Deniz hocam bu abd 10 yıllıkları böyle giderse Fed ne gibi adım atabilir yok ben işsizlik ve büyüme için izlerim der mi. Yoksa parasal sıkılaşma faiz artışı gibi yol seçer mi. Ayrıca global ölçüde 10 yıllıklar da abartılı artış var
Printable View
Deniz hocam bu abd 10 yıllıkları böyle giderse Fed ne gibi adım atabilir yok ben işsizlik ve büyüme için izlerim der mi. Yoksa parasal sıkılaşma faiz artışı gibi yol seçer mi. Ayrıca global ölçüde 10 yıllıklar da abartılı artış var
[QUOTE=deniz43;
Ekran yorumcuları bu yılı 1.50'nin altında kapatır diyerek hayal tacirliği yapıyorlardı.Daha ikinci ay bitmeden 1.50' ye geldi.Yarın görebiliriz diye yazmıştım, ama yarına da kalmayabilir.[/QUOTE]
Hocam bunlar yorumda yapmıyor speklerin ky ütüleme elemanları. İyi ki varsınız saygılar.
Uyarılar için tekrar teşekkürler deniz hocam.
Paranın yönü bu süreçte yüksek faiz veren bizi mi yoksa güvenli limanı seçer.
Dün akşam ABD tahvil fiyatlarındaki zıplamaya 7 yıllık tahvil ihalesinin çok başarısız olması ve ABD 10 yıllık tahvillerinin %1.61'e kadar zıplaması neden oldu:
" The Treasury Department wrapped up this week's auctions with its sale of $62 billion 7-year notes. The auction saw its worst showing in history, "tailing" by 4.2 basis points. The tail is the gap between the highest yield the Treasury sold in the auction and the yield before the auction began."
Uzun vadeli tahvil faizlerinin yükselmesi başta ABD borsaları olmak üzere küresel ölçekte borsalara ve gelişmekte olan ülkelerin paralarına satış getirdi.
Yerli yatırımcılara göre faiz yüksek değil çünkü ENAG'ın yıllık enflasyonu %36.72,faiz bunun yarısı bile değil.Yabancılar için ise getiri, nominal faizin kur artışından fazla olmasıdır.Benchmark ABD Tahvil faizlerindeki yükseliş gelişmekte olan ülkelerin paralarına satış getirir,bu da "carry trade" yapan "sıcak paracıları" ürkütür,uykusuz bırakır,kaçırır.
Bugün ABD'den gelecek kişisel gelirler ve tüketim harcamaları verilerine dikkat! Bu verilerde büyük bir zıplama bekleniyor,
Friday February 26 2021 Actual Previous Consensus
04:30 PM
US
Personal Income MoM JAN 0.6% 9.5%
US
Personal Spending MoM JAN -0.2% 2.5%
Verilerin beklenenden yüksek gelmesi, talep ayağından enflasyona ivme vereceği kaygılarıyla tahvil faizlerine yeni bir hızlanma getirebilir.
Dün yazdığım gibi oldu.Powell Salı ve Çarşambayı kurtarmıştı ama dün borsalar satışa döndü .Daha önce "Şubat başlarından itibaren başta çok şişmiş ABD borsaları olmak üzere dünya borsalarında satış ve düzeltme bekliyorum " diye yazmıştım. Biraz gecikmeli de olsa -bence- dünya borsalarında bir düzeltme dönemine giriyoruz.
NOT:ABD'de 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketi içinde yer alan saatlik asgari ücretin 15 usd'a yükseltimesinin ,tasarının Kongre'den hızlı geçirilme prosedörüne aykırı olduğu gerekçisiyle ,bu öneri paket dışında kaldı,ayrı bir yasa tasarısıyla Kongre gündemine gelecek.
Bizim borsamız için yaptığım öngörü ise hedefinde hareket ediyor.18 Ocak tarihli yazımdan sonra,borsamızda bir daha o hafta görülen seviyeler görülmedi.Bugün ayın son iş günü.Bir daha ki gözden geçirmeyi gelecek ayın son iş gününde yaparız.
BUGÜN İTİBARİYLE ENDEKSLER:
BİST 100:1488.21
BİST 30:1574.08
Sabah, döviz kurlarımızdaki hareketi , "carry trade" olarak gelen ve "gecelik faizde" duran yaklaşık 15 milyar dolarlık "sıcak paranın" bir bölümünde döviz kurlarında koydukları "stop loss" seviyesinin geçilmesi nedeniyle pozisyonlarını kapatmasına ve ülkeden çıkışlarına bağlıyorum.Ama döviz kurları yükseldikçe, kazançları azalmış olarak ülke dışına çıkış yapıyorlar.
Deniz bey dün Artunç Kocabalkan da youtube yayınında piyasanın fed'i denediğini fed'in de yardıma gelip tahvil aldığını belirtti .. sizin enflasyon beklentileriniz nisan ayında %4 olacağı yönündeydi... sizce bu sevideki bir enflasyon durumunda fed'in tahvil alımları 10 yıllıkları ne kadar tutabilir ...cok teşekkürler değerli görüşleriniz için saygılar
-Nisan değil ,Mayıs verisinin yayınlanacağı Haziran ayı için ABD'de %4 enflasyon projeksiyonu yapmıştım.Öngörümün dayandığı temelleri önceki yazılarımda yazmıştım.
-Fed belli tutarda uzun vadeli tahvilleri alarak ya da sözlü yönlendirme ile faizleri enflasyon seviyesinin bir miktar altında tutabilir.Örneğin enflasyon %4 iken ,ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %2.5'ta kalması gibi.Ama bu faiz oranı bile küresel borsalara ve gelişmekte olan ülkelerin paralarına satış getirir.
Ama bu hareket tahvilde tutulacak paranın bir kısmının tüketime yönelterek enflasyona daha fazla ivme kazandırabilir.
Getiri eğrisinin dikleşmesi bankacılık sektörünün karlarını arttırır, emlak sektörünü ise faizlerin yükselmesi nedeniyle olumsuz etkiler.Zaten diğer varlık fiyatlarında olduğu gibi ABD'de 2008 yılı krizini çıkartan mortgage krizindeki seviyelerin de çok üzerinde emlak fiyatlarında balon oluştu,her ay "tüm zamanların en yüksek seviyesi" rekoru yeniden kırılıyor.Uzun vadeli faizlerin yükselmesi emlak fiyatları balonunu söndürmeye yararlı olacaktır.
https://tradingeconomics.com/united-...me-price-index
Çok uzun zamandır Türkiye borsasının yönü ve gideceği seviye ile ilgili hiç bir şey yazmadım,hiç bir öngörüde bulunmadım.
Bugün ilk defa bir görüş yazıyorum.Kişisel öngörüm,borsamızın bu hafta göreceği en yüksek seviye en az 6 ay boyunca geçilemeyecek,bu seviyenin altında kalınacak.
Bakalım öngörüm ne ölçüde isabetli olacak...Bekleyelim görelim...
Not:Bu öngörümün elbette sebepleri var ama öngörüm gerçekleşirse yazacağım,öngörüm gerçekleşmez ise demek ki sebepler geçerli değilmiş veya yeterli değilmiş manasına gelecek...
Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
Geçen hafta Pazartesi günü yukarıdaki yazıyı yazmıştım.Kayda geçmesi ve bundan sonra öngörümdeki gidişatı takip etmek için ,geçen hafta görülen en yüksek endeks seviyelerini de buraya yazalım:
BİST 100:1582.04
BİST 30:1705.82
Bizim borsamız için yaptığım öngörü ise hedefinde hareket ediyor.18 Ocak tarihli yazımdan sonra,borsamızda bir daha o hafta görülen seviyeler görülmedi.Bugün ayın son iş günü.Bir daha ki gözden geçirmeyi gelecek ayın son iş gününde yaparız.
BUGÜN İTİBARİYLE ENDEKSLER:
BİST 100:1488.21
BİST 30:1574.08
Deniz Hocam Merhabalar Günaydın, Hocam çok değerli yazılarınız için elinize yüreğinize sağlık teşekkür ederim. Hocam bistte bu hafta görülen en yüksek seviye en az 6 ay boyunca görülemeyecek demişsiniz o zaman borsada şelale başladı sanırım 1100-1200 lere kadar yolu var mı peki?
Borsada hangi seviyeler dip olur,bu konuda kesin bir şey söylemek zor,çünkü çok sayıda değişken var.Uluslararası ilişkilerde gerginlik ve yaptırıma uğrama riski,iç politikada oluşabilecek gerginlikler,küresel piyasalardaki riskler ve bizim piyasamıza yansımaları,enflasyon riski ve benchmark kağıtlarda olası faiz yükselişleri,merkez bankalarının bu risklere karşı para politikasında ayarlama yapma riskleri...Her şey fazlasıyla satın alındığı için borsamız için bir tepe seviyesi vermek göreceli olarak daha kolaydı ama şimdi borsada bir taban seviye verebilmek için bu değişkenlerin her birinin nasıl gelişeceği hakkında nokta tahmin yapmak lazım,o daha zor şu anda.Belki 1-2 ay sonra bazı gelişmeler daha netleştikten sonra ,bir öngörüde bulunabilinir.
dolar TL açısından bir öngörünüz var mı Deniz Bey? Trade etme becerisine sahip değilim ama buradan da bir düzeltme gelebilir mi yada MB tepki verebilir mi diye merak ediyorum. Faizin sabit kalması ve ZK faiz oranına ufak dokunuş limitlerde olunduğu hissiyatı veriyor biraz. Kısmi satış ile sepette oynama yapmak mantıklı olabilir mi?
Saygılarımla.
https://www.cnbc.com/2021/02/26/coro...lief-bill.html
House set to approve Biden's $1.9 trillion stimulus package, send bill to the Senate
he House aims to pass its $1.9 trillion coronavirus relief package on Friday and send it to the Senate.
Democrats hope to get the bill, which includes direct payments, jobless benefits and Covid-19 vaccination funds, to President Joe Biden's desk before unemployment aid expires March 14.
Proponents of the bill say still-fragile households and businesses need more support in the coming months, while critics question whether the amount of spending is necessary.
ABD Temsilciler Meclisi, 1.9 trilyon dolarlık coronavirüs destek paketini bugün (Cuma) geçirip Senato'ya göndermeyi hedefliyor.
Demokratlar, doğrudan ödemeler, işsizlik yardımları ve Covid-19 aşılama fonlarını içeren tasarıyı, işsizlik yardımı 14 Mart'ta sona ermeden önce Başkan Joe Biden'ın masasına getirmeyi umuyor.
Tasarıyı savunanlar, hala kırılgan olan haneler ve işletmelerin önümüzdeki aylarda daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu söylerken, eleştirenler harcama miktarının gerekli olup olmadığını sorguluyor.
Döviz "trade" etmek için pek uygun bir enstrüman değil,çok usta trader'lar bile bu enstrümanda zarar yazabiliyorlar.Döviz cinsinden pozisyonları daha ziyade uzun vadeli olarak ,reel bir getirisi az olsa ya da olmasa bile ve risklerden ve enflasyondan koruyan "defansif" bir enstrüman olarak değerlendirmenizi öneririm.
Dolar 7 TL'nin altına geldiğinde Haziran ayında yeniden 8 TL'nin üzerine atmasını beklediğimi yazmıştım.Ama son 2 günlük harekete bakınca bunun daha erken gerçekleşeceği izlenimi veriyor.
Daha uzun vade için projeksiyonum,yılbaşı için 8.5 TL "Fair value"(Adil değer)+(her ay ABD ve Türkiye reel enflasyonları arasındaki fark kadar ilave)
Friday February 26 2021 Actual Previous Consensus
4:30 PM
US
Personal Income MoM JAN 10% 0.6% 9.5%
US
Personal Spending MoM JAN 2.4% -0.4% 2.5%
Beklendiği gibi ABD'de Ocak ayında çok yüksek aylık bazda kişisel gelirler ve kişisel harcamalar arttı.
US
PCE Price Index MoM JAN 0.3% 0.4%
US
PCE Price Index YoY JAN 1.5% 1.3%
US
Core PCE Price Index YoY JAN 1.5% 1.4% 1.4%
US
Core PCE Price Index MoM JAN 0.3% 0.3% 0.2%
Fed'in enflasyon göstergesi olarak önem verdiği PCE ve Çekirdek PCE'de sırasıyla geçen ay %0.4 ve %0.3 arttıktan sonra bu ay da %0.3 ve %0.3 yüksek oranlı artışlar sergilediler.
Çok teşekkürler üstadım. Bende sizinle aynı fikri paylaşıyorum lakin son yıllardaki devaller TL bazında reel getiri sunar oldu uzun vadede getiriler yakınsamamakta. Reel enflasyondan korunma çabasındayım. Bir sorum daha var izninizle 8,5 fair value hesabınızı hatırlıyorum hep aklımda ama onu US enflasyon verisini sizin beklentinizden düşük gelirse çok küçük etkisi olur ama TR enflasyonu beklediğinizden düşük gelebilir mi?
ENAG ı baz alıyorsunuz bildiğim kadarıyla.
Evet hesaplamalarımda ENAG enflasyonunu kullanıyorum.ENAG'ın 2020 yılı enflasyonu %36.72,yayınladığı 5 aylık enflasyonun yıllıklandırılmışı %48.2.Şu anda enflasyon trendinde düşüş sağlayacak makroekonomik bir gelişme görünmüyor,aksine küresel ölçekte artan gıda,sanayi emtiaları,petrol,navlun gibi kalemlerden maliyet baskısı geliyor,bunu önceki yazılarımda detaylı yazmıştım.
Ekonomi teorisine uyumlu olarak ;üretim maliyetleri reel enflasyon kadar artar,eğer döviz kurları da üretim maliyetleri kadar artmaz ise,reel enflasyona göre oluşan üretim maliyetleri bir süre sonra ihracatı zarar eder hale getirirken ithalat patlar, cari açık zıplar, bir süre dış borçla bu açığı kapatmaya çalışırsınız ama dış borç belli bir eşik seviyeye gelince yabancılar daha fazla borcun geri ödemesi riskli olacağı endişesiyle geri çekilince kaçınılmaz olarak ödemeler dengesi krizi patlar ve devalüasyon olur, döviz kurları olması gereken yere yani ülkeler arası enflasyon farkı kadar artarak yeni denge seviyesine gelir.
Daha önce bu başlıkta verdiğim örneği yeni forum üyeleri için buraya yeniden alayım:
Şöyle düşünelim; 1 USD=1 TL olsun. Bu tür bir kur seviyesinde de cari açığımızın sıfır olduğunu varsayalım. Ulaştırma maliyetleri ve korumacılık önlemlerinin olmadığı bir ortamda, Bizim ürettiğimiz 1 adet çamaşır Makinesi = 1000 TL ise, bu çamaşır makinesi'nin dolar bazında fiyatı 1000 ABD dolarıdır (Çünkü 1 USD =1 TL'dir). Aradan 2 yıl geçmiş olsun ve Türkiye'deki enflasyon izleyen 2 yılda toplam %40 olsun. Yani çamaşır makinesi'nin fiyatı 1000 TL'den 1400 TL'ye çıkmış olsun ve ABD'de bu sürede enflasyon "sıfır" olsun. Eğer kurlar hala 1 USD = 1 TL ise bizim paramız ABD dolarına karşı aşırı değerlenmiştir. Yani adet çamaşır makinesi = 1400 USD seviyesine gelmiştir. Dolayısıyla ABD'li biri bizim ürettiğimiz 1400 USD'lık çamaşır makinesini değil kendi ürettikleri 1000 USD'lık Çamaşır makinesini satın alacaktır. Paramız aşırı değerli olduğu için, biz de kendi çamaşır makinemizi, televizyonumuzu, otomobilimizi veya buzdolabını almak yerine daha ucuza gelen diğer ülke mallarını (Bu örnekte ABD mallarını) almak isteriz(1400 TL yerine 1000 TL'ye). Zaten gelişmekte olan ülkelerdeki en büyük problemlerden biri ithal mallarını tüketmeye yönelik güçlü istektir. Şimdi örneğe tekrar dönecek olursak; eğer bu 2 yıl içinde enflasyon birikimli olarak %40 olmuşken, Türk lirası da dolara karşı %40 değer kaybetmiş olursa 1USD =1.40 TL olacaktır. Böylelikle bizim bir adet çamaşır makinemiz 1400 TL olsa dahi dolar fiyatı = 1400/1.40 = 1000 USD şeklinde olacak ve dış ticaret açığı oluşmasını engelleyecektir. TL'nin değer kaybetmesi, hem yerlilerden gelen ithal taleplerini sınırlayacak, hem de ihracatın sorunsuz devam etmesini sağlayacaktır. İşte bu mantıkla bir hesaplama yapılabilir.
"Satın alma gücü paritesi teorisi" baz alınarak dolar kaç TL olmalı sorusuna cevap aranırken, ülkenin cari açık vermediği bir yıl bulunur. Örneğin Türkiye'de 2001 yılı cari fazla verdiğimiz bir yıldır,1 Ocak 2002 referans alınarak bu hesaplama yapılabilir.
Ama bir şey daha var,ince ayar hesap yapmak için ülkeler arası "verimlilik artışını" da dikkate almak lazım.
Bu yüzden,birkaç yılda bir burda da bir ayarlama yapmak gerekiyor.(Türkiye'de son 13 yılda verimlilik artışı sıfır iken ABD'de eskiye göre daha düşük olsa da düzenli olarak işgücü verimliliği artıyor,bu da dış ticarette rekabet gücümüzü korumak için TL'nin değerinde düşüş yönünde ince ayarlama gerektiriyor)
https://tr.sputniknews.com/ekonomi/2...noloji-yerine/
https://www.nbcnews.com/politics/con...-bill-n1258883
House passes $1.9 trillion Covid relief bill with $1,400 checks, vaccine funding
ABD Temsilciler Meclisi 1.9 trilyon dolarlık destek tasarısını onayladı.Bir sonraki aşama Senato onayı olacak.
Sn deniz hocam;her şey iyi güzelde,sanki önceden ayarlanmış,provası yapılmış sahneler de figüranmıyız diye düşünüyorum.Bu 10 yıllıklar Agustos 2020 den beri yülselişte hiç sorun yok ,son bir hafta da büyük bir MEDYA desteğiyle vayy 10 yıllıklar diye KIRMIZI MANŞETLER atılıyor.Bu 10 yıllık tiyatrosunda asıl hedef Altın veGümüş yatırımcılarını batırmak mı acaba.
Aynı tiyatro 2016 temmuz dan,2018 Ekimine kadar daha önce oynandı.10 yıllıklar;1,32 den 3.26 ya DOW 16dan 26 ya çıktı .Ben ekonomin prensipleri gereği borsada şort yaptm ve battım.o zaman şöyle diyorlardı endeksi longlayanlar;Faizler artıyorsa ekonomi iyileşiyordur.
Sonra usd/TR KURU KOMEDİSİ ,ONS düşüyorsa kur yükseliyor,kur yükseliyorsa ons düşüyor.Amaç gram altını belli bir bantta tutup alım furyası veya satım furyası olmasını engellemek diye algıladım.
Hocam ,ben bu tiyatrolardan sonra şöyle düşündüm;devletler(İLGİLİ KURUMLARI)yıllık çerçeveyi hazırlıyorlar,gerisini hazır senaryolar ,arada bir spontane olaylar,rettit(gümüşe alıcı toplama) ,musk(coinlere alıcı toplama) gibi kahramanlarla DÜNYAYLA kafa kırıyorlar.Hocam sizce bunların YILLIK planları nedir.Boşuna kan revan içinde kalmayayım,SİZİN YILLIK HEDEFLERİNİZ nedir.Borsa ,altın,faiz.Saygılar,sürçülisan olduysa affola.
Aslında benchmark 10 yıllık ABD tahvil faizlerinin yükseliş trendine girmesi bir sonuç.Neden ise gittikçe artan ve yaklaşan enflasyon endişesi.ABD'de enflasyonun geldiğinin işaretlerini finans dünyası içinde gören ve yazan belki de ilk kişilerden biri benim.Geçen yıl sonundan bu yana bu yönde yazılarım oldu.Bence herkesi uyandıran bu ayın 17'sinde ABD'den gelen üretici fiyat endeksi ve perakende satışlardaki adeta "patlama" olarak tarif edebileceğimiz artışlar oldu(yukarıda ve verileri ve yaptığım yorumu alıntı yaptım.) o Yazımda "Benchmark "ABD Hazine tahvillerinin faizlerinde." ifade etmiştim ve sonrasında enflasyon kaygılarıyla tahvil faizlerinde yükseliş hız kazandı.Dün gelen kişisel gelirler ve kişisel tüketim harcamalarında sert artışlar da bu kaygıyı destekler ölçüdeydi.
Dün ayrıca dikkatli gözlerden kaçmayan bir şey daha oldu, sadece yüksek enflasyon dönemlerinde enflasyon rakamından daha yüksek gelen PCE verisi,uzun bir zaman sonra ilk defa enflasyonun üzerinde geldi ve geleceğe dönük enflasyon konusunda sinyal verdi.
Şu anda enflasyon kaygıları ABD dışına da taşmış durumda.Dün de İngiltere merkez bankası baş ekonomisti Haldane da bu konudaki endişelerini ifade etti.
https://www.dunya.com/kuresel-ekonom...-haberi-612480
ABD 10 yıllık tahvil faizleri artarsa gelişmekte olan ülkelerin piyasasından para çıkar.Gelişmekte olan ülkelerin borsalarında ise referans tahvil faizlerinin getiri oranı ile hisse senetlerinin beklenen temettü getirisi arasındaki orandır.
ABD borsalarına satış geldi,çünkü tahvil faizlerinin risksiz getirisi,S%P 500 hisse senetlerinin beklenen temettü getirisinin üzerine çıktı.
https://www.cnbc.com/2021/02/25/stoc...lose-news.html
" Higher rates reduce the value of future cash flows so they can have the effect have compressing equity valuations. Thursday's jump in the 10-year yield also put it above the S&P 500's dividend yield, meaning that equities " which are considered riskier assets â" have lost that fixed-payment premium over bonds."
ABD borsaları şu anda çok şiştiği için fiyat/kazanç oranları da çok yüksek,yani beklenen temettü getirileri de düşük,dolayısıyla önümüzdeki aylarda enflasyonun yükselmesine paralel faiz getirileri de yükseldikçe ,temettü beklentileriyle fark daha açılacağından ABD borsalarında satışların devam etmesi beklenir.
Ama her zaman tahvil faizleri yüksek olmasına rağmen borsalara satış gelmemesinin sebebi,fiyat/kazanç oranlarının düşük olması+yüksek büyüme hızı ile, temettü beklentilerinin tahvil getirilerinin üzerine çıkacağı beklentisiyle borsalarda alımların devam etmesi olarak açıklanabilir.
Altında ise genel beklenti:
Faiz getirileri enflasyonun üzerindeyse altının düşüş,enflasyonun altındaysa altının yükseliş çizgisinde olacağı şeklindedir.Ayrıca doğal felaketler,kıtlık,savaş gibi durumlarda da altının yükselmesi beklenir.
Sn Hocam,peki sizce FED ve diğer majör bankaların tercihi ne olacak .Kontrollü ve yıllara(10-15yıl) yayılmış enflasyon mu yoksa sert faiz artışları mı.2009 dan beri (800 den 3tirolyana çıktıklarından) yüksek enflasyon bekledik ama bu üç kağıtçılar verilerle oynayarak %2 yi (tekrar para bastıkları halde)11 yıldır geçemediler.Acaba Japon örneği gibi olabilir mi 1990 dan beri herşeyi yaparak %1 enflosyon da kalabilmeleri mümkün olabilir mi.
Bu maddenin birinci fıkrası hükmüne istinaden tevkifata tabi tutulan kazancın; sermayeye eklenmesi halinde sermayeye eklenen tutara isabet eden vergi, tevkifatı yapan kuruma, kurumlara kâr payı olarak dağıtılmasını müteakip kazancı elde eden bu kurumlarca sermayeye eklenmesi durumunda ise sermayeye eklenen tutara isabet eden vergi, sermaye artırımında bulunan kuruma red ve iade edilir.
Deniz Hocam burda tam ne demek isteniyor anlayamadım. Yani şirketler sermaye artırımında bulunursa sermayeye eklenen vergiler şirkete iade mi edilir demek isteniyor? Sermaye artırınca vergiden muaf gibi bir anlam çıkarabilir mi sizce?
Deniz Hocam yukarıda ki çıkacak olan yasa da tam ne demek isteniyor anlayamadım size zahmet açıklayabilir misiniz?
Pandemi döneminde sert faiz artışları yapamazlar.Pandemi dönemi geri kaldıktan sonra da enflasyona karşı gerekli tedbirleri alabilecek,sert faiz artışları yapabilecek majör merkez bankası göremiyorum.Artık Paul Volcker,Alan Greenspan gibi piyasaya pabuç bırakmayacak,piyasa baskılarına boyun eğmeyecek güçlü kişilikte merkez bankası başkanları yok.Eğer Fed başkanı değişir ,yenisi piyasalara pabuç bırakmadan ekonomi için yapılması gerekenleri yapabilirse o zaman durum değişebilir.
Japonya örneği çok özel bir örnek,üzerinde uzun uzun yazılabilir.MBA eğitimlerinde tam üzerinde konuşulacak bir "vaka".Şu kadarını burada ifade edeyim.Yıllardır ekonomiyi rayına sokmak için ne yapılması gerekiyorsa tam tersini yaptılar.Büyük kredi bataklarına gömülmüş zombi bankaları ve büyük şirketleri kurtaralım derken ekonominin tamamını hantal ve verimsiz hale getirdiler.Burada en büyük suçlu,siyasi ve sosyal faturasından ürktüğü için ,operasyon yapmaktan korkan ve yapısal hastalıkları tedavi edecek çözümler getirmeyi sürekli erteleyen,ve topu japonya merkez bankasına atarak ekonomideki hastalıkları kronik hale getiren Japonya hükümetleridir.
Avrupa'nın durumu bir parça japonya'ya benziyor ama ABD için durum daha farklı.
Şu anda şirketlerin karından %20 kurumlar vergisi kesiliyor.Kurumlar vergisi sonrası kalan kar dağıtılırken de ayrıca %15 stoppaj vergisi daha kesiliyor.Ayrıca hissedarlar elde ettikleri kazanç için ise ,tutara göre değişen vergi dilimlerine göre gelir vergisi ödüyor,vergi beyannamesi verirken de bu %15 stoppaj vergisi gelir vergisinden düşülüyor.
Kurumlar vergisi ödemesinden sonra kar sermayeye eklenip yatırım yapılırsa vergi alınmıyor.
Ama bir de özellikle bazı kurumsal olmayan şirketlerde ne kar payı dağıtılıyor ne de kar sermayeye ekleniyor.Şirket ortakları aslında şirketin kasasında bulunan bu parayı kendi cebi gibi kullanıyor.Yeni getirilmek istenen tasarı ile stoppaj ve gelir vergisi ödemesinden kaçınmak için kar payı dağıtımı yapmayan şirketlerden,şirketler kar payı dağıtmazsa da yine stoppaj vergi alınması ama daha sonra bu kar sermayeye eklenir yatırım yapılırsa ,vergi iadesi yapılması düşünülüyor.
Deniz hocam. AB nin bu aşı pasaportu ve seyahat için ülkenin %60 AB nin kabul ettiği aşı ile aşılanması şartı bizim turizmi nasıl etkiler. Hatta Türk vatandaşları bile tüm riskleri almak tedaviyi kendileri karşılamak şartıyla gidebilir diye okudum. Bu durumda bizim ABD ile süper olsa bile ilişkiler AB ile zor gözüküyor. Sizin bu konuda görüşünüz nedir.
Deniz bey sizi çok yoruyoruz biliyorum ama bugün bir film izlerken aklıma bir husus takıldı
şimdi faiz dış borç cari açık enflasyon dolar kuru gibi konular ile uğraşırken ... sizce yabancı yatırımcı ve sıcak paranın gitmesi tahminimizden daha büyük yaralara yol açabilir mi ...
bir de filmde gösterilen arjantin gibi ekonomisi yara almış ülkelerde uygulanan sermaye kontrolleri nelerdir ve oradaki küçük aileler bunlardan nasıl etkilenir korunmak için neler yapabilirler... büyük şirketlere ortak olmak sizce onları ne kadar koruyabilir
değerli bilgileriniz için çok teşekkürler Deniz bey mutlu pazarlar dilerim saygılar
https://www.imdb.com/title/tt1038474..._=ttrel_rel_tt