Faizler nisanda %5, mayıs haziranda 5-6 arasında seyretmiş. 2000-2007 arasında genellikle 6 civarında kalmakla beraber 8-5,5 arasında değişimler sergilemiş.
Printable View
Şu anda ev satmak ta çok zor, ev almak ta
Bankalar kredi vermiyor verende %2 üzerinde
Aylık 10 bin TL geliri olan geçinemiyor
20 bin geliri olan geçiniyor ama okula giden çocuğu felan varsa anca yetiyor, evde eşya değiştirdi,bir şey aldı takside girdi 20 bin geliri olanda ev alamaz
Şu an sadece aylık hane geliri 30 bin olan varsa ve %2 üzeri faizi göze alabiliyorsa o insanlar ev alabilir
85 milyonda kaç kişi bu durumda bakmak lazım, son 6 aydır çevremde ne ev alan duydum ne satan, sadece 1 kişi 1.1 milyona sattı, TÜİK e bakarsanız satışlar gayet iyi
İroniden anlamayan nesle aşina değiliz.
ayrıca şahsi fikrim dini açıdan bakarsak bu ülkede vergi kacirana ak sütü kadar helaldir.M2101K6G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
https://www.investing.com/economic-c...ice-index-1287
Burada öyle demiyor. Hoş, öyle olsa ne yazar? 5 ay önce aldığım eve abartısız 2 katı fiyat koysam, muadil ilanların altında kalıyor. %10 insin, 20 insin, ne farkederki? Zaten bizde faiz artmıyor, ABD ile karşılaştırmak neyin nesi? Keşke halay çekmekle dolar düşseydi, belki sizin yöntem de işe yarardı.
2008'de USA'de emlak çöküşü yaşandı, 2014'te biz emlak fiyatlarında zirveyi gördük.
Amerika'da emlak krizi var diye korkup Türkiye'deki evini ucuza satan adamın, 2014'teki zirve fiyatlar karşısında psikolojisi ne hale gelmiştir acaba.
Yine aynısı olacak demiyorum.
Her ülkede ekonomik dalgalanmaların "biribiriyle senkronize" yaşanacağını zannetmek yanlış diyorum.
Türkiyede emlak sektörünün durumu iller arasında bile çok fark ediyorken, USA'den örnek vermek epey mantıksız.
Ev sahibi kiracı davalarında astronomik artış! 'Ocak 2023'e süre veriliyor, ev sahipleri çok pişman'
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/...eb705dc33d66b1
Satın evlerinizi önümüzdeki yıllarda fırsat ayağınıza gelecek 10 a sattığınızı 5 alacaksınız yani 1 daireye 2 daire götüreceksiniz
Daha önce de yazmıştım.
İstanbul'da 2 yıl önce fiyatı 2 kilo altın karşılığı olan dairelere emsal fiyatlar bahanesiyle bugün 3,5-4 kilo altın isteniyor.
Kesinlikle emlak piyasasını müteahhitler ve emlakçılar bozuyorlar.
Araba piyasasını da bayiler ve galericiler manipüle ediyor.
Ve göz göre göre yapılan bu zulümlere kuru gürültü dışında hiç bir şey yapılmıyor. Anlamak mümkün değil.
bu emlakcilar 2019 yilinda niye evleri satamiyordu, nasil manupile edemiyorlardi piyasayi. Son yillarda adamlara ozel bir yetenek mi geldi?
Ayni sekilde 2018 kur krizinde otomotiv bayiileri neredeyse her gun arac aldiniz mi indirim yapalim diye ararken neden manupilasyon yapamadilar?
Piyasayayi emlakcilar bozuyor diye dusunenlerin gida fiyatlari marketler yuzunden artiyor diyen ak comarlardan farki yoktur gozumde.
vay vay ,
bostancıda sahile 2. sırada 125 metrekare ya va ya yok , geçen sene 15.000 tl'ye kiralanan yer , ya kiracı çıktı veya bir altı ,üstü olabilir...
merak ettim buralarda kiralar ne alemde ,
sahibinden'e ilan koymuşlar (aracı emlak firması , kw cadde ) 40.000 tl'cik aylık kira, 80.000 tl'cik teminat ,ayrıyetten binanın 1.080 tl'cik aidatı varmış....ama süper tabak gibi deniz görüyor 25 metrekare salonu varmış ...kapalı garajı varmış....
Oysa işyerleri yavaş yavaş kapanmaya başaladı ,adam verimli çalışamıyor , yeni zamlarla kurtarmayacağını bildiği için anahtarı işyeri sahibine teslim ediyor....
bu ne iştir bir yerde barınma için istenen abuk sabuk rakamlar ,bir yerde iş yapamadığı için dükkan anahtarını mal sahibine verenlar....
zıvanadan çıkmışız zıvanadan
bu ne yaban çelişki....
40.000 TL kiralayacak 1 tane evin olsun.
Ömür boyu çalışmadan yan gel yat :)
Şu güncel ilanda emlakçılara yazılan mesaj her şeyi açıklıyor aslında sayın finans_mt. Eğer hala da anlamadıysanız alıntı yaptığım mesajınızda bahsettiğiniz çomarlar yine mesajınızda bahsettiğiniz gözünüzü sevsin daha ne diyeyim.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...37f2f7647c.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...f55ef57292.jpg
Dün birader aradı. Etimesgut ta bulunan kiralık dairede 4 yıl önce kontrata imza atan kadın ( atama bekleyen öğretmenmiş ) atanmış çıkmış gitmiş. Daireyi de meğerse başka bir kadınla birlikte paylaşıyormuş. Son 3 aydır bankaya kirayı yatıran kadın ismi başka olunca kiraya imza atanı arıyor ve soruyor. Gayet normalmiş gibi tayin olup gittiğini ev arkadaşının oturmaya devam ettiğini bunun yasal olduğunu falan söylemiş. Birader ''Daireyi ben sana kiraladım ve 2 oğlum bu yıl İstanbulda üniversite okuyacak, haliyle paraya ihtiyacım var. Daireyi satacağım . Arkadaşına söyle 40 gün içinde boşaltsın '' demiş. 28 yaşındaki kadın olmadık hakaretlerle '' siz ev sahipleri hep aynısınız, oğlum gelecek, babam oturacak vb. boşaltmıyoruz. Git mahkemeye ....'' diyor.
Durumu bana bildirince ( kendisi doğuda bir ilde görevli ) bu sabah eve gittim. Kapıya 3 kadın çıktı. Kendimi tanıttım ve aboneliklerin kimin adına olduğunu, sürekli oturan kaç kişi olduklarını sordum. Yanımda yönetici ve eşi de vardı. Hep birlikte bana -defol git, kapıya gelmeye hakkınız yok. Kiranızı yatırıyoruz ya daha ne olacak- dediler. Yahu yanlış yapıyorsunuz . Bakın bağırmakla bu işler çözülmez. Eski kontrat yanımda , bunu hanginiz imzalayacaksa devam kontratı yaparız yine oturun dediğimde %25 den bir kuruş fazla zam yapmayacaklarını söylediler. Tamam yapmayın ama kontratsız oturursanız mahkeme yoluyla tahliye ettiririm. Size yol gösteriyorum işte falan anlamak istemediler. Belli ki çirkeflikle oturacaklarına karar vermişler.
Avukat arkadaşa telefon ettim. Abi bu yıl çok sıkıntılı. En haklı olduğumuz noktada bile sanki gizli talimat almışlar gibi mahkemeler iş yükünü bahane ederek ve %25 zam yolunu delmeye çalışılıyor zannıyla neredeyse tüm ev sahiplerinin talepleri reddediliyor. Öyleki ; adam Antalyadan özel olarak Ankara da evi olduğu için tayin yaptırmış kendini. Zamanında - ihtiyaç nedeniyle Tahliye ihtarnamesini - çekmiş. Kiracı çıkmıyor. Mahkeme ilk duruşmada davayı reddetti. Gerekçe ; Zaten sen başka şehirden geliyorsun ve herhangi bir kiralık ev bulup taşınırsın. Bir de burada oturan kiracı tekrar ev ararsa piyasa da talep boşuna artmış olacak. Taşınma sayısı artacak. Bu nedenle bu daireden aldığın kira ile başka bir dairede oturma imkanını değerlendirmelisin vb....
Yani bu şartlarda bu düşüncede bir sistemde iyi niyetli ( kanunlara uygun hareket eden, şiddete başvurmayan ) ev sahipleri gerçekten çok mağdur oluyor. Şimdi birader evi satmaya kiracı içindeyken emlakçıya verecek. Yine sorunlar çıkacak. Sonunda melek olsa patlar. 2-3 Emlakçıyla konuştuğumda '' Bizim için tırıvırı sorunlar bunlar. Biz hallederiz . Satış sözleşmesi yapalım, kiracı cinslik yapsın da göreyim '' diyorlar. Hoş değil. Ama sanırım Pazartesi emlakçıya verecek satış için.
Bakalım iktidara aday olan gurubun çok büyük problem adeta kangren haline gelen problemi nasıl çözecek ?
yani
-kentsel dönüşüm nasıl hızlandırılacak ?
-inşaat maliyeti nasıl düşürülecek ?
-yatay mimari mi dikey mimari mi ? tercihleri ne olacaktır ?
-aylarca süren prosüdürler nasıl düşürülecek mesela yıkım ruhsatı ,inşaat ruhsatı , temel üstü ruhsatı , kat mülkiyeti tüm prosedürlerr tamam sa 24 saate verilecek mi ?
-komşu binalar için gerçek manada teşvik, mesela ekstra inşaat müsadesi ki bu suretle masrafların azaltılması
falan filan ?
ben bu konuda bir şeyler duymadım...
sadece geçen senelerde başkan imamoğlu çekme katlarında ruhsata ilavesi ve adlarla ilgili bazı önerleri olduğunu hatırlıyorum ,İstanbul il meclisinden geçirilmediği için kaduk kalmıştı
bu konunun tüm mültecilerin def edilmesi ve dövizle vatandaşlık satışının durdurulması dışında çözümü falan yok.
aksini söyleyen büyük yalan söylüyordur.
bu iki konuda:
mültecilerin def edilmesi: akp seçilirse söz konusu bile değil, muhalefet olursa flu.
dövizle vatandaşlık satışı: akp seçilirse söz konusu bile değil, muhalefet olursa yine flu.
çoğu kimse hala idrak edemiyor ama şu an 70 cent e muhtaç olma arefesindeyiz, hükümetin iç piyasada yaptığı zırvalar tamamen boş iş.
içerideki dövizin yetme ihtimali yok.
Emlakçıların öyle tırıvırı demelerine bakmayın siz. Sizden satım için yetki almaya bakıyorlar sadece.
Bu olayda Emlakçınız çizgiyi (hukuku) aştığı an ev sahibinin başını belaya sokabilirler. Belli ki şu an evde oturanlar kaşarlı tipler. Sizi de ev sahibinin yanında üzebilirler sayın ressam.
Benim önerim şu olur. Avukatınızın beyanlarını es geçin. Çünkü bu gerekçelerle Ev sahibi Usulünce tahliye davası açarsa yüzde yüz (99 değil) kazanır. Artı eski kiracı taşınmazı hukuka aykırı şekilde başkasına devrettiğinden, iş bilen bir avukat bu kiracıyı da davaya dahil ettirip güzelce bir şekilde maddi zarara uğratacağından (şu anda toplamda 4 davalı görülüyor) (ayrıca eski kiracıya yönelik tazminat davası söz konusu) 4 davalı kişiden su koyacaklar mutlaka çıkacaktır ve birbirlerine psikolojik baskı yaparak hukuksal çatışmayı uzatmayacaktır. Onun için bu hususları da hatırlatıp iyi bir avukat ile görüşmeniz en iyi yol gibi görünüyor sayın ressam.
Geçen ay 1.100 tl ye 2+1 eşyalı verdiğim evden kiracı çıktı. 3.000 tl kşra yazdım. Öğretmen bi bayan geldi annemle oturacağım 2.500 e verirmisiniz dedi. Olur dedim. 2 evimdede kiracılarla sıkıntı yaşamadan kira işini çözdüm.
Batıkentte 45 yıĺık 3+1 dubleks daireler var geçen aralıknayında bir tanesi 600.000 tl ye satıldıydı.
Alan içine yaklaşık 200.000 tl masraf yaptı. Bugün yeni satılık bi daire gördüm 100 metre ötesinde. Aynı özelliklerde aradım emlakçıyı az bişey pazarlık payı var 1.950.000 dedi. İçinede 250.000 rahat harcanır.güşdüm kapattım evin ederi taş çatlasın 1.200.000 ama sanırım benim evinizi satın çökünce 2 tane alırsınız lafımı yanlış anlamış şimdi %50 daha çok isteyim düşünce 3 tane alırım üstünede 1 araba alırım demiş
https://evds2.tcmb.gov.tr/index.php?...kish/bie_hkfe/
İstanbul için;(yaklaşık olarak yazıyorum)
(Mayıs 2022ye kadar veri var.)
Son 10 yıl:
Altın 11x yapmış
Konut 9x yapmış
Son 5 yıl:
Altın 7x yapmış
Konut 4x yapmış
Genelde bu Konut işinde anlık/günlük düşünceler var. Ucuzdur pahalıdır diye.
Kendi aldığım konutlarda da bu verilerle uyuşuyor.
Siz Konut fiyatlarını dip zamanından alıp, altın fiyatlarını yüksek olduğu zamanlar ile kıyasladığınız için yanıltıyor olabilir
Sayın Tasarrufcu, hatırlarsanız ben de şu aşağıya eklediğim mesajda aynısını demiştim ama inanmak istemiyorlar.
Israrla 2 yıldan hesaplanıyor, çünkü sonucun istendiği şekilde çıkması için öyle gerekiyor.
Dolar başlığında da böyle istediğini dipten, istediğini tepeden ölçen kişiler vardı.
Doları papaz krizinden hesapla, borsayı dipten hesapla, aha bak dolarcılar külliyen zararda. :)
Herkes istediği gibi düşünmekte özgürdür tabi de, okuyup etkilenen olursa ona acırım.
Emlak Dolar bazında bence az bişi ,altın bazında baya pahalı,dolar bazında yüzde 10 yüzde 20 aşağı düşer,bu konudaki temel argumanlarım eksi rezervde bir ülkede suni bir kur uygulanması ve fed in faiz politikası ,altın bazında ise gelecek yıl onsta patlama beklemem.
Sn Kelebek son 2 yıldaki suni fiyat artışından bahsetti ki ben de aynı görüşteyim.
Sn Tasarrufçu siz önce 2-3 yıllık vadede konut fiyatlarının altın fiyatlarının altında kaldığını iddia ettiniz. Baktınız öyle olmadığını görünce çark ettiniz şimdi 5 yıl, 10 yıl vade diyorsunuz.
Ben emlaklarımı hep dolar ve altın bazında hesaplarım.20 yıllık hesabımda henüz altını yenen emlak yatırımım olmadı,bu hesaba kiralar da dahil.Doları baya baya yendiler sayılır.
Bir studyo daireye 2 milyon denen yerler var, yani 2 kilo altın,bu olacak iş değil,bu fiyat altın bazında düzeltmeye uğrar.
Bir eve 5,5 milyon dedin misal ,500 kilo gümüş eder.Yarım ton gümüşü size vereceğim siz bana demir beton kapı fayans pimapen falan vereceksiniz.Çoğu hava ile dolu bir 120 metrekareyi bana satacaksınız.Aslında cidden hiç aklım ermiyor,çok değişik işler olacak,bekleyelim görelim.
Ha bu arada 120 metrekare arsa payı bile değil ,o 120 metrekareyi 10 katlı bir binada 10 kez satacaksınız ticari kısım hariç.
Evet ben mesela ısrarla son 2 yıllık fiyat artışını baz alıyorum. İşime öyle geldiği için yapmıyorum bunu. Çünkü son 2 yılda yaşananların bir anomali olduğunu biliyorum. Merkez bankalarının tarihte görülmemiş bir parasal genişleme yaptığını, bu yüzden konut fiyatlarının son 2 yılda 5 kat arttığını, bunun sürdürülemez olduğunu biliyorum.
Son 3 yıl;
Altın 4.2x artmış
Konut 3.9x artmış
Son 2 yıl;
Altın 2.7x artmış
Konut 3.x artmış
Daha önceki mesajında da yazdım. Konut fiyatları 2-3 yıl öncesi altına göre düşüktü. Şuan biraz toparladı ancak hala altına göre düşük. Veriler sitede var inceleyebilirsiniz.
Kaldıki konut sektörünü 10-15 yıllık geçmişine bakın, şuan çok yüksek lafları göreceli.
Suni fiyat artışı diyorsunuz bize 3-5 tarihsel enstrümanla matematiksel olarak kıyaslarsanız bizde aydınmış oluruz.
Burada genç arkadaşlara bir tavsiyemi yazayım.Keşke hiç bir enstrumana bulaşmadan adam gibi para kazanmaya yatırım yapmaya başladığım 1993 den beri sürekli altın alsaymışım.Hiç strese gerek yokmuş.Altın başka hiç bir şeye benzemiyor.Erbakan hocanın yatırımı hep fiziki altın olmuştu.Adam çok akıllıymış.