki haftayı heyecanla bekliyorum.
Bu arada şunu da eklemek isterim, 25 yıldır sanal alemdeyim, görmüş geçirmişliği hiçbir zaman tümdemgelimle yargısız infaz için kullanmadım. üstatlık hususunda da, bunu birbirine karşı sunanların aksine, öyle bir iddiam olmadı. ben sadece edinimlerimi paylaşmaktan keyif alıyorum. bu keyfi paylaşanları da karşıt görüşteki insanlar nedeniyle dışlamayı ve dışlanmayı yanlış bulduğum için, bu teşekkür metnini yazmak istedim. güzel bir hafta sonu dileğiyle, sevgiler, saygılar.
Pandemi yasakları Mart ayı içinde sona erecekmiş.
Herkes yeme içme ve eğlence sektöründe büyük bir patlama bekliyor.
Eğlence/yeme içme sektörüne yatırım yapan fon olursa (artık nasıl yapacaksa orasını bilemem) uçar gider:)
Ne güzel bir Fonmuş TTL
Ek 26721
9 kasım 2020'den bu yana bazı HSY Fonların portfoy agırlık karşılaştırması.
https://i.hizliresim.com/pczgxO.jpg