Aldigim duyum spegin cuzdaninin saglam oldugu bu sefer, matematigine guvenen bir arkadas :) 58 Milyar m3 reserv haberini almis bir yerden iste tipki arazisinde altin cikma haberini aldigi gibi 😃
Printable View
Aldigim duyum spegin cuzdaninin saglam oldugu bu sefer, matematigine guvenen bir arkadas :) 58 Milyar m3 reserv haberini almis bir yerden iste tipki arazisinde altin cikma haberini aldigi gibi 😃
Pide bitmiş olamaz herhalde, kamyoncuların gaz vermesi gibi bir durum olsa gerek :)
2-3 milyon lot toplasin bakalim spek :)
GÜBRE VE YEMDE FİYAT İNDİRİMİ ÇİFTÇİYE NASIL YANSIR?
Ali Ekber YILDIRIM
TARIM DÜNYASINDAN
28 Aralık 2022 Çarşamba
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pazartesi günü yapılan kabine toplantısından sonra yaklaşan genel seçim öncesinde doğalgaz rezervinin bulunması dahil bazı müjdeler verdi. Bu müjdelerden ikisi de çiftçilere ve tüketicilere yönelik. Her iki müjdeyi de Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden verdi. Erdoğan’ın açıklamasına göre Tarım Kredi Kooperatifleri gübre ve yemde indirim yapacak. Nisan sonuna kadar bu iki üründe zam yapmayacak.
Ayrıca tüketiciler için Tarım Kredi Kooperatifleri mağazalarında indirimli ürün satışı yapılacak. Hangi üründe ne kadar indirim yapıldığını ise açıklamadı.
Gübre’de yüzde 13, yemde yüzde 5’e varan indirim Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklama aynen şöyle:“Bir müjde de çiftçilerimize ve tüketicilerimize vermek istiyorum. Salgın sonrası küresel emtia piyasalarında yaşanan dalgalanmayı fırsat bilerek haksız kazanç peşinde koşanlarla mücadelemizi yeni araçları devreye sokarak sürdürüyoruz.
Bu kapsamda çiftçilerimizin temel ihtiyaçlarının başında gelen, çiftçi kardeşlerim özellikle bunu size hatırlatıyorum, gübre ve karma hayvan yeminde daha önce bir dizi indirimi hayata geçirmiştik. Şimdi yeni bir adımla çiftçilerimizin en önemli girdileri olan kimyevi gübre ve karma hayvan yemi fiyatlarında hem indirim yapıyor hem de fiyat sabitlemesine gidiyoruz.
Tarım Kredi Kooperatifleri ilkbahar döneminde yoğun olarak kullanılan DAP, Üre, Amonyum Sülfat, 20-20 ve nitropower kimyevi gübre çeşitlerinde yüzde 13'e varan indirim uygulayacak. Gıda, Tarım, Hayvancılık Bakanım (Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye bakarak) bu işi yakın takibe alması lazım. Aynı şekilde karma yemde de yüzde 5'e varan indirim yapılacak.
En az bunun kadar önemlisi de gübre ve yem fiyatlarını nisan sonuna kadar sabitliyoruz. Şayet bu dönemde gübre ve yem fiyatlarında üreticimiz lehine bir gerileme olursa elbette bunu yansıtacağız. Ama yeni fiyat listesi artışlardan etkilenmeyecek."
Tüketicilere 600 üründe indirim müjdesi!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir indirim müjdesini de tüketicilere verdi. Erdoğan tüketicilere ise şöyle seslendi:â€Bir diğer müjdemiz de tüketicilere. Tarım Kredi’nin 1520 kooperatif, 400 mini koop veya koop mini, 250 koop bakkal olmak üzere toplam 2 bin 170 hizmet noktasında 600 çeşit ürün en ucuz fiyatla satışa sunulacak. Temel ihtiyaç maddeleri. Bilindiği gibi Tarım Kredi Kooperatifleri sadece üretim öncesi çiftçimize destek olmakla kalmıyor, ürünü de alıp işleyerek marketlerinde satışa sunuyor. Bir başka ifadeyle üretici-Tarım Kredi-tüketici arasında doğrudan bir kanal kuruluyor. Böylece kimi ürünlerin en uygun fiyatla satışa sunulabilmesi mümkün oluyor. Önümüzdeki yılın ilk yarısında sayılarını 3 bine çıkarmayı hedeflediğimiz Tarım Kredi satış noktalarındaki indirimler bugün itibarıyla başlamıştır. Üreticilerimize ve tüketicilerimize verdiğimiz bu müjdelerin de hayırlı olmasını diliyorum."
İndirim sadece Tarım Kredi’de
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da konuşmasında yer verdiği üzere öngörülen gübre ve yemdeki fiyat indirimi sadece Tarım Kredi Kooperatifleri’nde olacak. Özel sektör gübre ve yem firmaları da bu indirime destek vererek gübre ve yemde indirim yapabilir. Geçmişte bu tür indirimler yapıldığında özel sektör firmaları üzerinde de baskı kurularak indirim yaptırıldı. Ancak, kısa süre sonra hem Tarım Kredi hem de özel sektör gelişen ekonomik koşullar doğrultusunda zam yapmak zorunda kaldılar.
Bu kez en azından Tarım Kredi gübre ve karma yemde Nisan 2023 sonuna kadar zam yapmayacak. Fiyat sabit tutulacak. Bu dönemde indirim olursa bu fiyatlara yansıtılacak.
Konuştuğumuz çiftçilerin dile getirdiği iki önemli konu var. Birincisi, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kimyevi gübre ve karma yem fiyatlarının piyasaya göre daha yüksek olduğu ve bu indirimle piyasa seviyesine gerileyeceği dile getiriliyor. İkincisi, Tarım Kredi’de yeterli miktarda gübre ve yem olmadığı ifade ediliyor. Çiftçiler e göre “indirim var ama ürün yokâ€. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kendi yem fabrikaları ve Gübretaş gibi büyük bir gübre üreten fabrikası var. Üretmediği gübre çeşitlerini de özel sektör fabrikalarından veya ithalat yoluyla temin edecek.
Gübrede yüzde 95, yemde yüzde 60 dışa bağımlıyız Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fiyat indirimi yapılacağını açıkladığı gübre ve yemde Türkiye ne yazık ki büyük oranda dışa bağımlı. Gübrede yüzde 90-95 oranında, karma yem hammaddelerinde ise yüzde 60 dışa bağımlı olan Türkiye’de, döviz arttıkça ve hammadde fiyatları arttıkça bu ürünlere de zam yapılması kaçınılmaz oluyor.
Mustafa Kemal Atatürk’ün de kurucusu olduğu Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçilerin sahibi olduğu bir örgüt. Genel müdürü ve yöneticileri siyasi olarak atanan ve bir siyasi arpalığa dönüştürülen Tarım Kredi Kooperatifleri, bir devlet kurumu, kamu iktisadi devlet teşekkülü gibi kullanılıyor. Gübre ve yemde yapılan indirim ve fiyatın dondurulması, marketlerindeki ürünlerde indirim yapılması gibi müdahaleler bu kuruma ciddi ettirecek. Bu zarar nasıl karşılanacak? Görev zararı mı yazılacak?
Tarım kredi gübrede yüzde 30 tedarik sağlayabilir
Tarım Kredi Kooperatifleri gübre piyasasında yüzde 30 civarında ürün tedariki sağlayabilir. Dolayısıyla piyasanın yüzde 30’unda bu yüzde 13’e varan fiyat indirimi ve fiyatın 4 ay süreyle dondurulması sağlanabilir. Piyasadaki fiyatlara bakıldığında gübre çeşitlerine göre Tarım Kredi’nin fiyatları yüzde 5 ile yüzde 10 daha yüksek olduğu görülüyor. Yapılan indirimle bu fark kapanmış olur.
Gübre firmaları Rekabet Kurumu incelemesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir anlamda piyasaya müdahale ederek devlete ait olmayan Tarım Kredi üzerinden fiyat indirimi ve fiyatların dondurulmasını sağlarken, diğer tarafta özel sektör gübre firmaları rekabeti bozucu harekette bulundukları gerekçesiyle Rekabet Kurumu tarafından incelemeye alınıyor. Gübrede, yemde, mazotta, diğer tarımsal girdilerde mutlaka üreticinin desteklenmesi gerekiyor. Bunu yıllardır dile getiriyoruz. Ancak seçim öncesi bunun siyasi bir malzeme olarak kullanılmaması ve rekabeti bozmaması gerekir.
Devletin, özel sektör de dahil fiyatları tümüyle dondurması ve bunun için bir bütçe ayırması daha gerçekçi olurdu. Ya da çiftçilere ödenen gübre desteğinde ciddi artışlar sağlanarak üretim desteklenebilir ve gıda fiyatlarının düşmesine katkı sağlanabilirdi.
Gübre ve yem destekleri yetersiz Ekim ayında açıklanan 2022 ürünü tarım desteklerinde geçmiş yıllarda olduğu gibi yem bitkileri desteklerinde hiç bir artış yapılmadı. Son 10 yıldır neredeyse artış yok. Bazı kalemlerde birkaç kuruş artırılıyor, bazılarında düşürülüyor. Ama dekar başına destekte ciddi bir artış olmuyor.
Gübrede ise hububat ürünlerinde buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için dekar başına 46 lira gübre desteği ödenirken, diğer bütün ürünlerde dekar başına sadece 21 lira destek veriliyor. Çeşidine göre gübre fiyatları kilo başına 4-5 lira ile 8,5 lira arasında. Hem dekara 21 lira destek çok yetersiz hem de Tarım kredi’nin yüzde 13 indirim yapması çok yetersiz. Bunun çiftçiye yansıması elbette çok sınırlı olur.
Özetle, seçim öncesinde Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden gübrede yüzde 13’e varan ve yemde yüzde 5’e varan indirim, Nisan sonuna kadar fiyatların dondurulması kulağa hoş geliyor. Her indirim çiftçiye yarar sağlar. Ancak, bunun üretime etkisi, gıda fiyatlarına yansıması çok çok sınırlı olur.
Dünyada gübre fiyatları düşüyor
Son 3 aylık döneme bakıldığında çeşitlerine göre dünya gübre fiyatları ortalama yüzde 10-20 oranında düştü. Dünyadaki gelişmeleri yakından izleyen Tekfen Holding Başkan Yardımcısı ve Tarımsal Sanayi Grubu Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral dünyadaki fiyat düşüşünün enerjideki gelişmelerle yakın ilgisi olduğunu söyledi. Göral: “Avrupa geçen yıl yüzde 50-60’larda olan doğalgaz depolama miktarını bu yıl yüzde 90-95’lere kadar çıkardı. Yani önlem aldı. İklime bağlı olarak kışın gecikmesi doğalgaz kullanımını düşürdü. Bu da gübre üzerindeki baskıyı azalttı. Buna bağlı olarak gübre fiyatları düştü. Özellikle azotlu gübrelerde düşüş eğilimi sürüyor. Tüketici bunu görerek fiyat daha da düşer beklentisi ile satın almayı öteledi. Ocak ve Şubat’ta fiyat düşüşü sürer mi beklentisi var. Böyle olunca son 3 aylık dönemde gübre fiyatları ortalama yüzde 10-20 oranında düştü.â€
TÜİK’e göre gübrede yüzde 192, yemde yüzde 141 fiyat artışı var
Türkiye İstatistik Kurumu’nun Ekim 2022 Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’ne göre, son 1 yılda gübredeki fiyat artışı yüzde 192,52 oldu. Aynı dönemde hayvan yemindeki fiyat artışı ise yüzde 140,86 olarak gerçekleşti. Bu artış oranlarına bakıldığında gübrede yüzde 13’e varan fiyat indirimi ve yemde yüzde 5’e varan fiyat indirimi nedeniyle çiftçilerin Tarım Kredi’ye koşarak “indirim var yem ve gübre alalım†diyebilir mi?
ille de her yeni zirve sonrası beş lira geri gelmek zorundamısın be tahtacı...
dün ve bugünkü endeks düşüşünde enka gibi +5 lerde olmanı beklerdim...
yeni yıla bu uyuz gene klasik hareketleriyle girecek anlaşılan...
hayırlısı tekfenin nazını bilen için normal bu hareketler.....
harbi yil sonu rallisi yasiyoruz
Asagi dogru :vk:
Turkiye tarihinin en buyuk rallilerini kacirdim sayesinde bakalim son ceyrek nereden calacak haysiyetini onurunu serefini sktklerim, Bari bu ceyrek calmayin en azindan , ama guvenilir mi bilmiyorum . Azerbaycan alacagi dediler 55 milyon dolar genel kurulda ; hani nerede , ben demedim bu haysiyetsiz onursuz kopekler dedi hanj sene bitti para nerede . Daha azerbaycan gibi katar arabistan rusya var , bunlar ne asagikik ne adi , ne kani bozuk mahlukatlarmis
Ali Pandır'ı da yaşatmamışlar şirkette. Eziyet 2023'de de devam edecek gibi duruyor.
Uzun vade yatırımcı arkadaşlara bol sabır diliyorum. (Tabi kendim de bu gruba dahil oluyorum.)
Burada bas bas bagirdik harcayacaklar diye , kacinilmaz son . Simdi gostermelik isler alinacak ve kagit bi performans gosterir gibi olacak sonra sirketi ustaca batiracaklar . Ne kadar cok ihale o kadar cok hirsizlik demek
Kör ölünce badem gözlü olmasın. Kendisi zaten dünyalığını yapmış, heyecansız bir ceo idi. Geldikten sonra ilk toplantısını bile aylar sonra arka kapılar ardında aracı kurumlarla yaptı, biz sonradan duyduk. Yeni ceo için daha pozitifim
Doğrusu ben şaşırmadım, eğri oturalım doğru konuşalım, başından beri beklentilere cevap vermekten çok uzaktı tele konferanslara bile çıkmıyor olması (başarı yada başarısızlık önemli değil ) konuyu sahiplenmiyor ben bir ucundan tutmuyorum şirket ayrı ben ayrıyım anlamına geliyordu , 2 yıla girilirken ortaya bir vizyon koyamadı, ufku, tecrübeleri ve dinamizmi yeterli gelmediği için adapte de olamadı, bülten videosunda elinde tablet konuşmasını ve içeriği hatırlayalım. Pozisyonun kendisine 1 numara büyük geldiğini de sanırım çok daha evvel anlamıştı ve uzatmaları oynama peşindeydi. Uludağ ekonomi zirvesinde şirketi şikayet etmesi de benim meslek hayatımda hiç şahit olmadığım ve olmaması gereken bir konuydu. Ayrıca adam sallamak yerine adam koymadıkça tehlikelidir, dışarıdan kendi sistemine uyum sağlayacak transfer yapması lazımdı onu da yapmadı.
YKB ondan da beter ve zaten yok hükmünde, toplama işlemindeki etkisiz eleman gibi birisi, bakalım o ne olacak. CEO olarak da kim gelecek bilemem lakin Reha falan gelirse daha kötü oluruz.
Gözüken çilemiz daha bitmemiş, tabi önemli olan piyasa nasıl yorumlayacak, gerçi bu haftayı baz alırsak pek hayra yorumlamış gibi de durmuyor . Neyse artık olacaksa o olacak bir kulağımızın ardı kaldı zaten.
Sayın karani
Yorumlarınıza ve endişelerinize katılıyorum
Pandorra ne yazık ki oyuna hiç giremedi ve out oldu
Şimdi eski memleketten sesler korusu ( Zeko, murat emmi, OCP abla, cahit) şirketi tekrar eskisi gibi yönetmeye çalışacaklardır
Umarım sonu hayır olur
Sayin Karani
Yorumlariniza imzami atarim , sirket ici resmen turk dizilerini aratmayacak entrikalarla dolu , tamam dogru ben de su ana kadar yaptiklarini begenmiyordum ancak tespitleri dogruydu . Ongorulebilir sektorlere yogunlasilmasi gerekir derken insaatcilari rahatsiz ettigi bunu yavas adimlarla yapmasi gerektigini biliyorduk . Ancak ongorulemeyen ve yolsuzlugun kol gezdigi insaat projeleri devam ederken CEO olarak nasil risk alip da yeni bir yatirim plani aciklayabilirdi . Once sirket icindeki Murat Gigin ve yaverlerinin temizlenmesi santiyelere bir disiplin gelmesi gerekiyordu , onun yonunde adimlar atmaya calisti ancak sektorden olmadigi ve kendi ekibi olmadigi icin sirtindan bicaklandi 3. ceyrek bilancosunda , dediginzi gibi sirketi resmen sikayet etti UEZ de piyasaya . Insaatta kuculecegiz dedikten sonra da 1 ay once Suudi arabistandan NEOm isi var teklif veriyoruz ediyoruz dedikten sonra da insaatcilara esir oldugunu burada belirtmistim . Ben 36 yasinda sizlerin yaninda dunku cocugum , sirket icinden de kaynaklarim yok gibi bi sey oradan buradan bi sey ogrenecegim diye yirtiniyorum bana ulasiyorlar , ancak bu durumun geldigini gormek zor degildi daha 2021 senesi ortasinda goreve geldiginde uyardim adami uc kurusluk tecrubemle bak kendi adamlarini getirmezsen bu insaatcilar seni yer diye , 70 senelik firma kolay mi gelip 2 senede bu insaati kucultuyorum demek .Demek ki Azfen , socar , toren ve insaatta donen dumenleri tum gercekligiyle gordu ve basarili olamayacagini hissetti ve bosa kurek cekmeye gerek yok dedi , patronlar da arkasinda duracak dirayeti gosteremedi ( berker kizlari ) . Berker kizinin teki zaten siyasetle bozmus kafayi isle alakasi yok kendni CHP li teyzeler gibi Eko ya falan adamis . Murat Gigin de at kosturmaya devam ediyor her zamanki gibi sirketin icinde kayinbabasinin hisselerini temsilen .
aldigim duyum disardan birinin olacagi gibi su anda , bana sorsaniz Hakan Goral Bey yakisir o koltuga ancak bu pisligin icinde o gibi namuslu bir adam pek durmaz onu da yerler bunlar . Enka Gama vs kokenli bir insaatci gelme ihtimali de zayif cunku enka tekfenin yaptigi islerden farkli tarz isler yapiyor gordugum kadariyla , boru hatti platform vs gibi islerde uzman adamlar genelde tekfen bunyesinde yetismis kisiler oluyor . O yuzden disardan getirilecek bir insaatcinin da bu konularda tecrubeli olmasi gerekir ayrica murat giginin dumenlerine comak sokmayacak biri lazim , yani anlayacaginiz bu surecte ortaklar birbirlerini yiyecekler ortalik oldukca karisik olacak . Ben madem bi yola girildi pandir ile devam edilmesini berker kizlarina iletmistim ancak tabiki yine dikkate alinmadik . Pandirdan once bu sirketten gitmesi gereken murat gigin , cahit oklap ve reha vardi olan namuslu adama oldu .
simdi kimi getirirler diye tahmin yurutecek olursam tekfenden ayrilmis eski kalantorlardan birileri gelirse sasirmam , yine basa doneriz insaat batakliginda bu firma 10 seneye batar gider bu kafayla .
Şöyle 2023 için güzel bir dilek tutalım.
Diyelim ki gelen CEO önceden planlanmış, vizyonu olan, etkili biri. Toros'u halka açmak için gelecek biri. İnşaat işinde atılımlar yapacak biri.
Her gün Kap atacak biri.
Hadi bakalım, şimdi sırayla hayallere dalalım ortaklar. Belki bu sene göl maya tutar.
İyi seneler.
iyi seneler sayin trendman , umarim dedikleriniz gerceklesir
Tüm ortakların yeni yılını kutlar 2023 yılının da ülkemizin yarınları için iyi bir başlangıç olmasını dilerim.
Gübre de fiyatların 1 nisana kadar sabitlenmesiyle düşüş yaşandı
Zaten gübre fiyatları zirvede, gidecek yeri kalmamış, düşmeye başlamış
Hafta sonu enerjide yapılan indirimler fiyatların artmayacağını gösteriyor
Artmayacak fiyatlara sabitleme yapılması boşa yapılmış bir icraat, bunun tekfene hiç bir zararı olöadığını anlayamayan acemiler perşembe sattı, gelsin yukardan alsınlar şimdi
Gubre ile ilgili sikinti yok zaten , piyasa bunu mal toplamak icin kullandi , asil sikinti sirketin icinde donen taht kavgalari ve kepazelikler.Sirket sirket degil ki Turk entrika dizisi resmen , herkes birbirinin kuyusunu kaziyor patronlarin birinin damadi sirketi soydu sogana cevirdi rezil rusva etti , digeri can derdinde , oburu zaten CHP li teyze modunda kendini ekreme ona buna adamis isle gucle alakasi yok . Namuslu bir adam getirdiler o da durmadi iste tipki Cansen Basaran in istifasi gibi pisligi goren etik degerleri olan insanlar birakip gidiyor , ben cok mu hayraniydim Pandirin degildim ilk gunden yanlis isim oldugunu burada yazdik burada ovduler adami , ancak getirip 2 sene bi yatirim yaptiysan adamin stratejisine guvenip destekleyeceksin , adam insaatci hirsizlarin dalga dumenleriyle daha fazla bas edemedi resmen birakti gitti . Simdi yalanci bi bahar yaratirlar 1-2 is alirlar zararina bilancolari sisirirler sonra bi yerde sirketi bataga surukler bu ekip , bu sirketi ya guclu bir firma gelecek alacak ortak olacak ya da bu pislik patronlardan ANG tamamen afaroz edilecek , foslayan da olunce kizi satttiginda Berkerler alacak Sinan Uzana teslim edecek . O da ugrasir mi bilmiyorum ama Murat gigin ve avaneleri bu sirketin icinden temizlenmeden bu sirket her gecen daha kotuye gider . Simdi gelecek adam da bunlarin hirsizliklarina gozunu kapayan Zekeriya gibi bunak etkisiz bir eleman olur , Hakan Goral keske olsa ama onun gibi kaliteli bir adami da yerler bunlar o yuzden en azindan gubrenin basinda kalsin yeter . Bakalim genel kurulda insanlarin karsisina nasil cikacaklar , Necip Bey in de soyledigi gibi bu sirket boyle giderse kayyum da atanir , hirsizlik oyle boyle boyutta degil. Socar degerlemesi falan bakalim ne olacak , hammadde vs diye zirvaladilar bakalim simdi ne diyecekler . Bakin her seyi gectim santiyelerde o kadar zarar yazdildi yok fifa standarti yok kis yumusak gecti vs diye , hadi alamadiniz bunlari diyelim lan pandemi kaynakli mucbir sebeplerden dogan zarari da mi karsilamadilar , calistigim proje 11 milyar dolar kontrat sak diye isi durdurdu yonetim sonra 1.2 milyar dolar pazarlikla alindi ve ise baslandi . Pandemide siz babanizin hayrina orada degildiniz , birisi is yapmanizi istedi bir bedel karsiligi ve pandemi isleri logistigi ve malzeme tedarigini aksatti , bu zararlari nasil tazmin edip ise devam edersiniz . Ben buna inanmiyorum bunlar el altindan aldilar ve bizlerden kacirildi bu paralar . Bakin teknik mevzulardaki claimler degil dedigim pandemi kaynakli zararlar , 1 sene santiyelerinizde is devam edemedi bunlari nasil alamazsiniz ya da almadna ise devam edersiniz ..Genel kurulda hepsinin hesabi sorulacak
Ukrayna mevzusu biterse 3 basamaklı rakamları rahat konuşuruz.
YTD
Sayin Trendman ,
Tekfende olan sikintinin ukrayna isiyle bir alakasi oldugunu zannetmiyorum , ukrayna yeniden insaa edilir ve tekfen is alir beklentisi olusur diyorsaniz oyle bir sey olmaz sirket ici bu durumdayken . Sirketin hisse degerinin artmasi icin yabanci fonlarin sirkete guvenip gelmesi lazim ki bu kadar entrikanin bu kadar dalga dumenin oldugu bir sirkete ulke ekonomisi de bu kadar kirilganken 2 kere risk alip kimse gelmez , gelecek olanlar yerli manipulatorlerden baskasi olmaz Murat Gigin veya icerden birileriyle anlasmis . Once sirketin basina CEO getirelim , Ali Pandir in yerine kim vekalet ediyor mesela su anda onu bile bilmiyoruz ,sirket CEO suz su anda . Bakalim hirsizliklara gozlerini kapatacak , tek derdi alacagi maas ve dalga dumene ortak olmak isteyen pastadan pay kapmak isteyen kim CEO olacak . Insaatcilarin kuklasi , haci Muratla arasi iyi olan birisi mi gelecek yoksa berkerler yine olaya el atacaklar mi . Icerde ne oldu bitti bilmiyorum ancak Pandirin arkasinda Berkerler duruyor diye duymustum , anlasilan Pandir kendisi bu pislige daha fazla dayanamadi ve Cansen Basaran gibi istifa etti .Gorevine son verildigine hic inanmiyorum , adam sozlerini yerine getiremeyecegini gordu ve genel kurulda insanlarin karsisina cikamayacagi icin sene bitimi ile birlikte gorevi birakti bildigimden degil tamamen tahmini soyluyorum bunlari
ukrayna ile olaylarin bitmesi yarasa yarasa enkaya yarar ki o da coktan bunu fiyatladi , bizimkiler kureselci cetenin turkiye ayagi olmasina ragmen artik patronlar ya oldugu ya da yaslandigi icin bizimkilere is falan paslamazlar oralarda . Bizimkiler pisliklerini rahatlikla yapabildigi azerbaycan katar gibi yerlerde devam ederler ,yeni CEO gelir yeni ulkelerde yine ofisler acilir ve bir sikm olmaz . Bunlar carki kurmus neden baska bi ulkeye gitsinler ki azerbaycan katar isler tikirinda calanlar icin , bizim kucuk yatirimci koyun gibi kisa vade fiyat ne olur derdinde hesap soran bu haysiyetsizlerin pisligini ortaya dokmek icin cabalayan kimse yok , biz gibi ky varken daha cok tokatlarlar bizi . Ben kendi adima yapabilecegim butun karalamalari her platformda yapiyorum zaten , bi yerlere ulasmaya calisiyorum surekli elbet iplerini pazara cikartacagim , artik benim icin para kazanmak etmenin otesine gecti bu olay onur seref meselesine dondu bu haysiyetsiz kopeklerle ugrasmak . Yok sayiyorum bu sirkete yatirdigim parayi , ama o Murat GIGIN denen kopegin nasil bir pislik oldugunu herkes bilecek , onu bu sirketten afaroz ettirecegim .
Günaydın
Bu AZFEN işi ne oldu ??
Resmî 2 bilanço arasında fark var resmen ?
AZFEN orjinal bilançoya göre 2021 karı 112,243,118 manat (1 manat o tarihte 5 lira) yani kabaca 500 milyon lira.
Tekfen Holding ise 199 milyon diyor
Aradaki fark nerede ? (Alo maliye)
Tekfen Holding versiyonuna göre 2021 de net varlıklar 9 katı artmış (28,578 den 203,533 e)
Orjinal AZFEN bilançosu böyle değil
Bu işi anlayan yazsın lütfen
https://www.borsagundem.com/yazarlar...yazisi/1712791
2023 için temettü verimi beklentisi en yüksek hisseler....
tekfen için hisse başı 1,57 olabilirmiş...
USD bazlı Aylık Ichi_moku burada da 2,8'USD yi geçip üstünde kalması lazım ki bir şeyler olabilir diyelim.
https://i.hizliresim.com/a4gc2dl.png
51 de gör bekle 52.70 den al
Hayırlı kazançlar cümleten
eksi piyasada baya bi sağlam durdu tavana yakın yeni zirve ile hayret yahu...
çoğu kimse 49 ları beklerken tahtacı ters köşe yapıp 54.70 ile yeni zirve yaptı...
bu uyuzun ne zaman ne yapacağı belli olmuyor...bu sefer de enkayı peşine teko taktı...
tahtacı rakamlarla resmen dalga geçiyor yahu...
+4 endeks de -2 yapar ..-1 endeks de +7 lere götürür...
endeks yeni zirvelere gidiyor ama artık piyasayı hisseleri alan yok gibi...
2023 sonuna kadar nasip olursa tutmaya devam belki tavı tekrar yakalayabiliriz eski günlerde olduğu gibi.:whistling:
Sirketin fiyatinin hala cok ucuz oldugunu dusunmekle birlikte , hem fazla sisen borsa hem de bizim hirsizlarin insaatta cevirecegi dumen ihtimalini dusunerek temkinli olmayi tercih ediyorum . Sirketin basinda CEO yok , sirket ne yone gidecek belli degil , ortaklar birbirlerini yiyor herkes kendi adamini tutma pesinde pislik almis basini gitmis , sirket kaynakli bi nedenle de yukselmiyoruz . Aselsan , ulker grubu gibi ucuz kalmis hisselere giren bir spek grubu var var onlarin keyfine gore gidiyoruz , sirket kaynakli herhangi bir beklentinin onden satin alinmasi gibi bi durumun da oldugunu dusunmuyorum , spek nereye getirirse oraya gideriz dusuncesi icindeyim artik . Olay temel analiz kismini asmis gibi artik
Benim de benzer endişelerim var
Dün ne oldu da senet düşen borsada prim yaptı bilmiyorum/anlayamıyorum
Şirket alacaklarını tahsil etmekten aciz durumda
CEO su yok
CEO neden genel kurulu beklenmedi, neden yenisi bulunmadan eskisi gitti. Anlaşılır ve alışılmış değil
Bir gariplik var
ortaklar arası kan - gövde götürüyor
Spek de, bir yere kadar
üstadım tam da dediğiniz yerlerde karar yeri 2,80.$ olsa gerek....
endeks gündem bozarsa gene 50 altlarına inebilir belki eski uyuz hareketlerine...
2.80.$ üstünde kalmayı becerebilirse 53 lira üstü yola devam diyebilir.....
sanki endekse göre hareket edebilirim der gibi duruyor....
dün güzel heriflik yaptı ama bu uyuzun sağı solu belli olmuyor....
tahtacı ne derse canı nereye isterse oraya savuracak bizi....
bence endeks gorunumlu gibi gozukuyor ama ulker kagitlari hala artida , ayni spek burada da var . Endekste utopik sert bir dusus olmazsa yon yukari olur gibime gelio da soyle de bir sey var insaat yine zararsa haberi onden ucar haftaya falan bi anda sert duserken ne oluyoz demeyin yeni gelenler bilanco sizdirmistir Reha . Hele Ceo da yok simdi , korkacaklari edecekleri adam da yok , simdi tam at kosturur o sizinticilar viop kaldiracli islemlerde falan . Bakarsiniz bi yerden para alirlar o sayede surerler , tamamen bu uckagitci hirsizlarin spek ile yaptigi anlasmaya bagli , bana hala yon yukari gibi geliyor ama ne zaman ki ulker grubu aselsan falan sert dususler olur o zaman bakariz
Toros un halka arzı hakkında bazı konuşmalar var acaba sadece spekülasyon mu yoksa gerçeklik payı var mı ? Önümüzdeki genel kurul çok önemli ve belirleyici olacak.. Hisse gerçekten bizim gibi çok sabırlıların hissesi.. Sır duruşu ve şeffaflıktan uzak duruşları herkeste rahatsızlık yaratıyor.. Bakalım izleyelim neler yaşayacağız.
Bu günkü düşüşün nedeni benim ortaklar. İlave alım yaptım. Alışkanlıkla anında eksi 3 kilitleme yaptı.
YTD
sayin alidelta
Bizimkiler kesinlikle halka arz etmeyeceklerini bircok kez yinelediler , toros ile alakali belirtilen yabanci ortak arayisi ile ortak bulup pazar agini genisletme plani vardi Pandirin , simdi Pandir gitti her sey muhtemelen rafa kalkmistir ancak ne yapip edip halka mi aciyorlar yoksa ortak mi buluyorlar yapmalari lazim yoksa seneye her sey gec olabilir . Tosyali falan sektore hizli giris yapacak yakin zamanda tamam kolay degil bir anda torosun sahip oldugu bayi dagitim agina sahip olmak ancak onumuzdeki seneler etkiler , Eti gubre de bu ise girdi DAP da rakibimiz . Eger satmazlarsa torosu yakinda ellerine alirlar bu rekabet karsisinda . ama yapabilirler mi yapamazlar bunlar , iyice yok pahasina getirir birine peskes cekerler . Bu sirkette once sayin maslaklinin dedigi gibi patronlarin bir olmasi gerekiyor , at sahibine gore kisniyor ne yazik ki . Benim bu sirketten uzun vadeli manada bir beklentim yok artik , spek girsin kaldirsin ulker , aselsan vs borsa ralli bitene kadar yeter , bu hirsiz surusu sirketi ic eder batirir gelecege umutla bakamiyorum sirket ve faaliyetleri hakkinda . Yakinda gostermelik 1-2 ihale alinir bahar havasi gelmis gibi gozukur sonra kol gibi zararlar dosenmeye baslar .
https://www.birgun.net/haber/gubrede...tirecek-399548
bu sirkete yakisan deger 25 tl olacak dolar karsiliginda 25 tl fiyata dusmektir , bu rezil patronlar ve yonetim sonunda onu da basaracak , butun sirketler son 3 senede en az 7-8 katina cikarken 2 katina ite kaka cikan sirket , duserken de en onden dusuyor . Borsada da buyuk balon oldugunu dusunursek gelecek sert endeks kiyimlarinda bir de insaat zarari gelirse yine basa doneriz . Bunak zeko Yk baskani olarak ne yapti da simdi geldi vekalet ediyor , daha cok vekalet eder . Namuslu serefli bir yonetici disardan bu sirkete gelmez , gelen de birileriyle is cevirmeye gelir bu saatten sonra . Necip Bey in de dedigi gibi bu sirkete en sonunda kayyum atanir , mevcut eldekiler bu sirkettte gorevlerini kotuye kullanmaktadir ( Hakan Goral disinda) . Ortaklar olarak Murat Gigin denen kan emiciyi bu sirketten butun iliskisini keserek uzaklastirmamiz lazim , avanesi Cahit ve insaat ekibinde pisliklere bulasanlarla birlikte . Yoksa surekli supriz sizan bilancolar , Azfende donen dumenler , Socar a torene peskes cekmeler bitmez . Elde bi Toros var bu ekip onu da ustaca birilerine peskes ceker eger sesimizi duyurmazsak . Ben bi aksilik olmazsa izin tarihimi GK ye gore ayarliyorum orada olacagim , parami emegimi calanlarla hesaplasmaya gidecegim , sizlerde olan bitenden rahatsizsaniz orada olun tutanaklara gecirelim olan biteni