Büyüyemezsen bir noktada faizde işe yaramaz..çünkü borçlar(faiz dahil) için gelir lazım..
Daha çok yoksullaşacağımız kesin ama..:vk:
Printable View
Adamın yüz lirasına 19 lira faiz vereceğiz.bu faizi verdiğimiz gün adam 119 lira ile dolar peşine altin peşine ev araba peşine düşecek.e fiyatlar ne olur.bu büyük buhrana gidistir
Faizin yüksekliği durgunluk yada büyüyememek için garanti yoldur..her ne kadar bir kısmı çevrilsede bu kadar borç varken büyüyememek borç geri ödemelerinde sıkıntılar yaratabilir..yada son çare vatandaşın ümüğünü sıkarsın ki, bununda bir sonu vardır..dediğin gibi buhran mı bilmiyorum ama bir kısır döngü içindeyiz..dolar yükselse bir dert, faiz yükselse bir dert..kısaca yediğimiz hurmaların tepmesi durumu..:)
Sn enki mühendis değilim ama tüm öğrencilik hayatında matematik en iyi olduğum dersti.bu matematiğin sonu kesinlikle büyük buhran.sanirim global satanistlerin planı da bu.o yüzden öyle bir anda çöküş olacak ki kimse kurtulamayacak
Hep aynı oyun.
2008'de de aynısı oldu, geçen seneki de bir benzeriydi. Keza 2001-2002.
Önce her şey süper algısı yaratılır, borsa rekor kırıyordur, işsizlik yerlerdedir (bu gerçekten böyleydi Amerika için covid öncesi Trump döneminde bu arada) sonra bir anda yer ile gök yer değiştirir.
Düne kadar o mükemmel işleyen, rekorlar kıran borsa bir anda %30-40 buharlaşıverir.
https://www.visualcapitalist.com/wp-...or-Crashes.jpg
Bana göre çöküş olacaksada zamanı bilinemez, çok uzun süre gerektirebilir..çünkü tüm gelişmiş MB ları iş üzerinde şu an, planları ve gayretleri buna sebebiyet vermemek üzerine kurulu..
Dolayısıyla ben uzun vadede daha çok kontrolden çıkmış bir enflasyon ve eriyen kağıt paralar görüyorum..
İşin komiği bu sefer herkes bir şeylerin ters gittiğini biliyor, iş yerlerinin çoğu ya işçi çıkararak devam ediyor ya komple kapalı, global ekonominin yarısı felç geçiriyor ama borsa yine rekor kırıyor. Du bakalım bu sefer nolcek
Abi 80'lerde yeni "CPI" (sepet) e gecmisler. Mutlulugu bulmuslar. Adamlar "biseyin fiyati cok artarsa, vatandas o seyi daha ucuz biseyle degisir. Dolayisiyla biz vatandasindin daha ucuza degistiyi seyi sepete ekler, pahali olani cikartiriz (yada oranlari degisiriz)" demisler. Su "enflasyon" hesaplama yontemine bak, otur kicinla gul afedersin:)))
Substitution adjustments
Old CPI assumed that people never substitute products if prices changed.
New CPI assumes people are capable of making this adjustment.
For example, let’s say a person usually buys 2 chocolate bars and 2 peanut butter bars, which all cost $1 each.
calculating rate of inflation
Then, a chocolate shortage! Chocolate rises in price to $4 per bar.
Old CPI would measure the old basket as $4, and the new basket as $10, for a 150% rate of inflation.
New CPI, on the other hand, would assume the person could substitute four peanut butter bars instead of the more expensive chocolate bars, and still only spend $4. But New CPI also recognizes that some people really, really like chocolate.
After some complex math, New CPI would probably decide that assigning an $8 cost to the basket is a good compromise, since a person who used to buy 2 chocolate bars and 2 peanut butter bars might be equally happy buying:
3 peanut butter bars and 1 chocolate bar
Or even 8 peanut butter bars
Some other mix.
In this case, New CPI would calculate a lower inflation rate of 100%, instead of 150%.
calculating inflation with substitutions from new cpi
That explanation got crazy wordy, but here’s the important take away. When the government calculates inflation these days, they assume we can substitute things that increase too much in price. In reality, this usually reduces the rate of inflation.
Is that a perfect system? I’ll leave that up for you to decide.
Benim 2010 yılında dinlediğim çok sağlam olan, parayla pulla ünvanla gruplaşmayla himmetle yardımla iaşeyle işi olmayan, sadece tekil bir müslüman hoca vardı. Kendi Kuran matematik ilmiyle taa o zaman ABD nin en geç 2024 te çökeceğini tahmin ettiğini söylemişti. Onun hesabına göre en geç 2024 ten sonra ABD artık tek devlet olmayabilir, birden fazla misal 5-10 parçaya ayrılmış ama federe olmayan bir yapı, her biri kendi başına hareket eden devlet.
Yani bakalım, o hocanın ki kişisel bir tahmin tabi, aynı bizim teknik analiz gibi, ama onun ki Kuran ilmiyle matematik. Gaybı geleceği kesin kimse bilemez. Tahmin tutar tutmaz ama aklımda iken söyleyeyim dedim.
Misal, hakiki peynir (cheese) pahalandi. Amerikan TUIKi diyoki "bu lavuk fakir peynir yan urunu, yada islenmis peynir (processed cheese, cheese product) alir bu / ALMALI" diyo. Hakiki peynir katsayisini azaltip, sahte peynirr sepete boca ediyo. Enflasyon artmiyo boyle hesaplayinca. Benim paramda degerini yitirmemis oluyo. Dassak mi geciyolar, ciddeler mi belli diil.
İşte bu iş böyle hesaplarla oynaya oynaya bugüne kadar geldi ki artık ismini anmak istemediğim fastfood restoranlarında hamburgerin içine koydukları et etten başka herşeye benziyor.
Kaldı ki bütçesi bu çöplerle beslenmeye bile yetmeyen dünya kadar insan var ortada.
Çökeceğini sanmıyorum ama eyaletlerin federasyondan ayrılma istekleri emeklilik fonları iflas etmeye başlarsa bence gayet mümkün.
misal 3-5 eyaletdeki emeklilik fonları komple iflas etse ve emeklilik maaşlarını ödeyemiyor olurlarsa sonuçları belli olmaz.
Netice de FED özel bir banka. Devletin değil. Bazı eyaletler öbürleri batsın amk banane derlerse.
Dow, 33000... Warren Buffet, siz ne bunlara bakın ne de bunlarla inatlaşın diyor...
Önce dötlerini tavana vurdururlar sonra ortada donsuz dolaşırlar diyor...
Bonds are crashing
https://wallstreetexaminer.com/2021/...-crash-update/
Reddit çiler PerthMint default etmiş diye yazmışlar. Doğruysa büyük haber. Fiziki Altına Gümüşe hücum başlar haber doğruysa.
Avustralya Darphanesi
https://www.reddit.com/r/Wallstreets...ey_just_arent/
Degilmis, duzeltme geldi. Bardi. coindi falan.
Reddit çiler PerthMint default etmiş diye yazmışlar. Doğruysa büyük haber. Fiziki Altına Gümüşe hücum başlar haber doğruysa.
Avustralya Darphanesi
https://www.reddit.com/r/Wallstreets...ey_just_arent/
E o kadar çakallık yaparsanız sonunda amerikan borsaları hafiften kısık ateşte pişmeye başlar,amerikan kağıtlarında günlük yüzde 7 faiz artışı olur,olur da olur,maç daha yeni başladı.
Hele şu 1.9 trilyon dolar milletin cebine koysun özellikle gümüşte çok beklentim var,asıl maç orda oynanacak.
https://www.youtube.com/watch?v=4PWVszJeDyI
Petroldeki % 9 luk düşüş geçen seneki Siyah Kuğunun habercisi olabilir.
Günlüklere göre; Altında başlayan tepki hareketi ile 1785$ leri muhtemelen görürüz. bu aşırı satışın tepkisi mi yoksa dip mi? Tepki ise daha üstünü görmeyiz, ya yatayda bir süre salınır bekler ya da tekrar basar aşağı döndürürler. Eğer dip yaptıysak 1825$ lerin üstünde kapatması lazım ki artık büyük ralli başladı diyebilelim.
https://i.ibb.co/qkW98ZV/x0000000000001.png
Aylıklarda düzeltme hala devam ediyor görüntüsü var, ancak ana boğa trendi devam ediyor, yükselişte bozulma yok.
https://i.ibb.co/4NfwzqQ/x0000000000001.png
Gerçek enflasyona göre çok rahat görmesi lazım.
Ama piyasa sahtekar ve aptal dolu.
Elon Musk denen sahtekar düzenbazı herkes teknoloji gurusu idolü zannedip, sınırsız basılan köpek kripto parasına bile ralli yaptırabiliyor bazı aptallar.
İnsanların sahtekarlığında ve aptallağında üst sınır yok. O yüzden inşallah görür diyelim.
Zamanında ne olduysa aynısı olacak.1929 da ne olmuş,borsalar ne olmuş,altın ne olmuş gümüş ne olmuşsa benzeri olur.Yalnız gümüş için ayrı bir parantez açmak gerek gelecek teknoloji çağı elektrikli arabalar falan gümüşün olayını farklı yazabilir,gümüş yakında uçar.
Yanarım yanarım borsadan çıktığım da gümüş platin çok volatil diye daha çok altına yönelmeme yanarım.Yahu ne korkuyorsun olay kabak gibi belli altına görece platinde bedavaydı ,gümüşte,sonuçta altında da zarar yazma olasılıgım bence yok da görece yanlış hareket yapmış oldum.Neyse yapacak bir şey yok,önümüzdeki maçlara bakacağız artık.Hoş borsada kalsam en iyisiymiş de borsada artık rahat uyuyamaz olmuştum:)))))))))
Kripto işine hiç güvenmedim.
Belki çok kazanma/kaybetme ihtimali var ama mantığım almadığı için hiç ilgi duymadım.
Geldiğimiz nokta o hep bahsettiğiniz "RESET" olayına güzel zemin oluşturuyor.
Gerçi bu reset olayı da bana komple geliyor.
Oda işin ayrı boyutu
Dediğiniz konularda planımı yaptım,size de özellikle teşekkür ederim ,bir konuda çok önemli bir yanlışımı görmeme sebep oldunuz ,buraya yazmak istemiyorum,ilerde size özelden yazarım sn sadecegrafik olayın ne olduğunu.Yazdığınız şeylerin hepsini anlıyorum,gereken önlemleri aldım.
Emtia ların ne kadar ucuz olduğu aşikar. Kim neden bu kadar baskılamış olabilir sizce?
Bu grafik SPX:Emtia grafigi. Önümüzdek süreçte hisselerin ucuzlaması emtianın ralli yapması lazım.
https://blog.iasg.com/wp-content/upl.../scam-fig1.png
Noolacak şimdi, yarın Merkez 61 milyar USD borcunu sıfırlamak için piyasadan dolar toplamaya başlayacak mı?
Bana pek niyeti var gibi gelmiyor..
Biden birkaç gün önce Putin katil bedel ödeyecek demişti. Yakında göreceksiniz diye devam etmişti. İlk aklıma gelen acaba petrol fiyatlarını düşürerek , Rusya’yı ekonomik açıdan vurmayı mı planlıyor diye aklımdan geçirmiştim.
Acaba plan bu mu? Petrol fiyatları bakalım ne yapacak ilerleyen günlerde.
Adamların tek dünya devletine giden yolunda en büyük engel Rusya.
Telegram bile küreselcilerin Rusya ya savaş açması için tek başına yeterli bir sebep. Yazışmalarınızı WhatsApp tan FaceBook tan Instagram dan dinleyemiyorlarsa sizi sınıflandıramazlar etiketleyemezler ölçemezler. Küreselciler her varlığı kontrol etmek istedikleri için Putin onların gözünde yok edilmesi gereken bir engel.
Şu anda Rusya dese ki Telegram 1 Trilyon $. Küreselciler peşin para verip satın alır. Dertleri para değil çünkü. Tüm insanları tek merkezden yönetmek.
WhatApp Facebook Instagram hesaplarımı bu sebeple sildim. İşim olmaz Küresecilerin yönettiği sosyal medyada. Onlara fazla bilgi vereceğime hiç kullanmam daha iyi.
Yav bu topic bi hazine ben kendimi finansal okur yazar sanırdım inanin ağzım açık izliyorum bu kadar donanimli insanlarla ayni gemide oldugumu bilmek ayri bir huzur veriyor