Ne uðraþýyonuz konut fiyatlarý düþecek hazýr þiþmiþken birer salak bulun þiþikten satýn konutlarý. Düþünce yeniden alýrsýnýz.
Printable View
Ne uðraþýyonuz konut fiyatlarý düþecek hazýr þiþmiþken birer salak bulun þiþikten satýn konutlarý. Düþünce yeniden alýrsýnýz.
Ýleride ayný ABD ve Avrupa'da olduðu gibi 30-40 yýllýk mortgage kredileri bizde de çýkabilir ama henüz erken. Çünkü Türkiye'de enflasyon ve faiz oranlarý çok yüksek ve 30 yýllýk iþ güvencesi yok.
Sadece memura, enflasyona endeksli, 30 yýllýk kredi seçeneði sunulabilir ama ülke sadece memurdan ibaret deðil.
Sarý sitede il seçmeden tüm türkiye de sadece fiyat ve metrekare veya oda sayýsý seçerek arama yaptýðýmýzda ( ben son 1 yýldýr her hafta düzenli yaparým ) büyük soygunu fark ediyoruz. Þöyle ki ;
Fýrtýna 3 büyük þehir ve sahil kentlerinden baþlatýldýðýnda , tutunma gücü olmayanlar bu þehirlerden Anadoludaki memleketlerine doðru uçuruldu. Anadolu da kendi halinde göç veren , görece bu nedenle ucuz olan yerler yavaþ yavaþ fýrtýnayla gelenlerin yerleþmesiyle canlandý. Çok net izlediðim iki örnek ; Kýrýkkale ve çorum. Daha doðuya gitmeye gerek yok. Buralarda geçen yýl 300 bin tl. olan sýfýr 3+1 asansörlü , doðalgazlý daireler þu anda en ucuzu 500 bin tl. oldu. Ama Ýstanbul, Ankara...Ýzmir gibi þehirlerde milyona evini satan için halen kelepir oluyor. Emekli hayatý yaþayanlar için bulunmaz bir kazanç oldu.
Oyunu kurgulayan üstakýl ise keyfinden dört köþe... Þimdi önümüzdeki 6 ay içinde çok daha büyük bir oyunla yerlilerin elindeki ekmeði bile alacaklarýný düþünüyorum. belirtilerini görüyorum. Akýllý olan etrafýndaki geliþmeleri dünyadaki olaylara da bakarak analiz edecektir. Kimse elindeki malý kaptýrmamalýdýr.
yatýrým tavsiyesi olmayýp, kiþisel düþüncelerimdir.
"Geçen yýl temmuz ayýnda satýlýk yer kalmamýþtý, þimdi %90'ý duruyor":
10:11'den itibaren:
https://youtu.be/d4shPCOL05Q?t=469
Öyle bir salak yok ki. Herkes çok uyanýk.
Hadi Ýstanbul'da arsa deðerinden dolayý alýcýyla satýcý ortak bir fiyatta buluþamýyor diyelim. e peki anadoluda arsa deðeri fazla olmayan yerlerde "inþat maliyetinden bile düþük" fiyatlarýn hayalini kuranlara ne demeli?
toplu mal aldýðým birinin güzel bir sözü vardý. "bedava mal versen üstüne para isteyecek adamlar var" diye.
Vallahi de doðru.
Þurada mikrofon uzatsak, "sizce 2+1 sýfýr daire ne kadar olmalý" desek, çoðu kiþi inþaat maliyetinin çok çok altýnda rakam söyler. (kimisi söyledi bile)
Öyle bir salak yok ki. Herkes çok uyanýk.
Hadi Ýstanbul'da arsa deðerinden dolayý alýcýyla satýcý ortak bir fiyatta buluþamýyor diyelim. e peki anadoluda arsa deðeri fazla olmayan yerlerde "inþat maliyetinden bile düþük" fiyatlarýn hayalini kuranlara ne demeli?
toplu mal aldýðým birinin güzel bir sözü vardý. "bedava mal versen üstüne para isteyecek adamlar var" diye.
Vallahi de doðru.
Þurada mikrofon uzatsak, "sizce 2+1 sýfýr daire ne kadar olmalý" desek, çoðu kiþi inþaat maliyetinin çok çok altýnda rakam söyler. (kimisi söyledi bile)
Yüksek enflasyonlu dönemde pazarlýk yapýlmaz. Bunu hala anlayamayanlar var.
Evin fiyatý her ay %15 artmýyorsa zaten o evin fiyatý düþüyor demektir.
Yani satýn alacaðýnýz evin fiyatý 2- 3 ay artmadýysa zaten o evi %45 indirimli almýþ sayýlýrsýnýz
(Tabi hiperenflasyon döneminde evini satan saf bulabiliyorsanýz....)
---------
Yazdýklarým kiþisel görüþlerim olup asla yatýrým tavsiyesi deðildir
Yýlbaþýndaki rakamý da ekran görüntüsü þeklinde paylaþsaydýnýz keþke. Eðer dediðiniz gibiyse de o dönemde dövizdeki sert devalüasyon dönemi olduðundan çoðu kiþinin pazarda fiyatlama yapamadýðý için ilanlarýný çektiði dönemdi kasým-ocak ayý.
Ayrýca bu ilanlarýn çoðunu 5-6 emlakçý ayný evi paylaþtýðýný düþünürsek Ýstanbul için satýlýk rakam çok deðilmiþ.
Kendi bölgem olan Kuþadasýndan bahsedeyim yaz sezonu olmasýna raðmen geçtiðimiz yaza göre çok daha düþük satýlýk ev sayýsý.
Sitemdeki kamelyada, sahilde, plajda tüm ev sahiplerinle piyasanýn durumu hakkýnda ne zaman konuþsak hep "saf mýyým böyle bir dönemde malýmý satacak kadar.." diyorlar. Evini satanlarýn büyük çoðunluðu ise ya muhit deðiþtirmek ya da daha büyük eve taþýnabilmek için satýyorlar. Nakite dönmek için satan bir kiþi bile yok diyebilirim çevremde
Takip ettiðim ilanlarda, 2 milyona daireyi satamayan fiyatý 3 milyona çýkarýp þansýný deniyor.
Stagflasyonda herkes az biraz zarar görür ama en büyük zararý malda olmayan görür.
Malda olanýn en büyük riski elindeki malýn fiyatý sürekli arttýðý için alýcý kitlesi azalýr ama malda deðil de parada duran kiþi ise stagflasyon sürecinde en büyük zararý görür çünkü parasýyla mal alamadýðý için fakir kalýr.
Herkesin kendi seçimi...
1. seçenek olan malý deðerlenen kiþi mi olmak istersiniz yoksa parasý sürekli deðer yitirdiði için mal alamayan 2. seçenek mi. Seçim sizin. Herkes kendi kaderini yaþar...
Bu arada ben dünyada stagflasyon riskini görsem de Türkiye'de seçim nedeniyle stagflasyon deðil yüksek enflasyon riski görüyorum. Ama FED dikkat ederseniz stagflasyon kelimesini aðzýna bile almýyor resesyon deyip duruyor çünkü iþine gelmiyor. Gerçekte olan risk ise stagflasyon ama bizim hükümet seçim öncesi buna bile tahammül edemez. Yüksek enflasyonda Demirelin yaptýðý gibi maaþlara yüksek zam mallara yüksek fiyat 15 yýl devem etti kimse pek kötü hissetmedi. Sanýlanýn aksine yüksek enflasyon siyasiler için en tercih edilendir
-------
Yazdýklarým kiþisel görüþlerim olup asla yatýrým tavsiyesi deðildir.
Geçen hafta Yeþilköy’de dubleks kiralýktý deprem öncesi eski bina 12 bine tutmuþ kiraci ile lafladýk biraz . Daire 6+2 2 banyo 2 tuvaleti vardý
Emsal Daire fiyatlarýný duyunca kim kime kiralarsa istediði fiyattan gibi olmuþ piyasa .
Ben 25 bin 30 bin istiyorlardýr diyordum .
Geliri ne kadarmýþ ki? :whistling:
Bence, bu topikteki ana sorun, yaklaþýmlarla ilgili...
'Þu an ev almak ne kadar doðru bir yatýrým?' da kastedilen 'ev' sektörün genel durumu, yani konut endeksi, sektörün genel durumu...
Yani KFE (Konut Fiyat Endeksi)=Bist-100 ise, bir katýlýmcý SASA sahibi olarak bu soruya cevap veriyor, baþka katýlýmcý TCELL sahibi olarak lanet okuyarak cevap veriyor.
Tabi ikinci farklýlýk bu yaklaþýmlarda da, tarzla yatýrýmcý tarzýyla ilgili, bir grup temettü yatýrýmcýsý tarzý içerisinde yani zaten hiç satmayacak hep alacak veya aldýðýný hep tutacak, diðer grupsa alacak satacak trade yapacak.
Þahsen benim tarzým aslýnda, Sn Emlak tarzý; almak satmak, ya da alabilmek ve satabilmek üzerine, ama konut almak satmak þeklinde bir eðilimim yok sadece sektörü takip ediyorum, ama tarzým bakýþ açým bu aðýrlýkta, ve beni genel durum ilgilendiriyor, çünkü bu genel durum içerisinde SASA, Ereðli, THYO, TCELL, ÝÞCTR, EGYO gibi tonla alt denklem var, ha buna dair net rakam olursa o da ilgimi çekiyor, yani verisinin olmasý veriye dayanma...
Tavsiyem katýlýmcýlara, sürtüþmelerin çoðu yaklaþým ve yatýrýmcý tarzý farklýlýklarýndan kaynaklanýyor,
Yani ilk halka arzýnda TCELL almýþ birisi ile uzun süredir SASA ya da EREGL tutan birisinin (ve bunlar dýþýnda hisseleri yok) borsa üzerine konuþmasýna benziyor, bi taraf sektiriyor diðer taraf yere göðe sýðdýramýyor, ilginç olaný ikisi de haklý..
Dolayýsýyla ya 'genel durum' konuþulmalý, ya da 'özel bölgesel v.s.' konuþulacaksa hep bu net ifade edilmeli girizgah olarak, sürtüþmeler yaþanmasýn isteniyorsa.
Hele ki kiracý ev sahibi diyaloðu baþlayýnca çekilmez oluyor topik, eðer serbest piyasa ise bakýþ açýsýndaki genel eðilim herþeyin serbest olmasý serbest fiyatlanmasý üzerine olmalý, çünkü piyasa mutlaka kendiliðinden dengesini bulur.
Adam þunu istiyor, satýlmýyor ama fiyat arttýrýyor meselesi de, makasla alakalý. Biz hep kademelerde satýcýlarý görüyoruz, alýcýlar yok ekranda, alýcýlarla genelde istenen fiyatýn biraz altýnda buluþulmuþ ve tokalaþýlmýþ oluyor ve bu ilan sistemden kayboluyor ama kaçtan tokalaþýldýðý resimde yok. Yani makas ve nihayi fiyatlama görülmüyor. Bu da spekülasyona tek taraflý müsait bir durum.
Bu tapuda veya þimdi noterde de olacakmýþ galiba kanun onaylanmýþ neresinin, ne zaman, kaçtan satýldýðý bilgisi veri halinde paylaþýlsa, -muhtemelen EVDS de oradan çekiyor veriyi, çok net resim görülür, Ýstanbul semt semt, bina yaþýna göre, metrekare v.b. þeklinde, ya da nüfus artýþ hýzýna göre veya toplam hane/mevcut konut rasyosuna bakýlýr, analiz edilebilir, kira verisi de olsa bunun için de vergi dairesinden yani ödenen vergilerden tersten bir kira verisi paylaþýmý yapýlabilir veya kira sözleþmeleri de tapudan veya noterden yapýlýr. Var bunlar anladýðým, EVDS hep buradan çekiyor verileri de, net halka açýk free çok da kullanýþlý veri göremedim, olan da ücret istiyor karþýlýðýnda.
Saygýlar..
Paylaþým için teþekkürler, güzel bir derleme.
40 yaþýnda emekli olmak güzel hikaye vallahi, yol verenin ellerinden sýkýyor yanaklarýndan öpüyorum. Ýþte vizyon iþte vatanseverlik!
https://pbs.twimg.com/media/FY7tcA2XkAAVk0B.jpg
:whistling:
Baþlýkta ne yazýyor?
Ýstanbulda fiyatlar aþýrý þiþti. Uzun dönem dolari veya gercek enflasyonu yenme þansý yok. Aksini iddia eden emlakçýdýr.
M2101K6G cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Gecen aylarda forumda mevduat basliginda okumustum saniyorum. Bir forumdas herkes malina sahip ciksin '' dolarin fiyati belli degil(gercegi yansitmiyor) dolayisiyla malin fiyatida belli degil '' tarzinda bir cumle yazmisti. Bulamadim simdi.
Ýlber Ortaylý 30 yýl içinde nüfus problemi ortaya çýkacak demiþ:
https://t24.com.tr/haber/prof-dr-ort...ikacak,1049647
Ýlber Ortaylýnýn bahsettiði duruma ek olarak, etrafta beyne pýhtý atmasýndan dolayý önce felç olan, sonra da ölen kiþi sayýsý hýzla artýyor.
Geçen ay vefat eden dayýmýn evine 2 gün önce ziyarete gittik.
Ölüm sebebini sorduk, önce beyne pýhtý atmýþ, felçten dolayý konuþamaz olmuþ. Sonra da kýsa sürede rahmetli olmuþ.
Ayný durum þu an 3 komþumda var.
Þu an pýhtý sebebiyle felçliler. Ne kadar yaþayacaklar Allah bilir.
Ve çok ilginçtir, dün facebookta bir amatör balýkçýlýk grubunun videosundaki diyalogda duydum. Adam diyor uzun zamandýr yoktun, öteki diyor babamý kaybettik. Beynine pýhtý atmýþ, ameliyat oldu ama kurtulamadý.
Pýhtý, pýhtý, pýhtý, her yerde pýhtý muhabbeti.
2 yýl öncesine kadar hiç duymadýðýmýz bir sebepten, þimdi insanlar patýr patýr ölüyor.
Pýhtýnýn sebebi hakkýnda yorum yapmayacaðým.
Bas bas baðýrdýk forumlarda. Götümüzü yýrttýk.
Kimi anladý, kimi bizi zýr cahil olmakla suçladý.
Þimdi üzülerek durumu izliyorum.
Birkaç sene sonraki nüfusumuz nasýl olacak cidden ben de merak ediyorum.
Hep söylüyoruz. Türk nüfusu azalýyor. Kimse çocuk yapmýyor üstüne de Arap Afgan istemeyiz deniliyor.
Çözüm ne diyorsun, nüfus 25 milyona insin öyle çözülür diyor.
Yahu Anadolu'dayýz. Tarihi boyunca boþ kalmýþ mý kalmasý mümkün olmuþ mu Rumlar ihmal edince aynen biz gelip doldurmamýþ miyiz boþluðu? Ondan önce milyon tane kavim gelip geçmemiþ mi uðruna savaþmamýþ mý?
Nasil düþecek bu nüfus? Düþer mi abicim ayrýca sanayicisi bankacýlýðý sektörleri ekonomisi olan kocaman devlet var. Ýmparatorluk bakiyesi. Boþ kalamaz abi. Soru, kimin dolduracaðý.
Gelip Alman, Japon yerleþecek hali yok deðil mi gelecek olan milletler belli.
Aynen öyle.
Benim mesajýmýn üzerine "ne yani nüfus azalacak mý demek istiyorsun. O zaman ev sorunu çözülür" gibi düz mantýk kuracak kiþiler için, sizin mesajýnýz cevap niteliðinde oldu.
Ben de mesajýnýza þunu ekleyerek destekleyeyim. Surilerde ve afganlarda pýhtý yok, ve olmayacak. Olmasý için sebep yok.
Sn djoz emlak konusunda yatýrým konusunda yazdýðýnýz her yazýyý aklýma uymasa da acaba ben mi yanýlýyorum diye ilgiyle okurum zaman zaman fikirlerimi sizin yazýlarýnýz nedeniyle deðiþtirdiðim de olmuþtur.Ama saðlýk konusu aþý konusu sizin uzman olduðunuz bir konu deðil.Ben altýncý aþýmý oldum 85 yaþýmdaki annem de öyle,ben doktorum yengem ve abim de doktor ikisi de prof hepimiz 6 aþý olduk.Aþý konusu ve bu hastalýk konusu ciddi,aþý olmak lazým,hastalýk da çok ama çok ciddiydi
son varyant o kadar öldürücü deðil,o yüzden son aþýya gerek var mý diye tereddüt ettim ama ne olur ne olmaz diye oldum,2 synovac 4 býontech liyim.Ayrýntý yazmýyacaðým,insanlar sýkýlýr,ama sizin hayatýnýzdaki ampirik amatör gözlemlerinizle karar verebileceðiniz bir konu deðil,bence siz de aþý olun.
Aþý tromboemboli yapar mý ne ölçüde yaygýn bir yan etkidir tam belli deðil,eski varyanta göre o etki olsa bile gözardý edilebilir fayda zarar denklemi açýsýndan aþý olmanýn daha aðýr bastýðý bir durumdu.Son varyant için belki de aþýya gerek olmayabilir ama gene de ne olur ne olmaz diye biz aþý olduk.