Originally Posted by
deva-i dert
Hiç bir analiz yöntemini küçümsemem, o sebeple takas ya da akd analizini de küçümseyemem. Bütünün parçalarıdır her şey. Ama ben o işin çok yanıltıcı sonuçlara da sebep olabileceğini, takasları ve kimin alıp sattığını takiple her zaman bir yere varılmasının çok da kolay olmadığını düşünenlerdenim. Onun yerine hisseye talebi artıracak sebeplerin üzerine yoğunlaşmayı daha makul ve kullanılabilir bir yöntem olarak buluyorum.
Biz hisse senedi yatırımı yapıyoruz. O sebeple portföyümüzün büyümesi için hisse fiyatlarının yükselmesi bizim için aslolan şey.
Fiyatı yükselten 2 temel şey vardır, ve ikisi de dolaylı ya da doğrudan birbirleriyle de ilintilidir. Biraz düşünen herkes zaten bu sonucu bulur, bunu söylemek için yığınla ekonomi ya da işletme teorileri okumaya da hacet yoktur. Nedir bu 2 şey?
- Talebin artması
- Arzın azalması
Şimdi bunu hisse senedi bazında düşünelim:
Hisse senedine talep niçin artar?
a) İşler iyi gitmiştir ve gelecekte de işlerin iyi gideceği öngörülmektedir, bu sebeple mevcut fiyat gelecekte oluşacak nakit akışını baz aldığımızda iskontoludur, yani ucuzdur. Ucuz görülen şeye ya da gelecekte bugün alınan fiyatın çok ucuz kalacağı düşünülen şeye talep artar. (Temel ve mali analiz kullanılarak bu takip edilebilir)
b) Bir şeyde bir hareketlilik vardır, herkes orada bir şeyler oluyor, ben de fırsattan istifade edeyim diye oraya yönelir. İlgi odağı olan şeye talep artar. (Fiyat ve hacim hareketleri takip edilerek olay çözümlenebilir.)
Bu 2 durumda da hisse senedinin potansiyel yönü yukarıdır.
Arz nasıl azalır?
- Fiili dolaşımda bulunan lotlar al-sat yerine yerine al-topla-tut aksiyonuna maruz kalırsa, piyasada serbest olarak dolaşan lot miktarı azalacaktır. Lot sayısı toplamda aynıdır ama alıp stoklandığı için piyasada gerçek anlamda dolaşan miktar azalmıştır. Benzer taleple ya da artan taleple karşılaşıldığında bu sefer fiyatın eğilimi yine yukarı yönlü olur.
2 senaryonun da tersi olduğunda yani talep azaldığında ve arz çoğaldığında da fiyatlar düşme eğilimine girer.
Ben talebin artmasını oluşturan şartlarla daha çok ilgileniyorum. Arzı azaltan şeyleri yani hisse senedinin serbest dolaşımdaki miktarını azaltan pratiği takip etmenin çok kolay olmadığını düşünüyorum. (İmkansız değil elbette) Bu nedenle bu konuya çok fazla mesai harcamıyorum. Talebi artıracak sebeplere yoğunlaşıyorum daha ziyade. Zaten o sebepleri görürsek bir şekilde aynı sebep arzın azalması ile de sonuçlanacaktır. Bu durumda AKD ya da takas takibi ve çetelesi tutmanın (eğer kendim bir gün tahta yapıcı olmayacaksam) okeyde milletin elini takip etmeye çalışmaktan çok da farklı olmadığını düşünüyorum. Faydasız olduğunu iddia etmiyorum, ancak daha faydalı olduğunu düşündüklerime mesai harcamayı daha doğru bulduğumu iddia ediyorum.
Senaryonu güzel kur, oyununu doğru oyna. Gerisi bahtına ne çıkarsa.. Yani saded beye gelirsek, bana akd ya da takas sorma.. O işin üstadları başka mekanlardadır.