3 Ay daha artı yaparız viop cu Arkadaşlar
uyanık olmak lazım
svg
Printable View
3 Ay daha artı yaparız viop cu Arkadaşlar
uyanık olmak lazım
svg
Ekonomi analizlerinde, teorilerinde önemli bir varsayım vardır.
1000 tane değişkenle uğraşıyoruz ya, bunları analiz edemiyoruz, 998'ini sabit varsayıyoruz.
Başka nasıl işin içinden çıkacaksınız?
Farklı disiplinlerden gelenler, siz çıkın işin içinden, nasıl biliyorsanız öyle yapın.
Bizim yaptığımız bu şekilde.
998 sabit varsayılan değişken hiçbir zaman sabit olmuyor elbette.
Tamamen teorik analizler.
Ama analizler ve sonuçları yanlış değil, tutarlı.
(Sizlerin alanlarına eksik bilgiyle, ironi yaparak ben sarayım şimdi de
Sizlerin uğraştığı gibi 2 tane somut, ölçülebilir değişken olsa, zaten ben ne uğraşacam?
Ver çocuğa uğraşsın
O varsayım çok önemli işte. Ve insanın rasyonel olduğu, kendi çıkarlarını düşündüğü vs.. varsayılır.
A. Yeşilada 1000 değişkenin bir kısmıyla sonuçlar çıkarıyor, geleceğe yönelik konuşuyor.
Gelecek ay 1000 değişkenin içinden farklı olanları devreye giriyor, baskın çıkıyor, gerçek farklı şekilleniyor.
................
Temelleri düzgün atarsak başka yerlerde edindiğiniz bilgiler, kafamızda doğru yerlere oturur, bina güzel olur.
Bir arkadaşımız, ''Merkezi planlama, tüm alanlarda daha iyi olur, serbest piyasa, tam rekabet piyasası vs.. Bunlar yanlış, öyle bir piyasa yok'' dedi.
Yan topikte biraz açıkladım.
Planlama diye Devlet Planlama Teşkilatı diyorsanız, o doğru.
Bütün üretime devlet karar versin diyorsanız, o komünizm, ona inananlar da var, partileri de var.
Niye inanıyorsunuz diyemeyiz, tartışırız.
Bence karma ekonomi doğru, Atatürk çözmüş. Bazı sektörlerden devletin çıkmaması iyi olur.
''Tam rekabet piyasası yok'' gözlemi de çok doğru. Haklı. Yok çünkü.
Sorun şu: Tam rekabet piyasasının olmadığını tüm ekonomistler olarak sizden önce zaten biliyoruz, hem de bal gibi biliyoruz.
Yukarıdaki anlattığım varsayım altında, o analiz de doğru.
Onun sonuçlarını kullanmak zorundayız.
Demokrasi de hiçbir zaman olmamış. Kullanıyoruz işte.
Tam rekabet piyasası analizini nerede kullanacağız?
Tüm kamu ihalelerinde, özellikle milyar dolarlık kamu ihalelerinde kullanmak zorundayız.
Davet usulüyle, sadece 3-5 firma çağırarak milyar dolarlık ihaleyi yapamazsınız.
Açık ihale yapmanız gerekiyor.
Piyasaya girişi kısıtlamamanız gerekiyor.
O zaman 1 milyar dolarlık köprüyü, 1 milyar dolara yaptırırsınız.
Tam rekabet piyasası yok, ortadan kaldıranlar denetlemesi gerekenler.
Devletin iyi kurallar koyup, iyi denetlemesi lazım.
Tam rekabet piyasası ideal olandır, ulaşmaya çalışıp eksiklerini gidermek lazım.
Komünizm ya da liberalizmin mantığı, felsefesi var. Sadece ekonomi alanında değil.
..................
Özetle ekonomistler yüzlerce teori üretip, uygulamaya, geliştirmeye çalışmışlar...
Bunlar bakış açısı kazandırıyor, soruna uygun olan teoriyi kafamdan bulup kullanabiliyorum.
Sorunların tamamını çözemiyoruz, gerçeğin bir kısmına ışık tutabiliyoruz.
O ışık da bana fazlasıyla yetiyor.
SPK'da istatistikler var, yayınlamıyorlar, herkesin mesleği var hesap açarken soruluyor.
Ekonomi ve İşletme mezunları diğer mesleklere göre açık ara fazla kazanıyorlardır.
Sonuç:
Okumak işe yarar.
Üniversiteye kayıt yaptırın demiyorum, temelleri öğrenmek zor değil. İsteyen bilgiye ulaşır, öğrenir.
DOHOL ana ortağı Adilbey Holding ile birleşiyormuş, Adilbey Holding'in başka da bir varlığı yokmuş.
https://www.patronlardunyasi.com/hab...tiriyor/273008
Yandaş hürriyet gazetesi, manşette dün
Türk vatandaşlarına shengen vizesi için 1 yıl
Sonrasına randevu verildiği haberi ve Ankaranın
rahatsızlığı Falan filan.. Yazmış..
Gazeteci sorgular, neden 1 yıl sonrasına?
Belli ki AB Türk istemiyor..
Uğur MUMCU olsaydı yazardı..
Hangi limanlara, hangi gemiciklerle! uyuşturucu geldiğini, menşei bilinmeyen
dövizlerin ne kadarının uyuşturucu dan geldiğini, hangi bakanın bu işi bizzat
yönettiğini v.s..
Sağdaki bozulmanın, çürümenin, yozlaşmanın ne boyutta olduğunu..
Yaşasaydı kesin yazardı ve yine sonu aynı olurdu..
SM-A315F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Adilbey aydın doganın babasının adımı
2023'te borsada endeks bazlı beklentilerin stabilize olabileceğine yönelik beklentiler yatırımcıları alternatif arayışına yönlendiriyor. Mevduat ve emtia emtia güçlü beklentilerle borsaya rakip olarak görünüyor.
Altının onsu için 4000 dolarları işaret eden uçuk tahminleri bir kenara koysak da 2500 dolarlık genele yayılan bir beklenti de yüzde 40’lara yaklaşan bir dolar bazlı getiri demek. Dolar kurunda yukarı yönde yaşanabilecek en ufak kıpırtıda altındaki TL bazlı getirinin yüzde 40’ın da üzerine çıkma olasılığı var gibi görünüyor. Gümüşte ise altından da yüksek bir performans beklentisi var. Bu da demektir ki yüzde 40’ın üzerinde bir dolar bazlı getiri beklentisine denk düşüyor....
ALTIN ve GÜMÜŞ için uçuk tahminler yapıldığını çıkça görüyorum.....Herkesin dillendirdiği bir yükseliş bana göre zor.....Bir oyun var ama ....
Biraz daha yazalım..
DOLAR'ın yükselmemesinde etken ne acaba?
Bozdurulan dolarlarla ,süratli ve hızlı biçimde alınan kağıtlar hangileri?
Fiyatına bakmadan, yeter ki PARAMIZ AKLANSIN, deniliyorsa,
İlerde başımıza gelen ne tür yeni bir bela ile uğraşacağımızı tahmin eden var mı??
Kılıçdaroğlu: Uyuşturucu baronlarının kellelerini keseceğim...
https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem...cegim-7534596/
9.ekim ABD seyahatinde, ..Kılıçdaroğlu'na verilen bilgiler,isimler ne acaba??
Kazanmak isteseler giderler pekerden dosyaları alırlar.
Hahaha.
Kılıçdaoğlu'na soracaksın..
DEA bilgiyi vermiştir.. Zamanı gelince ortaya koyar..
Boş konuştuğunu sanmıyorum...!!
Politikada zamanlama önemli,ters tepebilir..
1 gemi kokain gelse, karaköy limanına yanaşsa şu anda hiç bir şey çıkmaz..
Savcı tutar,Kılıçdaroğlu'na dava açar.. Ülkemiz bu halde..
Farkında değilsen? ne diyelim..
Gana tefecilik düzenine isyan etti: Dış borç ödemelerini askıya aldı
Afrika’da tefecilik düzenini sarsacak bir hamle geldi. Gana, Eurobondlar da dahil olmak üzere dış borcunun bir kısmının ödemesinin “geçici†olarak askıya alındığını duyurdu.
Yüzde 50’yi aşan tarihi enflasyon, yerel para kurunun yüzde 50 oranında düşmesi, pompa fiyatlarının iki katına çıkması Gana’ya tarihi bir karar aldırdı. Geri ödemesi devlet gelirinin yarısını yutan dış borçlar askıya alındı.
Başkan'ın Para trafiğini yöneten SITKI AYAN.. sıkıntısı.. (RIZA ZERRAB ve SEZGİN BARAN'da sonra yeni bela..)
[IMG]https://i.hizliresim.com/pm98du2.png[/IMG]
Borsada işler nasıl ilerliyor?
Bu soruya kısaca nasıl cevap verirsiniz.....
SITKI AYAN'ın ,offshore şirketi BELLWAY LTD: tarafından Erdoğan'ın oğlu BURAK ERDOĞAN'a gönderilen
1.450.000.-USD dekontu...
Aynı gün 15 milyon USD SITKI AYAN ...5 adama gönderiyor...
Ne dersin? Hayır işleri olabilir mi?:)
Yoksa TANAP BORU hattı teşviği 5.5 milyar dolarla,SITKI AYAN'a verilmişti,malum..Onun zekatı mı??
[IMG]https://i.hizliresim.com/k3xmzlq.png[/IMG]
Ben artık bu adamların daha profesyonel çalıştıklarını düşünüyorum..
KATAR YATIRIM FONU üzerinden gelen paralara da dikkat edilmeli...!!
Gerçekte kimin parası??
Devran dönerse öğreniriz.. Yoksa? Biz göremeyeceğiz gerçekleri..
RAHMETLİ ecevit aklında olan TEK bir siyasetçi yok,
Gelecek olanida sanmıyorum..
Rahmetli Özal zam zam zam zam zam o zamanlar serbest piyasa vsvs
Beşiktaş'a ta dolmustayim çocukluk zamanları herkes ver yansın ediyor birden Özal in
Rahmetli oldugu anonsu geçti radyodan ,iki dakka sezzizlik oldu kaptan dahil ver yansın edenler birden
Ağlamaya başladı,sok oldum ,ilk başta anlamak ta zorlandım ileri zamanlarda anlamıştım..
Çok acaib bir milletiz..
60 yıl önce abd başkanı kennedy suikaste uğradı, herkesin gözü önünde vurularak öldürüldü, öldüren kişi hiç bir bağlantısı tespit edilemeyen sabıkasız biri idi, bu katil de 48 saat sonra öldürüldü, onu öldüren de hiç bir bağlantısı tespit edilemeyen sabıkasız biri idi, akli dengesi yerinde değil dendi
jfk niçin öldürülmüştü ? resmi açıklamalar dışında, abd derin devletinin işin içinde olduğuna dair şüpheler imalar da ortaya atılıyordu, newyork times gazetesi bu tür iddialar için "conspiracy theory" yani komplo teorisi deyimini kullandı, üst üste 5 gün bu deyim kullanıldı gazetede ve böylece literatüre yerleşti.. gizli istihbari belgelere erişimi olduğu bilinen birisi 60 yıl sonra t.carlson adlı gazeteciye konuştu -ve işin içinde doğrudan "cia"nın olduğunu açıkladı
elon musk twitter satın aldıktan sonra gizli yazışmaları deşifre etti- cia, fbi, pentagon, nsa gibi bütün resmi kurumlar- yada abd derin devleti diyebiliriz- abd iç siyasetinden küresel mevzulara kadar her konuda sosyal medyayı dibine kadar manipüle ettikleri apaçık ortaya çıktı.. sonuna kadar sansür, botlarla, trollerle manipülasyon vs her tür yoldan her konuda müdahil.. mesela covid-lockdown-aşı konularında aykırı seslere asla izin verilmediğini bizzat görmüştük, lgbt kampanyasının ulaştığı boyutları biliyoruz, abd seçimlerini etkileyecek hunter biden laptop konusu falan gibi başlıkların yanında finans piyasalarının manipülasyonu çocuk oyunu gibi kalıyor..
türk ordusu 2018 ekimde pkk temizlemek için suriye kuzeyine girdiğinde nasıl bir kampanya yürütüldüğünü hatırlıyoruz, 40 yıldır tanıdığımız pkk- uyuşturucu kaçakçılığı yapan, insan ticareti yapan, haraç toplayan, küçük çocukları silahlı militan olarak cepheye süren, avrupanın en geniş perakende uyuşturucu dağıtım ağını yöneten, tek politikası kendine rakip gördüğü kürt örtgütler dahil herkesi yok etmek olan kan içici katil bir örgüt olduğunu bildiğimiz o pkk, birden kürtler olarak etiketlenmeye başlandı, kadın savaşçılarıyla işidi yok eden kutsal bir örgüt olarak kondu ortaya.. barbar türk ordusu bu kürtleri kesmeye gidiyordu- ısrarla "slaughter" deyimi kullanılıyordu, hayvan kesmek anlamında bir fiil.. durdurun bu katliamı çağrıları gırla gidiyordu küresel sosyal medyada
twitter dosyalarında bu kampanyanın detayları da ortaya çıktı- pentagon bissürü mavi tikli arapça hesaplar oluşturmuş, botlar üzerinden nasıl bir sosyal medya kampanyası kurmuşlar, açıkça ortaya konuyor yazışmalarda.. bbc, reuters, deutche welle, ap, financial times, wapo falan gibi mass media denen büyük klasik medya zaten tümüyle pentagon/cia güdümünde
Ne tür yazışmalar deşifre oldu? Bi benim haberim yok herhalde.Alıntı:
Originally Posted by KaraKemal
normal duymaman, büyük medya tamamen görmezden geldi, bbc, reuters, cnn, nbc, ft, wapo falan hiç görmedi.. bizim yandaş medya çapsız, sadece bu medyadan tercüme faaliyeti yapıyor, fondaş medya ise zaten bunlar tarafından fonlanıyor, istese de göremez.. twitter files diye aratırsan bulursun
elon musk, iç yazışmaları matt taibi adlı bağımsız gazeteciye verdi, şu tvitle başladı seri
https://twitter.com/mtaibbi/status/1598822959866683394
taibi kendi sitesinde de yayınlandı, silsile halinde
https://taibbi.substack.com/p/twitte...utm_medium=web
fbi da komik bi açıklama yaptı dün- bütün bunların dezenformasyon olduğunu söyledi
bakın bakın ne diyecem bakın bakın ne diyecem o gün yarın mı :oleyo::oleyo::drunk::drunk:
https://i.hizliresim.com/k669tmd.png
yarın pazartesi, yine holy monday yükselişi bekleniyor.. grafiğe göre spot endeks için 6020-6050 hedefi, yani yaklaşık yüzde 2,5 artı baz senaryo olarak gözüküyor, arada 5940-5960 aralığı da direnç gibi, ama bu dirence takılmaz diye var sayıyorum.. 6050 aşarsa ucu açık, uncharted area- yani gittiği yere kadar
ters senaryo da 5820 destek- 5 günlük ortalama, buranın 100 puan altında 10 günlük ortalama 5720 diğer destek.. altı boş
Bir ülke düşünün tam yok olacağı zaman kurtulsun. Bataklıktan çıksın. Dünya alem şaşırsın. Diğer dünya halkları için bile örnek olsun.
Sonra bu ülke yine bataklığa itilsin. Hatta itenler biz ittik bile desin. Daha durmasın kendi adamlarını da bataklıktan çıkmasın diye başa getirsin. Bir sürü nifak tohumu eksin. Bir sürü örgütü tohumların atsın. Hatta halka bile sevdirsin.
Tabi ki bu bizim ülke değil. Yanlış anlama olmasın. Hahaha. Afrika da bir yer.
Yakın gelecek te dna biyoloji hücre konusu çok ilerleyecek. Ama bu teknolojiyi bu kez satmayacaklar.
Çareyi satacaklar.
Akıllı olmaz isen kan kusturacaklar.
Ne diyon secbul sen yaw?! Bize hacamat sülük teknolojisi yeter..
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere doğalgaz hizmet bedellerine yüzde 84 zam yaptı.
https://twitter.com/Darkwebhaber/sta...PShWw321w&s=19
https://media.giphy.com/media/xDNvod...ized-large.gif
.
.
Yarın müjde var.